Reklama

Reklama

Ajťáci

(seriál)
Ukázka z filmu 5
Velká Británie, (2006–2010), 9 h 29 min (Minutáž: 22–26 min)

Hudba:

Neil Hannon

Hrají:

Chris O'Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Christopher Morris, Matt Berry, Noel Fielding, Dolly Wells, Alice Lowe, Belinda Stewart-Wilson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V kancelářských výškových budovách britské společnosti Reynholm Industries pracuje spousta krásných a šťastných lidí, kteří slaví jeden úspěch za druhým - kromě trojice zaměstnanců ukrývajících se v suterénu v oddělení informačních technologií. Zatímco jejich kolegové pracují ve fantastickém prostředí, Jen, Roy a Moss se musí tísnit v temném a nevzhledném sklepě, neschopní zapadnout do normální společnosti. Jen (Katherine Parkinsonová) je kariéristka, která se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Kvůli tomu, že lhala ve svém životopisu, se však naneštěstí ocitne ve funkci manažerky oddělení IT. Problém tkví v tom, že o technologiích neví zhola nic! Roy (Chris O'Dowd) a Moss (Richard Ayoade), kteří tvoří zbytek oddělení, naopak sdílejí lásku k informačním technologiím, sci-fi i sladkému nicnedělání. Oběma se ale příčí pracovat pod někým, kdo vůbec nerozumí počítačům. Když Jen zjistí, že toho Roy a Moss možná vědí hodně o počítačích, ale o práci s lidmi netuší skoro nic, rozhodne se převzít roli "vztahové manažerky", aby pomohla nejen jim, ale i sobě. Seriál Ajťáci nabízí hravý a poněkud absurdní pohled na to, co skutečně obnáší práce v útrobách každé společnosti - v oddělení informačních technologií. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Matty k tomuto seriálu (1)

Ajťáci (2006) 

Životy programátorů musí být neskutečně vzrušující, není divu, že se je konečně někdo rozhodl "fikcionalizovat". Roy a Moss tráví většinu dne v tom nejspodnějším patře jedné vysoké budovy společně s nezdravě vybledlým hlídačem serveru („to není make-up“) a se šéfovou svého oddělení Jen. Roy již několikrát pohořel při pokusech rozvést dialog mezi sličnými „kolegyněmi“ z vyšších pater na více než „Zkoušela jste to vypnout a zapnout?“, přesto se nevzdává a nadále se veřejně ztrapňuje. Moss má zvláštní účes, jeho zaujetí prací je záviděníhodné, skoro až děsivé, tam, kde mívají jiní lidé mozek má on spoustu jedniček a nul. Jen umí být pěkně hysterická, pohrdá přízemností svého zaměstnání a nepolevuje ve snaze vetřít se do přízně šéfa z nejvyšších a konečně postoupit do vyššího levelu, tedy patra. Dva „příliš v pohodě“ týpci a jedna nohama ještě na zemi stojící žena… co mi to jenom připomíná? Black Books, pochopitelně, vždyť je také napsal stejný člověk, podobný je tedy i styl humoru. Navzdory přehnanosti většiny situací je to dost ze života a kdo zná nějaké zažrané programátory, jistě bude chápavě pokyvovat hlavou (a zlomyslně se bavit). Seriál je nadopován všelijakými popkulturními odkazy (stačí si prohlédnout nápisy na krabicích tvořících neoddělitelnou součást maximálně chaotického prostředí, v němž Roy a Moss pracují). Kvalitních vtipů není bohužel tolik jako těch jenom obstojně vtipných, prvoplánových a zbytečně vulgárních. Mnohdy jsem mě napadlo, že se z dané situace dalo vytřískat mnohem více, Partičku jsem si přesto velmi oblíbil a začínal jsem jí mít rád epizodu od epizody víc. Jenže když už jsem začal uvažovat o pěti hvězdičkách, seriál náhle skončil. Šest epizod je skutečně málo, co naděláme, teprve čas (resp. druhá série) ukáže, nakolik zásadním britským sitkomem je zrovna tento. Zajímavé komentáře: woody, salahadin, DJ Obelix, LordMysti ()

Související novinky

The IT Crowd dostane americký remake

The IT Crowd dostane americký remake

17.12.2017

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, Američané už stihli předělat desítky britských seriálů. Určitě jste slyšeli minimálně o House of Cards a Kanclu, a nyní je na řadě The IT Crowd. Televizní kanál NBC ho… (více)

Reklama

Reklama