Reklama

Reklama

Harry Potter a Princ dvojí krve

  • Velká Británie Harry Potter and the Half-Blood Prince (více)
Trailer 4

Nový školní rok kazí boj mezi Voldemortovými přívrženci a stoupenci dobra, které nepříjemně zasahují do života všech budoucích čarodějů. Bradavice přestávají být spolehlivým přístavem bezpečí a Harry má podezření, že hrozba je ukryta přímo ve zdech školy. Brumbál ho chce připravit na blížící se závěrečnou bitvu. Společně hledají způsob, jakým Voldemorta zasáhnout na nejcitlivějším místě. Obrátí se na svého kolegu a dlouholetého přítele, bonvivánského profesora Horácia Křiklana, který má podle jeho mínění pro Harryho zcela zásadní informace. I ve chvíli rozhodujícího střetnutí Harry, Ron a Hermiona prožívají své romantické příběhy. Harry cítí stále silnější náklonnost k Ginny, své city k ní ovšem dává najevo i Dean Thomas. Levandule Brownová se rozhodne, že tím pravým pro ni je Ron. A Hermiona, která ve skrytu duše žárlí, je odhodlána své pocity skrýt. Když Harry objeví starou a počmáranou učebnici lektvarů, patřící tajemnému Princi Dvojí Krve, spoléhá se stále víc i přes Hermionino varování na její kouzla. Blíží se však obrovská tragédie, po níž Bradavice už nikdy nebudou stejné, jako dřív. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 803)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Parta zevlujících a na stejném prostoru neustále se poflakujících a fňukajících teenagerů, pro které je největší orgáč pusa v přítmí půdního pokoje. Film selhává v těch nejzákladnějších aspektech, téměř žádná dramatická výstavba a totálně přepálená stopáž umocněná naprosto otřesným dabingem a patnáctiminutovou přestávkou v polovině projekce sráží moje hodnocení na 2*. Muckání a miliardám zdar! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, pro mě je každý film o Harrym těžké hodnotit, protože knížce samozřejmě nesahá ani po kotníky, ale s tím člověk tak nějak dopředu počítá, a tak se těší hlavně na speciální efekty a atmosféru. Ale jak už zde mnoho uživatelů přede mnou zmínilo, většina atmosféry filmu se nese ve znamení teen komedie (ok, v knížce to mělo svůj prostor, ale nezastinovalo to hlavní dějovou rovinu), a to mi moc nesedělo a nechci ani vyjmenovávat scény, které film proměnil ve vyloženě trapné (konkétně scéna s Ronem na ošetřovně mi přišla až groteskní). Na tu temnou část příběhu tedy nezbylo moc prostoru a navíc mě Yates vyloženě naštval, když naprosto ignoroval závěrečnou bitku se smrtijedy, na kterou jsem se tak moc těšil (právě tady jsem očekával, že z toho budu cítit tu beznaděj, žádné východisko a místo toho na scénu napochodoval Rickman, 1x mávl hulkou, zařval Adava... a bylo po všech emocích, které rejža mohl v divákovi zažehnout, a že jich ve mně knížka zažehla). Alespoň, že se tu našlo pár slušných efektivních scén, naprosto přesná hudba, a výborní Jim Broadbent (nové postavy to mají dycky těžké, ale Jim se své role zhostil velice dobře) a Helena Bonham Carter (tu její mrchu Bellatrix fakt žeru ;-)). Nebýt těchto aspektů, film by spadl do hlubokého podprůměru, takhle jsou to silnější 3*. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Výtečné i přes Klovesův kostrbatý scénář, jenž s sebou ochotně táhne všechno zlé i dobré z předlohy, jejímž největším problémem je dějová prázdnota a snaha o provázání předchozí části s velkým finále, kde do sobě vše konečně zaklapne. Jenže Yates není Mike Newell a stejně jako minule spoléhá především na postavy a jejich pocity. Minule si užil do sytosti pouze Harry, tentokrát se ocitají ve středu dění i jeho kamarádi, do nichž se systematicky zabodávají Amorovy šípy. Yatesovi se s nebývalou lehkostí daří pracovat s atmosférou, scény, které mají vyděsit, vyděsí, ty, jež si berou na paškál romantiku a emoce, vyvolávají záplavu v slzných kanálcích i jistý pocit nostalgického zadostiučinění, a ani absence velkolepého finálního střetu vlastně v té hromadě dobrých nápadů nevadí (byť si logika bere v závěru hodně dlouhou dovolenou). Závěrečná kapitola je v dobrých rukách... P.S.: Vojta Kotek sucks. P.P.S: Po prvních Relikviích smrti přihazuju pátou hvězdu. Ne proto, že by první část "velkého finále" svého předchůdce zpětně vylepšovala, ale zkrátka kvůli tomu, že vedle uzívaného výletování v přírodě je temný rok v Bradavicích o několik tříd jinde. ()

TheDarKnig

všechny recenze uživatele

Já nevím, co na to říct. Yates rozhodně není žádný béčkový režisér a točit umí, ale tohle se mu až tak úplně nepovedlo. Celkový dojem z filmu je, že byl hodně nudný, až na začátek skoro žádná akce, jen samé rozhovory, romantika, atd. Ne že by to bylo nějak blbě natočené, nebo že by to bylo úplně nudné, ale čekal jsem víc a nedočkal se. Ale beru to jako pěkné doplnění příběhu a spojku mezi 5. A 7. dílem. Takže kvůli tomu dávám 4. Doufám, že do obou Relikvií dá Yates všechno a já pak budu jen nadšeně aplaudovat. PS: Emma Watson je skvělá, jak vidím ten rozdíl, jak se s malé holčičky vyklubala taková talentovaná slečna, je mi dobře. U Bonham Carter klasika... :-) Průměrné hodnocení (74%) tentokrát souhlasí s mým. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Steve Kloves / Harry Potter and the Half-Blood Prince by J. K. Rowling | Hudba: Nicholas Hooper, Themes: John Williams | Produkcia: David Heyman, David Barron | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Heyday Films | Rozpočet: 250 miliónov $ | Tržby: 933,959,197 $ || Dobrý film z radu HP. Prekvapivo sa tu stretávame s iným štýlom zdelovania, než doteraz, ktorý ságe určite prospel. Ale sakra, za 250 meláčov? - a len dobrý? Tie dark-emotion filtre boli síce pekné, ale trochu viac svetla by človek uvítal vzhľadom k hormonálne sa prebúdzajúcim hlavným hrdinom... Skrátka, pätka sa mi páčila viac. HP značka vyrástla, no semtam, ako napríklad v tomto diele, dej stráca dych... Navzdor tomu však zvedavo čakám posledný dvojdiel v réžii Yatesa. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a Princ dvojí krve je po všech předchozích dílech velmi ponurým, temným a depresivním dílem, který se ve velké části zaměřuje na stále silněji se vyvíjející vztah Rona a Hermiony. Po událostech z Fénixova řádu, kdy Harry ztratil toho nejdůležitějšího člověka, mi tento film přišel, jakoby z Bradavic vyprchala veškerá radost a světlo. Oproti ostatním dílům, které byly spíše ještě oddechové, humorné, plné života, vyzní tento kontrast ještě silněji. Samozřejmě vše tak působí díky barevnému ladění, ze kterého vyzařuje chlad. Už se téměř nesetkáme s ostatními studenty. Draco Malfoy se začíná přiklánět k "Temné straně síly" a závěr filmu již dává hrozivou předzvěst velkolepému finále, které zakončilo tuto ságu o čarodějnickém učni. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalita potteroviek má od štvrtej časti tendenciu zostupu, každá o päť päť percent môjho hodnotenia. Nerád by som bol, keby sa posledná časť musela dostať na tri hviezdičky, a teda tam, kde u mňa začala, pretože som si týchto čaro-máro-hrdinov začal pomaly obľubovať. Z doposiaľ šiestich filmových dobrodružstiev mal každý príbeh čo povedať a divákovi ponúkol nadmieru zaujímavé nápady, klišé by som spomenul málokedy. Takisto herci sa počas dlhých rokov so svojimi postavami nabetón stotožnili a na ich výkone je to cítiť. Hlavne Grint a nakoniec aj Radcliffe mi už vôbec neprídu tak kŕčovití ako v úvodných filmoch. Jediné, čo ma mrzí, že s filmami sa nestotožnili režiséri, ktorí priniesli do tejto série najväčšie osvieženie a zároveň istotu, ktorá z ich filmov doslova sršala. Najmä Alfonso Cuarón odviedol skvelú prácu, Mike Newell skvelo sekundoval. Som síce rád, že po minulom filme režisér Yates zostal na svojej stoličke, pretože som sa aspoň nemusel obávať úplnej frašky a nepochopenia náročnej látky, akou príbehy o mladom čarodejníkovi určite sú. Po tomto zhliadnutí ale zároveň vyjadrujem obavu zo zvládnutia dvojdielneho zavŕšenia tejto úspešnej megasérie. Pokiaľ sa ale bude režisér vyvarovať takých chýb, akými boli úplná rozpoltenosť žánrovej kompatibility, kde romantická línia bola prerývaná vtipnými hláškami (všetko príliš detské a miestami infantilné), z ktorej chcel réžo v závere spraviť nervy-trhajúci napinák so smutným dramatickým záverom, tak to možno dopadne dobre. S malou dušičkou si naň počkám, veľké nádeje nevkladám, no do kina sa na film určite vychystám. Dovtedy by si mohol Yates naliať trošku elixíru šťastia aby boli diváci trošku spokojnejší. 75%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Hviezdna ,,potterománia" mnou mávala hodne dlhý čas a na potterovské príbehy sa aj teraz dívam okom pozorovateľky milujúcej všetky tie obsahové detaily, čary, podmanivé magické dobrodružstvá, súboje medzi dobrom a zlom, metaforické doplnky... David Yates sa pokúsil vsadiť na komornosť a pri inom type filmu by som to hravo ocenila. Chvíľami neskutočne mĺkve pasáže nemohli zachrániť ani poletujúce iskry romantiky medzi hlavnými hrdinami, film sa drží na depresívnej rovine - čo je plus, má krásny vizuál, ale často mnou lomcovala otázka: ,,Dívam sa naozaj na môjho milovaného Pottera?" A odpoveď bola akási neurčitá. Záver podfarbený emocionálnou hudbou ma dostal, ale toto nie je Potter, vďaka ktorému som hltala knižky aj filmy ako divá.... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny romantické komedie a pak snaha donutit diváka k slzám v třiceti minutách dramatu a akce. A také překopané scény (zajímalo by mě, jak budou scénáristé v příštím díle napravovat schování Princovy učebnice), zrychlené časové osy (postavy si k sobě nacházejí cestu o díl rychleji) či naprosto vymyšlené odbočky (hořící dům Weasleyových). A to vše ve filmu, jehož děj je založen na knize, kterou mám ze všech Potterovek kvůli pomalému tempu v první polovině ráda snad nejméně. Jako by nestačilo, že ten film museli do kin nadabovat. Ještě pořád se divíte dvěma hvězdičkám? ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Příjemná masáž okoralého srdečního svalu, kdy jsem se teleportoval zpět do dětských let za zvuků starého dobrého Williamsova leitmotivu. Expresivně vyvřená deprese se protentokrát nekoná. Zato je cítit osudovost a celkový odlehčenenější nádech před finální temnou bitvou. Pokud bylo Quantum of Solace přívěskem Casina Royale, tak Princ dvojí krve je tímtéž pro Relikvie smrti. Možná zbytečným filmem, v němž se nic důležitého prakticky nestane, anebo významným přemostěním mezi pátým a sedmým dílem obsahující jen náznaky, které budou rozvinuty v závěrečném dvoj-filmu. Každopádně se na něj hezky kouká a vizuálně je po Vězni z Azkabanu nejvypiplanější podívanou hrající si s podobně malými detaily jakými se zabýval Cuaron. Ve všech směrech je zajímavější „temná strana“ síly, než muckající se kolouščí „světlá strana“. Po emocionální stránce je na tom HP6 lépe a strká svého mladšího bratříčka do kapsy. Při závěrečné desetiminutovce se udrží málokdo. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí přikován k sedačce géniem Davida Yatese, jenž z knižního braku stvořil vynikající snímek. Harry Potter roste a já rostl s ním. Konečně správný film pro mou generaci! Edit: I po další projekci stále fascinující dílko, které mne pouze utvrzuje v přesvědčení, že režisér s takovýmto potenciálem by měl točit další Bondovku! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Většinu času jsem si šestého Pottera užíval (i přes prdění chlapíka co seděl přede mnou, fakt nekecám!), tedy než jsme dospěli ke konci a já byl doslova zhnusen tím co scénárista z konce filmu (od místa kdy se Harry a B vrátí na hrad) udělal. Takhle zmrvené finále jsem snad v téhle sérii ještě neviděl. Jistě Yates z toho křeše maximum i tak to ale znamená že se postavy oproti knize chovají nelogicky a všechno působí tak nějak pomale. Finále z knihy bylo jako napjatá struna. Překvapivé, logické a možná i nejlepší co Rowlingová napsala. Kde je velká bitva, kde je osudovost? Škoda mluvit. Ze začátkem je to úplně jiná písnička. Příběh se rozjíždí výtečným tempem a nebýt trochu přehnaných milostných pletek (které tu byli stejně jen proto aby temnotu šestého dílu vyvážili) byl bych spokojen. Velkou radost jsem měl z Křiklana Jima Broadbenta, který mi opravdu sedl a naplnil má očekávání. Jinak je to klasika, snad jen Tom Felton a Rickman byli pozoruhodnější než minule. Nakonec jsou z toho zase 4 i když tentokrát dost slabé. P.S: Doma máme úplně ty samé skleničky co z nich Harry, Hermy a Ron u Tří košťat upíjí Máslový ležák. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

S příchodem Yatese dostala sága Harryho Pottera nový rozměr. Stal se z něho mysteriozní skoro thriller. Na Harrym Potterovi jsem vyrostl a s postupem let na mě přesně sedělo dané pojetí, které se v každém díle měnilo. Na šestku jsem se ve své době hodně těšil. Z knih jsem přečetl ve škole jen první díl. O to víc jsem však byl zvědavý, co na mě čeká. A pamatuju si, že když jsem to viděl poprvé, byl jsem z toho úplně vydřený. Princ dvojí krve přinesl přesně to, co jsem očekával a poznamenalo mě to minimálně do dalšího dílu. Akce je sice poskrovnu, ale o to více je napětí. Po druhé části sedmého dílu se spolu s prvním dílem dělí o můj druhý nejoblíbenější díl...83% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně doposud nejvypiplanější nic. Prázdný scénář, ve kterém Emma Watson přehrává své smutné/žárlivé grimasy, Potter nahání všechny jen ne tu správnou holku a ten třetí do party je pro změnu úplně mimo realitu dění. Té středoškolské romance je tam úmorně velké množství a akce, nebo jakékoliv dramatizace příběhu zatraceně málo a když uz, tak trvá sotva pár minut a nebo je úplně na konci. Zoufale neakční a nezáživný díl, který posloužil leda tak jako předskokan k velkému finále. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Nejzbytečnější a nejhorší předloha = nejnudnější a nejhorší filmová adaptace. Akorát podle pravidel fair play. Už ve knize byla zápletka doslova vycucaná z prstu (Rowlingová ji v zásadě okopírovala podle Tajemné komnaty), ale teprve zde dostává ten pravý, magický kopanec do (dračích) koulí. Zcela nesmyslně je na sebe vrstvena jedna postradatelná scéna za druhou (milostné vrkání adolescentů), zcela nepochopitelně jsou protahovány na nejzazší mez únosnosti a trapnosti (totéž) a opravdové příběhové "háčky", zásadní momenty potterovské ságy a zajímavé motivy (nesoucí napětí) kompletně chybí nebo mají jen minimální operační prostor (např. Voldemortovo mládí a viteály, Smrtijedi na hradě, smrt jedné z hlavních postav, Princova identita etc.). Navíc jsem se musel škodolivě uchechtávat nad naivností a strojeností řady dialogů (ještě vyhroceno dabingem) a účelovostí v exploataci postav. Scénáristická bezradnost z toho čiší na sto honů. Naopak jsem si velmi užíval tendence evropského uměleckého filmu, které se Yatesovi povedlo propašovat do struktury jinak relativně čistého stylu, řemeslně-technickou preciznost (kamera, svícení, hudba) a ponurou atmosféru; ačkoli tentokrát nepramení z tušené přítomnosti abstraktního (a tím děsivějšího) Zla v pozadí, ale z prostředí. Pokud jde o akční scény, tak - vyjma dění v jeskyni - jsou zcela neopodstatněné vyprávěním a na efekt (famfrpál nezahrnuji). Místo skutečné injekce adrenalinu tak divák dostává jakési placebo, které má v ideálním případě (tj. u diváka nekritického) zapůsobit tak, že zamaskuje chabost a vycpávkovost předlohy, která postavy ani jádro příběhu nikam neposouvá. Ale třebaže všechna ta kritika vyznívá jako jedna z kleteb, které se nepromíjejí, zklamaný určitě nejsem. Ze zaslepeného fanouška knih, pro kterého je Jindra Hrnčíř nedotknutelný fetiš, jsem už dávno vyrostl, tudíž mi nedělá potíž s maximální objektivitou uznat, že na nekvalitní předloze, která nepřesahuje rámec vykonstruovaného překlenováku, intermezza, zatajeného dechu před "grandiózním" finále, se výrazně stavět nedá. Ani tak dobrý režisér, jakým Yates bezesporu je, nevykouzlí ze vzduchoprázdna korunovační klenot. Tím by koneckonců mohla a měla být sedmička... ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Po delší době se jednalo o zážitek v kině... S velkým očekáváním jsem do Harryho nešel a v první polovině jsem byl ( stejně jako v pátek u TS ) mile překvapen. Ale druhá polovina - nebo spíš ten konec ? Já vim, že by se neměla knižní předloha srovnávat s filmem - kniha je kniha, film je film, ale jelikož jsem jeden z těch, kdo nejdřív četl knihu, určitému srovnávání jsem se nevyhnul.. Nebudu tu spoilerovat vypichováním oněch scén, ale u mě srazil procenta hodně dolů ten '' osekaný '' závěr. Ztráta času to rozhodně nebyla, nuda se ke mně nedostavila a dokonce jsem se poměrně hodně nasmál, ale zase - pokud mám srovnávat s předchozími díly, Fénixův řád se mi líbil mnohem víc. Takže 75% a to jsem zase ( ostatně jako vždy ) moc mírnej :). ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

V Hobitíně už je rušno

V Hobitíně už je rušno

21.07.2009

Tak už to vlastně začalo. Přestože studia Warner Bros. a New Line pořád čelí žalobě Tolkienova syna, požadujícího mastná procenta ze zisků filmového Pána prstenů, práce na dvoudílném Hobitovi už jsou… (více)

Reklama

Reklama