Reklama

Reklama

Sklo s tloukem skýtá mok, dej si lok. Americký komik Danny Kaye (1911–1987) je u nás prakticky neznámý. Některé z jeho snímků jsme ovšem měli možnost vidět v televizi, např. Tajný život Waltera Mittyho (1947) nebo Bílé Vánoce (1954). K nejlepším z jeho děl patří kostýmní veselohra Dvorní šašek (1955), která mu byla ušita přímo na míru. Ztělesnil v ní bojácného člena zbojnické družiny, který v převleku za proslulého italského žertéře zachrání království před uchvatitelem i jeho intrikánskými dvořany, získá dívku svého srdce a pomůže dosadit na trůn právoplatného královského následníka. I v dalších úlohách uvidíme přední herce, Angelu Lansburyovou jako princeznu Gwendolinu, Mildred Natwickovou jako její chůvu, jejíž čarodějnické schopnosti zasáhnou významným způsobem do probíhajícího děje, a předního představitele nejrůznějších padouchů a nejlepšího hollywoodského šermíře své doby Basila Rathbonea, jenž vytvořil postavu zlotřilého sira Ravenhursta. Pod snímkem jsou jako scenáristé, producenti a režiséři podepsáni Norman Panama a Melvin Frank, jeden z nejúspěšnějších hollywoodských veseloherních tandemů čtyřicátých a padesátých let. Film byl v roce 2004 zařazen do Národního filmového registru při Knihovně kongresu jako dílo trvalé hodnoty. Za připomenutí stojí i česká verze, jejíž tvůrci si museli poradit nejen s rychlopalnou vyřídilkou Dannyho Kaye, ale také s řadou krkolomných slovních hříček. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní mix komedie, dobrodružného historického filmu a muzikálu. Danny Kaye je naprosto k sežrání, a všimněte si, jak moc je podobný Vlastu Burianovi (i na současné profilovce na csfd) - některými rysy tváře, ale především gesty, pitvořením, mimikou. Kdoví, jestli ho neměl odkoukaného. Bonbónkem pro příznivce britského poválečného filmu je obsazení Angely Lansbury do role vdavekchtivé princezny. Nejvtipnější částí filmu jsou rytířské zkoušky. Dočkáme se i šermu, několika milých písniček, je tu krásná žena (stále žijící Glynis Johns). Sice ateliérovka, ale mořské pobřeží se dost povedlo. Pár prvků připomene naši Princeznu se zlatou hvězdou. S Robinem Hoodem bych problém neměl. Silný typ pro filmový klub ČT, ale prosím, bez dabingu, tuhle hru s jazykem nikdo ze současných překladatelů a režisérů do češtiny nedostane. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ve své době zřejmý trhák je dnes už poněkud vyšeptalý. 1) Ale film má spád, občas dobrý vtip a písničky jsou parádní. Only the sharpest eye, the keenest nose / the quickest ear and the fleetest toes / Can ever outfox the Fox! Can ever outfox the Fox! / Only the stoutest arm, the bravest heart / with a magic charm and a good head start / Will ever outfox the Fox! Will ever outfox the Fox! Na svou dobu má film i dobré barvy. Fór s luskáním prsty je milý._____ 2) Po hodině jsem se přistihl, že hrdinům fandím jako na hokeji. The pellet with the poison's in the flagon with the dragon; the vessel with the pestle has the brew that is true._____ 3) Bohužel době poplatné ohávení a kamera a režie vůbec nedaly prostor pro vyniknutí mužských půvabů. 44letý Danny Kaye (titulní postava) z tohoto hlediska mě vůbec nevyhovoval._____ 4) Life could not better be / Better be, better be / It could not possibly / No sirrah, sir-rah, sirree! / Songs could not gayer be / Sound your do-re-o-mi, re-mi-fa-so-la-see, fa-la-la-la follow me! / Why be gloomy? / Cut thy nose off to spite thy face? / Listen to me / A nose is hard to replace! / Skies could not bluer be / Hearts in love truer be / I say for you or me / Life couldn't possibly, not even probably / Life couldn't possibly better be! Life could not better be / On a medieval spree / Knights full of chivalry / Villains full of villainy! / You see, as you suspect / Maidens fair in silks bedecked / Each pride and true effect / For the umpteenth time we resurrect! / We did research / Authenticity was a must! / Zooks! Did we search! / And what did we find? Ah-choo! A lot of dust! / After the dust had cleared / Half the cast had a beard / And I'm the one, as you can see / For whom the bell tolls merrily. / We asked Shakespeare / And Francis Bacon, "Would they declare / which one wrote this?" / And they both said, "Get outta there!" / Which brings us to the plot / Plot we've got quite a lot / As it unfolds, you'll see / What starts like a scary tale, ends like a fairy tale / And life couldn't possibly better be! ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Lehce muzikálová parodie na historické dobrodružné příběhy typu Robin Hood či Ivanhoe. Příběh je docela zábavný a svižný, ale chybí nějaké opravdu povedené fórky, které by se člověku vryly do paměti. Navíc v poslední třetině filmu mi občas humor moc neseděl, například hrátky se slovy se zbytečným natahováním staly otravnými, moc nepobavily ani scény s pochodujícími vojáky či bojujícími trpaslíky. Muzikálové prvky sice neurazí, ale ani neoslní, asi nejlepší je v tomto ohledu píseň při úvodních titulcích... ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

U nás překvapivě neznámá středověká metakomedie, která užívá spousty komediálních triků (záměny, klamání, situační humor, nevyzpytatelná kouzla, detaily jako bleskem zmagnetizované brnění), aniž by všechny dostatečně rozehrála. Vyprávění nestoudně kombinuje několik středověkých mýtů (mj. Robina Hooda) a taky je to trochu muzikál. 4 1/2. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nikdy nepřestanu ČT milovat za to, že přinesla tenhle pro mně absolutní neznámý film (a patrně i pro většinu dalších lidí). Tohle je totiž naprosto vynikající komedie s geniálním Basilem Rathbonem, skvělým Dannym Kayem a mladou Jessicou Fletcherovou. Absolutní komedie, která se odehrává ve středověku, je plná záměn a převleků, nápaditých efektů a kaskadérských kousků a hromadu slovního humoru. A navíc je to i napůl muzikál. A dobrodružný film, ve kterém jasně rozeznáte minimálně prvky Robina Hooda. Nevídaný zážitek, po jehož shlédnutí mně ovládlo totální nadšení. 85%. ()

Galerie (29)

Související novinky

46. ročník LFŠ odhaluje program

46. ročník LFŠ odhaluje program

11.07.2020

Od pátečního poledne 7. 8. až do středeční noci 12. 8. 2020 nabídne Letní filmová škola plnohodnotný program, vedle historických a současných filmů se dostane i na divadla, koncerty a další… (více)

Reklama

Reklama