Reklama

Reklama

Strange Circus: Kimjó na circus

  • Japonsko Strange Circus 奇妙なサーカス (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film začína ako cirkusové predstavenie a jeho hlavnými aktérmi sú otec, matka a dcéra. Vo veku 12 rokov prichytí Mitsuko svojho otca, ako súloží s matkou Sayuri. Otec ju zavrie do puzdra od čela a cez malú dierku ju donúti, aby sa na nich dívala. Potom si dcéra s matkou vymení úlohu a predstiera, že je ona. Matka začne na dcéru žiarliť a pri jednej hádke nešťastne spadne zo schodov a zabije sa. V dcérinej psychike dochádza k depersonalizácii a stane sa svojou matkou.
Alebo to bolo všetko inak? (badygorila)

(více)

Recenze (62)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejsem si úplně jistý, co si mám o tomhle filmu myslet. Na můj vkus je Strange Circus příliš teatrální, hysterický a ... východní, nicméně to, co se tváří jako pointa (píšu "tváří", poněvadž je ten film vyprávěn skoro až lynchovsky zmateně, takže nevím, jestli ho chápu dobře), mě poměrně nadchlo. Občasná úchylnost je pak spíše otravná, než aby mě nějak vyšokovala (či pobavila). Zajímavé bezesporu, ale extra příjemný divácký zážitek jsem si z projekce neodnesl. ()

EvilPhoEniX odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to byl vážně CIRKUS !! Japani mě každým jejím dílem dohání k tomu, abych je začal nesnášet ještě více,než filmy s prvky DRAMA! Ten film neměl ani Hlavu ani Patu.. Byl tam vůbec nějaký Scénář? Jako by to celé bylo založené na nějaké hnusné Japonské Inspiraci! Vůbec nevím, jaká byla Pointa toho Filmu a už vůbec nevím, z jakého důvodu tohle bylo natočeno! Absolutní nezájem a z Japany jsem Zkončil !! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Režisér SION SONO je naprosto šílený génius a dokazuje mi to každým svým dílem, které chtě nechtě musím ohodnotit vždy plným počtem a ještě týden nad ním přemýšlet... Takových režisérů je skutečně málo, tohle je fakt Pan režisér. Tenhle film se tváří nejdřív jako těžce exploitační drama a od začátku dává divákovi nekompromisně pěkně na prdel ... pak zvolní v mírně, ale skutečně jen mírně bizardní drama, aby vyvrchol v absolutně grandiozním finále!!! Tohle není horor, thriler ani drama, tohle je PSYCHICKÝ TEROR!! Myslím tím na diváka ... skutečně nemám slov, absolutně geniální dílo!!! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Šion Sono je mistr a úchyl v jednom těle. Během sledování se mi těžko dýchá a jeho temná stránka je jedinečná. Až zaranžována optika Davida Lynche. Znásilnění diváka. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to výborný mierne mysteriózne ladený psychologický thriller od Shiona Sona. Má dosť dobrý príbeh o dievčati, ktoré svojich rodičov prichytí pri milovaní, ale jej zvrhlý otec si to všimne a časom ju začne zapájať do svojich zvrhlých hier, či už pasívne alebo aj aktívne, čo má samozrejme zlý vplyv na jej psychiku. Navyše na ňu jej matka začne žiarliť, čo nakoniec kvôli nešťastnej náhode spôsobí jej smrť a tak dcéra u svojho otca vyrastá sama, až časom dospeje a stane sa úspešnou spisovateľkou, no kvôli ťažkej psychickej záťaži to možno nie všetko bolo úplne tak, ako si dcéra spomína. So spracovaním som dosť spokojný, ale myslím, že sa to dalo podať ešte aj o niečo lepšie. Už od samotného začiatku je jasné, že sa bude jednať o mimoriadne nevšedný filmový zážitok, čo sa aj úplne vyplní, spočiatku ma síce trochu prekvapila až moc výrazná erotická forma, ktorá už možno ide trochu aj za hranicu, samozrejme hlavne kvôli zapojeniu dieťaťa, síce nie priamou formou viditeľnou v obraze, ale naznačené je to jasne a ťažko sa mi k tomu získaval nejaký postoj a tak som to skôr bral len za fakt, ktorý tak má byť, inak by zápletka až tak nefungovala. Ale inak ma tu úplne pohltilo mnoho perfektne podaných scén, Sonov štýl je skutočne nezameniteľný a geniálny. V priebehu filmu sa tu dá stretnúť s viacerými typmi úchyliek, ktoré sú ale podané inteligentnou formou a veľkú pochvalu si zaslúži to časté prehadzovanie úloh medzi matkou a dcérou, čo sa mi veľmi páčilo. A všetko to vygraduje tradične extrémnym finále. A tak o nude tu nemôže byť ani reči, dokonca aj dĺžka filmu je kratšia, než obvykle, ale niektoré prvky mi sadli menej, než by som chcel a to ma mrzí. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, postava matky a aj dcéry sú skvelo podané a aj zahrané, k tomu nepríjemne pôsobiaci otec a viacero zaujímavých vedľajších postáv, tu sa nedá nič vytknúť. Réžia a technická stránka sú perfektné, Shion Sono je skutočne génius a to vidno v každom zábere, vizuál je prvotriedny a nápaditý a veľkú pochvalu si zaslúži aj výborná hudba, tá do niektorých scén sedí dokonalo. Škoda, tých pár scenáristických prvkov mi nesadlo až tak dobre a jedine kvôli tomu nedávam plné hodnotenie, ale aj tak je to ďalší výborný film od Shiona Sona, ktorý mi už dlhú dobu dokazuje, že to je najkvalitnejší režisér súčasnosti. Aspoň nikoho na vyššej úrovni nepoznám. 83% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi dotažená stylizace tento řekněme ujetý film zvedá až na vrchol. Obrazy ladí se situací, respektive šíleným stavem mysli protagonistů. Opulentní ve stylu Greenawaye, nekompromisní, neošizené kulisy, halucinogenní masky, děj pulsující od snové nečinnosti do vyhroceného psychického a fyzického násilí, střízlivé dialogy podávané úmyslně hysterickým tónem. Hudební stránka funguje taky konzistentně -- když bojuje pomatená mysl herečky, bojují spolu dva hudební motivy přes sebe, banální hudební téma na banální děj atd. Eh, nechci tu mít intelektuální řeči, takovou hanbu bych nesnesl -- nicméně toto dílo o rozpadu osobností v rámci mírně řečeno dysfunkční rodiny, netriviální zejména po stránce formální, si zaslouží pochvalu. Režisér drží laťku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mitsuko je od 12 rokov pravidelne zneužívaná vlastným otcom. Aby toho nebolo málo, zatvára hu do púzdra od čela, odkiaľ musí sledovať sexuálne hrádky rodičov. Týmto však maloletej dievčine utrpenie ani zďaleka nekončí. Otec a zvrhlík v jednej osobe úlohu dcéry a matky začne vymieňať. Mitsuko začína žiť dvojitý chaotický život dieťaťa a zrelej ženy. Ako tento film skonči, netuším. Bolo obrovským trápením sledovať toto čudo čo len do 50 minúty. Príbeh, každopádne, ako to už v zemi samurajov býva, originálny. Ale tá "čudestnosť" obalená do neskutočnej nudy bez štipky napätia ma proste natoľko ubíjala, že som prepol na Panelák. A pánečku, uznajte, to už je iný "horor". Pani Janka totižto už pár týždňov nedostala zákazku na novú tortu v jej novoobjavenom zrode podnikania ... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film plný šílenosti, kde hrají hlavní roli různá traumata, přičemž incest je v konečném důsledku ta nejméně úchylná věc, co se tu objeví. Ovšem ujetý scénář by ani v nejmenším nefungoval tak dobře, kdyby ho nedoplňoval i výrazně podivnědivný vizuál, od některých záběrů, přes kostýmy až k scénografii je tu všechno na takové tematické vlně, která obsahuje značný základ normálnosti, ale detaily je činí dráždivě mimózními. Sice bych ocenil trošku svíravější tempo, kdy je tu několik částí filmu zbytečně natáhlých, ale to je jen relativně malá piha v téhle hře na realitu a diváka. A hra je tu výborná, nejasná narace se pro takový film velmi hodí a předně - kdykoliv od této chvíle uvidím futrál na violoncello, budu v něm nenápadně hledat kukátko. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Asi jsem na to koukal v blbém rozpoložení, ale mě to nepřišlo ani strašidelné, ani napínavé, dokonce ani šokující, mě to přišlo jen uboze pitomé. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľká cirkusová show a iluzórna epopeja rodiny, ktorá sa pomaličky zažiera do mysle a obracia logické uvažovanie naruby, pričom ho však nezavrhuje - podobne ako u Davida Lyncha, stačí nájsť kľúč (čo je rozhodne dôvodom pre opakované zhliadnutie). Téma sexuálneho násilia páchaného na ženách tu dostáva zabrať, a i napriek umiernenosti v tomto smere má obdobný efekt ako Polanskiho Repulsion (dokonca je podobnosť aj medzi zobrazením prostredia, ktoré sa stáva nepriateľským a provokuje rastúce šialenstvo - u Sona zakrvavené steny školy, u Polanskiho desivé preludy v útrobách bytu, ilustračná scéna: http://www.youtube.com/watch?v=1swzjZvAeiI). Expozícia, plná opakovaných výjavov znásilnenia prelínaná bežným životom atypickej rodiny v dome a návštevami školy trvá zhruba 25 minút. Ďalších cca 40 minút tvorí ilustrácia súčasnej reality (tak, ako nám ju Sono predkladá) a života spisovateľky na vozičku, behom ktorých je predstavená pointa dva razy úspešne zmenená a stále funkčná. Zvyšných 40 minút patrí rafinovanému vysvetleniu celého doterajšieho diania a obracia sa na diváka s otázkou, či pochopil. A tam niekde v pozadí stojí Sono a usmieva sa nad tým, ako opakovane používa rovnaký filmársky koncept z iných svojich filmov s opätovne odlišným výsledkom. O tom, že sa smeje divákovi, ktorému sa dej pochopiť nepodarí ani nehovoriac. Je to zvrhlé, je to zábavné a je to skrz na skrz nesmierne zaujímavé. Asi začínam mať na Sonove filmy úchylku. 90% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nehorázná "srajda" bez hlavy a paty. Zpracování a děj naprosto tragický a bohužel Japonský, tak že postavy nesympatické, které nemají čím zaujmout.. 2/10 = 20% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo moje druhý setkání s Šion Sonem.Po prvním průměrným EKUSUTE(každopádně zajímavej film a stojí za podívání) přišel na řadu právě Strange Circus,který mi doporučil Flipnic/Tsurugi za což mu děkuju.A tohle už je jiný kafe.To už je vymazlenej kus.Naprostý filmový orgie.Tohle mě fakt dostalo a dokonale přibylo k obrazovce.Pro mě je to geniální dílo.A stejně tak Sono je pan MISTR(Režie,Scénář,Hudba).Dokonale dokázal vymrdat s divákem a udělat mu v hlavě naprostej CIRKUS.Nakonec si opět neodpustím hlášku z filmu,která mě dostala:OD NAROZENÍ JSEM BYLA ODSOUZENA K SMRTI jen dodávám-a kdo ne. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vadila mi kokotská forma akou to bolo podané a priam z celej duše nenávidím celú tú debilnú atmosféru cirkusov a húpanie sa na Mesiaci, tie masky a muziku ! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Najlepšie na tom celom je, že v podstate celú záverečnú tretinu strávia vysvetlovaním - čo to akože malo vlastne znamenať a na konci to asi aj tak nepochopíte :) Sono je génius, jeden z najväčších súčasných; jeho štúdia ničenia ľudskej mysle už od detstva, pokračuje a opäť vás samou dokonalosťou núti odvracať zrak. Toto nevymyslíte ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Úchylná procházka šílenstvím jedné rodiny. Konvenční vyprávění by bylo asi tím posledním, co bych od tohohle kusu japonského ústavního chovance čekal. Sono samozřejmě nezklamal a předložil příběh, který se nedá převyprávět. Jeho sonda do zmučené a zvrácené mysli jde opět až na dřeň a při sledování máte občas pocity jako byste se přichomýtli k sexu člověka a prasete, a přestože se stydíte, nemůžete odvrátit zrak. V afektovaném a brutálním závěru pak vrcholíte společně s filmem, potřísnění zkažeností, ale zcela svobodní a uvolnění. Viděno během Challenge tour 2015: 30 dnů se světovou kinematografií ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Matka, otec, dcera a později i mužský nápadník s tváří a účesem děvčete... aneb malé dějiny jedné úchylnější rodiny s plynutím téměř cyklickým. Plynutí tohoto filmu bych rozdělil asi do tří částí: ta první působí dojmem mozaiky, jež každou chvíli během ústřední zápletky hází před diváka nevšední stylové nápady, pro Šiona Sona vlastně typické (ať už jde o rámování cirkusovými a pouťovými výjevy nebo závažnou operaci pojatou do rytmu hudby), druhá část pak přináší s mírným pomatením mysle diváka i jistým zvolněním v střihovém vyprávění již zdánlivě odlišný příběh s odstupem času. Do třetice přijde mysteriózní vyvrcholení, jež velkou část vnímaného příběhu s navrácením se do minulosti ještě zvrátí, ale současně se v ní všechno dříve nejasné, vynechané či zdánlivě nedovysvětlené a nesouvisející plně vysvětlí, zapadne do sebe a tak úžasně propojí, že jsem jen žasl. Způsob vyprávění mi dost evokuje některé mozaikové filmy Claudea Lelouche typu Ať žije život, akorát s jedním malým (nebo hodně velkým?) rozdílem: mistr z Francie by nikdy nenatočil takhle úchylně sadistický horror, jaký je na oplátku často vlastný nejednomu japonskému tvůrci včetně Šiona Sona. Strange Circus je tak neskutečně propracován, včetně všemožných bizarností a úchylností, že mi další Sonův film i přes chvilkovou nechuť či náročně vstřebávání některých scén zase úplně vyrazil dech..! Nevím a radši vlastně nechci vědět, nakolik jsou Sonovi vlastní jisté zvrácenosti i mimo režisérskou tvorbu. Jen v tomto směru kvituji, že film obsahuje i několik výjevů morbidního cirkusového čísla nebo malého „sexuálního varieté“ před jásajícím publikem, z jakých naštěstí cítit, že jsou jasně mířené coby satirický výsměch nebo kritika podobných senzací. [85%] ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Asi jako kdyby oldboye točil David Lynch. Problém sexuálního zneužívání tu naštěstí není podán nějak nechutně a film nenudí i přesto, že závěrečné vysvětlování a rozuzlení trvá asi 45 minut. :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Japonský psychologický (nebo spíše psychopatický) bizar. A já si říkal, že to smrdí Sonem na sto honů a ejhle, on to natočil on. Tím je řečeno vše. Ten člověk totiž není normální, což je za 1) pozitivně pochvalné označení a za 2) je to dobře. ()

Reklama

Reklama