Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 740)

H34D 

všechny recenze uživatele

Ani legendární rozdání karet nemusí zajistit legendární partii. Rozjezd, prvotní vykreslení postapokalyptického světa i atmosféra jsou více než v pořádku, jenže pak už nepřichází nic než šeď, průměrnost a kreativní prázdnota. Will Smith svým charismatem bojuje zdatně, ale je na to sám... PS: Alternativní závěr (ve speciální blue-ray verzi) rozhodně nedoporučuji, byl příšerný. 6/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela prijemny prekvapeni, na film jsem se sice tesil a byl na nej zvedavej, ale narozdil do ostatnich sem nebyl z traileru uplne hotovej a proto me vysledek potesil. Film ma jen par chybicek, nejak se mi nelibili v uvodu lvi, vypadali nak divne, pak je ve filmu sem tam naka nelogicnost a v prvni pulce by obcas tvurci mohli pritlacit na pilu, misty je to zbytecne rozvlekly. Jinak samotnej pribeh sice neprinasi nic moc novyho, ale je zpracovanej skvele, kulisy vylidnenyho mesta jsou naprosto uchvatny, hudba prijemna a perfektni napinava atmosfera, kdy nektery momenty jsou fakt o nervy. Obludky jsou udelany taky solidne, akorat nechapu, proc tam musel bejt nekdo hlavni. Co se tyce Willa, sice je hodne namakanej a s pistoli to umi, nicmene nehraje zadnyho hrdinu, ale je spis vystrasenej, vetsinu casu mu mirne hrabe, zkratka krapet jina role, nez je u nej obvykly. Tudiz mel prilezitost vyzkouset celou skalu emoci a musim rict, ze to zvlad naprosto perfektne, takhle dobre jsem ho uz dlouho hrat nevidel. Co se tyce zaveru, prislo mi to jako jediny mozny reseni, takze mi naprosto vyhovoval. Film ma sice sem tam hluchy mistecko, ale vetsinu casu je to fakt parada, takze lepsi 4*. Tak po zkouknuti alternativni verze, ktera se patrne lisi jen koncem, musim rict, ze puvodni kinoverze je lepsi, ten novej konec mi vubec nesed. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dokud je Dr. Neville jen se svým psem, je to výborné, i když Smith není zrovna dramatický herec. Když ale přijde vlastní blbostí o Sam, tak mě to nakrklo, že ztratil veškeré mé sympatie. Smrt Sam je ovšem emoční vrchol filmu, jehož úroveň potom dost poklesne. Krátce nato se jako deus ex machina zjeví ženská s blbejma kecama o božím záměru, objeví se lék, mutanti vtrhnou dovnitř (tahle scéna je oproti úvodní v doupěti nakažených co do atmosféry o tři třídy horší) a je konec. BTW i studio může mít někdy pravdu, to alternativní zakončeními přijde ještě mnohem směšnější. Nebýt Sam, dal bych asi dvě. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I když v tomto filmu Will Smith předvádí kvalitní výkon, i když atmosféra vyprázdněného New Yorku oslovuje, i když stmívání přináší větší děs než v Pitch Black, přesto nejsem touhle Legendou nadšen. Pro virus, který mění lidi v zombíky, pro nepotřebné akční scény, pro nedotaženou psychologii postav. Někdy člověku film vadí i z ideologického hlediska. Já kupříkladu těžko přenáším přes srdce, že úvodní tři minuty viní z vyhynutí lidstva genové inženýrství. Zbytek filmu o tom sice až tak není, ale přesto si člověk odnese z kina lehce posílené vědomí, že tenhle obor je nebezpečný frankesteinismus par excellance. A jelikož vyhynutí šlo zdůvodnit ve scénáři i jinak, chorobou člověkem nestvořenou, je tam toto ideologické poselství vloženo záměrně za účelem boje proti genetickým manipulacím. Útok na city místo racionální argumentace. S objevením se Anny vstupuje do filmu naivní náboženská agitace, kterou film předkládá jako velikou moudrost. Ke konci se ke všemu náboženství snoubí s ekologickou propagandou. Těžko ode mě očekávat, že z toho budu skákat radostí. Ano, tam, na konci putování, za těmi dveřmi, je nejen bezpečí a naděje, ale i bůh. Bůh je s těmi, kteří používají jen obnovitelné zdroje. Kdo si myslí, že mi hráblo, ať mi zodpoví, proč, krom lidí, na úplném konci kamera zabírá kostel a větrnou elektrárnu. Slabé *** ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $256,393,010Tržby Celosvetovo $585,349,010Tržby za predaj DVD v USA $128,978,025 //počet predaných kusov 7,208,166║ Takže plukovník Robert Neville(Will Smith) ako záchranca sveta pred zhubnou epidémiu vzniklou vďaka prelomovému lieku na rakovinu, nakoniec kto iný by teda mal aj objaviť na túto katastrofu protiliek ... až sa z neho raz stane legenda? A nakoniec tých zmutovaných ľudí obráti na pravú ľudskú tvár, nuž pred nedávnom tu niečo podobné bolo presnejšie prepadák s názvom Invázia a poviem že určite oproti tomuto megalomanskému hitu nezaslúžený prepadák, mal určite viac s deja než tento scenáristický počin od Akiva Goldsmana, ten akoby od Oscarovej Čistej duše zaspal na vavrínoch, jednak pred nedávnom spackal spolu s Ronom Howardom Da Vinciho Kód a teraz si skoro o nič lepšie neporadil s katastrofickou témou, kde to ako tak zachraňuje výkon Willa Smitha. Lenže ako keby toho nebolo málo a okrem scenára, si dali klapky na oči aj technici od trikov, v prvom rade ak bol ten pustý New York robení špeciálnymi trikmi tak klobúk dole ale to je tak všetko čo bolo strhujúco prevedené, také zvieratká už boli len priemernou počítačovou animáciu čo by sa ako tak dalo prekusnúť ale čím najviac ublížili filmu boli zmutovaní ľudia, a tu nastáva hlavná otázka prečo ich nehrali skutočný, veď stačilo im len oholiť hlavy a mierne zamaskovať. Jednoducho v tomto smere zničili to skryté tajomno v tmavých zákutiach budov a odhalili nehoráznu nedokonalosť v dnešných trikoch, v dobe keď technológie napredujú dokážu dôležité veci tak odfláknuť že neostáva len krútiť nad tým hlavou a pýtať sa ako je možne že na takýto polovičatý počin chodia ľudia do kina v takom hojnom počte, že by stačila len výborná reklama aby sa stal film megahitom. Trocha my je ľúto režiséra Francisa Lawrence, ktorý po vydarenom comicsovom filme Constantine musel spolupracovať na takomto filme kde budovanú atmosféru šmahom ruky zničili chlapci od trikov. "Som legenda Robert Neville a som proti všetkým!" - asi takto v skratke by sa dal zhrnúť nerovný bol proti zmutovaným ľudským ozrutám a upadajúcej mysli, ktorá nemá už nejaký ten čas si s kým pokecať, samozrejme okrem výkladných pantomín a nejakého Freda, ten to aj nechtiac schytá. /videl v kine: 60%/ ...a bol som moc sklamaný ()

Galerie (62)

Zajímavosti (68)

  • Režisér Francis Lawrence byl nucen na naléhání studia Warner Bros. přetočit závěr filmu, přestože ten původní se více blížil knižní předloze Richarda Mathesona. Nepoužitá verze je k vidění na Blu-ray nosičích. (Bart)
  • Po filmech The Last Man on Earth (1964) a The Omega Man (1971) se jedná již o třetí adaptaci novely Richarda Matheson "Já legenda". Ta se dočkala i českých vydání: poprvé u nás vyšla v roce 2008 u nakladatelství Laser-books (původně Laser), podruhé v roce 2018 v nakladatelství Argo. (Wade)
  • Původně se studio chtělo vzdát myšlenky natáčet v New Yorku z důvodu vysokých nákladů, ale do vyjednávání se vložil ostřílený producent Michael Tadross, který byl schopný vykomunikovat a zajistit uzavření několik bloků Páté Avenue, pronájem Brooklynského mostu a Washington Square Parku. To vše na šest nocí a o víkendu mezi zářím 2006 a srpnem 2007. Studio pak na natočení všech scén vynaložilo 5 milionů amerických dolarů. Náměstí Times Square muselo být celé vytvořeno počítačem, protože tuto lokalitu si produkce nemohla dovolit uzavřít. (don corleone)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama