Reklama

Reklama

Samson & Dalila

  • USA Samson and Delilah
Trailer
USA, 1949, 131 min

Scénář:

Jesse Lasky Jr.

Kamera:

George Barnes

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Hedy Lamarr, Victor Mature, George Sanders, Angela Lansbury, Henry Wilcoxon, Olive Deering, Fay Holden, Russ Tamblyn, William Farnum, Lane Chandler (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tisíc let před narozením Krista, Bůh potrestal Izraelity uvrhnutím jejich národa pod nadvládu a tyranii Filištínů. Podle věštby andělů mohl jen jediný člověk osvobodit izraelitský lid - syn Manoaha z města Zorah. Skutečně, dosud bezdětnému pár se brzy narodil chlapec, který dostal jméno Samson. Hoch dospěl v silného muže. I přiblíživ se čas jeho osudu, odešel Samson z rodného města do země Filištínů, aby poznal svět a své nepřátele. Zamiloval se tu ale do urozené Semadar a po vykonání hrdinského skutku požádal o její ruku. Semadar však jeho přízeň nevyslyšela. Zhrzená Delilah, sestra Semadar, která se do krásného urostlého Samsona mezitím zamilovala, přísahala mladému muži za jeho nevědomou zradu pomstu. Samson se navrátil ke svému lidu a počal oslabovat Filištínce. Čím byla jeho síla větší, tím byla porážka soupeřů nevyhnutelnější. S kouzelnou silou darovanou Bohy byl Samson zcela neporazitelný. Nešťastná Delilah se proto rozhodla lstí vylákat ze Samsona tajemství jeho síly a předat ji svému lidu. (dopitak)

(více)

Recenze (21)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Debut v barevném filmu přenádherné Hedy Lamarr se stal vrcholem její hollywoodské kariéry. Jako biblická Dalila na dlouhé roky předurčila vše důležité pro všechny další krásky biblických velkofilmů, které se staly tak typickými pro 50. léta. Otázkou zůstává, kdyby se Hedy dostala k barevnému filmu dříve, zda-li by to mělo vliv na současný pohled na její legendu, která, zdá se zapadla zcela neprávem na půl cesty mezi Elektou a Metrem. Konečně, právě při natáčení Dalily navštívila Cecila sama Norma Desmond... kéž by tak své kouzlo přenesla i dál. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $28,800,000Tržby Celosvetovo $29,300,000║ na Samsona bol dosť zlý výber herca dosť nesympatický hromotĺk, trikovo dobré /40%/ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Príbeh a jeho zvraty som nepoznal, takže som bol dosť často príjemne prekvapený (šokovaný) kam sa dej uberal. Na DeMilla ma prekvapila veľká dávka komornosti. Bez jeho typického monumentalizmu však dosť vyskakoval fakt, že hlavný hrdina je málo charizmatický (kde je Heston, keď ho divák potrebuje? ) a nemá to teda úplne najväčšie grády. Mnohé však zachraňuje superhot superbitch Hedy Lamar. Zub času je tu prítomný viac než v tých najväčších dobových klasikách, ale stále ide o parádny biják z klasického Hollywoodu. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý historický velkofilm, jenž zpracovává krásný biblický příběh o víře, lásce, nenávisti, zradě a usmíření. Tvůrcům se v roce 1949 povedlo Samsona a Dalilu brilantně natočit a vystavět děj, včetně napětí, romantiky a akce. Souboj s lebkou proti přesile neměl chybu. Pochválit je nutné celou výpravu a kostýmy, nádhernou hudbu i herecké výkony všech ústředních postav. Opravdový filmový zážitek. Nechci ani domýšlet, jak musí vypadat tento příběh v moderních zpracováních. Dozajista tam bude o mnoho hektolitrů krve více (byť i zde není nouze o krev), sexuální scény, představitel hlavního hrdiny bude z posilovny vytesaný od pohledu americký "sympaťáček" a Dalila bude ztvárněna nějakou vychrtlou, avšak dostatečně dopředu vyvinutou modelkou. Raději se budu všem pozdějším remakům vyhýbat, podobně jako jsem tomu udělal u Ben Hura a dle ohlasů na nové zpracování toho vůbec nelituji. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělé. Přes výrazný náboženský aspekt se mi film jevil spíše jako podmanivá pohádka o nedůvtipném silákovi Samsonovi obdařeném nadpřirozenou silou a o lstivé a krásné Dalile, která sice jako řada ženských "neví co chce", ale o to tvrději si za tím jde. A ve vysokém rozlišení film vypadá skutečně nádherně. Za zmínku určitě stojí výborná akční scéna v níž Samson Victora Matureho, který mimochodem jako by z oka vypadl S. Stallonemu, bojuje holýma rukama se lvem. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Samson a Dalila, slavný biblický příběh v režii legendárního Cecila B. DeMillea. Skutečně úžasný technicolorový zážitek. Výborná hudba, skvělá kamera a fantastická Hedy Lamarr. Zub času je sice lehce znát, ale nijak to nevadí, v tom filmu se píšou dějiny Hollywoodu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě místní vysoké hodnocení tohoto biblického příběhu, ale musím říct, že se jím Samson and Delilah honosí zcela právem, ostatně stejně jako cenami, o kterých píší oba kolegové. Z herců bych poukázal na tehdy krásnou Angelu Lansbury coby Semadar- nám všem novácky odkojeným známou, pozdější Jesiccu Flatcherovou. Samson a Delilah je silným příběhem s biblickým námětem, ale současnými motivy. Krásná hudba, krásní lidé, krásné prostředí, špatné skutky, zrada, láska, nenávist (tedy stejně jako u Esmeraldy .-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh Samsona a Dalili je vďačným sústom pre každého filmára, ak sa však k látke postaví legenda Cecil B DeMille o výsledku nemôže byť pochýb. V nasledujúcej dekáde sa natočilo množstvo dobrých i slabších filmov čerpajúcich z biblických príbehov, ale tento to možno po nemej ére opäť oživil. Režisér neohuroval nákladnou výpravou, skôr sa zameral na romantiku vzťahu oboch hrdinov. Príjemne ma prekvapila Hedy Lamarr, postava intrigánskej Dalili jej padla ako uliata. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený DeMillův film. Nebýt té zbytečně dlouhé a pomalé romantické pasáže mezi Samsonem a Delilou někde uprostřed filmu, tak bych dal plné hodnocení. Ne, že bych se u toho vyloženě nudil, ale moje pozornost na dlouhou dobu hodně klesla a film mě přestal zajímat. Nicméně závěrečná scéna v chrámu je úžasně natočená. Škoda, že film nemá takovou výpravu, jakou by si snímek tohoto formátu zasloužil, ale je jasné, že v poválečných letech si i DeMille musel trochu utáhnout opasek :-) ___ Objeví se nám tu hodně známých herců. V první řadě samozřejmě Victor Mature v roli Samsona a Heddy Lamarr v roli superžhavé intrikánky Delily, pak dobrý George Sanders, namaskován k nepoznání v roli filištínského krále a také Angela Lansbury alias Jessica Fletcherová v roli Semadar, nesympatické a nevýrazné sestry hlavní hrdinky. Malinkou roličku (osobně jsem ho nezaregistroval) si zde střihl i George Reeves, který v 50. letech proslul rolí podobně silného muže jako byl Samson, tedy samozřejmě Supermana. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VÁŠ HUMOR JE VÄČŠÍ AKO VAŠA SILA." __ Spektakulárny, dojemný, vášnivý, so zradou a láskou ruka v ruke kráčajúci epos do výnimočnosti privádzaný osudovou hudbou dnes už prachom zapadnutého velikána Victora Younga. Čo si budeme hovoriť, Cecil B. DeMille bol na tieto veľkolepé historické fresky skrátka macher, najpovolanejší z povolaných a jeho Samson a Dalila bol takým megahitom, že odštartoval celú sériu hollywoodskych sandálových veľkofilmov, ktoré trónili kinám ešte ďalšiu dekádu a pol. Čo je však na filme najlepšie, že úžasná podívaná je to aj dnes. Scéna, kedy Samson zápasí z levom by sa snáď realistickejšie nedala nakrútiť ani dnes a všetka tá osudovosť a bolesť zo zrady vás pohltí, keď vidíte ako slepý tlačí mlynské koleso a Dalila sa na neho nevládze pozerať. A potom je tu ešte záver. Keď obrovský stĺp pukol a hučiaci dav okamžite stíchol, zamrazilo ma tak, ako to vie vyvolať len máloktorý film. Je to jeden z mála skutočne Veľkých filmov, kde si Victor Mature (inak môj obľúbenec) zahral hlavnú postavu a treba tiež poznamenať, že sa do nej skutočne hodí a v tej dobe by som si do nej nevedel predstaviť nikoho iného. Jeden z najlepších sandálových filmov. (32. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Opäť raz šialená výprava, atmosféra hollywoodskych štúdii, všetko, čo dokáže nahradiť exteriéry a dať vzniku pútavej mytológie v pohybe. Taký skromnejší predkrm pred monumentálnym Desatorom prikázaní (1956). Najväčšou chybou od Cecila B. DeMilleho je jeho nie veľmi dobrá práca s hercami. Povedal by som dokonca, že kameňom úrazu sú scenáristické zádrheli pri samotnej inscenácii epického diela na veľké plátno. V tomto výrazne zaostáva za Davidom Leanom. Postavy sú akoby mimo reality, avšak poetikou to nie je. Príbehovo pekné, mierne nedotiahnuté. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

