Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petrohrad roku 1758. Jeden den velkokněžny Kateřiny Alexejevny (Z. Bydžovská), dřívější Sofie ze Zerbstu a Anhaltu, pozdější carevny Kateřiny Veliké. V téhle chvíli je ovšem Kateřina jen manželkou Petra III. (J. Hanzlík), následníka trůnu. Vládnoucí carevna Alžběta je však už stará a nemocná, a tak jsou nejvyšší carští hodnostáři v plné "diplomatické" aktivitě. Kolem osmadvacetileté Kateřiny víří služebníci, gardisté, kancléř, manžel, milenec. Nejde o nic méně a o nic více, než kdo bude napříště vládnout a kdo bude na výsluní. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskonalá báseň ironie, to je Jeden den velkokněžny. Čtyři roky před skonem Kateřiny I. to budoucí Kateřina II. neměla věru lehké. Ke kontextu velice dobře vypomůže předchozí znalost alespoň jednoho filmového životopisu Sofie ze Zerbstu a Anhaltu, divák (a potažmo čtenář) si pak mnohem lépe vychutná paradoxy a paraboly všech těch okatých narážek, jakoby nedokončených dialogů, které tak jasně a přímočaře končí zkratkou na venkovním schodišti. Doporučit přirozeně mohu klasickou verzi s Marlene Dietrichovou (1934) nebo televizní s Julií Ormondovou (1991) "Tady jsou krysy?" "Ale krysy jsou v každém dřevěném domě." "To je kamenný dům." "No vidíte, i tady jsou krysy. Váňa má nařízeno tu jistou chytit a uspořádáme s ní soud." ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 2/10 Hudba 2/10 Efekty 4/10/// +obsazení, pár opakujících se momentů, Jiřina Jirásková jako vypravěčka -Zuzana Bydžovská v roli Kateřiny, téměř bez hudby, dekorace nezaujaly/// Jako výuka dějepisu je lepší dokument a samotný děj je hodně slabý a nudný. Rovněž se mi moc nelíbyla výprava, i když netvrdím, že by byla špatná. Ale důvod proč se na to dívat je především plejáda českých herců, tady není co dodat./// Celkem 40%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý Daněk se skvělou Bydžovskou, jíž ostatní už jen sekundují a moc jí to nekazí. O Rusku si zřejmě všichni Češi myslíme přibližně jedno a to samé. Zde se to podává s velikým šarmem a nadhledem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ruský útržek má zřejmě nejvíce nadhledu z celé série hříček, ironizuje téměř do bezvědomí. Všichni hrají dobře, ale ne výborně, scénář je dost dobrý, ale ne výborný. Tentokrát Daněk skončil pořádně dlouhý krok před kýženým dokonalem. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Zpracováním asi nejdivočejší Útržek - pes lhář, tisíc a jedna matrijoška, chlapi poschovávaní po celém pokoji, skákání z okna hluché kněžny, kam vedou dveře jak do prasečího chlívku a Velkokněžna Kateřina diskutující s vypravěčkou... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co to bylo za chlapa, co šel odtud? – Kněžna Jelizaveta Nikolajevna Nižnina. – Ta má teda ránu! Byla-li někdy nějaká země plná absudit a podivenství, pak se celkem bezpečně jednalo o širou matičku Rus. Bez výjimky nás o tom ostatně přesvědčuje další Daňkův útržek, jež se tentokrát zaměřuje na aklimatizaci budoucí carevny Kateřiny II. Veliké. Ta z podivu nevychází po celou dobu nepřetržitých návštěv, které tak elegantním a roztomilým způsobem končí na bočním schodišti neexistujícího kněžnina pokoje a kde klíčovou roli hraje sklenice na stole. Do excelentního hereckého koncertu se tu, jak jsme již zvyklí, spojují jednotlivá mistrovská unisona Zuzany Bydžovské, Jaromíra Hanzlíka, Václava Postráneckého, Vladimíra Brabce, Jiřího Štěpničky a dalších, kteří své role pojali s pověstnou gogolovskou nadsázkou. Dějiny mohou být někdy i fraška. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Ano, ta sklenice je moje a nepil z ní žádný komorník.“ To jsem se nasmála, úsměvný je celý tenhle útržek ruský, ovšem s jemným mrazením v zádech, o Kateřině Veliké a Zuzana Bydžovská skvělá, líbila se mi, jedním dechem dodávám, že Jaromír Hanzlík také zaperlil jako nepříliš oduševnělý Petr III. ()

rt12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S určitým nadhledem a ironií zachycený jeden (docela rušný) den budoucí Kateřiny Veliké. S typickým rukopisem Oldřicha Daňka a výbornými výkony všech zúčastněných herců. Pro mne skvělý zážitek. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle útržek o budoucí carevně Kateřině II. Veliké je prošpikován humornými situacemi a opět skvělým hereckým obsazením. Jaromír Hanzlík jako manžel Kateřiny - Petr III. to nejvíc válcuje. Výborná fraška. ()

Maq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Daněk zaslouží uznání za pokus zachytit věčnou absurditu ruské existence. Vznikla taškařice plná gagů, ale hloubku to nemá. Je to jen "jeden den"... ale takových by se našlo. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na styl vyprávění a humoru, ale pak to stálo opět za to. Útržky jsou krásné právě tím, že je každý jiný. A ten ruský je především o absurditě carského dvora. Stěžovat si na ubytování ve dřevěném domě? Podle papírů je přece z kamene, není tedy důvod ke stížnostem! A konec konců, film je přece o začátcích Kateřiny Veliké! 90% ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

po tížívějších útržcích jeden oddychový, žertovný. I když jen zdánlivě, ono být tehdy v kůži velkovévodkyně rozhodně moc oddychové natož žertovné být nemohlo. Ostatně ono nemohlo být snadné být kýmkoli na carském dvoře neboť každá pozice, včetně obyčejného komorníka, se mohla velice rychle ukázat jako velice vratká. Jak je tradiční v Daňkově cyklu, všichni zúčastnění herci jsou výborní. Jen jeden drobný detail - mezi skokem z okna na schodiště a do záchranné plachty je sakra rozdíl. Skok po zádech na schody by myslím nerozchodili ani bratři Orlovové. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalý herecký koncert vynikající herečky Zuzany Bydžovské. Nejlepší ze všech dílů. Břitký humor, krásná ukázka mentality carského dvora. Za mne naprostá spokojenost. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neprotestuji, nikdy a ze zásady neprotestuji … Čí to je sklenice ? Moje. Já jen, aby z ní nepil nějaký komorník. (Komorník pil rovnou z karafy) Já bych vás za taková slova hnala na Sibiř. Ale vy nejste carevna . Ale budu !! Dějiny mohou býti někdy fraška bohužel, nebo bohu dík ? ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Hříčky jsou ve svých špičkách velmi vydařený (byť ne vyrovnaně dobrý) projekt a ruský útržek je podle mne jedním z nejlepších, jakkoli špičkou je Královnina smečka psů. Je to Tv produkce bez i středních investic, nejde o dekorace a mohutné jízdy krajinou, ale o herecký koncert. Skoro celé to stojí na Zuzaně Bydžovské, která je podle mne úžasná, ono přesazení z poměrně malého a chudého německého rodu do ruských poměrů (navíc ke zcela nemožnému manželovi následníku trůnu) musel být neskutečný problém. Potenciál osobnosti Kateřiny Veliké je zde ukázán i na malé ploše a v místy mírně komediálních souvislostech perfektně, skvěle sekunduje Jaromír Hanzlík, velmi dobře i Václav Postránecký v době kdy hlavně hrál a méně se snažil dělat komedii. Nechci polemizovat s žádným měsícem žádné planety, ale podle mne očekával něco jiného a pak už nevzal linii Oldřicha Daňka. Děj podle mne vůbec není nudný, naopak velmi pěkně (i když nikoli akčně) ukazuje poměry u dvora, složitost orientace, problém v tom komu a zda vůbec někomu věřit a i onen kulturní šok mladé dívky při přesunu. Dekorace mi nechyběly, i když souhlasím, že jsou velmi velmi úsporné. A jako výuka dějepisu je tohle podle mne mnohem lepší než mluvící hlavy ve stadardních dokumentech, na které se ostatně dívá málokdo. ()

Johgas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To je vaše sklenice, kněžno? Ano. Já jen, jestli z ní nepil nějaký komorník. Skvělá konverzační hříčka, plná ironie, stojící na Zuzaně Bydžovské. Neméně dobře je zahraný pomatený carevič v podání Jaromíra Hanzlíka. ("Pověsil jsem tu krysu, co zabila dva mé vojáky ve stráži, u sebe na lustr. Přijďte se podívat"). ()

Reklama

Reklama