Reklama

Reklama

Prstoklad

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Melodrama na motivy románu Sarah Waters, populární britské autorky. Film nás zavádí do viktoriánské společnosti, epochy věčného problému anglické kultury.Dějová linie je dokonalá přehlídka pyrotechnických efektů: intriky, podrazy, vražda, věčně přitažlivá zákoutí podsvětí, svět pornografické literatury, sexuální vztahy vymykající se souhlasu, ale i kontrole viktoriánské společnosti. Výjimečnost podtrhuje nesporná erudice v historickém období, můžeme pozorovat dobové kostýmy, sociální situaci i zaposlouchat se do cocney.

Příběh vypráví o dvou rozdílných ženách a mladém podfukáři Richardu Riversovi (Rupert Evans). Rivers nachytá past na polapení mladé, bohaté šlechtičny Maud Lilly (Elaine Cassidy). K dosažení cíle má dopomoci kapsářka a šarlatánka Sue Trinder (Sally Hawkins), avšak né vše, je tak, jak se prvně zdá. (aramejkaX)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Pikantní příběh, v kterém není nouze o překvapení a zvraty, začíná být v poslední třetince trochu naředěný a v kulminačním bodu balancuje na hraně telenovely. Knížka asi byla mnohem lepší, protože tato adaptace bohužel nezapře levnou televizní produkci - celkový dojem kazí sterilní, seriálová hudba, podprůměrné herecké výkony a nudná kamera. Přesto "Zlodějka" není úplná ztráta času a s klidným svědomím ji můžu doporučit. Nejen kvůli lesbickým scénám a viktoriánskému pornu. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Doporučuji románovou předlohu Sarah Watersové (pod názvem Zlodějka vydalo Argo), ta je za pět hvězd i víc -- myslím si, že SW dokáže navázat na dickensovský odkaz anglické litertury tak jako žádný jiný současný spisovatel. Filmové ztvárnění za románem zákonit pokulhává, obrazy oplývají barvitostí, hloubkou i historickou věrností, ale složitý děj se scenáristům nepodařilo odvyprávět nejlépe. Sám s tím mám nějaké zkušenosti, takže vím, jak je to těžké -- logika románu je prostě jiná než logika filmu, mnohem svobodnbější a rozevlátější, mnohačasová. Neumím si představit, že bych děj pochopil, kdybych neznal předlohu, to je myslím zásadní nedostatek této inscenace. Jako dodatečná ilustrace však ve mně hlavně díky hereckým výkonům Sally Hawkinsové a Elaine Cassidyové zanechává silný dojem. Pokud by ČT dovedla vytvářet aspoň takovéto adaptace literárních děl, byl bych spokojený. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

(Projekce na slepo.) Dobře jsem udělal, nelze než doporučit o tomto filmu NIC předem nečíst, kteréžto tvrzení samo o sobě už je slušný spoiler. Abych se vyhnul dalším, omezím se na konstatování, že tento na pohled skromný počin se svou chutnou dužinou víc než vyrovná opulentním hodům moderních komplikovaností. Obsahuje reálný pohled na dobovou společnost i zajímavý příběh, sympatické postavy, je sexy a je napínavý... Trochu netypická viktoriánská romance, která opravdu stojí za vidění. Snad jen ještě poznámka k myšlence, kterou příběh nevyhnutelně probouzí: jak velké proradnosti se člověk musí dopustit, aby se, nezávisle na tom, zda věří v nějakou metafyzickou autoritu, nebo „jen“ v mravní zákon pod hvězdami, obával zatracení víc, než čehokoli jiného? ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle: lezbická přitažlivost podána krásně, přirozeně, věrohodně; překvapení na závěr opravdu překvapilo! Ale neskutečně mě vytáčelo bezpráví, a pak to, že si doktoři mohli dovolit někoho "hospitalizovat" proti jeho vůli. Šílená doba. Kromě překvapení ze závěru jsem neskutečně nasranej. Druhý díl měl skvělý rozjezd, úžasný potenciál, který někde za půlkou přišel vniveč, moc fádně, jednodušel, měl na mnohem víc. Každopádně dávám 4* za to, čím mohl být a za 2 geniální zvraty, kterými mi vytřel zrak. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

catherinka 

všechny recenze uživatele

Vážně to mělo tři hodiny? Minimálně první půlka uběhla velmi rychle. Propracované vykreslení viktoriánské Anglie, úžasný kontrast akcentů, dvě výborné herečky s nádhernýma rukama a děj plný zvratů. Dokonce i humor v tom byl. Škoda poslední půlhodiny (do které nepočítám posledních 5 minut), která tam seděla jako pěst na oko. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Sally Hawkins, představitelka Sue Trinder, se objevila už v předchozí adaptaci knihy Sarah Watersové Na špičce jazyka (2002). (Akesha)
  • Sama spisovatelka Sarah Waters si ve filmu zahrála malou roli služebné, po které malá Maud (Elaine Cassidy) hodí rukavice po výstupu z kočáru. (veronica 01)

Související novinky

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama