Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace na motivy románu J. Š. Baara Paní komisarka o Boženě Němcové zachycuje chodské období jejího života. Vypráví o manželském svazku s Josefem Němcem, který jako finanční úředník zůstával vždy ve stínu své slavné ženy. Inscenace je představuje jako dva lidi, kterým láska k národu vrostla do srdce a kteří nechtěli, a ani nemohli, stát stranou boje, který bylo třeba svést, aby budoucnost národa byla svobodou pro jeho lid. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Chtě nechtě, nemohu se vyhnout srovnání. Kombinace dokonalého prostředí v novodobé minisérii Božena a nadprůměrného herectví, které si lze užít zde, by pro mne znamenala pětihvězdičkový film o Boženě Němcové. I když se Vlčí halíř zaměřuje spíše na situaci kolem prohnanosti a vypočítavosti vrchnosti, proti které stál komisař Němec nakonec zcela sám, obraz charakteru, přesvědčení a inspirace k tvorbě naší spisovatelky nezůstal nikde v pozadí, naopak Jana Březinová výborná, stejně tak Radoslav Brzobohatý, opomenut nezůstal ani jejich manželský rozkol, jméno spisovatele Nebeského a vůbec celý jejich život v Praze. Vše postavené především na vynikajících dialozích, které jsem v minisérii postrádal. Jak vidno, život paní Němcové lze vyobrazit i bez bulvárního odhalování jejího těla a lože. V dalších rolích také excelují Ota Sklenčka či Karel Höger. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Baarova Paní komisarka vykresluje mmj. kapitolu ze života Boženy Němcové před rokem 1848 na Domažlicku. Bohužel celá Chodská trilogie zfilmována nebyla, pro filmaře byla zřejmě atraktivní jen linka s Němcovými, jejich veřejný život a život za zavřenými dveřmi, který ovlivňoval Němcovu kariéru. Němcovi (Březinová a Brzobohatý) jsou i zde výrazným párem, který definuje jejich vlastenčení, ale oslabuje je nerovný vzájemný poměr. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá inscenace, zajímavá, ale jako na životopisný snímek se na ni dívat nelze, neboť Jindřich ŠImon Baar byl vlastenec a Chod každým coulem, takže si nepochybně přibarvil kdeco. Ovšem nevadí to, protože na jeho díle i na tomto filmu je nejdůležitější myšlenka. A ta myšlenka stále platí, ačkoliv dnes už se za vlastenectví bohužel schovává kdejaké bezmyšlenkovité počínání. Jana Březinová i Radoslav Brzobohatý jsou jako manželé Němcoví dobří (Němcová je rázná pokroková žena, Němec čestný chlapácký důstojník), ovšem nejzajímavější roli získal Karel Höger. Úskočného písaře Bílka, který to s vrchností i se sedláky hraje na obě strany, ztvárnil s obdivuhodnou lehkostí jemu vlastní. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zřejmě je to všechno silně zidealizované, mnohé zprávy o manželství manželů Němcových je popisují značně jinak, nicméně je příjemné se dívat, jak ti lidé (třeba vymyšlení) měli pro co žít. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Baarova vlastenecká idyla o rovnocenném partnerství Josefa a Boženy Němcových je smyšlenkou natolik půvabnou, že ji nelze odolat. O to více prostřednictvím této vynikající televizní inscenace, která v jemných odstínech charakterizuje nejen spisovatelčin zájem o venkovský folklór, ale všímá si i osobnosti jejího muže, úředníka finanční stráže, člověka čestného a spravedlivého. Zásluhou vynikajících herců – především neprávem přehlížené Jany Březinové, která prostřednictvím svého výjimečného lyrického zabarvení vytvořila vskutku autentický portrét milované české spisovatelky, jakkoliv tím ovšem nelze podcenit ani vyzrálou profesionalitu Radoslava Brzobohatého, Karla Högera, Haničince, Sklenčky, Řandy a dalších – náleží Vlčí halíř mezi pomyslné klenoty televizního archivu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle nahlédnutí do rodiny Němcových v době, kdy pobývali v Domažlicích, se mi zamlouvalo.. Předně tu stojí za pozornost filmový pár Jana Březinová a Radek Brzobohatý, oba báječní a tak nějak mi padli do oka, asi dokázali ztvárnit či naplnit moje představy o nich.. Příběh o úplatcích, pašeráctví, podvodech je, zdá se, věčný.. Bohatí chtějí být ještě bohatější a neváhají obcházet zákony/morálku/sliby, no a ti chudí proti nim vlastně nikdy neměli/nemají šanci.. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tak se takhle jednou vzbudim s kocovinou na gauči a v televizi běží tohle. Ovladač daleko, nastupuje drsná bolest hlavy a svaly stávkujou. Tak na to zírám až do konce a nakonec je z toho hodnocení 70%. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná, taká starosvetská, inscenácia, ktorá si "do zubov" berie manželský pár Němcových. Popravde, viac si všíma hlavu rodiny ako samotnú spisovateľku, čo však nie je vôbec na škodu. Poctivé herecké výkony s trochou štylizovaného príbehu sú viac než fajn. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jako film je to natočeno skvěle, nevím co je pravda a co ne co se týče období života Boženy. Rozhodně jeden z lepších kusů co se Němcové týče. 80% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně zfilmovaný román, co začíná a konči monologem Čestmíra Řandy. Poskytuje nám nový pohled na práci Financů, které nenáviděla zejména dělnická třída. Také asi vysvětluje to, že z mého rodného městyse byla Němcová vykázána z důvodu nebezpečí šíření syfilis. Nedovedu si tuto intelektuální šlapku představit po boku tak čestnýho a odvážnýho chlapa. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Oproti všeobecnému povědomí (ostatně určitě částečně zkreslenému) je ve Vlčím halíři Josef Němec vykreslen jako tolerantní manžel a ono manželství jako láska upevněná vzájemným respektem a demokratickou dohodou o nemluvení do věcí toho druhého. Ale ono tu o „paní komisarku“ zas tolik nejde – Vlčí halíř je drama o korupci, machinaci s pozemky, tlaku společnosti a taky o tom, jak si zachovat čest a nezpronevěřit se sám sobě při střetu zájmů, například loajality a spravedlnosti. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Úředník není proto. aby se líbil, ale aby se ho lidi báli!" Knihu jsem nečetl a tohle historické drama mne neoslovilo... ()

GIK

všechny recenze uživatele

Pěkná představa domácnosti Němcových. Ale jen do chvíle, kdy starý Němec začne nasávat. Pak pohádka o neúplatném a čestném elitním úředníkovi rázem bere za své. 60 % ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Pribeh je jen drobnym utrzkem ze zivota Bozeny Nemcove a jejiho muze, ktery vykonava sluzbu komisaře FÚ na detašovaném pracovisti finanční správy na Chodsku. Docela koukatelné, defacto nedramatické, pozvolně odkapávající. Velmi dobrý Sklenčka, jinak spíše průměr. ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

Ano, takhle nějak jsem si vždycky Boženu Němcovou představovala... Ne tak, jak ji prezentuje ta nová čtyřdílná slátanina, co udělaly feministky pro Českou lživizi... Navíc pořád platí to, co tu říká Brzobohatý jako Josef Němec: "Je to celá splečnost...Ti pašeráci, to jsou jen chudáci. Pravá škodná sedí výš..." ()

Reklama

Reklama