Reklama

Reklama

Chytrák a dva společníci

  • Itálie Un Genio, due compari, un pollo (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Podvodníček Lokomotiva Bill a jeho souputnice Lucy se na Divokém západě živí vším možným. Naposledy se jim podařilo ukořistit stříbrné mešní poháry a kříž, ale teď ne a ne sehnat kupce. Naštěstí se na scéně objeví starý známý Joe Dík, který má v rukávu vždy několik triků a pod kloboukem plán na nesmírné bohatství. Tentokrát má Joe vyhlídnuto tři sta tisíc dolarů v pevnosti Christobal, které velí zkorumpovaný major Cabot. Aby ovšem vykutálený plán fungoval, bude potřeba falešný zrzavý plnovous, pomatený milovník káňat a hora dynamitu. Navíc se Bill nikdy nesmí dozvědět o všech krocích najednou – jeho krátká rozbuška a nefalšovaný vztek totiž sehrají důležitou roli ve velkém finále... Komediální western se zamotaným plánem loupeže natočil v italsko-francouzsko-německé koprodukci režisér Damiano Damiani, známý spíše italskými krimi a politickými thrillery. Přestože svůj westernový debut si odbyl už Kulkou pro generála (1967), teprve u filmu Chytrák a dva společníci si Damiani zkusil lehkovážnou verzi žánru, kterou ve světě proslavilo komediální duo Bud Spencer a Terence Hill. Právě Hill se zhostil ústřední role Joe Díka a trojlístek pak doplnila francouzská herečka Miou-Miou a kanadský rodák Robert Charlebois. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jestli něco z filmového ranku obvzlášť miluju, tak jsou to stylové spaghetti westerny, tak jak je krásně reprezentuje úvodní scéna. Jestli něco nemusím, tak italský smysl pro bláznivý humor. A pokud něco vyloženě nesnáším, tak je to hrubě nepovedený italský smysl pro bláznivý humor, který tu, bohužel, panuje se svou všudypřítomnou trapností nad většinou stopáže. Dojmy nezachraňuje ani hlavní trio hrdinů, z nichž jeden je nijaký, jeden antisympatický a afektovaná Lucy je skutečnou "třešinkou" na dortu divákova utrpení. Z největšího bahna táhnou tohohle chytráka a jeho dva vykutálené společníky alespoň nádherná kamera, hudba a několik málo momentů, kdy to na chvíli funguje tak jak má. ()

Joll 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna je opravdu skvělá a dá vám pocítit, že tohle bude opravdu něco.Bohužel se tak nestane, jelikož jak tu psal Kubaso některé části filmu byly patrně zcizeny a film se asi musel dodatečně doslepovat, jinak si neumím vysvětlit nejen nestálou kvalitu obrazu, ale i děsný chaos, nedotaženost některých akcí a chování, které leckdy vyjdou úplně na slepo, nebo nemají logický důvod.Třeba souboj s Kinskim snad ani nemohl být tak děsně nastříhán schválně.Je to velká škoda protože to mohl být velmi dobrý western se skvělou hudbou morriconeho, která je tématicky dosti podobná motivu z Mé jméno je nikdo.Takhle je to podivný slepenec ze kterého občas dýchne mistrova ruka a překrásná hudba.Ale i přes svoji nekonzistentnost je tohle pořád lepší než většina klasických "amerických" westernů.Takže lepší 3 hvězdy a vězte, že být to tak jak to asi mělo být určitě by film osciloval někde mezi 4 - 5 :). zkuste si ho někde sehnat a zkouknout i když to nebude jednoduché asi právě kvůli nedodělkům je film patrně velmi málo znám a promítan jak u nás tak ve světě, už jen když se podíváte na hodnocení na IMBD kde ho hodnotí skromných 777 lidí a mé jméno je nikdo 6x více a zde s 28 hodnoceními je vidět, že film bude spíš perličkou které byla znehodnocena a cestu si k ní bude muset vášnivý divák hledat trošku hůře než je obvyklé.PS: k těm vlajkám, myslím že to je vlajka Unie a ne evropské unie, ale vlajka východního Německa tam je to je fakt :D ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Toto sa Sergiovi rozpadlo pod rukami (pravda, aj vďaka legendárnej krádeži časti natočeného materiálu, kvôli čomu to v strižni museli skladať aj z nepodarených klapiek a pod.). Ale tak či onak to nemá ten správny "ťah na bránku". Mnohé scény sú samostatne vtipné, dobre natočené, s údernými pointami v dialógoch, ale dokopy to nie a nie fungovať. 5/10, ale zaokrúhlim nahor kvôli tej úvodnej, Sergiom natočenej scéne. Tá bola fajn. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

UN GENIO, DUE COMPARI, UN POLLO neboli Génius, dva pomocníci a kuře - polozapomenutá relikvie italských westernů, často považovaná za pokračování legendárního snímku "Mé jméno je Nikdo" a vyjma "Podivného dědictví" taky nejlepší Hillův samostatný počin. O hudbu se postaral Ennio Morricone a produkci si vzal na starost Sergio Leone. A vzhledem k tomu, že skvěle vypointovaná úvodní scéna vůbec nekoresponduje s pojetím zbytku filmu, je dost možné, že minimálně tuhle část režíroval sám Mistr. Ačkoliv neznámý, má toho "Génius" hodně co nabídnout: nejen skvělé cameo Klause Kinskiho, velkorysou výpravu, výborné akční scény nebo nečekané zvraty, ale hlavně příjemný a nevtíravý, lehce ironický humor (skoro) od začátku do konce. Film se mi líbil. A moc. Můžu ho jenom doporučit. Ještě pár zajímavostí: 1) Část hotového filmového materiálu byla kýmsi odcizena a už nebyla nikdy nalezena. Damiani byl tedy nucen použít řadu nepovedených záběrů, což vysvětluje nestálou kvalitu obrazu a občas dobře viditelné střihačské nůžky. 2) I když byl snímek v době svého vzniku v některých zemích prezentován jako pokračování předchozího westernu Terence Hilla, "Mé jméno je Nikdo", nijak na něj nenavazuje. O sequel nejde už jen z toho důvodu, že Hillova postava tu jméno má, Joe Thanks. 3) Ve scéně, kde major Cabot ukazuje Lucy její pokoj, si můžete všimnout, že u stěny se mezi americkými vlajkami z nějakého důvodu povaluje i vlajka Evropské Unie a Východního Německa (???)... DOJMY Z 18.2.2011: Teď už uznávám, že jsem si kvality filmu tehdy trochu přibarvil, protože jsem měl radost, že ho znám. Dneska bych ho už tak velkohubě nedoporučoval. Je na něm totiž opravdu hodně znát, jak moc se scénáristé s režisérem a producentem tahali o pojetí filmu. Děj je jednoduchý, ale vyprávěný tím naprosto nejhorším možným způsobem: napřed střílet (obrazně), pak odpovídat a nakonec nechat diváka, ať se ptá, co to jako mělo znamenat. Některé momenty (Kinskiho role) a dialogy nedávají smysl vůbec nebo si člověk musí HODNĚ věcí domyslet. Dalo by se ale říct, že "Chytrák" u mě patří k filmům, které mám pořád rád i přes jeho chyby (nebo i kvůli nim) a můžu se na ně často dívat. Navíc mi právě tady přijde Hillovo herectví nejcivilnější. Občas se totiž stane, že jakoby vypadne z role šaška a najednou se usměje naprosto normálně, nebo i trochu ironicky, a já můžu jenom hádat, jestli to má ve scénáři, nebo schválně kazí scénu (on a Damiani spolu prý dvakrát dobře nevycházeli), nebo už na něj padá únava. Schválně si toho všimněte. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za několik minut budeš jeden z nejmrtvějších mužů, kteří kdy žili." Joe Dík, týpek s koltem na dálkové ovládání a nabitým kanónem, že by prohrál souboj? Tak o tom si všichni mohou nechat zdát, stejně jako já o tom, že tento Chytrák je komedie. Je to jen celkem pomalý western s několika vtípky a já bych byl panu Hillovi vděčný, kdyby nevylézal z komediální škatulky a neustále tam s panem Spencerem fackoval nemalý počet komparsistů. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se i ve slavné Monument Valley ve státě Utah. (Rugero)
  • Keď major Cabot vedie Billa a Lucy do väzenia, prechádzajú cez miestnosť s vlajkami. Medzi nimi môžeme vidieť aj vlajky Európskej únie a Východného Nemecka, ktoré v období, v ktorom sa odohráva tento film, samozrejme neexistovali. (ČSFD)
  • Některé části negativu natočeného filmu byly ukradeny a již nikdy nebyly nalezeny. (špaček421)

Reklama

Reklama