Reklama

Reklama

Komik a jeho svět

(pořad)

Obsahy(1)

V letech 1979 až 1994 uvedl Milan Neděla přes 150 pokračování cyklu "Komik a jeho svět", svého času velmi populárního pořadu, představujícího nám filmové hvězdy pamětnických veseloher .

Výčet jednotlivých epizod, které odvysílala ČT v roce 2006 jedná se o roky 1984 - 1990:
1. Každý začátek je...
2. Šváb z Malé Strany
3. Theodor a Antonie
4. Sejdeme se na strážnici
5. Abeceda humoru Š - Růžena Šlemrová
6. Abeceda humoru L - Karel Lamač
7. Abeceda humoru T - Václav Trégl
8. Abeceda humoru R - Saša Rašilov
9. Partneři - Vlasta Burian a Jaroslav Marvan (Karlos80)

(více)

Recenze (34)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Fundovaný a příjemný průvodce, dobře a vtipně sestavené jednotlivé scénky z oblíbených filmů a grotesek, co víc si tehdy mohl filmový fanoušek klasické americké grotesky, české předválečné a poválečné filmové komedie přát. První dva díly co jsem viděl se věnovali našemu němému filmu (ale šli tam i třeba grotesky s Chaplinem), který člověk až zas tak běžně nemá možnost v televizi vidět každý den. Osobně pak celkem jsem viděl asi pět epizod ale nejvíce mi utkvěli v paměti "Šváb z malé strany", "Každý začátek je" a "Na strážnici" a díl se Svěrákem. Ale to je jen malý zlomek z dlouholetého cyklu, který tu za socíku šel.. Škoda že už dnes takovéto pořady až na vyjímky v České televizi nevznikají, kde jinde by se totiž filmový fanda o těchto filmech měl dozvědět více než právě tam. Jinak na tomto pořadu se dále podíleli režisér P. Vantuch a známý český filmový publicista, spisovatel a historik K. Čáslavský oba před časem v v televizi společně spolu-vytvářeli soutěžní filmový pořad o věcné ceny Videostop. Kopeckého a jiné osobnosti si z tohoto pořadu nepamatuju, byl to až Milan Neděla v 80 letech který mi utkvěl v paměti, zřejmě byl oním posl. moderátorem.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Komik a jeho svět mě jako zvídavého juniora uvedl v omyl tím, že mi vsugeroval to, že grotesky trvají jen pár minut a vtipy v nich se skoro až předbíhají přitom, jak se hrnou k divákovi. Až později jsem zjistil, že trvají mnohem déle a zábava se v hromadě vaty nehledá až tak jednoduše. Proto děkuji Komikovi za jeho výcucy z grotesek, které mě zbavily zbytečných vycpávek a prováděly přímý útok na mou bránici. ()

berg.12

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle pořadu jsem kdysi získal dojem, že němý film to jsou pitvorné grotesky, na kterých leží tuna historického prachu a patří tak maximálně do muzea. Verze s českými filmy jsem ovšem neviděl a jako celek si pořad hodnotit netroufám. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem nezažila premiérové vysílání, ale z repríz si nenechám ujít ani jediný díl. Společně s Milanem Nedělou a nápaditou hudbou snesu i takové žánrové klišé, jako je slogan: "Tenkrát byl film ještě němý." ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Táto dokumentárno zábavná relácia sa mi vryla do pamäti ako labutia pieseň starých, čiernobielých grotesiek bez zvukovej stopy v modernej televíznej ére. Dnes by podobná relácia len ťažko dostala vysielací priestor. Už je málo divákov, ktorých dokážu rozosmiať tieto predpotopné filmové snímky. Ale zasa na druhej strane verím, že medzi uživateľmi csfd sa nájde hodne takých, ktorí ocenia dokumentárno informačnú hodnotu tohto projektu. *** ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Herdek, proč tohle nenapadlo nikoho reprízovat? A to ani na ČT3, kde do zemdlení jedou Hry bez hranic s Martinou Admcovou ???? A pokud je ta černo-bílá verze už hodně oldschoolová (i když u grotesek z počátku minulého století proč ne) , pak by někdo mohl udělat nový pořad věnovaný groteskám a historii filmu tohoto žánru. Jen díky tomuto pořadu jsem krom Chaplina poznal borce i dalších men jako Buster Keaton, Frigo, Laurel a Hardy, Harold Lloyd a další... Kupodivu si vůbec nepamatuji ty české díly s našimi herci stříbrného plátna... I tak hodnotím na max a posílám pozdrav tam nahoru skvělému panu Nedělovi. * * * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když byly v pořadu uváděny (americké) grotesky, tak jednoznačně ano. Pak se to ale zkazilo a začaly se vysílat profily filmografiemi českých herců a jejich filmů pro pamětníky a to už nemělo to kouzlo vyjímečného pořadu, kterým se tato pravidelně vysílaná relace ve svých počátečních fázích jevila. Bolševik uměl kvalitu pořadu udržet velmi dlouho dobu, po jeho pádu to šlo do kopru. Milan Neděla se stal díky pořadu téměř legendárním a jeho uvádění se zhostil opravdu neotřele. 60% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Populárně naučnou formou pojatý rozsáhlý dokumentární cyklus, který tehdejším divákům - filmovým fanouškům - přiblížil řadu českých i světových komiků v zajímavých prostřizích a variacích, báječně kombinoval jednotlivé kapitoly široké škály filmového humoru a navíc akceptoval i existenci režimem nepodporovaných osobností. Průvodcovské slovo Milana Neděly se stalo nedílným logem pořadu pro několik desetiletí a je skutečně škoda, že ani později tento svébytný typ umělce nenašel viditelnějšího uplatnění. Jakýmsi volným pokračováním měl být i obdobný cyklus Úsměvy českého filmu, který však zdaleka nedosahuje kvalit svého předchůdce. Šance na reprízy jednotlivých dílů jsou ale takřka beznadějné. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě skvělý pořad, kde jsem mohl dostávat vstupní informace o komicích a jejich životech a především jejich dílle, protože jinak by je v pořadu "Komik a jeho svět" neukazovali.***(19.10.2010) ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dětství. Neděle s Milanem Nedělou. Tolik informací! Stříbrné plátno mě tehdy uchvátilo. A drží mě to dosud. :-) ()

