Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 210)

golfista 

všechny recenze uživatele

Když jsem minulý týden psal komentář k "3:10 to Yuma" a opěvoval jsem návrat skvělých westernů, netušil jsem, že tak rychle přijde něco ještě lepšího... návrat starého dobrého gangsterského - mafiánského filmu.... Kdo se do tohohle žánru pustí, musí zákonitě počítat se srovnáváním. S mistrovskou trilogií Kmotrů, Tenkrát v Americe, Mafiány a dalšími skvělými (většinou už dost starými) filmy... Ridley Scott se odvážil a my můžeme být jenom rádi. Tenhle film totiž nebudete srovnávat o kolik je horší než uvedené legendy. Americký gangster se totiž postavil rázně vedle nich a v mnohém je i překonal. A i když mám Denzela a zvláště Russella moc rád, tady je v hlavní roli jednoznačně Ridley a já mu přeju minimálně nominaci na zlatou sošku. ... Skvělý film ! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z žánrových cvičení Ridleyho Scotta, tentokrát na téma gangsterka bez jakéhokoliv zdání respektu či možných sympatií k titulní postavě. Denzel Washington se velmi působivě převtělil do jednoho z největších kriminálníků sedmdesátých let (včetně harlemského gengsta nigga přízvuku, který se každý naučil nenávidět při GTA: San Andreas), a Russel Crowe si zase střihl zajímavou postavu epes rádes poctivého policajta (později prokurátora a později advokáta, ehm), který je ale táta na baterky a neskutečný kurevník k tomu. Scénář Stevena Zailliana v kombinaci s uvedenými výkony a Scottovým vedením vytváří zatraceně třaskavou směs, která dýchá zobrazovanou dobou a reálným životem hlavních postav - a rozhodně to není proto, že by to bylo točené na motivy skutečných událostí. Scott se nepokouší hlavního antihrdinu nějak glorifikovat, jen ho ukazuje z jeho vlastního pohledu - jako spořádaného občana platícího daně a především milujícího svoji rozvětvenou rodinu; jako někoho, kdo si absolutně neuvědomuje, co jeho super byznys s kvalitním heroinem dělá s obyvateli té "jeho" čtvrti, kterou chtěl tolik chránit před ostatními šmejdy. Americký Gangster je prostě precizně natočený a svým způsobem svébytný příspěvek k žánru. Stopáž je sice možná trochu dlouhá, ale skutečně je na co se celou tu dobu dívat - a vlastně i co poslouchat, protože hudba je tu taky vynikající. 80% ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony ústřední dvojice Russlla Crowa a Denzela Washingtona, vynikající scénář, krásná hudba a hlavně co mě na tomhle filmu nejvíce dostalo je vynikající režie Ridleyho Scotta, který po vzoru Scorseseho, De Palmy nebo Coppoly natočil úžasnou gangsterku, která se zařadí ve svém žánru hodně vysoko. Příběh je skvěle napsaný a zasazen do velmi dobře vybraného prostředí. Ačkoliv má film dvě a půl hodiny tak jsem v něm nenašel scény, které bych odstranil. Musím ještě jednou vyzdvyhnout výbornou režii Ridleyho Scotta, která mě opravdu dostala. Určitě jeden z nejlepších filmů letošního roku. Geniální dílo. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Gangstera jsem viděl dva dny po dvojnásobném nasátí finální verze Blade Runnera a překvapilo mě, jak moc podobné mi ty filmy připadaly. Žádný z nich nemá výraznou scénu, jeden nebo dva vrcholy, které by na sebe strhávaly pozornost a bránily postupné gradaci. A je to dobře, protože tenhle volně vyprávěný příběh jednak vypadá jako opravdový výsek ze skutečných událostí a hlavně do sebe - podobně jako Blade Runner - vcucne a rozemele až v samotném finále. Ridleyho další pecka bez zjevných slabých míst navíc výborně tematizuje etické a ideové základy, na nichž vyrostla dnešní Amerika. Dnešní pořadí slavných dědoušků proto zní: Ridley, Clint, pak dlouho dlouho nic ... a nakonec přechválený Marty. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Z americkej gangstersko-mafiánskej histórie sa dá čerpať množstvo zaujímavých príbehov alebo sa dajú nejaké podobné vymýšľať. A keďže je tento film inšpirovaný skutočný skutočnosťou, naozaj nechápem, prečo sa po ňom nevrhol niekto skôr. Ale tým pádom som aj rád, pretože v inom prípade by sa asi nepodarilo toto magické zloženie, ktoré sa na filme podieľalo. Washington opäť svojmu hrdinovi vdýchol dušu a vypožičal neskutočnú charizmu. To už asi naznačuje, že aj napriek skvelému výkonu ostatných mu skoro nikto (snáď okrem Russella) nekonkuroval. Vo filme má všetko svoj čas, všetko je do sekundy presne rozložené tak, aby ste sa aj napriek ležérnosti niektorých pasáží nemali šancu začať nudiť. Presne ako som očakával. A aj preto film silno atakuje topku mojich gangsterských snímkov. A neviem prečo sa niekto čuduje, že Scott zvládol perfektne zrežírovať gangsterský kúsok. Veď keď sa pozrieme na jeho doterajšiu tvorbu, nenájde sa v nej žáner, ktorý by neskúsil, a ktorý by aspoň raz neskončil úspechom. 100%. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Ve scéně, v níž Frank Lucas (Denzel Washington) odchází od baru telefonovat, je v pozadí vidět projíždějící auto, které nezapadá do doby, do které je film situován. (Pepy)
  • Frank Lucas patří od roku 1977 do programu ochrany svědků. Část jeho rodiny do něj byla zařazena později. Důvod je jasný - Frank udal více než 100 lidí zapletených do obchodu s drogami. (Candice)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama