Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film na motívy rovnomennej poviedky A.P. Čechova. Humoristický obrázok o nenaplnenej láske chudobného muzikanta a bohatej šľachtičky. (oficiální text distributora)

Recenze (8)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh v lyrickém balení dle rozverné Čechovy povídky. Obrazové ztvárnění připomene Vávrovu Romanci pro křídlovku. Snímek prozářený letním sluncem pableskujícím na laškujících vlnkách, kreslícím po stéblech trav a oslňujícím diváka, když probleskuje za uhánějícími koňmi. Jemná erotika a přiměřená nahota tak, jak ji známe z pozdějších filmů Kachyňových. Samotný děj je anekdotou, která pobaví všechny, kromě hlavního hrdiny. Hudba - Z.Liška. Do animované podoby převedl J.Trnka v roce 1949. Povídka vícekráte zfilmována, poněkud odvážnější verze vznikla např. v roce 1972 - Roman sa kontrabasom (r.Zdravko Sotra) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Neznám tuto konkrétní literární předlohu, ale vím, že Čechov rozhodně nevyprávěl své povídky tak, že by se dojímal nad slunečními paprsky třepotajícími se na vodní hladině, šuměním listoví ve stromoví a dlouhými pohledy na louku. Příběh je to zajímavý, vtipný, jen neadekvátně vyprávěný. S předlouhými hudebními vložkami, kdy se nic neděje, s předlouhými sekvencemi, kdy zaznívá předvším nelogický, nesympatický smích ničemu, předlouhými chvílemi, kdy se neděje vůbec nic. Jestliže nejdu s hodnocením ještě níže, tak pro to torzo, které zůstalo navzdory režisérovi z Čechova. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako nakrútiť aspoň trištvrte hodinový film podľa 5 stranovej poviedky? Horňák s Vášovou sa rozhodli, že prvá polovica bude vyfabulovaná a v podstate až od 20. minúty sa budú venovať deju podľa krátkeho textu. Pričom v závere sa predlohy už nedržali vôbec, čo spôsobuje aj pre čitateľa celkom vtipné, nové prekvapenia. Len ťažko povedať, či ide o materiál nejako extra vhodný na sfilmovanie. Porovnanie so Sladkými hrami minulého leta by nebolo vôbec od veci. Pre súčasných hipsterov ideálny materiál. Herci si zrejme pred každou scénou šľukli, inak si ich neustále chichotanie neviem vysvetliť. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Poetisticky (s náladotvornou cudnou erotikou v obraze) podaný Čechov v téměř bezdialogovém televizním filmu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Lyrická jednoaktovka je silná práve vo vykreslení atmosféry, bezstarostnej poetiky a jemnučkého humoru. Umelecký zážitok zráža častý silený smiech niektorých postáv, ktorý mi nedával žiadny zmysel. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom znesiteľný Čechov, asi hlavne preto, že je film krátky a veselý. Tým nemyslím neustále protivné chichotanie, ale príjemnú letnú naladu a to, ako si nikto z ničoho nerobí ťažkú hlavu. Byť nahý s cudzími ľuďmi alebo sa takmer zadusiť zavretý v malom priestore, to je nepodstatné. Veľa na filme urobila výborná Liškova hudba, takže aj pri ničotnosti príbehu je dojem mierne nadpriemerný. –––– Akýsi somár mi vzal šaty. Ale na basu hráte výborne. ()

GIK

všechny recenze uživatele

Příjemný lyrický až pohádkový příběh s krásnou hudbou Zdeňka Lišky, půvabnou Jarmilou Koleničovou, nádhernou letní atmosférou. Bezstarostní veselí trhani tvoří kontrast k vytříbené eleganci knížecího dvora. Hodnocení: 80 %. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Lyrický příběh pojatý v dobovém duchu filmařské tvorby, půvab narušuje jen častý křečovitý smích - jako u Havetty ()

Reklama

Reklama