Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

icedalaman 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zas po dlouhé době měl šanci podívat se na mafiánský film a opravdu to stálo zato. Denzel Washington coby Frank Lucas byl naprosto nepřekonatelný. Horší už to bylo s Russelem Crowem na jeho pozici bych si dokázal představit i někoho jiného. Ale jinak film velmi pěkný dobře popisující poměry v harlemu. Ridley Scott odvedl vynikající práci. A proč ne teda pět hvězdiček? Mohlo to být přece jen o něco lepší. Myslím si že by bylo zajímavější kdyby se film zabýval příběhem Franka Lucase. A ten epilog po propuštění Lucase z basy byl taky dost zdlouhavý. ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Serpica, vizualizace Taxikáře a do toho všechny Ridleyho filmařské majstrfinesy a perfektní práce s perfektními herci. Tohle fakt můžu... ()

wampire23 

všechny recenze uživatele

Americký gangster je veľmi kvalitný film, to sa musí uznať. Ridley Scott natočil skvelý film, Denzel spolu s Crowom podali veľmi kvalitné výkony. Ale stále to má ďaleko ku takým kultom ako bol Krstný otec, Godfellas alebo Scarface. 85% ()

cupito 

všechny recenze uživatele

Bylo to těžké rozhodování mezi 4 a 5 ... pasáže s drogově závislými byly chvílemi příliš zdlouhavé ... nakonec jsem však zvolila 5, a to díky závěru v prodloužené verzi ()

dr.block 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott nám znovu dokazuje že prostě umí, precizně natočený životopis jednoho z nejvlivnějších mužů New Yorského podsvětí, do jehož role se skvěle vžil Denzel Washington. ()

Nekgro 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem velkým milovníkem mafiánských filmů, bylo nutností tenhle kousek vidět. A udělal jsem dobře. Russel v podání nezkaženýho policajta byl skvělej. A Denzel a jeho familia jako bossové drogovýho průmyslu také nijak nezaostávaly. Navíc mě potěšila jak přítomnost Commona coby mladšího bráchu drogovýho bosse, tak i Rza jako člen protidrogovýho. Tenhle film měl fakt prostě všechno... ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Jediný mínus tohodle filmu je myslím zbytečná zdlouhavost. Ono přece jenom 3 hodiny to chce nápady. Po první hodině a půl jsem přemejšlel, že to vypnu, nic moc se neděje, ale poslední hodina to zachranila, tu mohli klidně rozvinout. ()

Thehellion 

všechny recenze uživatele

Russel klasicky super, Danzel taky super, film dobrej, konec dobrej, ale možná ten začátek byl trošku dlouhej, já nejsem fanouškem téhle atmosféry, nejspíš to bude v tom, objektivně asi za pět, ale subjektivně za 4..:-) ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Pane jo! Nemyslel jsem, že v dnešní době ještě někdo dovede natočit tak klasicky střiženou gangsterku o zkorumpovaných policistech a mafiánech. Russell Crowe hraje snad nejlépe, jak jsem ho zatím viděl a Denzel Washington odvádí svou obvyklou (tj. vynikající) práci i když nesmíme zapomínat, že je to film hlavně o něm a Rusell hraje občas druhé housle. Když je ještě režíruje takový matador jako Ridley Scott, tak už nemám vlastně nic zásadního co bych vytkl. A jako třešnička na dortu se jeví to, že celé je to natočeno dle skutečné události. Skoro čistých pět hvězd. ()

Rekpet 

všechny recenze uživatele

Celkem mě rozesmál finální překlad, v titulkách defakto stojí, že se Frankovo matka odstěhovala zpět do Severní Karolíny a "vypravěč" jen dodá "Jeho matka zemřela".... ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Americkej gangster si může hrdě stoupnout po bok klasik typu Scarface, Mafiáni, Příběh z Bronxu atd. Nejsem si vědom, že by za posledních 15 let někdo natočil lepší gangsterku. Elitní herecká palba, silnej příběh, syrovost, cit pro detail, vtip a tuny heráku. To všechno tam je. Navíc grandózní soundtrack v čele s Womackovou 110th Street. Paráda. 100% ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý kriminální film, který nemá z dramatu vůbec nic, nedostane se žádné z postav pod kůži, emociální napětí asi jako při sledování rekostrukce zločinu. Je to pěkně natočené, herecky zvládnuté, ale režie...ach jo Ridley, jako fanouška jsi mě nepotěšil.. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Další velmi povedená drogová gangsterka. Postavená na trojici - Ridley Scott, Russell Crowe, Denzel Washington. Samozřejmě jsem musel fandit Russellovi, jako vždy :) Váhal jsem mezi 4* a 5* nakonec jsem dal 4, protože mi ve filmu přeci jen něco chybělo. Sám nevím co bych vytknul, ale plně mě to nedostalo např. jako L.A. - Přísně tajné. Ovšem když si člověk uvědomí že jde o skutečný příběh tak je to fakt síla. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Prvé, čo mi napadne pri zmienke o Americkom gangsterovi je slovo „klasika“, aj keď ňou v podstate (ešte) nie je. Celkovým prevedením pripomína klenoty žánru ako napríklad Scorseseho mafiánske opusy (Mafiáni, Kasíno), dePalmovu Zjazvenú tvár i Nepodplatiteľných, či Friedkinovu Francúzsku spojku. V súvislosti so spomenutými obsahuje všetky ich pozitívne stránky a Americký gangster sa radí medzi Scottove najlepšie filmy. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Atypicky černošká gansterka, udajně dle skutečného příběhu (ale dnes se to píše u každého druhého), která jede v duchu klasických mafia oldschoolovek a to je dobře. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Profesionální a výborný film? Určitě. V TOP 100? Ani náhodou. O tom že Ridley umí mě nikdo nemusí přesvědčovat. Kamera, gradace scén, herci precizní. Nicméně.... představoval bych si trošku lepší scénář. Jak popis cesty zločince vzhůru, tak jeho pronásledovatelů. (Šup - pašuju a jsem king, šup - zamrkám a mám plnou tabuli zločinců a jejich propojení). Tohle mi tam chybělo. ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama