Reklama

Reklama

Ajťáci

(seriál)
Ukázka z filmu 10
Velká Británie, (2006–2010), 9 h 29 min (Minutáž: 22–26 min)

Hudba:

Neil Hannon

Hrají:

Chris O'Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Christopher Morris, Matt Berry, Noel Fielding, Dolly Wells, Alice Lowe, Belinda Stewart-Wilson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V kancelářských výškových budovách britské společnosti Reynholm Industries pracuje spousta krásných a šťastných lidí, kteří slaví jeden úspěch za druhým - kromě trojice zaměstnanců ukrývajících se v suterénu v oddělení informačních technologií. Zatímco jejich kolegové pracují ve fantastickém prostředí, Jen, Roy a Moss se musí tísnit v temném a nevzhledném sklepě, neschopní zapadnout do normální společnosti. Jen (Katherine Parkinsonová) je kariéristka, která se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Kvůli tomu, že lhala ve svém životopisu, se však naneštěstí ocitne ve funkci manažerky oddělení IT. Problém tkví v tom, že o technologiích neví zhola nic! Roy (Chris O'Dowd) a Moss (Richard Ayoade), kteří tvoří zbytek oddělení, naopak sdílejí lásku k informačním technologiím, sci-fi i sladkému nicnedělání. Oběma se ale příčí pracovat pod někým, kdo vůbec nerozumí počítačům. Když Jen zjistí, že toho Roy a Moss možná vědí hodně o počítačích, ale o práci s lidmi netuší skoro nic, rozhodne se převzít roli "vztahové manažerky", aby pomohla nejen jim, ale i sobě. Seriál Ajťáci nabízí hravý a poněkud absurdní pohled na to, co skutečně obnáší práce v útrobách každé společnosti - v oddělení informačních technologií. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 337)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No byl jsem na tohle docela zvedavej a ze zacatku vcelku zklamani, coz ale bejva u vetsiny serialu, nez si na ne clovek zvykne. Prvni co me zaskocilo, je fakt, ze to vlastne o zadnym IT neni. Jiste, hlavni hrdinove jsou ajtaci, jenze veskery pocitacovy narazky konci prevazne u "Zkouseli jste to vypnout a zapnout?" a cela ta vec s IT oddelenim je spis vyuzita v tom smyslu, ze se hlavni hrdinove chovaj jak asocialni hovada a jejich kancelar pripomina skladiste nekde ve sklepe. Jejich sefka taky moc rozumu nepobrala a to se da rict i o obou dvouch sefech. Navic humor rozhodne nepatri k necemu inteligentnimu, tvurci nepohrdnou sebevetsi kokotinou, spousta gagu je predvidatelna nebo nekolikrat se opakujici. Navic Ayoade je snad ten nejtopornejsi herec, jakyho jsem kdy videl. Tim nemyslim, ze by hral spatne jako kdyz se podivate treba na herce v hororu, on proste vypada desne toporne a ted uz vim, ze kdyz sem si u Darkplace rikal, jak dobre to nehrani hraje, hodne sem se zmilil, stejny pohyby totiz pouziva i tady. No jenze behem dvou dilu jsem si zvyknul, ze zapletky jednotlivejch dilu jsou v podstate uplne normalni pribehy nemajici s it nic spolecnyho, jen ze tu vystupujou magori. Cely to samozrejme tahne dokonalej O'Dowd a kazdej dil je narvanej forama od zacatku do konce, takze se jednak celou dobu dobre bavite a zaroven nekolikrat za dil vzdycky pride nejakej naprostej smrtak, kterej vas rozseka. Takze po pocatecnich rozpacich kurevska zabava a ted uz mam v sobe vsechny ctyri serie a tesim se na patou. ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Zasmál jsem se a ne jednou. Naprosto pravdivé, neskutečně nahlaškované bez hluchých míst. Každá epizoda je u mě na pět hvězd a každá epizoda přináší další a další nezapomenutelnou hlášku. It crowds je podle mě sitcom desetiletí a nezkutečnej kult na který by se měl podívat naprosto každý geek. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Doufám, že nezní arogantně, když řeknu, že jsem ten nejdůležitější člověk na světě." Nezní, cítím to stejně. A navíc jsem něco mezi IT specialistou, hackerem a tvůrcem antivirů, takže tomuto tématu rozumím. Pokud o tom má někdo pochybnosti, tak to mohu hravě dokázat tím, že jsem v T602 dokázal měnit barvy písma, jednou jsem dokázal poslat mail a v Pacmanovi jsem se dostal do třetího levelu. Já zkrátka rozumím úplně všem těm počítačovým vtípkům a pokud náhodou nějaký nechápu, tak určitě není vtipný. A teď se jdu zapnout a vypnout, tak mne dva dny nerušte. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Moss: Subject: Fire. Dear Sir/Madam, I am writing to inform you of a fire that has broken out on the premises of 123 Cavendon Road... no, that's too formal. [deletes text, starts again] Fire - exclamation mark - fire - exclamation mark - help me - exclamation mark. 123 Cavendon Road. Looking forward to hearing from you. Yours truly, Maurice Moss. [sigh of relief] ___ První série jasných pět hvězd, pak následuje bezkonkurenčně nejlepší díl (Gay!), zbytek druhé série se bohužel potácí u sitcomového průměru, jednou (čtvrtá část) dokonce pod ním. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Geekovina, kde jsou geeci živoucí stvoření, zdaleka ne jen neschopné karikatury. Klady a zápory jejich života v humorném podání fungují skvěle a čtyři konzistentně kvalitní řady mi dopřály velmi slušnou zásobu hlášek do života, ačkoliv já vlastně geek nejsem. Což beru jako plus. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

IT Crowd si po vzoru Červeného trpaslíka, či Black Books vystačí pouze s 3 hlavními postavami, avšak na rozdíl od nich do sebe výborně zakomponovává i postavy vedlejší (úchylný šéf, gotický strážce serveru...), tudíž neupadá do stereotypu. Ústřední trio je komická, neschopná a sebeparodující sebranka, která zpravidla baví už svou "blbostí" a naprosto ujetým způsobem, jakým řeší jednotlivé situace. Jejich jumor je bláznivý, až přitažený za vlasy, což řadě scénkám dává poněkud nečekaný, nový rozměr, ale občas také působí nuceně, strojeně a křečovitě. Díky nadšení z první série to bylo 5*, ale po dalších dílech a s odstupem času bych upřednostnil jiné sitcomy. 8/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Po první sérii jsem naprosto unešen. Takovéhle hlasité záchvaty smíchu jsem ještě nezažil. Škoda, že po naprosto vrcholném a skrz na skrz geniálním prvním dílu druhé série začne jít kvalita konstantně dolu, zatímco trapnost se naopak zašne hlásit o slovo čím dál častěji... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Britové zase zabodovali. IT Crowd je fakt neskutečně zábavná podívaná, kdy těch 20 minut v dílu je pokaždý plně využitých, některý gagy sou fakt smrtící. Jediná chyba tohohle seriálu je ten fakt, že to má jen 6 dílu a když vezmu, že každej z těch 6 dílů má 20 minut, tak přece jenom 2 hodiny na seriál je fakt málo, kór u takovýhleho seriálu je to velká škoda. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší Britská seriálová komedie(z reálného světa), která přes své přibývající série ještě více zesílila. Malé velké útrapy Ajťáků Mose a Richmonda, spolu s jejich nadřízenou Jen, která je bezpochyby taká zdatná v práci s PC "S počítači to umím. Třeba přijímat emaily, odesílat emaily, odpovídat na emaily ", se vydáme na jejich společnou cestu životem, který začíná v přízemí obrovské prosklené budovy firmy, kde pracují. Díky jejich nepatrné odlišnosti a způsobu myšlení, se bude divák neuvěřitelně bavit, už jen díky výborným hercům, kdy Katherine Parkinson hraje opravdu skvěle, a tak i ze svérázného Britského humoru a dokonalým vtipům. S veškerou úctou, Johne, já jsem šéfem IT a mám v tomhle přehled. Pokud napíšete “Google” do Googlu, tak můžete zničit internet.. 95 % ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Proč to (ne)funguje? "Made in Britain". ÁÁháá. ♥♥♥ Jedna z těch milých věcí, kde vytvořit metr dlouhý komentář pouze citováním hlášek by vůbec nebyl problém. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Další skvělý britcom z dílny Grahama Linehana. Téměř v každém svém dítku si zahraje nějakou cameo roli. V tomto dílku se nám představil jako zpívající Mexikánec: "Everyone is having having fun, fun, fun. 'Cause everything is nice and everyone is friendly. Lots of friendly faces having fun, fun, fun." Co se mi ale na britcomech nejvíce líbí, jsou vybroušené charaktery postav. IT Crowd rozhodně nepatří k výjimkám. Velký boss Denholm a jeho vyhlašování válek čemukoli, personální manažerka (Relationship Manager) Jen a její odzbrojující smích, IT guy no. 1 (Support Technician) Roy a jeho neustále plný kyblík smažených kuřecích křídel a nakonec největší týpek ze všech a IT guy no. 2 v jednom (Software Application Developer) Moss googlující vždy a za všech okolností. Pozn. ke 3. sérii: Kvalita oproti druhé sérii šla až neuvěřitelně nahoru, poslední díl snad vůbec nejlepší z celého seriálu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tahle pošahaná partička ze suterénu luxusní firemní centrály má mimořádně vysoké hodnocení a není se co divit, protože tématicky dokonalé oslovuje mladou, počítači zapálenou generaci, která tvoří základ filmových fanoušků na csfd. Profesionálně natočený britský sitcom spadá přesně do toho stylu, který využívá tradičního britského humoru, nicméně tentokrát mě svou polohou až tak neoslovil. Mám rád buď lehce sarkastické, ale střízlivé kousky ve stylu Kanclu, nebo naopak výraznou absurdní nadsázku ve stylu Monty Pythonů. Mimochodem, právě inspirace Monty Pythony a dalšími klasickými televizními seriály ze 60. a 70. let je u tohohle sitcomu celkem zřetelná, jenže zatímco Monty Pythoni využívali anarchistického, zjevně provokujícího a riskantního, dadaismem líznutého stylu, pak tahle partička jede ve vyjetých komerčních kolejích a sází na jistotu. Kadence gagů a hlášek je vysoká, ale právě to vede k tomu, že některé vtipy jednoduše zapadnou a úroveň humoru je kolísavá. Navíc mi místy vadilo přehrávání herců, nehledě na to, že úroveň série šla v jejím průběhu dolů. Najdou se lépe herecky obsazené a zrežírované seriály. Celkový dojem: 65 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Viděny všechny díly) Na pohřbu manžela: „Je mi líto vaší ztráty.“ – „Děkuju.“ – „Není to, jako kdybyste ztratila pero, že? Je to...je to tak o moc horší. Chtěla byste pero? Mám jedno náhradní.“ – „Ne, děkuju.“ – „Prosím, vemte si ho.“ – „Proč mi ho dáváte?“ – „Já nevím. Něco odchází, něco přichází…“. Linehanovo jméno na pozici scenáristy i režiséra mi po předchozích 2 zkušenostech slibovalo určitou kvalitu, ale že se budu tak skvěle bavit a tolik brečet smíchy, to jsem opravdu nečekal. Tolik parádních hlášek a situací v každé sérii (a že byly všechny víceméně stejně zábavné) se jen tak v seriálové tvorbě nevidí! A tak jsem si užil chvástání se bohatými pc zkušenostmi nové vedoucí IT, omluvnou večeři v dětské restauraci, oživlou Jen a popisování „jejích dnů“ v sérii 1. Hned na to mě bořily návštěvy toalet v divadle, pohřeb, upozornění na nelegální kopírování filmů a večeře u Jen doma v sérii 2. Následující řada mě bavila satirou na společenské sítě, „krabičkovým“ internetem, fingovaným manželstvím či focením „sexy“ kalendáře. A nakonec přišla série číslo 4 (moje nejoblíbenější), která si na mě připravila pouliční Odpočítávání, zamilování se do klávesáka za doprovodu Bolera, svědčení u soudu o nemístném masérově činu, požár v mořském parku nebo rozvodové řízení v posledním díle, který byl naprosto dokonalý (zejména svými křížovými výslechy, u nichž se vyřádily všechny hlavní postavy, mě nejvíc pobavil Mossův výstup, u kterého jsem se až zalykal smíchy). O bonusovém prodlouženém díle ani nelze hovořit jako o 5. řadě, šlo už „jen“ o malou rekapitulaci, rozloučení se s fanoušky, mírnou snahu o to být aktuální (ať už vizuálem nebo trendy-anonymous, virální videa atd.). O humor tu sice není nouze, ale byl to jednoznačně nejslabší díl celého seriálu a zastánci tvrzení, že končit se má v nejlepším, by se této epizodě měli raději vyhnout (protože poslední regulérní série opravdu skončila na vrcholu). A sice mi budou postavy chybět, ale tak vysoké úrovně, kterou si tvůrci nastavili, by už asi po letech znovu dosáhnout nešlo ani díky možnostem držení kroku s dobou (jak to předvádí např. Teorie velkého třesku), takže je asi lepší nechat seriál ukončený (a přestávka v tom také hraje svoji roli). Pominu-li výše zmiňovanou speciální epizodu, je to za mě jednoznačně 5* a navíc zařazení mezi moji seriálovou topku. „Šel bys se mnou a pomohl mi prokousat se touhle právnickou šaškárnou, Mossi?“ – „Raději ne. Nemám dobré zkušenosti s právním systémem.“ – „Jakto?“ – „Když mi bylo 11, rozbil jsem světlík a má matka se se mnou soudila.“ – „Soudila se?“ – „Ano. Aby mi dala lekci. Byla velmi agresivní vyšetřovatel.“ – „A to se dá? Soudit se s vlastním dítětem?“ – „Šlo o přelíčení v kuchyni. Vyrobila hlediště pro kočky.“ – „Jak to dopadlo?“ – „Vyhrála. Dodnes splácím pokutu.“ ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

První série dokonalá, druhá jen z půlky a třetí pokračuje v zavedeném průměru udaném zbývajícími díly druhé série. UPDATE: Čtvrtá série je již čirá bída. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ahoj. -- Ahoj. -- Já hledám Jen. -- Bohužel tě teď nemůže přijmout. Nemá vůbec čas. -- Fakt? -- Nemá čas, sbohem. -- A co má? -- Má se dobře. -- Ne, jak se má, ale co má na práci? Je tam? -- Ne! -- Nezdržím ji, jen jí chci dát tohle. -- Nedávej jí to. -- Dám jí je. -- Nebudou se jí líbit. -- Nebudou jí vadit. -- Budou jí vadit. -- To nevadí, bude to jen chvilička. Hele, proč nemůžu dovnitř? -- Protože je mrtvá. -- Cože? -- Jo, je mrtvá. Ona... ona umřela. -- Umřela? -- Jo, totálně. Jak já miluju britský humor. Škoda, že je jen dvanáct dílů :-( ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalý konverzačný sitcom, ktorý naplno využíva opozitá svojich hlavných postáv. Niektoré epizódy som pozeral v non-stop záchvate smiechu. 85%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Úžasná záležitost plná střeleného britského humoru. Nejlepší mi přišel díl v divadle, to jsem se kácel smíchy. Po třetí sérii bych jednotlivé série ohodnotil takhle: první 90%, druhá 95% a třetí 100%. Nemůžu se dočkat čtvrté. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších seriálů co znám! Pojednává o dvou totálně ujetejch informaticích, ale nemusíte být jako oni abyste si vychutnali jejich humor, který (na rozdíl od Big Bang Theory) nikdy není trapný, samoúčelný či nepochopitelný. Nemusíte vědět vůbec nic o IT abyste se skvěle pobavili, protože postavy Mosse, Roye, Jen či Denholma jsou naprosto dokonale napsané s bezchybně fungující chemií. A nesmím zapomenout skvělého Richmonda, který má úplně stejný vkus jako já a ví, že nejlepší píseň z alba Nymphetamine od Cradle of Filth je Coffin Fodder!:) ()

Související novinky

The IT Crowd dostane americký remake

The IT Crowd dostane americký remake

17.12.2017

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, Američané už stihli předělat desítky britských seriálů. Určitě jste slyšeli minimálně o House of Cards a Kanclu, a nyní je na řadě The IT Crowd. Televizní kanál NBC ho… (více)

Reklama

Reklama