Reklama

Reklama

Moudrý stařec Sarastro a zlá Královna noci, pouť odvážného Tamina hledajícího ztracenou princeznu Paminu, zjevení tří záhadných dam, ptáčník Papageno, který se stane Taminovým soupoutníkem – to jsou postavy z pohádkové opery "Kouzelná flétna" W.A.Mozarta, ze které vychází i muzikálová adaptace v režii Kennetha Branagha. Odehrává se ale v úplně jiném století a uprostřed první světové války. V nejmenované zemi je vyslán voják jménem Tamino Královnou noci, aby zachránil její dceru Paminu ze spárů údajně zlého Sarastra. Dostal kouzelnou flétnu, která ho má ochránit  před každým zlem a provází ho nový přítel Papageno. Ale všechno není tak, jak se zdá. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (27)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé, vizuálně naprosto strhující, ovšem má i své slabší chvílky. Ovšem Královna noci přijíždějící na tanku či Tamino prchající před bestií v podobě yperitového granátu... Každopádně mají obě, Brannaghova i Bergmanova, verze hodně do sebe... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Obdivujem, že niekto dokáže sledovať operu naživo. Vlastne nechápem. Ja by som po troch minútach vyskočil z balkóna alebo si minimálne ponožkami zapchal uši. Niečo strašné. Mozartovu hudbu mám rád, len nech mi prosím do nej nezavýjajú. Len z úcty k jednému z najväčším umelcov všetkých čias nedávam odpad. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vizualne sice pekne, aj zajeby ohladom alternativnej reality su tam ... len jak pozeram, brutalne to zhorelo v kinach ...... zrejme za rok 2006 asi jeden z najbrutálnejších prepadákov . 15 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé, vizuálně naprosto fascinující, plné zajímavých nápadů, špetka fantasy, jako celek velmi pozitivní. Překvapivě výtečný zážitek, který opravdu stojí za to, rozhodně jeden z nejzajímavějších filmů, které jsem kdy viděl. Další, který se Branaghovi náramně povedl. Hudba samozřejmě absolutně špičková. 75%. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Na opeře sice neulítávám, ale když už si nějakou dám, tak chci, aby mě bavila/dojala. Od Branagha jsem si sliboval, že dokáže vhodným způsobem spojit operu s filmem, ale bohužel se tak nestalo. Bylo to na mě moc rozvleklé a "bez kouzla". Možná chci po filmové opeře něco, čeho nejde v současnosti dosáhnout. Nechte mě tedy snít o tom, že to jednou půjde. Já se toho snu nevzdám! :) ()

D28 

všechny recenze uživatele

Odvážny milovník Amadeovej hudby si povedal, že divák si zaslúži aj menej statické a nudné predstavenie ako na javisku divadla a zrežíroval originálne dielo.Zrejme vznášajúce sa tóny čarovnej flauty pôsobili na neho podobne ako na mňa, a preto i kamera, herci a celý dej nepostoja,ale poskakujú a poletujú v príjemnom tempe, s ľahkosťou i vtipom. Prekvapilo ma, že rozprávková atmosféra sa nebila s protivojnovým posolstvom, na druhej strane - vždy ide o boj proti zlu.Pekný zážitok. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nebol som pripravený na niečo takěho, ale aj tak som nadšený. Mozart je jednoducho úžasný v akejkoľvek forme. Tá forma s nádherným Branaghovským vizuálom dala opere poriadne zabrať a priaznivci opery môžu ohrnúť nosom, označiť to za prachsprostý muzikál a vytiahnuť tabuľku odpad. Pre mňa ako priaznivca muzikálov to zase bola opera vo filme. Každý nech sa rozhodne, ako chce. V každom prípade je tu v spojení zachraňovania princezny s prvou svetovou výborné protivojnové posolstvo tak aktuálne aj dnes, keď máme hneď v susedstve reinkarnáciu práve tej prvej svetovej. Občas sa zdá, že tvorcovia hulili trochu viac ako treba a tak je vo filmopere asi všetko od tankov, lietadiel, lietajúcej supermamy, lietajúcej kamery až po chlapčenské spevy neberte nám princeznú. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná dějová slátanina, nad kterou tady (všichni?) jásají. Doufám, že Branagh, kterého mám vcelku rád, není autorem scénáře. Podle vzoru vrazím tam ještě tohle - to by se mohlo líbit. Je zajímavé, že mnohem nápaditější hudební film Strašná žena od Jindřicha Poláka, má skoro o 20% horší hodnocení. Inu nikdo není doma... ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že o to, jak tento film ohodnotím se praly 2 části mé osobnosti. 1) Jedna část představuje operního maniaka a vyznavače klasiky. Tato část nadále miluje operu v originálním znění a nesnáší překlady libret do jiných jazyků. Když to Mozart cítil a napsal pro německý jazyk, proč bychom to měli měnit?! Vždyť je to totéž jako u dabování filmů! Vždyť nikdy ten překlad do dabingu není tak kvalitní jako originál..Proč tedy kazit klasické dílo..Dále se této "klasické" složce mé osobnosti nelíbilo moderní zasazení příběhu. HERDEK FILEK!!!!!!!!!!!! Mozart napsal pohádku a ne válečný film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tedy touto VELICE mírnou formou se zde snažím sdělit, že to, co je krásné v původní verzi by se nemělo chtít měnit, aby tomu diváci dnešní doby rozuměli.. Proč nenechat původní klasické dílo v podobě, ve které je nejkrásnější?! Královna noci na tanku a s létací sekvencí jako Superman??!!?! To už je trochu moc..Tato část mého já by tedy hodnotila: "odpad!". 2) Druhá část představuje pouze konzumujícího diváka, který nikdy neviděl původní verzi opery Kouzelná flétna a kterému jméno Mozart něco nejasně říká..Ano, tato část mého já byla okouzlena.. Tak nádherná hudba, herecky schopní zpěváci a skvělý děj v tak rychlém sledu zajímavých prvků.. To jsou kvality této adaptace. Režisér se snažil převyprávět toto téma po svém a určitou skupinu diváků určitě nadchl! Je to mistrovsky provedená režijní práce s nelehkým materiálem na režírování(rozuměj zpěváky). Tato novátorská část mého já tedy křičí bravo a dává *****! Ano, toto bylo především o obsahu a záměrech díla, ale ještě jsem se zapomněla zmínit o zpěvácích/hercích. Musím se přiznat, že tak velký herec a režisér, kterým Kenneth Branagh bezesporu je, by si mohl dovolit angažovat trochu kvalitnější vokální materiál, ale buďme rádi, že to dopadlo alespoň takto. Vždyť všichni jsou na tom hlasově velmi dobře, technika jim také nechybí a koukat se na ně taky dá;-). Ale musím říct, že zřejmě vzhledová stránka bylo to hlavní na obsazení Paminy. Amy Carson evidentně není moc velký hlas a mezi ostatními se tak trochu ztratila, což bylo škoda. Takovýto snímek by si zasloužil lepší soprán..Ale nebuďme neskromní. I tak se to vydařilo lépe než dobře. Za tuto stránku věci hodnotím ****. Jaký je tedy konečný verdikt? Když vše sečtu, odečtu, vydělím, vynásobím, umocním, odmocním, zderivuji a udělám z toho celého faktoriál, vychází tento výsledek na ***! ()

josieaddms odpad!

všechny recenze uživatele

Podle mě Branaghovi šiblo. Vím že to je neseriózní komentář, ale je to tak. Stotřicetpět minut a muzikálový Mozart mluví za vše. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Nemám rád překlady oper, avšak zde mi to vůbec nevadilo. Zpěv i herecký výkon velmi slušný, prostě celý balíček. Zasazení do magického světa podobného západní frontě první světové války je šokující, ale dá se vysvětlit. Kouzelná flétna přeci je bojem mezi světlem a tmou, bojem o poznání, tak proč to neudělat v kulise reálného boje? ()

Reklama

Reklama