U filmu natočeného podle biblického příběhu požaduji, aby při nejrůznějších úpravách v konečném vyznění šel s duchem předlohy. A to se zde podařilo. Problém, jak dostat Dalilu do Samsonova příběhu hned od začátku, zvládli tvůrci dobře, ani změna motivace jejího podlého jednání (zde především žárlivost, ve skutečnosti jen chladná vypočítavost) v melodramaticky nastavené story až tak nevadila. To důležité zůstalo: k vysvobození Izraele od Pelištejců mimořádně obdarovaný Samson zacházel se svým životem lehkovážně, spoléhal jen na sebe a "prohlédl" až ve své slepotě a ponížení. K tomu výborná Youngova hudba a na BD ukázkově restaurovaný obraz. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Biblický štúdiový velkofilm. Skvelý námet vychádza zo starého zákonna, autori filmu si ho však trochu poupravili, na škodu veci. A prílišné tlačenie na lásku miesto pravého príbehu odsúva film a posolstvo príbehu trochu do úzadia. Pri súboji s levom som si musel neustále pripomínať..."sú to 40. roky, sú to 40. roky, sú to 40. roky"...lebo tá "akčná" scéna bola fakt na smiech. Naopak súboje Samsona s nepriateľmi počas vlastnej svatby či so somárou lebkou, ako aj jeho záverečná scéna s búraním chrámu boli aj z dnešného pohľadu výnimočné. Hlavne ten chrám bol urobený výborne. Na druhej strane mi nejde do hlavy, ako mohli dopustiť scenáristi, aby v ústach Filíštíncov mohli znieť slová ako peklo, diabol a pod...pokiaľ viem, sú to výrazy z biblie, teda len Židia ich mohli poznať a poznať ich zmysel. To je dosť veľká chyba tvorcov filmu. Ďalším divom (možno len pre mňa) bolo, prečo Samson sprvoti uprednostňoval škaredú blondínku pred nádhernou havraňovlasou Hedy Kiesler. Síce mrcha, ale nádherná. Celkovo musím dodať, že aj keď je začiatok nevalný, s pribúdajúcimi minútami film kvalitou napreduje. Hodnotenie: 75% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První slavnější hollywoodský historický velkofilm z podžánru "sandál", který dal vzniknout celé řadě legendárních následovníků. DeMilův Samson a Dalila ale rozhodně nějaké oslnivé kvality nedosahuje. Ano barvičky technicoloru jsou úžasné, stejně jako celá paleta pestrobarevných kostýmů. Výprava je ale stále víceméně skromná a spousta scén je kulisových až běda. Samotný příběh je v podstatě pitomý a nebýt to tak i v Bibli (dle wiki), podezíral bych scénáristu, že moc talentu nepobral. Danský (židovský) lid je utiskovaný Pelištejci (nejspíše palestinci) a nechává si všechno trpělivě líbit a spoléhá na siláka Samsona. Ten se všek k ochraně moc nemá, laškuje s pelištejskými ženami a zvlášťě Dalilalou se nechává znovu a znovu oblbnout. Na druhou stranu Dalila sama neví co chce a její city přechází od horoucí lásky k smrtící nenávisti lusknutím prstu. To vše v melodramatickém duchu s nepřesvědčivými herci -Mature hraje na úrovni Schwarzenegera, Lamarr je hezká, ale nijak skvělá herečka. Výslednou nudu tak zachraňují jakžtakž ty barvičky a kromě toho i pár skvělých scén - boj s přesilou, neskutečná bitva se lvem a parádní finální scéna zničení chrámu. Jinak po všech stránkách průměr. Historický film roku 1949. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější je scéna, kdy se jde Dalila podívat na Samsona, jak je zotročený a točí mlýnským kolem, chce se mu vysmát, potěšit se z jeho ponížení a dát mu najevo svojí převahu, ale během okamžiku se její postoj a emoce radikálně změní. Snad ani nemusím vyzdvihovat samotnou Hedy Kiesler–Lamarr, nikde jinde jsem neviděl tak extrémně krásnou herečku, atraktivní, sexy, inteligentní, vlastně toho Samsona chápu, že se nechal tak zpitomět. Občas jsem si říkal, že se Victor Maure tváří jako troubelín, ale nakonec si myslím, že to zahrál dobře. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů starého Hollywoodu, s krásnou Hedy v hlavní roli. Dnes již úsměvné, ale kdysi působivé. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Klasický "historický" velkofilm s krásnou Hedy Lamarr. Postrádá to sice dnešní dynamiku, řeší se tam hlavně  nevyzpytatelnost Dalily, která zjevně neví, co chce, ale holt knižní předloha už byla taková. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama