Reklama

Reklama

The Picture of Dorian Gray

Trailer

Obsahy(1)

Jedno z nejznámějších zpracování slavného románu Oscara Wildea. Obraz krásného šlechtice Doriana Graye (Hurd Hatfield), který namaloval Basil Hallward (Lowell Gilmore), postupem času odkrývá jeho vnitřní ohavnost. Gray vyměnil svoji duši za stálé mladí a krásnou tvář - stala se z něj amorální zrůda, která neváhá ničit životy lidí kolem sebe - těch které miloval a kteří ho měli za přítele. Po letech si však začne uvědomovat prázdnotu a zlo, které způsobil. (mahler)

(více)

Recenze (24)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šílený nefilm. Líná adaptace, kde lidé přeříkávají věty z knihy a vypravěč předčítá, co nedokáže režisér ukázat. A pokud k nějaké změně došlo, nejspíš kvůli ušetření času, jde o výrazné rozmělnění smyslu Wildea. Učebnicová ukázka tragicky špatného uchopení literární předlohy, které není dost odvážné, aby se vydalo vlastní cestou, tak u něj vadí jak věrnost, tak i odklony. Jediný zajímavý nápad je zahrnout v černobílém filmu pár úderných barevnách záběrů, ale to je velmi málo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh o večne mladom zhýralcovi. Jeho životné a morálne poklesky neodráža jeho tvár a telo, lež namaľovaný portrét. . Americká adaptácia všeobecne známej predlohy bola nakrútená krátko po konci druhej svetovej vojne. Pútavý príbeh, plný zaujímavých myšlienok je najmä tom, či prechcať starnutie je naozaj to najcoolovejšie riešenie (dnes úlohu maliarov portrétov prevzali stále populárnejšie plastické chirurgie). Pridaná hodnota filmu je, okrem dobre spracovanej predlohy literárneho rebela Oscara Wildea, najmä nadpriemerná výtvarná stránka a omračujúco riešený vzhľad prostredí, v ktorých sa dej odohráva. Zďaleka sa to netýka len meniacej sa podoby portrétu a jeho farebnosti (v ostrom kontraste k čiernobielemu okoliu). Aj keď, samozrejme - portrét dominuje. No interiér veľkoryso poňatého Grayovho príbytku je jednoducho úchvatný. Preplnený soškami Budhu, rôznorodých vyobrazení hrdinov antických bájí a povestí, staroanglickej mytológie rytierov od okrúhleho stola, či staroegytských záhadných božstiev, oscilujúcich medzi životom, smrťou a večným bdením. Nečakaná filmová lahôdka, odporúčaná všetkým milovníkom literatúry, klasickej hudby a predovšetkým výtvarného i užitého umenia. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Az prilis spriaznene s predlohou. Vo vacsine aspektov je to dobre (pribeh je super), obcas to vadi (popisny voiceover, prilis literarne riesenia). Takisto to mohlo byt trochu kratsie. Klady su vsak jednoznacne v prevahe. Aj vdaka par super napadom (vyuzitie farby) a dobrym hercom. 8/10 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Čo z mierne nadpriemerného filmu urobí jeden jediný castingový ťah a ťahy štetcom Ivana Albrighta. PS: Maska mŕtveho Doriana Graya na konci filmu o 36 rokov (slovami: tridsaťšesť) predbehla zombie masky z filmu Burial Ground. Je toto irelevantný komentár? ()

classic 

všechny recenze uživatele

V prvom rade musím isto pochváliť bravúrnu, ale skutočne progresívnu kameru Harryho Stradlinga, ktorá je tak neuveriteľne prepracovaná, strhujúca, normálne zo seba sála zimomriavky, ktoré ma strašne znepokojovali, či znervózňovali, že ma tým pádom po celý čas FASCINOVALI, a to je u mňa vôbec prvá doména, kvôli čomu som išiel do filmu, mal som nejaké - také vnútorné pocity, že toto bude niečo poriadne husté, a verte mi, ako znalcovi, že mám definitívnu, nefalšovanú pravdu ! Videl som veľa tzv. oscarových - ocenených, kde ku Vittoriovi, pridávam tohto pána Stradlinga ! Ďalšia vec, ktorá ma utvrdila v plnom hodnotení, sú geniálne herecké výkony, takmer všetkých zúčastnených, asi najviac u predstaviteľa Doriana Graya, čiže postavu portrétistu, si zahral HURD HATFIELD, ten mi pripomínal dve nespochybniteľné stálice - nemého filmu, a to BUSTERA KEATONA a RUDOLPHA VALENTINA, videl som v ňom presne tento MIX, ktorý uvádzam, zvoľte si ľubovolné poradie, kto z nich je, ako prvý ? Cynický, cynickejší, najcynickejší, tak sa bude postupne profilovať DORIAN GRAY, pretože sa zoznámi s extrémne namysleným, povýšeneckým, arogantným LORDOM WOTTONOM, chlap s vysokým EGOM, ako Mount Everest, mu postupne natlačí kaleráby do hlavy o večnej MLADOSTI, čo si následne vsugeruje do mozgu, a s tým sa načisto stotožní ! Prestal očividne starnúť !!! Lebo On si želá ostať taký, aký je zachytený maliarom BASILOM, ktorý ho v úvode zvečnil na maliarskom plátne. Jeho POVAHA sa začne prispôsobovať samotnému OBRAZU, ktorý sa mení zo dňa na deň, presne v takom duchu, v akom sa nesie Dorian... A to som ešte ani nepovedal, ako bude na konci obraz vyzerať... ? Zo samotného aktéra sa vykľuje to isté, čo zo spomínaného umeleckého diela. Film je síce, typicky klasicky hollywoodsky čiernobiely, ale podotýkam, že sa v ňom mihne i farba, a to myslím samotného OBRAZU DORIANA GRAYA. Toto je tak pekelný film, je taký pochmúrny, náladový, depresívny, cerberovský, až to nie je pekné !!! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Je tak těžké natočit film podle jednoho z nejlepších románů vůbec? Zdá se, že asi jo. Tento film mi připomínal český pokus o jinou perlu irského génia Wildea Jak je důležité míti Filipa - skvělé dialogy, brilantní jednotlivé repliky, ale dohromady strašně bez života, jako by to herce ani nebavilo. Totéž zde: bonmoty skvělé, ale tak nějak utahané, neživotné (s výjimkou lorda Wottona, ten jediný působil jako živá postava, i když to nebyl ten cynický požitkář, jak ho Wilde napsal). Už vůbec nemluvím o "krásné Sibyl Vaneové", když je Lansburyová tak srostlá s Jessikou Fletcherovou, těžko ji vnímat vážně. Na druhou stranu: filmařské postupy se začínají blížit těm moderním, dovedu pochopit, proč je tu v kolonce i "horor" - první záběr na znetvořený odporný obraz Doriana Graye ve vyšším stupni rozkladu mě parádně vytrhl z letargie, je udělaný přesně podle moderních metod, jak diváka donutit se leknout. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Geniálne dielo prepisoval Oscar Wilde viackrát, ale konečná verzia je dokonalá. Film je vernou kópiou a to je veľmi pozitívne. Zobrazuje pokrivený obraz duše krásneho mladíka, dekadentnú spoločnosť s dôležitosťou pozlátka pred charakterom. Snímok má silné prvky psychologickej drámy a hororu. Oceňujem impozantnú kameru, hudbu a ponechanie starosvetských dialógov, presne v duchu brilantného majstra slova Oscara Wildeho. 4+ ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná adaptace s několika výtečnými nápady - z nichž nejvíce asi upoutá práce s barvou: Ta je v tomto jinak černobílém snímku průvodkyní temných sil, když se objevuje pouze při záběrech na neblahý Dorianův portrét, na nějž se všechny postavy i kamera zdráhají pohlédnout. Skvělí jsou také herci (zejména představitel cynického lorda Wottona Hurd Hatfield) či užívání hudebních motivů - jako je melodie spjatá s nevinnou naivně šťastnou písní o žlutém ptáčku či naopak s nádhernou, ale mírně zlověstnou Chopinovou předehrou, která pro Doriana symbolizuje strach ze ztráty mládí a nevinnosti. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Neporozumivá hororová adaptace úžasného Wildeova románu, pomíjející jeho stylové bohatství a mnohotvárnost a akcentující jen některé – magické, tajemné, hrůzostrašné – prvky na úkor těch ostatních – především esteticistních a dandyovských, jež mylně převádí na dobová, dobově příznaková klišé. S takovýmto naivním přístupem, tvrzeným mdlou mizanscénou a nevěrohodným herectvím, by selhala filmová ztvárnění i „strašidelnějších“ Machenových próz či antikvářských hororů Montagua R. Jamese, natožpak tohoto kanonického moderního díla. Zapomenutelný digest hodný prudšího seškrtání. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Wildeovu předlohu jsem nečetl, ale asi si jí přečtu. Obraz Doriana Graye je poměrně zdařilý hororvý snímek, ale mám k němu několik velkých výhrad - 1. délka - o půl hodiny míň a bylo by to naprosto super. Celý to na mě působilo strašně roztahaně a místy nekonečně. 2. Představitel Doriana byl naprosto neslanej nemastnej a hlavně nesympatickej floutek a představitelka Sybil, Angela Lansbury jakbysmet. Vůbec není hezká (ale je to možná tím, že v ní vidím tu strašnou Jessicu Flatcherovou). Nejlepší výkon celýho filmu předvádí George Sanders coby cynický Lord Henry. Ten mě bavil opravdu hodně, hlavně jeho typicky Wildeovské hlody. 3,5 Opravil bych Exkvizitora Hurd Hatfield hrál Doriana, nikoliv Lorda Wottona. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ Z NÁS NESIE V SEBE ČASŤ NEBA A PEKLA.“ __ Prvá polhodina má pre vrzgajúce kolečká trocha pomalší rozbeh, avšak akonáhle začne Dorian zisťovať, že z jeho podobizňou nie je niečo v poriadku a kamera (vytvárajúca veľmi symbolické obrazy) začne všetko zaberať z pohľadu za obrazom, atmosféra príjemne hustne, postupne naberá na gradácii idúc pritom v zabehaných koľajách obdobných filmov nakrútených v najlepšej tradícii 40. rokov, v období pre ktoré boli takéto adaptácie rôznych mysterióznych príbehov ako stvorené. V tomto zmysle sa prirodzene očakáva, že najpôsobivejšou scénou bude odkrytie obrazu. Skutočným majsterštikom je však vražda Basila, ktorá vďaka kompozícii nasnímania a nasvietenia len rozkymácanou lampou vytvára fascinujúce husárske kúsky, akých je schopná len čiernobiela kamera. Hudba má miestami herrmannovské razenie, cynický George Sanders všetko vyzdobuje svojimi bonmótmi. (55. hodnotenie, 6. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to docela slušný, hororově laděný film. Předlohu neznám, proto nemohu soudit, jak se jí přiblížil či vzdálil. Ale více než 70 let starý film a ani chvíli nenudil, dokonce se dostavil i úlek. Mladá Angela Lansbury aneb slavná Jessica Fletcherová z To je vražda, napsala, byla velmi krásná. A ještě více Donna Reed, Dorianova druhá snoubenka. Představitele hlavní role, Hurda Hatfielda, vůbec neznám a myslím si, že se na temnou roli věčně mladého zloducha hodil. Upozorňuji všechny potenciální diváky, že ve filmu se hodně, ale opravdu hodně mluví, je tudíž náročný na uši, případně oči. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Působivé. Skvělé reálie, občas dobře vybudovaná atmosféra, skvělý lord Wotton - ten jakoby opravdu vypadl z Wildeova díla. Původní povídka není příliš dlouhá, takže ji tvůrci museli natáhnout, leč ty jejich vložky jsou občas zdlouhavé. Hlavním kamenem úrazu je ovšem představitel Doriana Graye, který vypadá a hraje jako panák z výlohy. Literární Dorian projevoval zprvu city, teprve postupen času okorával a odumíral. Tenhle manekýn se téměř celý film tváří tak bezvýrazně, jako by měl vymytý mozek. Celý film je taky trochu moc hollywoodsky uhlazený, chtělo by to více expresivity. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jak jsem na tento film narazil. O nějakém Dorianu Grayovi jsem měl povědomí jen z Ligy výjimečných, a tam mě jako postava moc neuchvátil. Ale zde jsem byl nanejvýš spokojen. Začíná to lehce konverzačně (několika slovními obraty zaujme hlavně G. Sanders), pak přišel hororový okamžik, až mi srdce zneklidněním poskočilo: zjištění, že zde hraje A. Lansbury! Naštěstí měli tvůrci všech pět pohromadě, a po chvíli se šikovně její udivené držky zbavili a nahradili ji božkou Donnou Reed. Poté, s přibývajícími minutami, se začal děj krystalizovat do potemnělé, mysteriózní laskominy. Kolorovaný obraz a závěrečný xicht D. Graye je už pomyslnou třešničkou. Velká spokojenost! ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Už jen začátek bychom doslova se souhlasem Baudelairea označit za kulturní záležitost a obecně celý úvod s představením geniálně zahraného Henryho Wottona, výborného Basila a bohužel nenápadného ale asi pohledného Doriana je skvělý, stejně jako většina filmu. Stále to není ten Obraz Doriana Graye, jaký by si kniha a Wildeův odkaz zasloužil, toto se k tomu blíží ale zdaleka nejvíc. Svým způsobem je tento prastarý snímek o dost více šokující než nejnovější Dorian Gray, ačkoliv zde toho moc explicitně ukázaného není a i té krve je pomálu. Na rozdíl od zmiňovaného filmu zde nevadí ani přidané postavy, protože postava Gladys je rozhodně zajímavější než zbytečná Harryho dcera z nejmenovaného hodně špatného snímku, postava Sybil je zde alespoň pohledná a přestože je škoda, že i zde nechali odhalit Dorianovo tajemství, tak do toho bylo vloženo více citu a pochopení, čehož si cením a chválím ho. Kdyby v podobném (snad předloze věrnějším duchu, co se zkaženosti týče) natočili film nyní, neurazil bych se a naopak bych to nadšeně uvítal. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem v porovnání s verzí r. 2009 čekala bombu, ale ta nevybuchla. Ač mám k novější verzi výhrady, pořád mi Ben Barnes sedí víc než loutka bez výrazu v podání George Sanderse. Bude lepší si znovu oprášit knižní verzi. Poznámka ke komentáři uživatele Oktavianus: srovnávat postavu Sibilly Vane (Angela Lansbury) s Jessicou Fletcherovou mi přijde mimo mísu. Doporučuji podívat se na Cukorovy Plynové lampy z r. 1944, za které Angela Lansbury získala Oskara za vedlejší roli. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Albert Lewin toho moc nenatočil, ale tento film se mu rozhodně povedl. Celkem se přidržuje románového děje, liší se v drobnostech. Například Sibyla je v románu herečka v divadle, ne zpěvačka v hostinci; jednou pozve Dorian své přátele do divadla, ale Sibyla hraje ten večer hrozně, a tak přátelé odcházejí; Dorian jde do šatny za Sibylou a řekne jí, jak ho zklamala, jak je obyčejná, rozcházejí se ve zlém atd. Líbí se mi, jak si Lewin pohrál se sochou kočky, rovněž titulní portréty se hodně povedly. Potěšila mě Donna Reedová, známá z filmu "Život je krásný". ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama