Reklama

Reklama

Ajťáci

(seriál)
Ukázka z filmu 10
Velká Británie, (2006–2010), 9 h 29 min (Minutáž: 22–26 min)

Hudba:

Neil Hannon

Hrají:

Chris O'Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Christopher Morris, Matt Berry, Noel Fielding, Dolly Wells, Alice Lowe, Belinda Stewart-Wilson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V kancelářských výškových budovách britské společnosti Reynholm Industries pracuje spousta krásných a šťastných lidí, kteří slaví jeden úspěch za druhým - kromě trojice zaměstnanců ukrývajících se v suterénu v oddělení informačních technologií. Zatímco jejich kolegové pracují ve fantastickém prostředí, Jen, Roy a Moss se musí tísnit v temném a nevzhledném sklepě, neschopní zapadnout do normální společnosti. Jen (Katherine Parkinsonová) je kariéristka, která se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Kvůli tomu, že lhala ve svém životopisu, se však naneštěstí ocitne ve funkci manažerky oddělení IT. Problém tkví v tom, že o technologiích neví zhola nic! Roy (Chris O'Dowd) a Moss (Richard Ayoade), kteří tvoří zbytek oddělení, naopak sdílejí lásku k informačním technologiím, sci-fi i sladkému nicnedělání. Oběma se ale příčí pracovat pod někým, kdo vůbec nerozumí počítačům. Když Jen zjistí, že toho Roy a Moss možná vědí hodně o počítačích, ale o práci s lidmi netuší skoro nic, rozhodne se převzít roli "vztahové manažerky", aby pomohla nejen jim, ale i sobě. Seriál Ajťáci nabízí hravý a poněkud absurdní pohled na to, co skutečně obnáší práce v útrobách každé společnosti - v oddělení informačních technologií. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (95)

  • Moss (Richard Ayoade) je jedinou z hlavních postav, kterou ostatní oslovují příjmením, nikoli křestním jménem. Jeho křestní jméno je Maurice. (Alfréda)
  • Roy (Chris O'Dowd) je jediná hlavní postava, jejíž příjmení není divákům odhaleno po téměř celé čtyři řady. Režisér Graham Linehan postavu pojmenoval Roy Tenneman a později jméno změnil na Roy Trenneman, jelikož se lépe vyslovuje. Poprvé a naposledy Royovo celé jméno zazní až ve 4. řadě v epizodě Něco se stalo. (Alfréda)
  • Christopher Morris (Denholm Reynholm) má v obličeji výrazná červená mateřská znaménka, která byla v seriálu pečlivě zakryta makeupem. (Alfréda)
  • Noel Fielding (Richmond) se ve 3. řadě objevil pouze v jedné epizodě, protože byl zaneprázdněn natáčením seriálu Mighty Boosh (od r. 2004). Jeho absenci ostatní postavy omluvily tak, že údajně dostal kurděje. (Alfréda)
  • V celém seriálu není nikdy odhaleno, čím se společnost Renholm Industries vlastně zabývá. (Alfréda)
  • Nápad na námět seriálu dostal jeho tvůrce Graham Linehan poté, co jej navštívil velice nezdvořilý opravář počítačů. (cihlenka)
  • Seriál byl, jak už to u sitcomů bývá, natáčen před živým publikem (s výjimkou exteriérových scén, které byly divákům promítnuty, aby mohl být zaznamenán jejich smích). 1. série se natáčela v Teddington Studios a 2. série v Pinewood Studios. (endoskop)
  • Originální název seriálu The IT Crowd paroduje název skladby "In Crowd" od Dobieho Graye. (SeanBean)
  • Web friendface.org parodující Facebook, který se objevil ve 3. sérii, skutečně dočasně existoval. (awful)
  • Úvodní píseň seriálu vychází ze skladby Garyho Numana "Are 'Friends' Electric?" z roku 1979. (Wild_man)
  • Na internetu dočasně vznikly napodobeniny stránek, které se objevily v seriálu - Lady Problems (ladyproblems.org.uk) a kompletní intranet Reynholm Industries (reynholm.co.uk), vytvořený samotným Mossem (Richard Ayoade). (Wild_man)

Související novinky

The IT Crowd dostane americký remake

The IT Crowd dostane americký remake

17.12.2017

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, Američané už stihli předělat desítky britských seriálů. Určitě jste slyšeli minimálně o House of Cards a Kanclu, a nyní je na řadě The IT Crowd. Televizní kanál NBC ho… (více)

Reklama

Reklama