Reklama

Reklama

Je rok 1991 a do kostela kdesi na americkém středozápadě se trousí smuteční hosté. Marie (Neve Campbell) se třesoucím hlasem loučí se svým otcem, jehož památku přišli uctít váleční veteráni a další přátelé. Na lavičce před kostelem sedí Ethel (Shirley MacLaine), stále krásná žena, která se ale se svým zesnulým manželem Chuckem loučí po svém. Chucka nikdy doopravdy nemilovala, její srdce patřilo Teddymu, jinému vojákovi, jehož osud zůstal obestřen tajemstvím.

Tajemství prstenu nás zavádí do doby Druhé světové války, kdy se tři mladí Američané - Jeff, Teddy a Chuck - rozhodnou dobrovolně narukovat do války. Spojuje je blízké přátelství a také dívka jménem Ethel, do které jsou všichni tři zamilovaní a střídavě se ucházejí o její přízeň. Své srdce tenkrát dala Teddymu, ten se ale z války už nevrátil, a Ethel se uzavírá před světem a později i před svým novým manžele Chuckem i dcerou Marií a Jackem, posledním žijícím "členem" staré party.

Mezitím se v irském Belfastu mladík Jimmy seznámí se starým hasičem Michaelem, který se pokouší najít trosky letadla, jehož havárie byl za války svědkem. Začátkem devadesátých let je Severní Irsko ještě pekelně neklidné místo a hledání zavede Jimmyho s Michaelem přímo na místo, odkud IRA organizuje své teroristické útoky. A tak když zde později Jimmy najde zahrabané lidské tělo, mají o jeho služby, nebo spíš mlčení, zájem nejen Britové, ale i IRA. Jimmy ale najde ještě něco daleko zajímavějšího - zlatý prsten, na kterém je vyryté dívčí jméno Ethel. Jimmy neváhá a začne dívku hledat, najde její telefonní číslo a vydává se za ní do Ameriky. Nakonec je to právě on, kdo po víc než padesáti letech pomůže Ethel odhalit pravdu, které se celý svůj dospělý život zdráhala uvěřit.

Filmy Richarda Attenborough (např. Příliš vzdálený most nebo Gándhí) jsou oblíbené i u nás a Tajemství prstenu nebude výjimkou. Dramatický snímek, který je postavený na skvělé knižní předloze Petera Woodwarda (syn herce Edwarda Woodwarda) a především na výborných hereckých výkonech hlavních představitelů, velkolepé výpravě a silném příběhu inspirovaným skutečnými událostmi, si získá pozornost filmových diváků i kritiků. Tajemství prstenu je film o touze po svobodě a odpuštění, o protivenstvích života, které se nám sice mohou zdát nespravedlivá, ale musí se s nimi umět žít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $23,5miliónaTržby Celosvetovo $1,449,091║ Pekne zamotaná stará láska nehrdzavie. /60%/ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příliš sentimentu na příliš otřepané téma. I když tam stará škola Richard Attenborough fedruje kvalitní ingredience (herci, šikovně propletený a do sebe zapadající děj) poměrně pravidelně, neubráním se pocitu, že to bylo příliš ubrečené, nezáživné a hlavně neopodstatněné. Nebývale staromódní film, který už dnes nemá příliš velkou šanci oslovit širší divácké spektrum. Bohužel ani brnkání na romantickou strunu mi nesedlo a zdálo se mi trochu více těžkopádné než by bylo záhodno. Možná by neškodil přece jen ten odchod do důchodu pane režisére. Bylo to hodně znát. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Občas mě to úplně rozstřelilo (asi stárnu a měknu, páč jinak si to neumim vysvětlit), občas to šlo zase úplně mimo mě. Attenborough rozhodně i v požehnaném věku umí, i když mu v těch nejsilnějších scénách VYDATNĚ pomáhá hudba Jeffa Danny (sleduju tě chlape a jseš film od filmu lepší). P.S. Jaktože jsem až dodnes neznal Mischu Barton? Tomuhle říkám raketový nástup do mé osobní elitní snové skupinky, kde se nacházejí Jena Malone, Olivia Wilde a Evan Rachel Wood. Kritérium výběru asi netřeba dodávat. :-)) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S obdivuhodnou precizností napsaný a především zrežírovaný příběh, ve kterém nakonec nebyla ani jedna postava a ani jedna scéna navíc. Těžko hledat ta správná slova. Výkony všech zúčastněných neměly chybu, scénář byl tak neuvěřitelný a přitom tak obyčejný zároveň, každá minuta filmu odhalovala nový kousek velké skládačky, konci nescházelo dojetí, které ovšem nebylo nijak laciné… Bravo. Na souhru Shirley McLaine a Christopher Plummera byla radost pohledět, stejně jako na kreaci mého oblíbeného Peta Postlethwaita. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tajomstvo prsteňa som roky obchádzal v dvd požičovni, až som na to natrafil na stanici film+. Nakoniec to vôbec nebol zlý film, najviac som si užíval momentyv ktorých sa príbeh pekne prelínal s írskym Belfastom. Nadšený, ale chudobný chlapec z Belfastu , ktorého zaujíma všetko o lietadlách bol asi najzaujímavejšou postavou. Tesne po ňom ma najviac zaujal herec P. Postlethwaite , ktorý sa po dráme V mene otca stal mojim obľúbencom. Keby som tušil, že vo filme hrá aj on, určite by som si ho vyhľadal skôr. Obsadenie je celkovo dosť hviezdne, film poháňa príjemná hudba a príbeh je z kategórie prijateľných. Celkovo fajn na pozretie, ale na štyri hviezdy to nevidím. 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý snímek odehrávající se v Belfastu ovládaném Irou. Díky nalezenému prstenu v lese na svahu kopce se retrospektivně přeneseme do USA, odkud se tři mladí Amíci chystají odjet válčit do Evropy. Na mne ten sentiment moc nepůsobil, ani blonďatá kštice jednoho z hrdinů. Připadal mi jako pravý árijec. Hudební doprovod byl příjemný a já chtě nechtě musím připočíst body za to, že film pojednává o letcích za druhé světové a že se v něm mihla B17. Za vidění to stojí, ale žádného Anglického pacienta ani Memphiskou krásku z toho nečekejte... * * * ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dráma zo súčasnosti so zápletkou z 2sv. vojny. Zo začiatku rozťahané, ku koncu hlavne velmi patetické s až gýčovou symbolikou, čo môže u niektorých užívateľoch vzbudzovať pocity prihodenia nejakej tej hviezdy navyše za dojemnú sladkosť. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Už pokročilý věk filmové Ethel jemně varoval před stopáží delší, než budu schopna snést, což se vzhledem k tomu, že nebylo nač se dívat, ani co prožívat, ukázalo být správnou vizí... Současnost nabídla jen protivnou, nesympatickou vdovu, které ustavičně leze do zadku neúnavný nápadník, oddělený od trojlístku ctitelů z dob mládí a války (zřejmě všechny uhranula skutečnost, že tou dobou ještě stále do Branaganu nedorazil vynález podprsenky) a společně s irským hledačem prstenu, Irskou republikánskou armádou a opožděným vnukem belfastské vojenské šlapky si dýchavičně klestí cestu k podstatě Etheliny celoživotní vypruzenosti... K tomu nádavek špatně napsaných i obsazených postav (Neve Campbell bych ponechala jednou provždy vřískat pouze v nebezpečných hrách), vybavených nulovou vztahovou chemií a tupou zápletkou aspiruje na jeden z nejnezáživnějších příběhů o lásce a válce, vedle kterého je klasická steelovka stylizovaným artem, což jsem možná přehnala, ale každopádně má tu výhodu, že nemile nepřekvapí... ()

oLí 

všechny recenze uživatele

9/10 "Ale pokud slíbíte lásku jen jedné osobě a nikomu jinému, provždy a navždy? Nemůžeš dávat takové sliby. Ale ano, můžeš. Nemůžeš je ale splnit." Mě to prostě vyloženě sedlo :o). Je to už víc jak půl roku, co mě nějakej film přiměl k slzám. Po dlouhé době se to povedlo až tomuto Attenboroughovu dílu. A já pro tyhle milostný vztahy mezi mužem a ženou mám prostě slabost. Fakt moc si to užívám. Ty flashbacky do mládí a pak zpět do drsného světa v manželské posteli, kde je jedno místo volné, to mě teda fakt dostalo. Závěr je slabší, ale je to celé natočeno s tak ohromným citem, že tu pátou hvězdu se zavřenýma očima přihazuji. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Citovka, která občas zacházela až do extrému, ale dalo se to. Příběh ze současnosti byl šikovnými časovým skoky propleten s příběhem z let válečných a nakonec si sedla i ta severoirská rovina, která se mi zpočátku zdála až příliš košatá. Trochu míň cukru a kratší stopáž by z toho udělali ještě koukatelnější záležitost. 65% ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Zbytečně komplikované.. při chvilkové nepozornosti ovšem můžete vypadnout z děje a pak už vás příběh semele. Na druhou stranu pro mě příjemná doba a herci. Klobouk dolů před Attenboroughem, v 85 letech natočit takový film. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

S hodnocením sem hodně váhala, přemýšlela mezi 4 a 3*...Na začátku sem z toho všeho neviděla jak to skončí a co to má všechno znamenat a bavilo mě dostávat se ve filmu dál a dál a rozmotávat tak vztahy mezi všemi těmi lidmi, byla jsem rozhodnutá pro 5*. Ale co se nestalo, za 15 minut se mě JohnVodka ptá, jestli už sem dokoukala ten film....a já řekla, že nevím....ten film ve mě nic nezanechal, i když se mi líbil. Nevím čím to je, ale že by to pro film mluvilo nějak dobře, to se asi říci nedá. Jinak nemám nijak velké výhrady, až na to, že filmový Teddy vůbec neumí hrát, ani nevím jak se ten herec jmenuje. Nakonec dám tedy 4*, ale sou spíš ke 3* než výš. ()

sta 

všechny recenze uživatele

moc si to neumím vysvětlit, Tajemství prstenu je strašně sentimentální melodrama, které jde emocionálně mimo mě, ale musim přiznat, že to tak nějak nepopsatelně funguje a bavilo mě to.. i když možná to byla ta kocovina ;-) ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

60 % - Trochu príliš veľa sentimentu... Ne, že bych nebyl někdy sentimentální, ale v některých pasážích bych ubral plyn. První půlhodinu mi navíc trvalo, než jsem se zorientoval v postavách, intro mohlo být trochu přehlednější. Pak to začalo být docela zajímavé. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nebyť faktu, že som tak sentimentálny, a že som sa musel aj s kolegom ísť po filme strašne ožrať, aby som to vytriasol z hlavy, poviem, že bol ten film rozvláčny, uťahaný a sfušovaný, nesústredený a nedramatický. V poslednej tretine sa pridal pocit, že sa tým slimačím tempom blížime k niečomu prevratnému, čo nám zastaví srdce v hrudi a ochromí nás šokom, no napokon sme sa nedozvedeli vlastne nič tak prekvapivé, čo by sme viac-menej nevedeli od začiatku. Túžba po veľkej láske ( alebo láske akejkoľvek ) tak príbehu o trochu absurdnom dodržiavaní sľubov dávno minulých, pridáva väčšie sympatie, než by mu právom patrili. Nie preto, že sa takmer k nerozoznaniu podobá tisícom iných, podobných, ale že to okrem zmätkom zaváňajúcej roztrhanosti medzi rôznymi časmi a miestami nerobí nijak osobito, originálne ani pútavo. To zvláštne čaro a fungovanie, o ktorom sa tu píše, je len citovou zaangažovanosťou voči témam, na ktoré sme citliví. Nuž a ja nie som iný - práve naopak . . . ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Každý potřebuje mluvit…ne každý potřebuje plakat…"  Tento film britského režiséra Richarda Attenborougha, v němž se  se (ne vždy zcela ideálně) mísí přítomnost s minulostí za 2. světové války, je hlavně o tom, že nemluvit o vlastní minulosti se nevyplácí, neboť člověka tato minulost většinou nakonec přeci jen doběhne. Je přitom asi pravda, že teprve tehdy, kdy je dotyčný schopen zbourat jakoukoliv "stěnu", která měla tu jeho minulost zakrýt, nastane okamžik konečné úlevy. Dívat se v závěru tohoto snímku do tváře stárnoucí Ethel, jak se jí do tváře derou slzy, tak bylo vcelku emotivní a po této stránce bych asi uměl film ocenit více než průměrnými třemi hvězdičkami. Ale to by zde nemohla být ona druhá dějová linka odehrávající se v Irsku za časů teroristických útoků IRA, kterou jsem moc nepobral a kterou považuji za poněkud rušivou. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

První půlku Tajemství prstenu pokládám za solidní romantický melodram. Avšak v té druhé už Richard Attenborough začne svůj vnitřní souboj na hranici kýče prohrávat a nezachrání ho ani solidní herci. Škoda. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Romantické, smutné, silné × obvyklé téma, melancholické, utahané. Byl to hezký příběh, tří kamarádů, co odešli do války, jedné dívky, do které byli všichni zamilovaní. Aneb příběh o tom, jak nás minulost provází celý zbytek života a jak nás jednou dožene. Filmem se prolínají dvě časové roviny - minulost a přítomnost. Vše se sejde v závěru filmu. Příběh se odehrává v Americe a v Irsku, kde je děj stížen existencí skupiny IRA. Film pro každého kdo má aspoň trochu romantickou duši. Ethel Ann and Teddy.. ()

Reklama

Reklama