Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Micky se ve vězení upíná ke své touze po seznámení s úspěšnou zpěvačkou Karin. Poté, co v rádiu zaslechne informaci o konkurzu na chystaný muzikál, kde má dívka ztvárnit hlavní roli, využije příležitosti a v mrazícím voze uprchne z vězení. O pár dnů později se na konkurz přihlásí pod falešným jménem a postoupí do užšího výběru. Dorazí i Karin se žárlivým milencem, bohatým podnikatelem Oskarem, který je současně sponzorem představení. Přestože se autor libreta přimlouvá za obsazení Mickyho do hlavní role, cholerický a bezohledný režisér Palo ho odmítne. Mladíka přece nikdo nezná, a navíc si už Palo vybral populárního zpěváka Frantu. I přesto si Micky vyzvedne u produkčního Mirka text. Objeví se na první zkoušce a všechny přesvědčí, aby ho v souboru nechali jako alternaci pro všechny mužské role. Zatímco se seznamuje se starým hercem Michalem, jízlivou Sylvou či svobodnou matkou Romanou, detektiv Kopecký, který má uprchlého vězně najít, rozjede pátrání. Přestože v souboru zpočátku vládne napětí, začnou se rozvíjet některé vztahy. Romana se sbližuje s Michaelem, Micky občas hlídá její dítě a podaří se mu spřátelit se s Karin. Když režisér jen pár dnů před premiérou vyhodí nedisciplinovaného Frantu, dostane hlavní roli Micky. Večer za ním přijde do divadla Karin, zkoušejí spolu a potom se pomilují. Jenže pak se Mickyho fotka objeví v novinách, což neujde pozornosti policie. (TV Nova)

(více)

Recenze (457)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Daniel Landa si zase jednou řekl, že zkusí něco nového. A šel za tím tak dlouho, dokud nedosáhl toho, čeho chtěl. Tu cílevědomost na něm musí obdivovat i ti, kdo jsou přesvědčeni, že je to pořád "ten vymaštěnej nácek z Orlíku" - pokud tedy není všechno, co Landa udělá nebo řekne, a priori špatné, protože to udělal nebo řekl Landa, kterýžto pocit mám ze spousty komentářů (a jejich autorů) tady kolem. Ale nebudeme se tady bavit o životě a názorech Daniela Landy, řeč bude jen a pouze o "jeho" filmu. Scénáristicky není příliš o co stát, logika místy skřípe až příliš hlasitě a tuctový roztomiloučký ksichtík hlavního hrdiny (údajně přezpívaného - nevím, zas tak pozorný divák jsem nebyl, abych to postřehl) taky nijak nehraje pro kvalitu. Scény z divadelního muzikálu jsou ale výborné, a je znát zkušenost režisérky i herců s tímto žánrem. Jednoznačně nejsympatičtější postavu si střihnul Jiří Korn, Roman Pomajbo v roli režiséra zase svými nervními výbuchy exceluje komediálně, často ve spolupráci s Danielem Landou - ten si evidentně postavičku žalostného pseudoumělce vyprodávajícího stadiony a z toho titulu největšího machra na světě zahrál s gustem velikým převelikým a mě osobně pobavil z celého filmu nejvíc. Při vzpomínce na Rudolfa Hrušínského (samozřejmě toho nejmladšího) a jeho (pro mě) překvapivou roli mě napadá, že vlastně celá Kvaska se s blížícím se koncem zlepšuje až k finále s krásně vytočeným Vladimírem Markem a poněkud haluzovým rozuzlením celého příběhu. Uvěřitelný výkon hvězdy rozčarované vlastním úspěchem a mediálním kolotočem podala i Lucie Vondráčková (které to mimochodem velice sluší), takže paradoxně nemůžu jinak než za nejméně výraznou postavu označit hlavního hrdinu. Co je ovšem velmi výrazné, to je beze sporu hudba Daniela Landy. S tou se to má jako s autorem samotným - někdo ji nesnese, někdo ji odsuzuje, já ji mám rád. Ne všechnu, ale většinu ano, a titulní píseň z Kvasky mám rád hodně, i když si ji nepouštím zdaleka tak často jako ji nasazují česká rádia. Ale zpět k věci - Kvaska není nijak zvlášť dobrý film. Je to dílo specifické a má svá silná i slabá místa, ale ve výsledku vytváří jakýs takýs povedený celek a upřímně řečeno tleskám paní Mirjam a jejímu choti za to, jak se s úskalími filmové tvorby takhle napoprvé vypořádali. Přesto přese všechno musím tomuhle jejich počinu jako takovému dát jen 60%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Typické divadlo Kalich. Čistě pro příznivce tohoto divadla, jeho herců, jejich hereckého projevu a Landovy hudby. Ostatním vstup zakázán. Tohle není film, ale "pouze" další hra známého divadla, tentokrát ovšem zaznamenaná na filmový pás... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Typický příklad muzikálového univerza, které jako film logicky pokulhává na obě nohy. A teď si k tomu přidejte osobnost Daniela Landy, jeho texty (hudba ujde) a jeho snahu něco sdělit a máte o hodnocení postaráno. 20% za opravdu vtipné situace. Nejvíc se mi líbil Jiří Korn, byl nad celý snímek správným způsobem povznesen. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem spatřil na začátku filmu od Dana Landy, Balagovou a Emila Zajace otevřel jsem držku a z ní vyšel jeden velkej votazník. Postupem času mě docházelo, že Kvaska rozhodně není postavena na hereckých výkonech, takže by tam mohl hrát třeba i Křemílek s Vochomůrkou a nic by se nestalo. Kvaska těží z hudební části, která se mě líbila ovšem jen z poloviny a z příběhu jehož "lovestory" je snad ještě směšnější, než ty moje "červený příběhy", nejspíš taky proto mě dokázala zaujmout. Celej tento příběh beru spíše jako návod jak sbalit Lucii Vondráčkovou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě Kvaska už dost, opravdu dost překvapila, když se na pódiu objevila Balogová z první Superstar a hned na to zvukař Emil Zajac z VyVolenejch. Okamžitě mi bylo jasný, že tvůrci tohle všechno kolem nemůžou myslet vážně, a fakt to tak asi ani neberou. Landa zde hraje dost paradoxní postavu, tu největší hvězdu, která si může dovolit všechno a nakonec to s ním komicky dopadne a jediné co opravdu stojí za zmínku je příjemná hudba, která se nikdy neztratí a díky které také asi vznikl tento film. Není to žádný zázrak, ale příjemně se na to kouká, i když herci spíš nehrají, ale blbnou před obrazovkou. Dokonce jsem se ale občas i zasmál, absurditě scén a toho všeho kolem. Kvaska není špatná, muzika jí vyvišuje, ale jediné, za co stojí ten film vidět, je za tu závěrečnou scénu, a za tu muziku, která prostě pěkná je, o tom žádná. A to o ní můžu mluvit, kdy se mi zachce, třeba v každý větě:) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle měl být český odpad? Tak to se tu někdo hodně přestřelil nebo nerad uzná, že se v Česku dá natočit alespoň něco slušného. Obsazení je docela slušné, až na hlavní postavu, kterou jsem trochu nepochopil. Filip Tomsa má hrát vězně, který uteče do muzikálu, ale proboha proč si nemohla Mirjam Landa vybrat nějakého zpěváka a musí tento, pro mě ne moc výrazný a zajímavý herec, být přezpíván? Jinak Lucie Vondráčková je více než příjemná a všechny texty mistra Landy jsou velmi dobré včetně přímo skvělé ústřední skladby. Film nejen pro milovníky a obdivovatele divadla Kalich... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Cos řekls?" Aneb Kalich pro Kalich. Tvůrci buďto natočili geniální obžalobu tuzemské degradace muzikálového žánru či přesný opak. Jejich záměr je zhola nemožné rozpoznat. Každopádně je to peklo, které obsahuje za celou stopáž všeho všudy dva pokusy o muzikálové číslo. Budete za ně tak rádi, že vám již ani nijak nebude vadit, že jsou to pokusy vskutku krajně zoufalé. Obsazení je naprostý výsměch herectví a pokusy o cameo role jsou pak již jen "třešničkou" na dortu. A režisérka? Evidentně má nakoukaný Attenboroughův Chorus Line, ale to je asi tak celá její kvalifikace. Nepopsatelně špatný výsledek zaráží o to více, že samotná Landova hudba vůbec špatná není a mohla sloužit jako solidní základ pro dobrý muzikál. Mohla, ale... ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

Ok, tak jsem se už uklidnil a můžu napsat lnohodnotný komentář a nahradit tak své původní "chcípni". Ani alibistická tvrzeni, že film Kvaska je výhradně pro příznivce práce Daniela Landy a lidí kolem divadle Kalich nezastře fakt, že takhle homofóbní a otevřeně šovnistický film tady nebyl dlouhou dobu. Inspirace zahraničními muzikály posledních let (Chicago) či teď těch minulých (Kabaret) je veskrze povrchní, všichni herci jsou ve svých rolích natolik příšerní, že na ně nestačí ani videozetkaři a celé je to tak neuvěřitelně hloupé, špatně odvyprávěné a děsně zrežírované (nesnesitelné umísťování herců do mizanscény, kdy je to buď moc divadelní, nebo nevhodné...), že když komedie má v ČR svůj Kameňák, muzikál má v ČR svou Kvasku. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Daniel Landa: 1. Kecy 1 ,2. Touha ,3. Kecy 2 ,4. Na úteku ,5. Korepetice ,6. Jdou ,7. Opravdové utrpení ,8. Romantický večer ve dvou ,9. Vzpomínka na vězení ,10. Noční Foyer ,11. Kecy 3 ,12. Anticop I. ,13. Kecy 4 ,14. Touha II. ,15. Ve skrýši ,16. Anticop II. ,17. Můra a motýl ,18. Soud ,19. Kecy 5 ,20. Duet – Navždy ,21. Snílci ,22. Samota ,23. Nadávky ,24. Padám hloub ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

klan Vondráčkových nemám ráda... a jak Lucka zpívá se mi nelíbí.. ale tady mi vůbec nevadila.. jsem asi trochu vyšinutá.. ale svým pocitům nedokážu poroučet :-D a vidět jak se "moula" snaží sbalit Karin, tím že se propašuje do muzikálu, bylo zajímavý.. jo a ženský držte si mě ...tady pan Korn jako stařík vypadal atraktivně.. také nemůžu jinak než vynachválit jeho roli jak ve filmu tak v muzikálu :) a jako třešnička na dortu Landa.. co on tam předvádí.. no.. koukněte se na to radši sami ;) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je to extrém a nic jiného to být snad ani nemohlo. A ty pocity z první půlhodiny byly až příliš negativní. Uboze působící exteriéry při útěku nebo tragicky podaný konkurz, kdy tvůrci mluví o každém solidněji znějícím účastníkovi jako o zkušeném profesionálovi jsou jen začátek. Od úvodních titulků na mě totiž křičí jeden obrovský castingový otazník. Kdo je Filip Tomsa a kdo měl ten nešťastný nápad mu svěřit hlavní roli. Ani po těch 106-ti minutách si nedokážu zapamatovat jeho tvář, jeho hlas ani jeho herecký projev. Nebyl jsem s ním ani v divadle, ani ve vězení, pouze jsem ho neúmyslně ignoroval. Pokud scénář chtěl mít z hlavní postavy anonymního průvodce po světě pomíjející slávy, tak to vyšlo s přehledem, protože zapomenutelnější tvář aby pohledal. Naštěstí se mezi herci objeví několik osobností, které jsou pro Kvasku téměř neocenitelným pokladem. Jiří Korn asi nikdy v životě nebyl tak příjemný a svěží a můj nepochopitelně oblíbený sympaťák Rudolf Hrušínský nejmladší si vystřihl dokonalého a živoucího záporáka, který si film krade pro sebe. Jinak je ve zbytku osazenstva spousta zklamání. Landa ze sebe až příliš okatě dělá burana už v době, kdy ještě měl co říct a Lucie Vondráčková je tentokrát velmi přitažlivá, ale po herecké stránce ostudně nevýrazná. Víc mi ale vadí, že ústřední romantická linie je až směšně osekaná na nezbytnou kostru, kterou jen z chladné vzdálenosti podporuje tu nepovedená, tu dobře padnoucí hudba. Stejně tak slepá ulička s propojením herního děje a reality je jenom nevydařeným pokusem. Ale i když spíše kritizuji, překvapuje mě, kolik pozitivních dojmů nakonec zůstalo. Hrušínský s Kornem totiž opravdu září, ty vydařenější melodie si ještě teď pobrukuji a hlavě závěrečných dvacet minut je skutečně důstojným muzikálově-dramatickým počinem, kdy jsem držel palce celému divadelnímu osazenstvu. To, že jsem tomuto projektu dlouho fandil, mě tak nemusí mrzet, protože Kvaska se vyvarovala toho nejdůležitějšího, tedy toho, že by z ní nakonec zůstala jenom hezky vypadající, ale dutá skořápka. Bylo to ale jen o chlup. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný režijní debut Mirjam Landa. Lucka Vondráčková a Filip Tomsa se mi velmi líbili a Rudolf Hrušínský v roli "padoucha" také nebyl špatný. Nejvíce se mi ovšem líbil Roman Pomajbo v roli cholerického režiséra (scéna jak Landa neumí text je opravdu vynikající). Skvělá titulní písnička Touha..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co řekls? Co sis dovolils? Ty hovno!" Zákulisí muzikálu mi zrovna nevoní, ale ty postavičky mě bavily. Hvězda Franta byla dokonale sebestředná, Karin sympatická, pan režisér skvěle cholerický, Michal potměšilý, pan majitel pragmatický a Touha je zázrak, takže se mi to nakonec celkem líbilo. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jsem obrovská fanynka Daniela Landy, jeho hudby a divadla Kalich. Opravdu, a ikdyž budu jedna z mála, nemohu dát nic jiného než 5 hvězdiček. Ano, jsem hrdá na tenhle film a fandím 2LANDA. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nezaujalo mě to z žádného úhlu pohledu. Až na titulní píseň jsou všechny nudné, zápletka je naivní, herci nesympatičtí. Zbytečný a nudný film. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Další naprosto zbytečný český >filmový< (sic!) počin... Jedna hvězdička tedy snad jen za tu hudbu, i když upřimně řečeno - celé to Landovo patetickoblábolné hudební pózerství a tvůrčí osobnost >mistrovu< jako takovou ale vůbec nemusím... Světonázor a postoje pana >umělce< ani nezmiňujíc... :-/ ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorších "filmů", co jsem měl tu čest vidět + k tomu příšerná Landova hudba. Vydržel jsem u toho asi tak 20 minut. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Když budu hodnotit film oddělený od hudební složky, je to celkem dřevařská fušeřina, která spíš než regulérní film připomíná amatérský počin hrstky nadšenců. Když budu film hodnotit zároveň s hudbou, je to celkem dřevařská fušeřina, kterou podbarvuje neskutečně vlezlá, ale jinak nezajímavá hudba. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek jsem ani nechtěl vidět - měl jsem temné tušení, už když jsem viděl jména tvůrců, nicméně kritika přijala tenhle snímeček ne snad s nadšením, ale se shovívavostí a určitými sympatiemi, a tak jsem nakonec neodolal. Říká se, že co je české, to je hezké, ale nemám potřebu zachraňovat český film za každou cenu a v tomhle filmu je koncentrovaná veškerá bída, kterou s sebou český film v poslední době vláčí. Povrchní scénář, jen lehce načrtnuté postavy, problematické dialogy, divadelní projev některých herců... dalo by se ještě dlouho pokračovat. Jediným kladem je vedle ústředního hudebního motivu Lucka Vondráčková, které nechybí určitá dávka charisma a sex appeal. Celkový dojem: 30 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako muzikál/hudební film to není marné, hudba popravdě není vůbec špatná, dokonce by se zde našly asi tak 2 zapamatováníhodné, chytlavé písničky (taneční složka v tomto snímku byla slabá). Všechno ostatní je ale špatně. Absence humoru, naivita, nedůvěryhodnost, strojené dialogy, nic moc napsané postavy, nepříliš dobře hrající herci (z šedého podprůměru vystupuje pouze Kornův pohodář), nefungující romantická linka (důvodem pro Karininu zamilovanost do Mickiho byl kouzelný nápoj lásky, ne? :-D ), trapnost (hlavně zásah policie), hloupoučký konec...Díky alespoň ucházející muzikálové složce filmu (která je jeho nedílnou součástí a Kvasku zachraňuje) to budou ještě 2*. ()

Reklama

Reklama