Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní inscenace podle tří her Jaroslava Vrchlického ("Drahomíra", "Bratři" a "Knížata") se vrací k počátku našich dějin, do období budování českého přemyslovského státu. Nechce být jen historickou kronikou, ale vyprávěním o lidech, kteří ve své době na sebe vzali odpovědnost za společnost a naplňovali ji se vší důsledností. První část zachycuje období od smrti knížete Vratislava (921), kdy vládla jeho manželka Drahomíra, až po zavraždění Václava (935). Jak naznačují dochované legendy, bylo první období Václavovy vlády naplněno boji a vnitřními konflikty. Druhá část pokračuje obdobím vlády Boleslava III. Ryšavého. Vypráví o schopnostech lidí uskutečňovat dějiny, o posedlosti mocí, která musela být získána proti všem, kteří stáli v cestě, i proti vlastním, nejbližším… (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Drahomíra je otřesně nudná, Knižata jsou jen nudná. Obojí doprovází hnusná hudba. Choreograf měl být svázán do kozelce a pohozen do hluboké jámy, aby již nikdy nemohl dát jakýkoliv pokyn k jakémukoliv tanci. Herecké obsazení je sice luxusní, ale jediný, kdo dokáže alespoň trochu rozehnat nudu, je Munzar. Vidět tyto nezdařené inscenace je ztráta času, smysl to má snad jedině, pokud chcete vidět dva nadějné mladé herce ve svých téměř posledních rolích. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tyto počiny naší televize, které spadají v jedno s řadou dalších historických televizních inscenací, televizních filmů i filmů hraných představovaly ve své době - ještě více to platí také dnes - skutečné otevírání oken do naší historické paměti. Toto pozoruhodné období uzavřela první polovina devadesátých let inscenacemi her Ferdinanda Peroutky (ŠŤASTLIVEC SULLA) a zejména Oldřicha Daňka. Pozoruhodné byly i inscenace zahraničních autorů. To loňské listí je ale po čertech staré! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Hra o moci. Moci, která je posedlá sama sebou. A také hra o smrti, která je činem. Souboj Jany Hlaváčové a Dany Medřické i Luďka Munzara a Rudolfa Hrušínského patří k velkolepým okamžikům československé televizní historie, k těm hereckým kreacím, jimž nezbývá než složit hold a úctu i v současnosti, která toho k obdivu a uznání nabízí zoufale málo. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Seba to upřesnil zcela správně. Tahle inscenace - a zejména její druhá část - patřila k nočním můrám mého dětství. Krev, sobectví a bezohlednost - tak se rodil český stát, ostatně stejně jako kterýkoliv jiný stát té doby. Vynikají nadprůměrné herecké výkony "bratrského" tria Munzar, Somr, Štěpánek. Syrové, kruté, ale nadmíru poučné. ()

elizabeth_ba

všechny recenze uživatele

Zatím viděn pouze první díl. Na můj vkus příliš velká umělecká licence co se týče historie (zřejmě už u autora předlohy Jaroslava Vrchlického, pořád ale přijatelná ve srovnání s Hálkem nebo Hilbertem), trošku poplatné době a hodící se spíše na divadelní prkna, ale Luťanského (byť zde v celkem atypické roli) vidím vždycky tak ráda, že jsem schopna nad tím vším přimhouřit oči. Hodnotit budu až po zhlédnutí druhého dílu. Za tento by to byly (necelé) čtyři hvězdičky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Oceňuji krásnou vázanou řeč básníka Vrchlického. 1) První díl - Drahomíra - nabízí ukecaný nudný děj i dialogy oděné do národoveckého obrozeneckého nadšení._____ 2) Ve 2. díle (vlastně třetím, druhý díl filmaři ponechali stranou) autor opustil veršování. Nuda se zvýšila._____ 3) Špičkoví herci dělali, co mohli. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé díly: 1. díl (Drahomíra) **, 2. díl (Knížata) ****. _______ V mých očích Drahomíra za zhlédnutí rozhodně nestojí, a to hlavně proto, že ten příběh je notoricky známý a ani toto podání nic nového nepřináší - kromě absence vikingů, na něž jsem se přitom dost těšil. :( Druhou část Vrchlického trilogie (Bratři) nezfilmovali a dobře udělali, protože by jistě dopadla (z týchž důvodů) stejně. Naštěstí je tu třetí část trilogie o třech synech Boleslava II. (Knížata) a ta je dramatická až až. No a pak je tu ještě ta "pozoruhodná" hudba: syntezátory pro dokreslení atmosféry historického filmu? To podle mě fakt nebyla dobrá volba. - Na druhou stranu je třeba říct, že skladba ze závěrečných titulků by se dala pouštět i samostatně. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prislo mi to cely nejaky hystericky. Furt se tam rvalo a kecalo. Herci sice fajn, ale nevim jak moc je to bavilo... Bylo to cely jak nejaky unaveny divadlo, kde divaci potajmu zivaji... A choral v pozadi to nezachrani. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Tradičně skvělá historická inscenace, který bych skoro dal pět hvězd, ale nedám z důvodu, že některý zejména klíčový scény mi přijdou natočeny špatně nebo bez šťávy (vražda sv. Václava, vyvraždění Vršovců - tam už to sice bylo lepší, ale zase v určitých pasážích chyběl zvuk, který by dodával scéně šťávu). Tuto inscenaci stojí vidět už jen za skvělý herecký výkon (nejen!) Luďka Munzara. Jednu věc ale nepochopim. Proč už se několik desetiletí zpracovávají tak skvělý náměty jen pro televizi? Ne že by to bylo špatně, ale chtěl bych opravdu někdy vidět velkofilm například o českym knížectví. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Opět mne to donutilo sáhnou po wikipedii a zopakovat si něco z učiva dějepravy ze základní školy. Nu, nejsem na tom ještě tak špatně. Hra to však byla zpracována hezky, ovšem s nepříjemnými chybami. Navíc se mi zdálo, že se tam dopustili historických nepřesností. Takže hodnotím v průměru, ale protože to podruhé vidět nechci, dávám jen čtyři z desíti. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Oficiální text naprosto pominul druhou a zajímavější část s názvem Knížata. K prvnímu dílu snad jen tolik - hvězdně obsazené, ale historicky nepřesné. Druhou část zdobí opět hvězdné obsazení (především Luděk Munzar v hlavní roli Boleslava III) a tentokráte by asi souhlasili i historici a učitelé dějepisu (i když, jakápak historická věrnost při odstupu 1000 let). ()

pavel431 

všechny recenze uživatele

Teď na CT3 konečně po letech viděno. Zamáčkl jsem slzu. Munzar a Hrušínský a další opět nezklamali. Tyhle staré inscenace můžu stále..... ()

Reklama

Reklama