anderson 

všechny recenze uživatele

epizóda To je malér (uvádza Svatopluk Beneš) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 9.1.1982+epizóda Cirkus Legrando (uvádza Miloš Kopecký) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 19.6.1982+epizóda Bratři jak se patří (uvádza Miloš Kopecký) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 31.7.1982+epizóda V benzínovém opojení (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 9.10.1982+epizóda Zahrajte mi to, co mám rád ... (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 27.12.1987 (R: 29.1.1989)+epizóda Ve dvou se to hraje líp (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.1.1988+epizóda Sólo pro ... (uvádza Miloš Kopecký) - ČST 1 = 12.3.1988+epizóda Sejdem se na strážnici (uvádza Milan Neděla) - ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.7.1988+epizóda Dva a jeden (uvádza Milan Neděla) - ČST 1 = 17.6.1989+epizóda Hercem proti své vůli (uvádza Milan Neděla) - ČST 1 = 8.7.1989 --- Pamätám sa keď tento cyklus ešte uvádzal MILOŠ KOPECKÝ. Najväčšiu slávu KOMIK zažil v 80-tych rokoch, keď sa uvoľnili práva na CHAPLINa a ostatné klasické grotesky. Dnes už ČT bohužiaľ reprízuje (kvôli novým opletačkám s právami) iba epizódy dotýkajúce sa českých komikov. Je to škoda najmä kvôli tomu, že dnešná mládež by sa určite tiež rada pobavila klasickými groteskami spojenými s nenásilným a zábavným komentárom moderátora. Mojou najobľúbenejšou epizódou bola tá s názvom HUMOR 100x JINAK. Šanca na jej reprízu je dnes nulová. (9.10.2006) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Týmto programom sa začala moja láska k nemým groteskám, pretrvávajúca dodnes. Za to všetko vďačím tomuto populárnemu cyklu, ktorý ponúkal snáď všetky legendy tohto ( škoda že už ) zabudnutého žánru. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Super pasmo s Milanem!!! Byl bych docela pro, kdyby toto ceska televize oprasila a zase uvedla - teda v pripade, ze by nebyl problem s autorskymi pravy ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nedělní dopoledne, Milan Neděla a moje dětství. Spousta skvělých grotesek, které už jsem nikdy neviděl. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pořad na který jsem jako kluk rád koukal. Milan Neděla byl přijemný a velice se do toho hodil. Spousta ukázek jak z němé éry tak zvukové naší i cizý. Jo mohli by to opakovat, místo tý černý kroniky večer. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem jako děcko milovala. Opakovat!Opakovat! Ale v rozumnou dobu, tím myslím nedělní podvečer, jak to kdysi bejvávalo, ne ve 4 ráno! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších pokoukání v socialistické televizi, na čemž nic nemění ani fakt, že koťátka v košíku a nedělní chvilka poezie nebyly žádná extra konkurence. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě jako dítě spolehlivě přikovával k obrazovce. Škoda, že to s reprízováním díky autorským právům vypadá tak bledě. Přitom proč - copak by to nebyla ta nejlepší reklama? ()

Reklama

Reklama