Reklama

Reklama

Růže z papíru

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Prostřednictvím flashbacků sledujeme příběh slavného filmového režiséra Sureshe Sinhy (Guru Dutt), jehož manželství je v troskách kvůli přesvědčení rodičů jeho manželky, že filmařina postrádá požadovanou společenskou důstojnost. Jednoho deštivého rána náhodou potká Shanti (Waheeda Rehman), ženu, které půjčí svůj baloňák, a když mu ho přijde vrátit uprostřed natáčení do ateliéru, omylem vstoupí do záběru a režisér si uvědomí, že je to hvězda, kterou hledá... První indický širokoúhlý film kritika sice vysoce ocenila, leč zájem diváků byl pramalý a zklamaný režisér již nikdy nic nenatočil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Gaja Gamini 

všechny recenze uživatele

Překrásné. Guru Dutt je pro mne oficiálně nejlepším režisérem, jakého Bollywood kdy měl. A tak byl skvělý herec. Kaagaz Ke Phool vypráví příběh o muži, který ztratil všechno, a nakonec i odmítá vzít trochu štěstí, které je mu nabízeno, protože se cítí tak vyčerpaný a unavený životem, že už nemá co dát na oplátku. Na Waheedu Rehman bych mohla zírat celé hodiny. Její krása je tak něžná, že vás k slzám dojme už jen jediný pohled na ni. Zdá se křehká a přitom je z ní cítit síla. Její párování s Guru Duttem je perfektní. Nelze to ani dobře popsat. Patří k sobě. Několik tichých slov, pár letmých, téměř náhodných doteků.... to je vše. A přesto víte, že tohle je láska, ta, co trvá navždycky. Láska je páteří filmu, ovšem spoustu porstoru je věnováno i jiným věcem. Film se dotýká bezohlednosti světa, nevděku lidí i filmového průmyslu, pohrdání některých lidí, kteří i dnes na filmy zahlížejí jako na něco zcela nemorálního, je zde přítomna i rozpolcenost dítěte jehož rodiče spolu nežijí. Kaagaz Ke Phool není papírová květina z pouti, která časem vybledne. Je to nádherná růže s ohnivě barevnými plátky, které rozkvétá a nikdy neuvadá. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

"Film má intenzitu a rozměr Felliniho 8 1/2, ale odlišného stylu a vypráví o radosti i obětech filmování, o vzestupech i pádech života" (OZU-Dennis Schwartz) ()

Reklama

Reklama