Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 8
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze (2 129)

akisha 

všechny recenze uživatele

Není to stoprocentní. Vygradovanou první řadu u mě nepřekonalo nic, na druhou stranu nebyla čtvrtá série od toho daleko - a co se týče finále jí trumfla. Ale ten nápad je jednoduše geniální. Dexter je, jak to napsal El-Barto, tak skvěle propracovanej charakter, že by bylo na co koukat, i kdyby tam pobíhal sám. Michael C. Hall právem sesbíral ceny za svůj výkon. Další postavy jsou na tom tak porůzně. Ritu a Deb mám ráda, Jennifer Carpenter jí hraje skvěle. Batistu mám ráda jen když nerandí s LaGuertou, která je pro mě nejnesympatičtější osobou celýho seriálu. Masuka by potřeboval trochu víc prostoru, takhle je zatím jen komickou figurkou (ale dobrou). Hodně se povedla hudba. Ne snad, že by celej Dexter se svýma 6ti sezónama byl dokonalej, ale i když to chvílema skřípe, pořád si tu plnou palbu zaslouží. 1. série - 100%, 2. série - 85%, 3. série - 80%, 4. série - 95%, 5. série - 80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dexter sympaťák, no scénaristicky mäkota. Skladačkový vrah je jeho tatko alebo mamka, myslel som si. No riešenie bolo také kus biblické. Potom večne milujúca ségra, policajtka. Návrat k náboženstvu v VI. sérii. Mysticky sa zjavujúci mŕtvy tata furt. V inej sérii zase iný tato, od inej rodiny, slušný človek, čo zabíjal, koho mohol. Medzitým (predtým aj potom) mal Dexter lásku, frajerky, decko, čiže šecko, čo vyžaduje USA seriál aj rodina. Aj kolegu mal, čo ho podozrieval, aj šľahnutú milenku. V polovici šiestej série som to prestal kukať a nijako mi to nechýba. Ba dokonca, ani si na to nejako zvlášť nespomínam. Čiže produkt kvalitný, no veľmi jednorazový a sterilný. Niečo ako hamburger v bio kvalite z domáceho chovu, gmo modifikovaný z argentínskych steakov, biotronicky ošetrený, posvätený jogínskym guru Pahásvámí Mahéšvárárandou VII. A milovaný masami ako to najkvalitnejšie masso, massíčko, čo sa urodilo v seriálovej svätyni. Kvalitný pop-produkt priživujúci sa na pocitovo-politických symptómoch dnešnej postpubertálnej biohumanoidnej generácie, do značnej miery ovládanej strojovými a technologickými zariadeniami. Podobne ako v sexe: potreba zasunúť kábel či dobíjačku do nejakej diery a potom dlhý, úľavný výdych: Boha sme v tom, sme napojení! Konkrétne generačné symptómy sú napríklad: nedostatok empatie; neschopnosť otvorene prejaviť city; túžba pomstiť každú nespravodlivosť, pretože skoro každý má pocit zlyhania oficiálnej spravodlivosti; dočasnosť vzťahov, práce i obydlia; deklarovanie potreby zlepšenia mravov navonok. A kto nemá dobré mravy, nech bárs aj zgegne. Hocijako. Čo sa presne v Dexterovi deje. Preto je taký sympatický. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Síla. Nedá se to dost dobře srovnávat s konkurenčními sériemi, které jsou sice možná více strhující a podmanivé, ale co se originality a sofistikovanosti scénáře, nemůžou se s Dexterem měřit. Tak morbidní námět, tak komplikovaná postava, tak ambivalentní sympatie... To je asi to hlavní, co vás při sledování Dextera bude napadat - jak můžu sympatizovat s masovým vrahem... Dexter je totiž vskutku ANTI-hrdina v pravém slova smyslu, napadá mě analogie s lovci démonů, kteří jsou sami napůl (či zcela) démony (Vapmire hunter D například). Zápletka první série byla elektrizující, doufám, že scénáristi připraví důstojnou druhou sérii, nechtěl bych, aby Dextera potkalo to, co Prison break. Prvních dvanáct kusů za špičkový scénář, vkusné herce, přesně namíchaný koktejl černého humoru, temné psychologie a pochmurné detektivky a stimulující kubánkou hudbu nemůžu jinak než odměnit plným skóre. Vynikající kvalitivní standart udržen i ve třetí sérii. Absence slabých dílů. Tak to má být :) Jdu na 90% Dodatek, v průběhu šesté sezóny je Dexter jednoznačně nejlepším déle běžícím dramatickým seriálem. Udržet si po pěti sériích takovouhle atmosféru, grácii a švih... všechna čest tvůrcům. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalsich serialov, ktore som roky ignoroval, ale netusil som, o co prichadzam. Bol som viac filmovym, ako serialovym fanusikom, ale dnes tomu nahravaju aj streamingove sluzby, aby som sa pustil aj do starsich kvalitnych serialov. Dnes, trinast rokov od uvedenia prvej serie som rad, ze som si mohol pozriet vsetky za sebou a nemusel som cakat kazdy rok na novu, lebo si neviem predstavit, ako by som to vydrzal. Dexter ma neskutocne bavil a strasne ma bavia serialy, kde jedna postava hra na dve strany. Podobny priklad je serial BREAKING BAD (2008), kde ucitel zomierajuci na rakovinu bol potajomky i drogovym dilerom, ale nikto v jeho okoli to netusil alebo spanielsky krimi serial z Netflixu MONEY HEIST (2017), kde si muz, ktory nema ziadny zaznam v registri trestov zahral sefa najväcsej lupeze Spanielska, ktoreho volali Profesor, ale sucasne sa ukazoval aj ako nevinny, obycajny clovek, prizerajuci sa na tu lupez a v jeho okoli taktiez nikto nic netusil. Podobne to bolo aj u Dextera, cez den ako forenzny expert u miamskej policie a v noci, ako seriovy vrah. Myslienka tohto nametu ma pohltila a so zvedavostou som sa tesil na kazdu dalsiu epizodu. Za najlepsie serie povazujem prvu a stvrtu, v ktorej si jedneho z najhorsich vrahov zahral John Lithgow. V podstate kazda mala nieco do seba, mozno uz len ta predposledna siedma trosku stracala grady, ale najväcsi vrchol a mozno i takym sklamanim bolo ukoncenie poslednej osmej serie. Teda aj osma ma stale bavila, ale ten zaver bol zial sklamanim. Ale aj napriek tomu povazujem Dextera za jeden z najlepsich serialov a preto si musel najst aj svoje miesto v mojich oblubenych serialov. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Lost je sice Lost, ale Dexter mu po první sérii začíná solidně funět na záda. Uvdíme o čem bude ta druhá, první zatím za jasný kilo. Poslední tři díly jsem skoro nedýchal a při přepínání posledního jsem se cestou přerazil o židli. Ano, i takhle se dá do něčeho zažrat. Paráda, která minimálně ve svym žánru nemá a zřejmě ani nebude mít konkurenci. Btw, až na ty vraždy na ten svět koukám až podezřele podobně jako hlavní postava. Takže bacha, třeba mě jednou taky něco nastartuje. :-) ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Seriál převyšuje jistou kvalitu kriminálek, kterých je v dnešní době nespočet a evidentně už jich mám až po krk. Dexter je krok správným směrem, výborné díly, originalita u každého z nich a velice chytlavé příběhy. Prozatím dávám za čtyři uvidíme po další sezóně, třeba ještě hvězdu přihodím. Nové - S nadšením musím říct, že plné hodnocení je určitě na místě. / Viděné epizody z 1-8 série *96.dílů / Zhlédnuté vše / ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE:Už je mi skoro trapné dávat většině nových amerických seriálů takto vysoká hodnocení. Jenže ani u tohoto nemůžu jinak. Originální kriminálka stojí hlavně na výkonu Michaela C. Halla, který je opravdu geniální a nebýt jeho, tak je seriál minimálně o třídu horší. Všechno ostatní taky vychází tak jak má. Ostatní herci se snaží, scénář je vynikají stejně jako režie a černohumorné scénky a hlášky pobaví. Ke konci už sice podle mě trochu docházelo tempo a poslední díl na mě nezapůsobil přesně tak, jak asi měl.Ale i přesto je to další z těch výborných seriálů,který si zaslouží vaší pozornost. 90% 2. SÉRIE: Pro mě osobně naprostá dokonalost. 2. série dotáhla do dokonalosti to, co v 1. ne vždy fungovalo. Dexter a jeho představitel jsou opět geniální. Ostatní postavy se ale také vyvijí a vytvářel jsem si k nim také vztah, což se u první série nedařilo. A herci tomu samozřejmě pomáhají. Scénář je opět vynikající, tempo nepolevuje ani na chvilku no prostě tomu nemám co vytknout. Postava Lily mě sice ze začátku dost iritovala, ale potom už mi tolik nevadila. A konec byl prostě nářez. 100% 3. SÉRIE: I tato sezóna drží vysoce nasazenou laťku a pořád je to fascinující. Tvůrci se sice nevyhli recyklaci některých nápadů a linií, i přesto je to ovšem velice napínavé. Jenom trochu slabší závěr zklamal. 80% 4. SÉRIE: A ještě přitvrdíme. John Lithgow je bůh, konec je dokonalý a já se nemůžu dočkat další řady. Společně s druhou sezónou nejlepší série.100% 5. SÉRIE: 90% 6. SÉRIE: 70% 7. SÉRIE: 80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem Dexter... baf! Kdybych měl ohodnotit jedním slovem, řekl bych: Bravo! Skvělé epizody sériového vraha, jenž do pekla posílá ty největší zrůdy; který z lidí vysává emoce a sám žádné nemá, to si zaslouží potlesk. 1. série: Prvních pár dílů se sice Dexter potýká s menšími porodními bolestmi, rozčarování a menší nudu ale vzápětí zažene jeden cliffhanger za druhým, a ty pak diváka donutí sjet celou sérii od čtvrtého dílu najednou. Je to díl od dílu napínavější a temnější... a čím dál více sexy! 92% 2. série: Zde si oblíbený vrah drží svůj standard. I když se ale nepolevuje z nervydrásající akce a sebekritické ironie, přesto jsem při sledování druhé řady pocítil mírné zklamání. Možná to chtělo nějakého výraznějšího záporáka, který by trumfnul monstrum v sezóně jedna... Také jsem se občas neubránil pocitu, že jsem (hlavně ke konci) viděl mnohem kvalitnější díly. Občas nuda, ale jinak OK - 81%. 3. série překonala dvojku snad ve všem, a navíc se jí s prohlubujícím se napětím podařilo sesadit z pomyslného trůnu i výtečnou jedničku. Hraje se nejvíce na dramatickou strunu a Dexter postupně čelí zatím nejšílenějšímu, největšímu nepříteli, s jakým kdy měl tu čest. Selhání by bylo fatální... Sledovanost seriálu opět vzrostla, scénář byl mnohem promakanější, chuť dostávat se čím dál více pod kůži všem postavám neodolatelná - 95%. 4. série: Absolutní šok. Předně nechápu desítky fanoušků, kteří jsou celkovou sezónou, kterou Showtime v roce 2009 odvysílala, zklamáni. Hlavní záporák je démonicky zvrhlý, děsivý. Všichni si stěžují na to, kolik postav se mohlo ze seriálu vypustit, jak byly zbytečné a že spousta pasáží v jednotlivých dílech byla prachsprostá výplň. Jenže přátelé, je to SERIÁL, a 50 minut je nutno zaplnit nějakými vedlejšími linkami, které udrží diváka v pozoru. Nemohu si stěžovat, bezvadné od začátku do konce! Do konce, u kterého jsem se tak emocionálně vyčerpal, jako v životě u ničeho, co bylo natočeno na kameru. Ze závěrečného cliffhangeru jsem prostě v šoku, paralyzován, smutný... I WANT MORE!!! 96% 5. série: Ze začátku poměrně silné rozčarování. Přeci jen jsem první dva díly čekal trochu jiné, vzhledem ke cliffhangeru na konci minulé série. Pak ale Dex chytí druhý dech, scénář přestane okatě kličkovat a poslední hodiny s oblíbeným vrahem jsou dostatečnou satisfakcí za zvláštní úvod. Spokojenost a opět natěšenost na další sérii... 83% ()

Big_Boss 

všechny recenze uživatele

1. série: 9/10 - - - 2. série: 10/10 - - - 3. série: 8/10 - - - 4. série: 10/10 - - - 5. série: 7/10 - - - 6. série: 6/10 - - - 7. série: 10/10 - - - 8. série: 5/10 - - - Seriál má kvalitu jak na horské dráze, ale ve své době byl seriál Dexter vedle LOST, Heroes a dalších fenomén. Škoda jen té nepovedené 8. Série. Snad to nově oznámená 10ti dílná mini-série napraví, protože se vrací původní showrunner, který se podílel na prvních čtyřech sériích Dextera. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Uaah, tak tenhle serial bude jeste velka bomba i za hranicemi USA! A dovolim si i po jen deseti dilech (prvni sezona ma sice jen dvanact dilu, ale uz je ohlasena druha) ve spojitosti s timto serialem tvrdit, ze Amerika zaziva novy zlaty vek sve serialove tvorby, po obdobi mid 70s - mid 80s. Tleskam tvurcum, neco s tak podmanivou atmosferou se uz dlouho nepodarilo nikomu natocit. P.S.: A nemuzu si pomoct, stylem vypraveni a kompozici mi to pripomina hrani Maxe Payna ;) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Růžena Lakatošová, Dezider Lakatoš a Aranka Čonková z Ostravy jsou hnusné feťácké, zlodějské kurvy (Dezider možná není kurva, ale pasák určitě), co na světě akorát škodí, smrdí a v případě Růženy a Dezidera zabírají přemíru místa. Zákon je na ně krátký, přesněji: benga o jejich dlouholetou, intenzivní kriminální činnost nejeví zájem. Ráda bych tuto trojici viděla omotanou igelitem, skalpelem poškádlenou na ksichtech, následně perforovanou dranžírákem (žádná rychlá práce, Dextere, hezky pomalu) a úhledně naporcovanou jako krmení pro ryby. Seriál si užívám, jakkoliv pro mě má i několik záporů: prakticky všechny obsazené ženy mě serou - od šeredy Dexterovy ségry, přes protivnou šéfku, mešuge milenku až po ufňukanou putanu, se kterou má Dexter žít. Naštěstí jsou tady chlapi - co kus, to originál: sympaťák Angel, sprosťák Masuka a hlavně samotný specialista na krevní stopy Dexter. Prý je to psychopat, ovšem jak si potom vysvětlit, že mu tolik diváků fandí, chápou ho, smějí se jeho sarkastickým postřehům, schvalují jeho kodexem spoutané jednání? Jsme snad všichni psychopati? Protože já Dexterovi zazlívám jen to, že jako kluk týral a vraždil zvířata. 1. série byla na 5*, 2. se imho moc soustředila na milostné vztahy + krizi identity a tím mě občas nudila = 4*, 3. série zatím taky na 4* (moc Dexterovy ufňukané puty, moc jeho obludné ségry) a u dalších se uvidí, očekávám tradičně lehce sestupnou tendenci. 80% EDIT2: Čtvrtá série byla excelentní a pátá si zatím taky udržuje slušný drajv... a přestávají mě iritovat ženské postavy - že bych přece jen přijebla hvězdičku do maxima? ()

Nevada 

všechny recenze uživatele

Hodnocení první série. Druhou jsem přes opakovanou snahu nedokázala dokoukat. Naprosto mě znechutila změna charakteru Dexterovy postavy (ano, jsem ovlivněná knihou). ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Seriálý plné spravedlnosti jsou dneska všude a zavděčit se je velice těžké. Proto tvůrci neváhají sáhnout i po takových nápadech jako je sado maso příběh vyšetřovatele, co po nocích vyhledává vrahy a sám se jim stává. Silně nadprůměrná záležitost, která je stejně chladná jako Dexter sám. Opravdu nabušený scénář perfektními hláškami, které nejsou vtipné, ale spíše donutí člověka přemýšlet nad sebou samým, jestli nemá - jak rekl Tosim - maleho Dextera v sobě. Opravdu výborné, ale zatím s plným počtem počkám a uvidím, co druhá serie. - A druhá serie je vynikající, proto neváhám a tu jendu hvězdičku přidávám, ten Horatio musí ale závidět :) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem seriálový typ, a tak sleduji maximálně SatrTrek nebo britské kriminálky. Dexter mě ovšem dostal se vším všudy, a tak jsem hltal vždy několik dílů najednou. Netrvalo dlouho a vrhnul jsem se zpětně na knihy. Nejsou vůbec špatné, i když kvalitativně nevyvážené. Ovšem mají poněkud více černého humoru než filmová podoba. A co potěšilo, že knihy nejsou zcela totožné s filmy, ba co víc, osudy některých postav se odvíjejí naprosto odlišně! V TV zpracování potěší už úvodní titulky a nezapomenutelná hudba. Jo a Michael C.Hall si po Odpočívej v pokoji střihnul ještě lepší seriálovou postavu. Jeden mu to opravdu věří, chlapíkovi zvrhlému! A tak nasaďte neopren a po hlavě do krvavé fontány - TEĎ! ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Spike Lee angles (pro Frantu Ang Lee angles). Dexterovy vraždy (a životní úvahy) jsou luxus a Bůh ví, že moje představy (vždy jen představy - tak je to správné) o tom, jak bych někoho zabil budou tímhle seriálem alespoň na nějaký čas ovlivněny. Co Dextera sráží na kolena jsou nudné policajtské pletichy a drobné nezajímavé epizodky, které se ho ani moc netýkají, ale asi kvůli tomu, aby divál neztratil úplný kontakt s běžou realitou, jsou bohužel ve stopáži nadměrně zastoupeny. (komentář k první sérii, která je řekněme za 4, ostatní už si nezaslouží mou pozornost) ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Po piatich sériach vynikajúceho miestami nervydrásajúceho seriálu, Dexter Morgan sa stal mojím top seriálovým hrdinom. Jeho charizmatický pohľad (vrrrr), vedomosti a nacvičený úsmev sú nevinnosť sama, čo z neho robí dokonalého priateľa, vyšetrovateľa, manžela, brata a seriálového spoločníka v jednom. Myseľ plná cynizmu a temný démon v jeho vnútri sa uspokojí len ak vezme spravodlivosť do svojich rúk. Je to luxusný vrah s kódexom, ktorému svoju chameleónsku tvár prepožičal skvelý Michal Hall, ten naveky zostáva Dexterom, nech už bude hrať kohokoľvek. Všetky postavy a príbeh sú geniálne napísané, herecky bravúrne zvládnuté - Deb, Rita, Batista, Masuka... Zamilovala som si úvodnú zvučku, Dexiho pohľad, jeho myšlienky, miestečko za klimatizáciou, kde schováva svoje poklady, Debrin humor, Batistov prízvuk a miamské košele, Masukove odpisy, nevinnosť Rity a jej detí, serálové napätie a nekonečné množstvo slovných hračičiek a moju niekoľko mesačnú seriálovú závislosť. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Nemam rád jeho ukřičenou, vulgární, pořád brečící sestru, jinak seriál je to výborný, který vás chytne a nepustí dokud nezjistíte, kdo je vrah. Moment, to my přeci víme, ne? Edit 03.08.2011: nebylo to dnes, je to možná tak měsíc zpět jsem dokoukal 4. sérii a začal jsem 5., bohužel musel jsem snížit hodnocení (z 5* na 3*), protože to, co mě nadchlo řekněme v prvních třech seriích je pryč... Natahování úspěšných amerických seriálů se nevyplácí, už jsme to mohli zažít u Prison Break a dalších, kde by úplně stačila první série. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama