Reklama

Reklama

Epizody(10)

Od osudné chvíle, kdy předstíral vlastní smrt, uběhlo už deset let a Dexter Morgan (Michael C. Hall) se ukrývá daleko na severu. Prosluněné prostředí kosmopolitního Miami vyměnil za ospalou atmosféru malého městečka hluboko v mrazivých lesích státu New York. Pod falešným jménem Jim Lindsay pracuje jako prodavač v místním obchodě se sportovními a loveckými potřebami. A dokonce i pro něho platí rčení, že pod svícnem bývá největší tma. Zatímco Dexter úspěšně potlačuje vnitřní temnou touhu propadnout vraždění, udržuje romantický vztah s šéfkou policie Angelu Bishopovou (Julia Jonesová). Ale ta není jedinou ženou jeho nového života. Dextrova sestra Debra (Jennifer Carpenterová) je sice dlouho po smrti, ale v bratrových představách žije dál a často s ním rozmlouvá. Přesto se zdá, že hlavní hrdina drží věci pevně v rukou. Dokud se mu na nich nečekaně neobjeví nová krev. Když do městečka dorazí za záhadných okolností jeho dospívající syn Harrison (Jack Alcott), Dexter se začíná bát, že dědičný „temný pasažér“ uvězněný hluboko v jeho nitru znovu udeří. (TV Prima)

(více)

Recenze (166)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejrozporuplnější návrat, jaký si dokážete představit. V každém fanouškovi se pere to, že vidí pokračování seriálu, který má rád, v duchu, který zná a na druhé straně mnohé naštve v mnoha ohledech nedotažený a kvapný poslední díl. Svoji logiku má, emoce taky, ale pokud Nová krev vznikla jen proto, aby napravila to, co v roce 2013 někdo nezvládl, je to špatně. Jenomže rozřešit tohle všechno dá ještě práci. Proto by se ani divák neměl dopouštět zkratkovitých komentářů a nechat vše řádně uležet. 70%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„SVĚT NÁS POTŘEBUJE …“   Jako první mě upoutala „poklona“(?) Jeffu Lindsayovi. Je to vtipný a svým způsobem ho to musí potěšit. Musím uznat, že takhle povedenejch návratů po letech se moc nekoná. Postupně to nabírá tu pravou Dexterovsky dramatickou atmosféru, takže nevadí, že je to celý vlastně jen takovej vánoční dárek. Inu, proč ne. Nevím, jestli TOHLE dramatický vyústění je tím pravým ořechovým, ale teď už je to vlastně jedno. Nebo vlastně není… kurva, mohli si dát víc práce! (a nedělat z psychopata psychopata…)   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vím kdo je Jeff Lindsay. 2.)  Nikdy jsem nepřestal balit lidi do igelitu. 3.) Narodil jsem se v krvi (a fotr z toho má radost).   ///  Thx za titule „titulkomat“.                  PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  ** ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překvapivě samostatný projekt, který takhle odstřižený mnoha lety funguje o něco lépe než jako případná devátá sezóna. A na to, jak dlouho kolem jejího vzniku tvůrci našlapovali, jsou teď trochu jako sloni v porcelánu a ve chvíli, kdy mají přitvrdit, tak stojí na místě a když by se hodilo počkat, tak peláší honem kupředu, že se nestačím ani rozhlédnout a už je děj někde jinde. Nicméně co zůstává stejné, to je atmosféra, která i bez slunce a miamských pláží přináší zase tu paranoidní podívanou, ve které hlavní hrdina roztáčí napínavá kolečka do všech směrů. Vzývané i nenáviděné finále rozhodně není nejlepším dílem, naštěstí není ani tím nejhorším a s přehledem tak napravuje škody, které napáchala poslední epizoda o téměř dekádu dříve. Je jen škoda, že se právě tam spěchá zdaleka nejzběsileji, protože už v tu chvíli divák tuší, jak by mohl celý seriál skončit a jen váhá, kdo koho a s kým zabije, kdo a s kým kde zůstane a jen v takových rovnicích prohazuje figury. Protože ale tvůrci nechávají diváka tápat velmi dlouho, je ještě nějakých dvacet minut před koncem možné dosadit do hlavolamu takřka libovolné složení a když pak konečně dojde na lámání chleba, ztrácí v emocích tu tíhu, kterou se devět předchozích epizod snažilo nasávat. New Blood se tak nezařazuje mezi nejlepší sezóny, ale někam na úroveň třetí, šesté nebo sedmé, tedy těch dostatečně dobrých a tuze snadno sledovatelných, dosáhne až překvapivě snadno. Bez do očí bijících logických zkratek, kdy je hlavním postavám spousta věcí nevěrohodně usnadněna (viz velice příhodná konference nebo čím dál rychlejší dávání si dvou a dvou dohromady), bych byl ještě o třídu spokojenější, hlavní cíl se ale splnit podařilo. Seriál, který jsem ještě po páté sezóně považoval za jeden z nejlepších (minimálně z tehdy běžících), mi na svém prvním konci najednou byl úplně jedno, protože mi přišlo, že ze mě tvůrci dělají hlupáka. Teď mi jedno rozhodně není a vzpomínky na Dextera jako na celek se konečně zase patřičně rozjasnily. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Od začátku nevelká očekávání a výsledná meh kvalita (jakože je to pořád stejně koukatelný a zábavný, jen je to zároveň daleko hloupější a béčkovější) způsobily, že mě vlastně už v pořadí druhý mizerný konec nijak nepřekvapil. Deset a půl epizody řešíme ústřední vztah, jenom aby se vše změnilo na poslední chvíli a Showtime tam mohl prdnout levnější spin-off, lol. Záporák fajn, prostředí taky, Michael C. Hall si to zjevně užíval, nějak mě to ale nevytrhlo. 6-7/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V zásade som od Dextra dostal presne to, čo aj v pôvodnej ôsmej sérií: výborný, napínavý seriál, plný červeno-štvorčekových epizód, zakončený tradične modro-štvorčekovou epizódou, aby sa nepovedalo :D Každopádne, som rád za tento návrat, cením si odvahu zúčastnených - nadviazať na niečo tak kultové, akým bolo prvých osem sérií, nebolo úplne bez rizika. Našťastie, New Blood mal nový šmrc, nový ľadový nádych - tvoci nevsadili na úplne tú istú receptúru, naopak, nový prístup bol osviežujúci, ale s prvkami originálnej funkčnosti. Dexter trošku zostarol, statil svoje až chirurgicky dokonalé plánovanie a elegantné prevedenie, a to ho dovedie v tak malom meste, ako je Iron Lake, do bažiny s následkami vlastných činov. Pre fanušíkov  určite radosť v každom prípade. Díky, Dex! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obstojné pokračování, ale slabé ukončení jednoho z mých nejoblíbenějších seriálů. Dexter se vrátil, aby nabral ztracenou reputaci a chvilku po té co se dostane tam kde jsme ho všichni chtěli mít a začali zase vrnět blahem nám tvůrci vrazí kudlu po žebra a svým nelogickým uzavíráním seriál definitivně zabíjí. Samozřejmě mám problém s tím jak to s Dextrem dopadlo, ale především mi vadí jak proti srsti svého já v závěru jedná i neuvěřitelně haluzackým spojováním chatrných stop starých případů. Dobrá série, mizerný konec. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Seriál má celkem fajn tempo a atmošku ... ale nové postavy jsou těžce nesympatické a konec je tak debilní, že by takový konec nenapsal ani J. Nolan (i když tady to nekončí mimozemšťany, no). Doufám, že všichni, kdo pičovali na 8. sérku, tak po tomhle už konečně zavřou hubu. Třetí hvězdičkka je vyloženě jen ze soucitu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne, že by mě vyústění nadchlo, ale poslední 3-4 díly jsem byl ve vyložené katarzi. A to se mi stává míň a míň. Nakonec jsem z návratu nadšen a to jsem fakt nic moc nečekal, jelikož nemám moc rád ve filmech mrazivá prostředí. Dexter je však srdcovka, kterou jsem si před návratem hezky zopakoval a Michael C. Hall je v roli tak strašně dokonalý, že jej nepůjde nahradit žádným případným spin-offem. Návrat původního tvůrce k seriálu se ukázal jako kruciální a buďme za ten původní nepovedený konec rádi, nedostali bychom New Blood. Plná palba i přes občasné logické lapsy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle nějak si představuji téměř dokonalý epilog k jednomu z nejnapínavějších seriálů nové vlny 21. století. Sice to úplně nemá onu nervydrásající patinu jako téměř v každém díle prvních řad před dekádou, jinak je ale starý dobrý Dexter zase na chvíli přesně tam, kde jej Showtime a hlavně fanoušci chtěli a POTŘEBOVALI mít. Doufám, že to odstartuje novou vlnu minisérií k tomu nejlepšímu, co televizní tvorba US před více než deseti lety začala produkovat. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Původní seriál Dexter byl tolik populární především i proto, že byl speciální. Titulní hrdina byl sériový vrah, který byl vycvičen, aby své nutkání zabíjet plnil na skutečně zlých lidech, přesto jeho temný pasažér nadále přežíval a Dexter se v letech 2006-2013 potkal s mnoha protivníky, kteří měli stejné nutkání jako on, pouze neměli nikoho, kdo by je alespoň částečně navedl na cestu spravedlnosti. Finále původního Dextera poté patří k závěrečným dílům, které mnoho diváků nenávidí a berou jej jako plivnutí na celý seriál. I proto všichni určitě doufali, že revival Dextera s podtitulem New Blood dodá ideálnější zakončení Dexterovy cesty. Osobně se ovšem naopak obávám, že finále New Blood bude mnoho lidí nenávidět ještě více.   10 let po finále 8. série Dextera žije Dexter nový život, kdy slunné Miami vystřídalo zamrzlé městečko Iron Lake. Revival poté prošel krom změny prostředí částečně i tvůrčím pojetím i atmosférou. Nejblíž k původnímu seriálu má v jeden moment flashback vracející se k počátkům Dexterova vraždění, New Blood ovšem přesto působí od původního seriálu krapet odlišně a černý humor, který byl krapet přítomen v původním seriálu zde téměř vyloženě chybí.   Ještě před premiérou byla důležité otázka, zda bude návrat do světa Dextera opodstatnitelný. A minimálně ohledně zápletky určitě ano. K Dexterovi se totiž dostane jeho syn Harrison, který začne mít po vzoru svého otce vlastního temného pasažéra. Dexterova noční můra se tak definitivně začíná formovat a Dexter se tak stává člověkem, který musí svého syna usměrnit stejně jako kdysi Dextera uklidnil jeho adoptivní otec Harry.   New Blood hodně pomáhá fakt, že jde pouze o limitovanou sérii, která tak funguje jako takový rozsáhlejší film. Přesto zároveň skutečně funguje jako 9. série původního Dextera, kdy se vrací k několika motivům, které načrtl původní seriál a víceméně je zacykluje. Finále, které opět nejspíš rozdělí diváky poté vlastně skutečně působí jako ta nejideálnější tečka, která tomuhle revivalu dává opodstatnění. A pouť Dextera Morgana zakončuje v tom nejlepším slova smyslu.   Původní seriál měl několik výrazných vedlejších postav, v rámci New Blood to zas tak slavné není. Potěší ovšem nový záporák Kurt Caldwell v podání Clancyho Browna. Ten sice nedosahuje kvalit takového Trinityho či Vraha s chlaďákem, Brown si ovšem tuhle roli očividně užívá a klíčovou roli sehrává i v komplikovaného vztahu Dextera a jeho syna Harrisona. Ze všech záporáků se kterými se Dexter kdy setkal je Caldwell možná jeden z těch, kteří se Dexterovi dostali co nejvíce pod kůži.   Michael C. Hall si návrat do své nejslavnější role očividně užívá a jeho postava dostává další zajímavé linky, kdy to celé vede i k tomu, že se Dexter dostává k hranicím, kdy by se snadno mohl stát tím, které se celou dobu snažil zastavit. Dexter byl vždy spíše antihrdina a New Blood to v tomto ohledu vystihuje dost možná nejlépe. Jack Alcott je jako jeho syn Harrison velmi fajn a naznačená vrátka pro jeho návrat by rozhodně stáli za prozkoumání, protože se Harrison dokázal vyprofilovat jako postava, která by po vzoru svého otce utáhla další dobrodružství a zároveň by nebyla jeho doslovnou kopírkou.   Rozjezd je trochu pomalejší, zhruba od poloviny ovšem atmosféra houstne a poslední dvě epizody jsou již vyloženě fenomenální. Především v momentě, kdy definitivně dojde na prozkoumávání toho, zda je Dexter Morgan vlastně pořád poslem dobra nebo ho jeho temný pasažér definitivně pohltil naplno. V tomto ohledu se tvůrci skutečně vydají směrem, kdy mnozí nejspíš začnou upřednostňovat finále 8. série Dextera s hurikánem. Právě finále New Blood ovšem nejen celé této limitované sérii, ale vlastně celému předcházejícímu seriálu dodává novou nástavbu a dokazuje tak, že tenhle návrat skutečně nebyl zbytečný. I když po finále možná všem nebude vonět nejlíp.   Výjimečný seriál se dočkal limitovaného pokračování, které si dokázalo obhájit svou existenci. New Blood má ze začátku problém se slabším rozjezdem, ihned po něm ovšem ukáže, že návrat Řezníka ze zálivu měl opodstatnění a na celý seriál vrhá zcela nový pohled. Cesta Dextera Morgana byla zakončena tím nejlepším možným způsobem..... () (méně) (více)

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá série se táhne ve fantastickém duchu, jelikož zkaženou osmou sérii pokazit už nic nedokáže. Celá devátá řada si jede svoje a od prvních dílů má co nabídnout, každý díl je lepší a lepší. Divák si postupně získá zpátky Dextera, kterého v osmé řádě ztratil špatným závěrem. Jenže to netušíme co přijde posledním dílem této řady a je mi opět zle. Tvůrci něco budují devět dílů a posledním vše pohřbí? To si vážně dělají prdel? Kde je kodex? Kde je přesvědčení, které měl Dexter po celou dobu seriálu? Zahodí se to vše posledním dílem a on je fakt veškeré zlo? Vážně to nešlo udělat jinak? Položím opět milion otázek, ale odpověď nedostanu, protože tohle je opravdu definitivní a velmi špatný konec Dextera, řekl bych přímo nedůstojný! Jedna věc je jistá, tentokrát je aspoň definitivní a je to dobře, když tvůrci neumí dělat závěry! Druhý pokus jste měli, ale ... Škoda dalších slov. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Verní nadšenci seriálu by mali dať pokračovaniu New Blood šancu napriek tomu, že má svoje chyby. Kvalitu prvých sérií, ktoré mali veľmi blízko ku genialite, však rozhodne netreba čakať. Definitívna rozlúčka s Dexterom nie je vôbec dokonalá a logické nezrovnalosti by rozhodne vydali aj na samostatný článok. Seriálu však nechýba napätie, kúsok (i keď nie úplne využitej) nostalgie a vynikajúca záporná postava. S prižmúrením oka preto New Blood dávam 7 z 10, i keď som dlhšie zvažoval zníženie o jeden bod. Bližšie som sa k New Blood rozpísal v recenzii. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(Obsahuje spoilery) ___ Ach jo. Měl jsem velké dilema, jaké dám nakonec hodnocení této - evidentně - poslední sérii mého oblíbeného Dextera. Celá série se mi moc líbila. Působivé zápletky, pěkné tempo a atmosféra. Nostalgie původního, mladšího Dextera se dostavila. Vše bylo fajn, až do posledního dílu. Poslední díl 8. série celý svět a zdejší ČSFD komunita odsoudila slovy "Nejhorší zakončení (resp. poslední epizoda) televizního seriálu ever!. Očekával jsem mnohé sci-fi, ale nakonec mi to nepřišla až tak hrozné a poslední epizodu 8. série jsem vstřebal vcelku pozitivně, což neplatí o posledním dílu 9. série alias New Blood. Ať by bylo další pokračování (10. série) v jiném prostředí, s novým začátkem, pro některé možná přeplácané, já bych to bral všema deseti. V úplném závěru už se k tomu schylovalo, těšil jsem se na nějaké důstojné zakončení s prchajícím Dexterem, ale najednou "prásk" a bylo po všem. Synátorova role mi byla od začátku ne moc sympatická, ale po tomhle jsem měl obzvlášť vztek. Celou dobu ten teenage sráč láme ruce, po taťkovi zdědí vražedný choutky a pak tátu odpráskne, když zabije černýho fízla? Jako vážně? To mě fakt nasralo. Tečka. Kdybych psal dál, akorát bych byl nasranej ještě víc. Nechám čtyři hvězdy za příjemnou nostalgii a průběh děje, ale poslední díl je odpadový. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tvůrci několik let čekali, přesunuli Dextera z Floridy pěkně do chládku a ve finále natočili něco, co se nezdráhám nazvat kočkopsem. Prostě takový to pokračování, který je pořád koukatelný, s relativně slušnou akcí, ale zoufale tomu chybí ta inovace a drajv, která Dextera doprovázela několik prvních sezón. Ty poslední za moc nestály a tahle to rozhodně nijak nevylepšila. Ani s tím hloupým, ale aspoň jasným koncem. A pokud si kladete otázku, tak jako já, proč bylo tohle pokračování natočeno, tak absolutně netuším. Na to se budete muset režiséra zeptat sami. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

Sory ale tendle seriál mohl skončit jen dvěma způsoby, aby byl zákazník spokojen a dávalo to smysl: Varianta A: Dexter učí syna kodex, ten ho ale nezvládá dodržovat a nakonec skončí v igelitu na stole. Varianta B: Dexter učí syna kodex, ten má ale svoji hlavu, Dexter se ho pokusí dostal na svoji pracovní desku, ale žák překoná svého učitele a nakonec skončí na stole v igelitu sám Dexter. -- Doufejme že se jednoho dne deepfake vydá i cestou filmu a odchod, stáří nebo úmrtí herce už přestane být významným problémem, a stejně tak pokažený konec nějaké série. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z mého pohledu to vypadalo tak, že měli tvůrci po celou devátou sérii problém s udržením setrvalé kvality. Jednotlivé epizody na mě působily značně odlišným dojmem, což se odrazilo na jejich hodnocení, a vše dokonalo to holé neštěstí, které na mě bylo vypuštěno v podobě finálního dílu. Můj výsledný dojem po shlédnutí deváté řady je, i přes hodnocení vyjádřené hvězdičkami, takový, že tato záležitost neměla být natočena. Závěr osmé série mě opravdu naštval a sotva po deseti letech vychladnu, přijde ještě horší pecka. / Poučení: Chceš si užít parádní seriál? Dej si Dextera a vynech osmou a devátou řadu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže Dexterův příběh skončil skoro přesně tak, jak mi bylo během celé jeho nové desáté řady postupně víc a víc jasné že skončí, protože jinak vlastně ani skončit nemohl. Tedy uspokojivě skončit. Cítím trochu sentimentu a nostalgie, protože navždy odešla část mého filmového pokročilého mládí... no dobře, tak teda mého středního věku. Jsem rád, že děj nijak nerozvíjel postavy homomanželů ani ekologickou mládež z prvního dílu, moc rád jsem znovu viděl Dexterovu ošklivou milou ségru a velkého sympoše Batistu a pá pá! ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ale jo. Musím přiznat, trochu toho sentimentu a nostalgie udělalo svoje. Přeci jen, je to už 15 let od první sérky a tehdy to bylo doslova zjevení. A nejen pro mě. Od tý doby uteklo skutečně hodně vody ve filmovým / seriálovým světě. Přivýst dinosaura Dextera znovu k životu, ten nápad, ač zněl seberajcovněji, budil spíš obavy, že to v dnešním světě prostě nemůže obstát. Analog je přece jednou provždy mrtvej. Nebo není? Buď se tohle pokračování bude držet původního rukopisu, ale potom nemá šanci oslovit dnešní fans zhýčkaný netflixem apod, že? Nebo se mu jeho tvůrci budou snažit vštěpit něco z genů současný produkce, ale pak z toho bude jakejsi geront na steroidech, za každou cenu kůl a s nadějí, že se vklíní mezi klíny současný generaci malejch psychoušů, který uslintávaj při masakrování nevinejch asiatů při hře na slepou bábu. Vyhlídky celkem na hovno, žejo? Za sebe musím napsat, že nakonec přišel asi ten nejlepší možnej kompromis. New Blood, v tom měl bejt asi zapikanej Dexter jr, si vzal to dobrý ze svejch kořenů, přeci jen, ten původní rukopis tam byl znát, jo, takže to dobrý naštěstí přetrvalo. No a přece jen se objevilo pár inovací, ta nejvtipnější byla pro mě asi ta roztomilá asijská podcasterka, který měly udržet kontakt s e-realitou. Dobře vymyšlený. Neztrapnili se, dali tomu důstojnej konec, i když možná těch pár minut tam bylo fakt navíc no a pokud Dexe nenaklonujou například z kapky jeho použitýho genetickýho materiálu, kterým velkoryse oplývá ta indiánská samička, tak to zůstane tam, kde to má bejt - u ledu. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je dobře, že tato řada vznikla. Na začátku mi dělalo velký problém si na všechny zvyknout, ale podařilo se a od půlky už to jelo skoro jako dřív. Jenže ono nikdy nic není jako dřív. Zdá se, že to celé nemohlo dopadnout jinak. Ale možná se to opravdu jenom zdá. Poslední tři díly byli moc nabušené a uspěchané - chyběly mezičlánky, jak píšou ostatní - chtělo to víc natáhnout, víc konfrontovat, potenciál to mělo lepší. Dva díly navíc by tomu určitě prospěli. Nechci ale jen kritizovat, grády to mělo i tak.  Spoiler: Pravda je ta, že se nikdo nechceme smířit s tím, že Dexter už prostě nebude. Ale nechat to zastřelit vlastním synem bez mrknutí oka?... Tomu jsem neuvěřil. Když už, tak Harison měl mířit, ale zastřelit ho měla Angela. Tak bych to viděl já. Dávalo by to větší smysl. Ale ne vždy je všechno podle nás. Že přátelé Dexterova klubu? :-D A jen tak nakonec mě napadá - co novou sérii s názvem "Son of Dexter "? Ne že bych si Harisona nějak oblíbil, ale na ledasčem se dá zapracovat... Ale teď budu truchlit, Dexter byl jako člen rodiny... Určitě nejen pro mě. ()

Související novinky

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Reklama

Reklama