Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 210)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Téměř ihned po sobě jsem zhlédla dva filmy popisující svět mafie - Americký gangster a Východní přísliby. Každý ten film je úplně jiný, takže srovnání je dost těžké. Ale i když se mi nejnovější filmeček Ridleyho Scotta moc líbil, hlubší dopad ve mně zanechaly Cronenbergovy Východní přísliby. Ačkoli je totiž Americký gangster ve všech ohledech mistrovské dílo starého pardála, nečiší z něho taková autenticita jako z Východních příslibů - Gangster je až moc dokonalý, až moc čistý, je filmový. Naproti tomu Přísliby vás protáhnou tou nejhorší stokou mafie. Takže díky Ridley za Tvých 157 úžasných minut v kině, ale natočil si i o chloupeček lepší fláky ;o) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Z americkej gangstersko-mafiánskej histórie sa dá čerpať množstvo zaujímavých príbehov alebo sa dajú nejaké podobné vymýšľať. A keďže je tento film inšpirovaný skutočný skutočnosťou, naozaj nechápem, prečo sa po ňom nevrhol niekto skôr. Ale tým pádom som aj rád, pretože v inom prípade by sa asi nepodarilo toto magické zloženie, ktoré sa na filme podieľalo. Washington opäť svojmu hrdinovi vdýchol dušu a vypožičal neskutočnú charizmu. To už asi naznačuje, že aj napriek skvelému výkonu ostatných mu skoro nikto (snáď okrem Russella) nekonkuroval. Vo filme má všetko svoj čas, všetko je do sekundy presne rozložené tak, aby ste sa aj napriek ležérnosti niektorých pasáží nemali šancu začať nudiť. Presne ako som očakával. A aj preto film silno atakuje topku mojich gangsterských snímkov. A neviem prečo sa niekto čuduje, že Scott zvládol perfektne zrežírovať gangsterský kúsok. Veď keď sa pozrieme na jeho doterajšiu tvorbu, nenájde sa v nej žáner, ktorý by neskúsil, a ktorý by aspoň raz neskončil úspechom. 100%. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Když jsem minulý týden psal komentář k "3:10 to Yuma" a opěvoval jsem návrat skvělých westernů, netušil jsem, že tak rychle přijde něco ještě lepšího... návrat starého dobrého gangsterského - mafiánského filmu.... Kdo se do tohohle žánru pustí, musí zákonitě počítat se srovnáváním. S mistrovskou trilogií Kmotrů, Tenkrát v Americe, Mafiány a dalšími skvělými (většinou už dost starými) filmy... Ridley Scott se odvážil a my můžeme být jenom rádi. Tenhle film totiž nebudete srovnávat o kolik je horší než uvedené legendy. Americký gangster se totiž postavil rázně vedle nich a v mnohém je i překonal. A i když mám Denzela a zvláště Russella moc rád, tady je v hlavní roli jednoznačně Ridley a já mu přeju minimálně nominaci na zlatou sošku. ... Skvělý film ! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak popsat nepopsatelné? Americký gangster je filmem, který tu chyběl. Excelentní podívaná bez jediné chyby. Ridley Scott přivádí k životu příběh dvou mužů, dvou protikladů, které se prostě musí přitahovat. Denzel Washington jako drsný drogový král, který chce čistý Harlem a proti němu jeho nemesis, Russell Crowe, pravděpodobně poslední čestný policista v New Yorku. Vedlejší postavy jsou skvěle vybrané a potěší, ale na ústřední dvojici prostě nikdo nemá. Ridley na plné čáře kvalitou předbíhá Departed i Zodiaca (další vizuální retro) a tvoří pravděpodobně své největší dílo. Celá hvězdná trojce Scott-Washington-Crowe předvádí životní výkony a hodně nahlas si říkají o své Oscary. Budu se moc divit pokud je nedostanou (a taky budu pěkně naštvaný), protože zatím nikdo z nich nemá vážnější konkurenci. Vloni vyhrál Departed a pokud se z ničeho nic nezměnil vkus akademie, tak by o několika Oscarech mělo být rozhodnuto. Film nemá slabý okamžik. Dvě linie, drogového krále a policisty, se v závěru dokonale protnou. Divák sleduje s údivem film, který všechny důležité složky jako je režie, scénář, herce a hudbu spojuje dohromady do celku, který se zapisuje do historie. Čekání na podobný film bylo dlouhé, ale stálo za to. Za všechno může kožich. Neskutečné! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Ridley snad musí brát nějaké steroidy, nebo je to mimozemšťan. Ve svém věku vydržet takové pracovní tempo a nasazení (v následujících 2 letech 7 filmů(!!), režijně, či produkčně) bez toho, abych snížil svojí kvalitativní laťku, teda Mistře, klobouk dolů!! A netřeba plýtvat superlativy a opakovat zde již napsané, pouze zmínka k Joshu Brolinovi - jeho zkorumpovanej polda s dozadu ulíznutými vlasy, huhlavým basem a vychcaností v očích je přesně tou personou, tím výrazem vtisknutým do paměti, co se vám hned vybaví, až si za dalších 20 letech třeba vzpomenete na tento mafiánský epos. Jeho několikaminutová přítomnost na plátně málem zastíňuje oba dva hlavní představitele, jeho vydírání Franka Lucase - "...Cause you don't fuckin know me! Do you see that right there? Special Investigations Unit. Special. Get it?" - mě ve své neomalenosti a suveréním podání až rozesmálo. Prostě neodolatelnej hajzl par excellence. Jestliže Judi Dench za svůj čtyřminutový štěk v ´Zamilovaném Shakespearovi´ dostala Oscara, tak Joshovi bych dal rovnou dva :o) ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Russell Crowe komentoval setkání s předlohou své postavy Richiem Robertsem: "Zajímavý chlapík. Takový uzavřený. Nebylo to pro mě úplně nejjednodušší, protože jsem mu položil komplikovanou otázku a dostal jednoslovnou odpověď. Ale když se rozpovídá, začne to být zajímavé. Je schopný říct: 'Nechci tam vypadat jako děvkař,' a pak jedním dechem začít vyprávět, jak si to během jednoho důležitého procesu rozdal se stenografkou v přístěnku Nejvyššího soudu..." (NIRO)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (fisus)
  • Frankova matka se odstěhovala zpět do severní Karolíny, kde v roce 1984 zemřela. (Rodriguez)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama