Reklama

Reklama

Vize zločinu

(seriál)
  • USA Raines
USA, 2007, 5 h 3 min (Minutáž: 43–45 min)

Tvůrci:

Graham Yost

Hudba:

Steve Porcaro

Hrají:

Jeff Goldblum, Matt Craven, Nicole Sullivan, Linda Park, Dov Davidoff, Malik Yoba, Madeleine Stowe, Ryan Hurst, Graham Beckel, Matt Malloy, Stephen Tobolowsky (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Michael Raines, hlavní hrdina krimiseriálu Vize zločinu, chtěl být původně spisovatelem detektivek. A pravděpodobně by na to asi i měl – jeho představivost je divoká, disponuje značně břitkou, cynickou vyřídilkou a zatímco místo svalů pobral především eleganci, jeho mozek je vždy připraven porvat se i s tou nejpodivnější zapeklitostí. Jenže z Rainese se dřív stal detektiv losangeleského oddělení vražd. Pravda, všichni kolegové ho měli vždy za podivína. Ale spral to ďas, třináct let patřil společně s parťákem Charliem k nejlepším z jednotky a takovým esům se ledacos odpustí.
Jenže pak Charlie zemřel a Raines tak ztratil „katalyzátor“ svého nevšedního talentu, s nímž se sám jen velmi obtížně vyrovnává. A navíc o něm nesmí nikomu říct. Kdyby to totiž udělal, s největší pravděpodobností by se během mžiku dočkal svěrací kazajky. Uštěpačný Raines totiž vidí mrtvé lidi. Nikoli však duchy, kteří by mu možná alespoň byli schopni radit na cestě za svými vrahy. Detektivovi se před očima zobrazují oběti zločinů takové, jak si je on sám představuje. Jsou to prostě vize. Především díky těmto smysluplným halucinacím ale Raines nakonec vždycky zvítězí. A to v unikátním stylu, který víc než většinu současných kriminálek připomíná svou neakčností a akcentem na dialogy hlavně starou dobrou detektivní školu Raymonda Chandlera (Dannysek4U)

(více)

Recenze (25)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Vyborny, vyborny, vyborny. A nikdo mi nevysvetli, proc to tak brzo utli a tenhle serial neprezil stavku scenaristu. Nic tu nechybi - zajimavej, charismatickej hrdina (od Goldbluma fakt koncert), novatorskej pristup k reseni pripadu, zajimavy zapletky, zajimavy okolni postavy, humor, po dlouhy dobe konecne zase akcent na dialogy. Tak proc to sakra slo do kopru. Ty Amici jsou fakt selata! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zase tak špatný seriál to není, jen si hraje na něco co není. Myslím to v tom smyslu, že Jeff Goldblum se snaží hrát postavu tak extravagandní jako je například Dexter nebo Dr. House, ale vůbec mu to nejde. Neznamená to, že by to byla jeho chyba, jenom kecy, kterejma utírá lidi kolem sebe nejsou tak dobrý a chytlavý, abych o něm řek, že je to borec a že ho mám rád za to, že má přesně takovouhle a takovouhle vlastnost. Občas to hraničilo až s trapností, ale furt se na to dalo koukat. Sice je jenom sedm dílů a potom seriál zrušili, za to bych to bral jako takový delší film. Rozhodně to nezklame, ale od seriálů se holt už v dnešní době očekává víc než dost. (5/10) ()

Reklama

shyster 

všechny recenze uživatele

V záplavě kriminálních seriálů se každý nový seriál snaží přijít s něčím osvěžujícím a vymykající se průměru. Raines je špičkový detektiv, jehož myšlenkové pochody a vnitřní hlas můžeme vidět prostřednictvím halucinací, které berou na sebe vzhled zavražděné osoby (nejde tedy o zjevování se mrtvých). Jeff Goldblum je v roli detektiva příjemným překvapením a zvláště díky němu oplývá Raines charismem a tak si ho zamilujete. Raines je nám dále ukazován jako brilantní detektiv, který dokáže vyřešit případy, na které jsou ostatní krátcí. Jenže v době, kdy i průměrná kriminálka má tak komplikovaný děj a vraha poznáte až úplně nakonci, je Raines jakoby ze staré školy. Z doby "To je vražda, napsala", "Matlock" aj., kdy je děj jednoduchý a spíš nám ukazuje starosvětskou atmosféru. A v tom je problém. Seriál nás nutí uvěřit, jak je Raines brilantním detektivem, na kterého nikdo nemá, ale zároveň nám předkládá prostoduché případy. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

No vida, přece jen ještě jde do krimiseriálu vnést originální prvek. Detektiv Michael Raines je tak trochu trhlý - mluví s oběťmi vražd, ale uvědomuje si, že jde pouze o jeho halucinace. Nedozví se od nich tedy nic nového, nic, co by nevyplynulo z vyšetřování. Zkrátka dedukuje za účasti "duchů" obětí a jejich hlášek, někdy melancholických, častěji jízlivých, jak odpovídá Rainesově povaze. Pokud zjistí, že zavražděná byla děvka, zjeví se mu příště vyzývavě oblečená, zmalovaná a s cigaretkou, než sám sebe přesvědčí o hloupém klišé této vize:-). Jeff Goldblum je imho sympaťák, jeho charisma ve spojení se sarkasmem proto dokáže nenápadný miniseriál Franka Darabonta utáhnout. Dost mě tyhle hrátky s realitou i hlavní hrdina baví a už po dvou dílech je mi jasné, jak moc mě bude mrzet, až dokoukám všech 7 částí a další nebudou. Jen upozornění pro příznivce CSI týmů, laboratorních serepetiček, přestřelek a automobilových honiček za doprovodu dynamické hudby: toho se v "Rainesovi" nedočkáte, seriál je spíše konverzační a ač ze současnosti, působí mile starosvětsky. Pro leckoho asi nezáživná nuda, pro mě zatím spokojených 77,7%. ()

Dudek

všechny recenze uživatele

Pilot Franka Darabonta je vcelku chutnou jednohubkou, která ovšem dokáže navnadit na další díly. Podařilo se mu efektivně skloubit atmosféru staré dobré krimi školy a současného moderního seriálu. Jeff Goldblum, ač jej sám nepovažuji za herce-tahouna, skvěle pasuje do své role a dává dokonce vzpomnout na takové detektivní velikány jako je třeba Poirot nebo Waltariho Palmua. Přesto se však nejedná o žádnou staromilskou nudu bez akce. Raines však sází na něco uplně jiného, vcelku originální prvek, kdy hlavní hrdina seriálu v podstatě diskutuje s dušemi zavražděných. Jediným problémem je, že oni mrtví jsou vlastně jen jeho představa, takže o případu vědí přesně totéž co vyšetřovatel sám. V podstatě se tak jedná o praktickou složku příběhu, která má divákovi přiblížit Rainesovi myšlenkové pochody (jakési nahrazení hlasu mimo obraz), o nic víc či míň. Jediným překvapením v pilotním díle byl příjemný konec, který je takovou třešničkou na dortu - a teď se raduji, že jsem nečetl obsah, ze kterého je tento konec zcela jasný. Zatím tedy spíše mírný nadprůměr, uvidíme jakým směrem se bude seriál dále ubírat... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Název osmého dílu je "Every Picture Tells a Story" a scénář k němu byl zcela dokončen, kvůli stávce byl však seriál přerušen a tato epizoda nebyla nikdy natočena. (TomikZlesa)
  • Luis Guzmán měl původně hrát postavu Charlie Lincolna.Po natočení pilotního dílu byl Luis nahrazen Malikem Yobou. NBC rozhodlo, aby byly znovu přetočeny scény, kde se Guzmán objevil. (TomikZlesa)
  • Mykelti Williamson se v první epizodě mihne jako Detektiv Bobby Fearless Smith. Tato postava je ze seriálu Boomtown, který stejně jako Raines napsal Graham Yost. Mykelti hraje tuto postavu i zde. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama