Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael York jako vychytralý sloužící zchudlé šlechtické rodiny v černé komedii z malebného Bavorska. Uznávaný broadwayský producent a režisér Harold Prince (nar. 1928) se proslavil zejména svými inscenacemi muzikálů (West Side Story, V Římě na place byla legrace, Šumař na střeše, Kabaret, Sweeney Todd, Evita, Fantom Opery, Loď komediantů aj.) a na svém kontě má neuvěřitelných dvacet prestižních cen Tony. V sedmdesátých letech si vyzkoušel i filmovou režii a za svůj debut si vybral adaptaci románu Harryho Kressinga Kuchař (1965; česky nevyšel), líčící příběh záhadného cizince, jenž během krátké doby dokáže ovládnout celé městečko, kam přijede. Ve filmové verzi se změnila profese hlavního hrdiny a také prostředí, jímž se stalo malebné městečko v podhůří Bavorských Alp (natáčelo se v bavorském Füssenu, v jehož blízkosti leží známý zámek Neuschwanstein, a v rakouském Salzburgu). Sem na kole přijíždí mladík Konrad (Michael York), který se dokáže vetřít do přízně zchudlé aristokratické rodiny, tvořené ovdovělou hraběnkou (Angela Lansburyová) a jejími dospívajícími dětmi. Jeho schopnosti nenápadné manipulace jsou téměř dokonalé, ale nakonec i on najde svého mistra. Málo známý snímek (u nás nebyl nikdy uveden) je zajímavý hereckou účastí Michaela Yorka, známého především z muzikálu Kabaret, a Angely Lansburyové, která byla za svou roli nominována na Zlatý glóbus a která se světové popularity dočkala až později, díky úloze Jessiky Fletcherové v detektivním seriálu To je vražda, napsala (1984–96). (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Připitomělá červená knihovna v naivním noirovém kabátku. 28letý Michael York ukazoval své pěkné tělo, což koneckonců byl hlavní důvod, proč jsem snímek zhlédl. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Pro mě klasika. Film vznikl v době, kdy ještě spousta z nás nebyla třeba ani na světě. I přesto málokdo asi Michaela Yorka nezná, včetně "baronky", budoucí hvězdy seriálu To je vražda, napsala. Příběh poberou hlavně ti, kteří budou brát trošku nadneseně tuto filmovou adaptaci na román Harryho Kressinga. Ti, co to nezvládnou, tak budou lamentovat nad "šíleným" námětem a rozebírat své výplody v recenzích na různých serverech, včetně tohoto. Hlavní hrdina je nakonec lapen do svých vlastních pavučin... Homosexuální syn baronky Helmuth, který to také táhl s Konradem, byl tehdy sympatický mladý Antony Higgins. Je také zajímavé, že ač už filmu táhne na 51 let, tak všichni hlavní představitelé stále žijí, což je skvělé ... 9877 ()

MirkaP odpad!

všechny recenze uživatele

asi jsem předpojatá, ale ta bavorská lidovost a řachanda se nedala vydržet. Pěkné tělo Michaela Yorka ... no, vždycky jsem si myslela, že jeho hrudník je příliš propadlý ve srovnání s jeho svaly na rukou, takže ani tudy moje cesta k filmu nevedla. Přiznávám, že po půlhodině (po srážce vlakem) jsem to vypnula. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu jsem si říkal, jestli je tohle bizarní komedie, na stranu druhou jsem si říkal, jestli to nemyslí vážně. Ať se díváte na film tak nebo tak, stále vám vychází zajímavá podívaná, která je lehce úchylná, ale na druhou stranu se ani nebojí ukázat něco trochu jiného. Jako kdyby to ale nikam pořádně nevedlo. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama