Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známá polská režisérka Agnieszka Hollandová, nominovaná na Oscara za film Evropa, Evropa, natočila ve Spojených státech dramatický příběh mladíka, který se ve skutečnosti cítí být ženou. Eddie Araujo (J. D. Pardo) vyrůstal jen s matkou a své tajemství skrýval i před dvěma sourozenci Chitou a Dannym. Na střední škole se však Eddie rozhodl, že svůj život zásadně změní - přijme jméno Gwen a začne se oblékat do ženských šatů. A když se začne scházet s bývalým námořníkem, vzbuzuje tím stále větší nelibost doma i ve škole a napětí nebezpečně narůstá. Gwenina nesmyslná smrt pak přiměje matku Sylvii (Mercedes Ruehlová), aby se kvůli památce svého nešťastného dítěte stala advokátkou těch, kteří se ocitli ve stejné životní situaci. Tento provokativní televizní film byl natočen podle skutečných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Zklamání- od mé oblíbené režisérky jsem čekal mnohem více, především v první polovině. Jako by ji natočil někdo jiný. Režisérský rukopis je otisknut až v polovině druhé, např. ve scéně čekání na zprávu od policie, která našla tělo Gwen nebo dojemná reakce na úmrtí sestry, kdy mladší bratr vysype v obchodě obsah prasátka a koupí Gwen do rakve umělá prsa. Tento film byl u nás ke shlédnutí bohužel pouze na kanálu Cinemax, který ho uvedl v otřesné obrazové kvalitě s praseckým českým dabingem (nechybí všudypřítomný hlas Jitky Ježkové, na nějž mám alergickou reakci) a nenamáhal se přeložit důležité závěrečné tři věty titulků, kde se divák konečně dozví, zda byli vrahové odsouzeni, či nikoliv. Uděluji proto tomuto snímku cenu Zlatou malinu Františka Filipovského za dabing. ()

kamilao 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je tento snímek mírně podhodnocen. Už dlouho na mě nic tak nezapůsobilo, jak příběh Gwen a její rodiny. Upřímně řečeno, jsem po zhlédnutí googlovala víc informací, ale zjistila jsem, že bohatě stačí vidět tento film. Při soudním líčení svalovali pachatelé vinu jeden na druhého. Jeden z obviněných mužů byl výměnou za své svědectví odsouzen pouze za úmyslné zabití. V roce 2005 porota uznala dva pachatele vinnými z vraždy druhého stupně, za což stráví ve vězení patnáct let až doživotí. Porotci tak nevyhověli návrhu žalobce, aby byl čin považován za chladnokrevnou vraždu prvního stupně. U třetího pachatele se porota nedokázala sjednotit na verdiktu. ()

katjaaa 

všechny recenze uživatele

Velice emotivní film o dívce, která se narodila v těle chlapce a jejím smutném konci. Bohužel netolerance ve světě byla je a bude. ()

len17 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, moc. Režisérku ani nikoho z herců neznám, ale tento film jako takový, mám moc ráda. Myslím, že krásně ukazuje, jak je dnešní společnost zaujatá. Mně osobně takovíto lidé nevadí. Je mi jich líto, je těžké žít život v někom, v kom víte, že to nejste vy. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Soudní přelíčení kvůli vraždě Gwen, narozené jako Eddie, zachycuje pokus o obhajobu úkladné vraždy transsexuální provokací. Matka ale neochvějně stojí za svou dcerou, flashbacky ukazují dětství a dospívání, proměnu a proces sebeidentifikace Eddieho jako Gwen. Oceňuji švih, vhled, případnou edukační hodnotu filmu, který by asi v Polsku takhle snadno nevznikl. ()

Reklama

Reklama