Reklama

Reklama

Prstoklad

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Melodrama na motivy románu Sarah Waters, populární britské autorky. Film nás zavádí do viktoriánské společnosti, epochy věčného problému anglické kultury.Dějová linie je dokonalá přehlídka pyrotechnických efektů: intriky, podrazy, vražda, věčně přitažlivá zákoutí podsvětí, svět pornografické literatury, sexuální vztahy vymykající se souhlasu, ale i kontrole viktoriánské společnosti. Výjimečnost podtrhuje nesporná erudice v historickém období, můžeme pozorovat dobové kostýmy, sociální situaci i zaposlouchat se do cocney.

Příběh vypráví o dvou rozdílných ženách a mladém podfukáři Richardu Riversovi (Rupert Evans). Rivers nachytá past na polapení mladé, bohaté šlechtičny Maud Lilly (Elaine Cassidy). K dosažení cíle má dopomoci kapsářka a šarlatánka Sue Trinder (Sally Hawkins), avšak né vše, je tak, jak se prvně zdá. (aramejkaX)

(více)

Recenze (47)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle: lezbická přitažlivost podána krásně, přirozeně, věrohodně; překvapení na závěr opravdu překvapilo! Ale neskutečně mě vytáčelo bezpráví, a pak to, že si doktoři mohli dovolit někoho "hospitalizovat" proti jeho vůli. Šílená doba. Kromě překvapení ze závěru jsem neskutečně nasranej. Druhý díl měl skvělý rozjezd, úžasný potenciál, který někde za půlkou přišel vniveč, moc fádně, jednodušel, měl na mnohem víc. Každopádně dávám 4* za to, čím mohl být a za 2 geniální zvraty, kterými mi vytřel zrak. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Připadá mi jakoby u tohoto dílka většina diváků objevila Ameriku. Lesbická láska v kombinaci s viktoriánskou Anglií? Jak nevídané.. Přes ten poutavý námět je zpracování naprosto příšerné - po herecké stránce slabé, po hudební mizerné a po vizuální laciné a otřesné. Pravděpodobně jsem ještě neviděla dobový film, který by mě tolik nudil. Dokážu si ale představit, že s výraznějšími a schopnými herci bych se na to dívala úplně jinak. Jakmile ale hlavní postavy postrádají charisma - ba co charisma, i ten talent, příběh mě prostě nedokáže vtáhnout. Takže za mě bohužel dvě hvězdičky. A to ještě z milosti. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem, že obyčejná adaptace BBC dokáže tolik rehabilitovat můj negativní zážitek z Komorné. Protože i tato Zlodějka je přepisem téhož románu Sarah Waters Fingersmith (2002). Ale asi bylo opravdu důležité příběh vrátit do prostředí a doby, které Watersová určila. Kulturní transpozice nejsou vždycky ideálním řešením. U nás máme sice ještě problém s nevhodnou distribucí Intersonicu, ale poučený divák / čtenář si už svou kýženou cestu vždycky najde. Protože dobrých dobových lesbických dramat není nikdy dost. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny v dobové atmosféře Londýna ve chvílemi až moc propleteném složitém příběhu. Všechny linie děje jsou nějak zajímavé - vztah dvou protagonistek, téměř rodinná drsná společnost londýnské spodiny, tehdejší reálie a atmosféra pronografické literatury. Drsné a romantizující současně. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nebol to film podľa môjho gusta, ale dokázal som ho bez ujmy na zdraví dopozerať. Ukazuje príbeh z doby viktoriánskeho Anglicka. A na to, aby som dal filmu vyššie ohodnotenie by som musel poznať odpoveď na otázky: "No a čo?" Čo ešte, okrem nahliadnutia do inej doby? Čím ma obohatil tento príbeh a tento film? A keďže ma nič nenapadá, ostávam pri troch hviezdičkách. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Viktoriánský Londýn, chudé ulice plné špíny a zápachu a v nich městská lůza. Hlavním dějištěm se stává nenápadný dům, bydliště lidí tak chudých, že i kdyby jim to jejich přesvědčení zakazovalo, musejí si peníze na živobytí obstarat i nečestnou cestou. Všichni vědí, že nikomu nemohou věřit. A právě v tomto domě, který je proslulý tím nejlepším výhledem na šibenici, vyrůstá Sue. Vše nabere na obrátkách, když se objeví pan Rivers s nabídkou právě pro mladou Sue, aby šla pod záminkou přivydělání si dělat služebnou slečně Maud, uvězněné v sídle jejího strýce. Je to hodně dlouhý film, ale někdo zde psal, že oproti knižní předloze je hodně uspěchaný, takže na délku si nelze stěžovat. Mně osobně ta délka vyhovuje, za tu dobu jsem si na postavy stačila dostatečně zvyknout a ke konci už mi připadaly blízké. Je to krásně propracovaný film s úžasnou výpravou a zajímavým příběhem, kde se neustále něco děje a stále více se to zamotává, až ke konci vše sedne na své místo. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Život v reále viktoriánského Londýna by pro mou pedantskou povahu okresního hygienika znamenal destruktivní záhul. Avšak ve filmu si všechna ta špinavá zákoutí ponořená v oparu a intrikách požitkářsky vychutnávám. Fingersmith skýtá ještě mnohem víc. Nejhlubší a nejvroucnější lásku, v jejíž nevídané intenzitě blednou i klasici Romeo s Julií jak akrofobik na Petřínské rozhledně. Do té míry nahuštěnou koncentraci vášně, něhy a touhy, které z každého pohledu obou protagonistek vyzařovaly, nabízejí stříbrná plátna či televizní obrazovky poskrovnu. Sarah Waters napsala napínavý a poutavý příběh, BBC obstaralo fantastickou výpravu a hlavní představitelky oplývaly dočista magnetickou chemií, což úhrnem vyústilo v zážitek, na který se nezapomíná. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalý film, který britskou krev nezapře. Říkám téměř dokonalý, protože, herci s neotřelými tvářemi hrají skvěle, příběh je to originální, s takovými zvraty, že nemůžete předvídat, co se stane za pět minut, nemůžete ani hádat, jestli vše skončí pohádkově spravedlivě nebo ne. Bohužel ale tříhodinová délka je na filmu znát, protože jsem měla všudypřítomný pocit, že se film vleče, jen proto, aby nám ukázal na některé detaily, které si myslí, že by nám neměly uniknout. Bohužel pohled na tyto detaily je někdy až příliš dlouhý. Ale v kostce je to skvělý film, takový který je dobré vidět, pokud si libujete v syrovosti historické Anglie a britských dramatech vůbec. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí mám k tomuto snímku jen pár slov...vynikající, moc zajímavý, skvěle promyšlený, naprosto zamotaný a spletitý příběh plný nenadálých zvratů. Rozhodně zaujme a nenudí. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Pikantní příběh, v kterém není nouze o překvapení a zvraty, začíná být v poslední třetince trochu naředěný a v kulminačním bodu balancuje na hraně telenovely. Knížka asi byla mnohem lepší, protože tato adaptace bohužel nezapře levnou televizní produkci - celkový dojem kazí sterilní, seriálová hudba, podprůměrné herecké výkony a nudná kamera. Přesto "Zlodějka" není úplná ztráta času a s klidným svědomím ji můžu doporučit. Nejen kvůli lesbickým scénám a viktoriánskému pornu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kniha je opět lepší než film, ale to samozřejmě platí pro většinu případů. Watersová umí psát neobyčejně čtivou formou a umí si výborně pohrát jak s příběhem tak se čtenářem, kterému nachystá pár překvápek. Dosud vydané knihy v Česku s českým překladem jsem přečetla jedním dechem, jinak to ani nešlo, protože bych v tak zamotaných příbězích ztratila niť. ()

Suzana 

všechny recenze uživatele

Působivě natočené drama s (pro mě) překvapivými zvraty. Reálně depresivní prostředí viktoriánského Londýna, intriky a uprostřed toho všeho vášnivá láska. Knižní předlohu jsem nečetla, takže srovnávat nemůžu – mohu však doporučit těm, kteří chtějí něco víc než jen historické kostýmní drama. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

(Projekce na slepo.) Dobře jsem udělal, nelze než doporučit o tomto filmu NIC předem nečíst, kteréžto tvrzení samo o sobě už je slušný spoiler. Abych se vyhnul dalším, omezím se na konstatování, že tento na pohled skromný počin se svou chutnou dužinou víc než vyrovná opulentním hodům moderních komplikovaností. Obsahuje reálný pohled na dobovou společnost i zajímavý příběh, sympatické postavy, je sexy a je napínavý... Trochu netypická viktoriánská romance, která opravdu stojí za vidění. Snad jen ještě poznámka k myšlence, kterou příběh nevyhnutelně probouzí: jak velké proradnosti se člověk musí dopustit, aby se, nezávisle na tom, zda věří v nějakou metafyzickou autoritu, nebo „jen“ v mravní zákon pod hvězdami, obával zatracení víc, než čehokoli jiného? ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý detektivní příběh z doby viktoriánské Anglie, navíc vyprávěný ze dvou rozdílných pohledů. Film je rozdělěn do dvou částí - já jsem se po první naprosto zhrozila, že je už konec a nevím NIC, naštěstí dříve, než jsem to vypla, mi začaly běžet titulky a shrnutí prvního dílu. Ve filmu je mimochodem velmi pěkně ukázáno, proč je někdy tak těžké pochopit jednání druhého člověka. A že až po čase - budete-li mít štěstí - pochopíte, proč se nemohl zachovat jinak. Dvě různé ženy a dva různé příběhy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hlavne retronuda, nacackana nadhera plna gycu, viktoriansku dobu to pripominalo len vzdialene. Dialogy tu boli len vatovo plane plky,  napokon kdo vie, ci reziserka vie, ze kralovna Viktoria vladla 1837 - 1903  : 50 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jeden příběh posuzovaný ze dvou pohledů. První polovina, kompletně odvyprávěná zlodějkou, je zdánlivě jasná, přehledná - a maličko rozvleklá, což ovšem není na závadu. Druhá polovina, viděná převážně očima šlechtičny, je naopak nečekaně komplikovaná. Ukáže se, že dějová linie má mnoho vrstev a je DALEKO zamotanější, než jste předpokládali. K jejímu rozpletení se najednou nedostává času, takže ve spěchu sklouzává k povrchnosti a částečně ztrácí na důvěryhodnosti. Přesto jí přiděluju slabší 4* - za neotřelý námět, za věrné zachycení dobové atmosféry ... i za dvě dívky, jejichž osudy jsou vzájemně propojené. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Těžká růžová knihovna, nicméně velmi dobře natočená. Příběh přináší nečekané zvraty, ovšem jak je v tomto žánru obvyklé, je jich až příliš. Závěr filmu pak zcela ztrácí na tempu i kvalitě, ale celkově dojem pozitivní. Na "Tipping the velvet" to ale nemá ani náhodou....70% ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Na konci prvního dílu mne tvůrci skutečně "dostali" a o to víc jsem si pak užívala díl druhý. Myslím, že kdejaká detektivka je méně napínavá než tenhle "příběh lásky" .... ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Doporučuji románovou předlohu Sarah Watersové (pod názvem Zlodějka vydalo Argo), ta je za pět hvězd i víc -- myslím si, že SW dokáže navázat na dickensovský odkaz anglické litertury tak jako žádný jiný současný spisovatel. Filmové ztvárnění za románem zákonit pokulhává, obrazy oplývají barvitostí, hloubkou i historickou věrností, ale složitý děj se scenáristům nepodařilo odvyprávět nejlépe. Sám s tím mám nějaké zkušenosti, takže vím, jak je to těžké -- logika románu je prostě jiná než logika filmu, mnohem svobodnbější a rozevlátější, mnohačasová. Neumím si představit, že bych děj pochopil, kdybych neznal předlohu, to je myslím zásadní nedostatek této inscenace. Jako dodatečná ilustrace však ve mně hlavně díky hereckým výkonům Sally Hawkinsové a Elaine Cassidyové zanechává silný dojem. Pokud by ČT dovedla vytvářet aspoň takovéto adaptace literárních děl, byl bych spokojený. ()

Související novinky

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama