Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom království žije ovdovělý král (M. Moravec) se svou rozmarnou a svéhlavou dceruškou Jitkou (J. Švehlová). Jednou vladař na lovu zabloudí a potká tajemnou stařenu (J. Adamová) a její krásnou dceru (E. Balzerová). Do dívky se zamiluje a vezme ji s sebou na zámek. Jenže Jitka není ze své macechy nadšená. Navíc zjistí, že nastávající královna není dcerou podivné ženy, která se vydává za její matku. Na cestě za poznáním, kdo je kdo a jakou roli v pohádkovém příběhu hraje, plní nejdůležitější úlohu Všudybyl (P. Svoboda), mladík, který nabídne v pravé chvíli Jitce pomoc a své srdce. Televizní pohádka vznikla na námět Františka Hrubína. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Příjemně temná pohádka Františka Hrubína. Jaroslava Adamová se pro role temných čarodějnic bažících po moci asi narodila. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princezna Jitka, ač se za její půvaby Všudybyl bil s rytířem Přeučilem, krásou královně Svatavě nesahala ani po paty. Asi to bylo jedno, protože pohádka se odehrává v království, které vyniká tím, že tam mají večer a noc, takže jednu ani druhou potmě beztak nikdo kloudně neviděl. Samozřejmě, mají i ráno, ale za celou pohádku jen jednou a i to jen krátce. Proto asi taky zrovna tady bydlí všechny sovy a ty, krom jiného, kradou malé děti. Všudybyl je střídavě němý, nebo trpí echolálií, král zabloudí v lese, který má hned pod zámkem, a kam se mu noc co noc chodí courat jak manželka tak dcera. Je hezké, že se i v pohádkách objevuje typická mužská vlastnost - nikdy se neptat na cestu. Princezna Jitka má typické princeznovské šaty, ty žluté, po ní je oblékla ještě zakletá princezna a princezna, jejíž princové byli na draka. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to studiovka je to fajn. Těmi já pohrdal. Tady se ještě dost snažili například udělat les k paní Adamové dostatečně temným aby to jako v temném lese opravdu vypadalo. Naše herecká elita je zde ještě mladá, uvědomil jsem si, že jesem pana Moravce snad v pohádce hrát ještě neviděl. Zaujal i šermířský souboj pánů Přeučila  svobody, kdy kluci šli do toho opravdu svižně. No jo, tenkrát se i hraní v pohádce bralo vážně a to nemluvím o skvělé výslovnosti všech. Tahle pohádka je stejně stará jako já a zprvu jsem to ani netušil. Odhadoval jsem ji tak někam k roku 1982 - 84... Vypadá na svůj věk pořád docela slušně a stále nabízí docela pěknou porci kvalitní zábavy! Doufám, že to mám podobně :-). Dávám za 3  * * * ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Všudybyl je problematická figura. I zde s tím má hlavní hrdina potíže, neb být všude prý dovedou jen vyšší síly. Ale jestli chtějí být všude, tak to je otázka na kterou člověk nesvede podat odpověď. Všudubyl je taky označení hanlivé, tedy něco jako chvástal, jako člověk, který se kasá a to před těmi, co mu nerozumí, protože nenažívají život, mají to na háku, takže pak logicky odsuzují člověka co všude byl...Pohádka je to vtipná, Jarmila Švehlová skvělá, Petr Svoboda jí to moc nekazí, a dobrý je i Ferdinant Krůta. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh sice podle Františka Hrubína, ale téměř erbenovsky baladická atmosféra, byť se šťastným koncem. Svižně odvyprávěná studiová pohádka ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se to rozjíždí docela pomalu, a než se král u čarodějnice dohrabe k zápletce, docela dlouho to trvá. Do té doby bych princeznu Jitku zabil, jak se nemožně chová, ale po Všudybylově entrée to konečně začne mít koule a i princezna Jitka najednou dospěje a začne se chovat nějak normálně na ženu svého věku. Vážně - myslím, že bez toho Všudybyla ve skvělém Svobodově podání, který je zde hybatelem děje, by měla pohádka jen polovinu kouzla a napětí. Jinak je znát temný rukopis Šiktance i jeho podivných záplet, ale tohle je jedna z mála jeho pohádek, kde vše normálně a logicky rozplete a dovede k zajímavému konci - ale to spíše díky Hrubínově předloze. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se na tuto pohádku z dětství, protože byla pro mě extrémně strašidelná. Tajemná a zlá lesní babice, její pohledný sluha a hezká pastorkyně. Na druhé straně král s pyšnou a ztřeštěnou dcerou. Taky si pamatuji na upištěnou chůvu v podání Dany Medřické. Celkově se mi tato pohádka docela líbí. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jan Přeučil si mohl do profesního životopisu napsat, že umí šermovat. Nic zajímavějšího jsem na této pohádce neshledal. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zcela klasická pohádka zasazená částečně do kulis a částečně do reálu, jakých se natočily tucty. Pohádka to rozhodně není úsměvná ani vtipná, spíše malinko potemnělá s tajemstvím, které je třeba rozlousknout. Ale bude to trvat poměrně dlouho. Přijatelná průměrná pohádka. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

No, ja si teda myslim, ze dvacitka Jarmila Svehlova je doooost roztomila a hezka princezna. Samozrejme, ze o par let starsi kralovna Eliska vypada taky fajn. :-) I tuhle pohadku s kralem Moravcem si dobre pamatuju z detstvi, vesela neni, ale znam ponurejsi...na studiovku nadprumer. Vyborna Adamova. 4- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pekná rozprávka, s krásnou Jarmilou Švehlovou. Zaujímavá a celkom príjemná rozprávka s výborným hereckým obsadením. 65%. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka, která se mi ale velice líbila díky příběhu Františka Hrubína, krásným kostýmům a velice dobrým hereckým výkonům (překvapil mě např. Miroslav Moravec v roli krále). Určitě stojí za vidění s dětmi. Zajímavé komentáře: triatlet, otík, Jezinka.Jezinka, vitekpe, to_ma. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Sem tam je hudba podobná pochodovým písním SS :-D je to neskutečně plastická pohádka s ustrnulymi výrazy všech herců, kteří zde hrají. :-D U soboje Vsudybyla a Přeučila malém zahynul celý zbytek přihlížejících. :D Scény z lesa jsou jak kdyby v něm operovali Werwolfové! :-D Ja opravdu tyhle nízkorozpočtové pohádky nedávám. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Sympatická Balzerová v tmavé paruce, pro mne překvapivě vynikající Moravec v roli krále a stejně tak Adamová v roli temné čarodějnice. Jen škoda toho televizního pojetí, které mi vůbec nesedlo. [444. hodnocení, 25. komentář, 63%] ()

Reklama

Reklama