Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rod Wilhernů byl proklet čarodějnicí, jejíž dcera kvůli jednomu z Wilhernů skočila z útesu. Čarodějnice vyřkla kletbu, že další holčička narozená v jejich rodu bude nositelkou prasečího obličeje a zbaví se ho jen tehdy, když se provdá za stejně urozeného muže. Až po několika generacích se v rodě Wilhernů narodila dcera Penelope a opravdu měla prasečí nos, který nešel chirurgicky upravit. Jessica Wilhernová svou dceru Penelopu celý život úzkostlivě chránila, a když dospěla, začala Jessica zvát urozené nápadníky, kteří nesměli opustit dům bez podepsané smlouvy o mlčenlivosti. Jedním z nápadníků byl i Edward Vanderman, který z domu uprchl bez podepsání mlčenlivosti a hned běžel na policejní stanici, kde se mu vysmáli. Edwardovo oznámení zaslechl novinář Lemon, který se kdysi snažil vyfotit Penelope, když byla ještě miminko. Edward se dá s novinářem do holportu a zjistí, že Max Campion je urozeného původu, ale propadl hráčské vášni. Lemon s Edwardem osloví muže, kterého považují za Maxe a nabídnou mu slušný finanční obnos za to, že půjde za Penelopou a tajně ji vyfotografuje. Max si Penelopu získal a sám k ní cítí náklonnost, i když ani po několika schůzkách stále neviděl její tvář. Když Max konečně uvidí Penelopu, neuteče, chce se jí dotknout, ale rychle ucukne, protože skrytý fotoaparát se zvednutím ruky spustil. Penelope si Maxovo ucuknutí vyloží špatně a uteče. Max fotoaparát rozbije, nechce Penelopu prodat novináři, ale odmítne si i Penelopu vzít za ženu. Penelope si myslí, že ji Max odmítl kvůli jejímu vzhledu, a uteče z domova s nosem schovaným pod šálou. Penelope poprvé za celý svůj život poznává obyčejné věci, jako je pití piva nebo jízda na skútru, a získává svou první kamarádku Annie. Když Penelope omdlela v baru, byla odvezena do nemocnice, ale odtud už odchází bez šály, s úsměvem odpovídá novinářům na otázky a získává si obyvatele města. Edward Vanderman, který se znemožnil tím, že popsal Penelopu jako stvůru s tesáky, je otcem donucen, aby požádal Penelopu o ruku. Penelope se sňatkem souhlasí, ale jen kvůli své matce, která je zlomením kletby posedlá... (TV Prima)

(více)

Recenze (494)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Penelope je milej film, dost mu teda napomáha fakt, že je trochu britskej, což je jakýsi pozitivní prokletí, ale i tak jsem už v půlce marně vzpomínala, jak to vlastně začalo a přijde den, kdy si budu pamatovat jen, že tam hlavní roli hrál nějakej prasečí nosánek jakožto lakmusovej papírek charakteru lidí a test vnitřní síly jeho majitelky. Co mě zaujalo víc, byli ty chlapi: sexy McAvoy, vždycky démonickej Grant, dokonce i liliput, kterýho jsem tady neviděla prvně, a zaujetí jeho solidním herectvím mě donutilo si najít jeho jméno - Peter Dinklage, jo a ten barman by stál za hřích (toho hledat nebudu) ... a Christina někde daleko za bramborovou medailí a za Reese. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Díky prasečímu rypáčku a v závěru zopakované ponaučení jde o velmi bajkovité vyprávění moderního střihu. Christina Ricci přitom hraje (svou) nejnormálnější postavu. Jako malá princezna nechápavě bloudí od jedné podivné existence k další a zjišťuje, před jak rozporuplným světem byla dosud chráněna. A její velký princ, James McAvoy, stylizovaný do umělce dandyovského typu? Ten by tvořil sympatický páreček s kýmkoliv. S Christinou jsou přímo k sežrání. Slova „páreček“ a „sežrání“ v kontextu zápletky asi vyznívají poněkud morbidně, ale to těch pár letmých, ve filmu přítomných pozdravů Timu Burtonovi též. Vegetariáni, masožravci, burtonovci – všichni budou nakrmeni. 80% Zajímavé komentáře: Eddard, Mahalik, Dallas ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příjemný, hezký, milý film. Kolik takových za rok, s ještě pohádkovsky fantastickým námětem, uvidím. Minimum. Proto jsem rád, že jsem právě na Penelopu narazil. Moc hezky se na ní totiž koukalo. A to taky proto, že se tam objevilo plno známých a fajnových herců. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Inspirace Burtonem je znát, ale přesto je Penelope mnohem sympatičtější. Drží se víc při zemi a veškeré bizarnosti jsou "v mezích normy." Navíc Christina Ricci je opravdu parádní. Skvělý film, který na necelé dvě hodiny člověka doslova pohltí svou půvabnou atmosférou. Pokud se nechá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $10,011,996Tržby Celosvetovo $21,094,268Tržby za predaj DVD v USA $8,957,988 //počet predaných kusov 455,385║ Príde mi to nejaké moc prázdne, nevýrazné na to aby to mohlo dejom akokoľvek upútať, strašne som sa pri tom nudil a to film ma celkom slušné obsadenie ale dosť nevyužité. /40%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Leslie Caveny .. Zapomeňte na Burtona (nikoliv, že by byl horší - to v žádném případě) resp. přirovnávání k němu, ten je v hodně rozličné a mnohdy morbidní sféře. Mark Palansky jde jinou cestou, tak berte tuto svéráznou pohádku v producentské záštitě Reese Witherspoon takovou, jaká je. Kouzelná s hravou atmosférou, až fantaskně kýčovitou, zasazenou v barvitém Londýně, který ač moderní má příjemnou, hřejivě barevnou patinu a romantický náboj, kde setinové zvíře hledá svého krasavce. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

PENELOPE je příjemná pohádka (i) pro dospělé, na které nejvíc oceňuji, jak se vyhýbá klišé, popř. se k nim dojde zcela jinou cestou, než by poučený divák očekával. Musí dojít k rozkolu mezi ústřední dvojicí a i zbavení se kletby, ale k tomu dochází jinak než v běžných pohádkách a neslouží to tudíž jasnému morálnímu poučení._____ Burtonovská atmosféra je patrná pouze v úvodním stylizovaném výjevu, jinak má tahle reverzní variace na krásku a zvíře od burtonovštiny daleko: nevydáváme se do maloměšťácké společnosti neschopné přijmout cokoliv/kohokoliv odlišné(ho), ale mezi aristokratickou třídu toužící po "normálnosti" konfrontovanou s vnějším světem._____ Herci jsou obsazeni podle podobných úloh, které hrály již v minulosti, a tak je James McAvoy "romantický" hrdina nižší/střední třídy vydávající se a následně překračující hranice cizího světa (POKÁNÍ, POSLEDNÍ SKOTSKý KRÁL) a Christina Ricci ztvárnila další divnou a přitažlivou osobu, kterou si nelze nezamilovat. Každopádně jako tenhle mírně nadprůměrný film, ve kterém prvky stylizace a grotesknosti až na první scénu nefungují a který - přestože je vyprávěn dětem - pobaví i různými dvojsmyslnými vtípky a starosvětským stylem (a tím i uondaným tempem) dospělé, kteří jsou jako bulvární novinářský trpaslík: kdo že se tu vlastně poučuje? ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Každá Penelope se jednou dočká....Prostá pohádka zkrášlená originálními nápady /nerozbitné sklo, tenisky, který nástroj je můj, zesilování vědomí pomocí zvuků/ a herecká poznávačka Who is Who. Bingley z Pride and Prejudice coby mladík s nízkým sebehodnocením a nízkou mírou estetické tolerance, McAvoy z Atonement v gamblerském převleku citlivého mladíka, Maminka Kevina ze Sám doma jako prototyp hysterického ječidla, jehož manžel by měl dostat od státu dva roky prázdnin na pustém ostrově, Pravá blondýnka Reese v hrůzu nahánějící kreaci divoké motorkářky s hrubým hlasem a konečně okatá kráska Christina Ricci s roztomilým prasečím nosánkem. Vizuálně jako časová trhlina 30.léta-současnost, některá pohádková schémata probourána- koncept vysvobození švarným princem se otřásl v základech, ale přesto se mi vrací na mysl, že v Marku Palanském je skryto víc talentu, než mu uspěchaný konec a dýchavičný scénář dovolil ukázat. 70% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

ač mi maminka stále opakuje, že jsem již mladá dospělá žena a měla bych se začít tak chovat,.. stejně se mi nepřestanou líbit kouzelné příběhy :-) Penelope je přesně ten film, kde ona potřebuje svého prince, aby šťastně žili až do smrti.. tady k tomu přidejte prasečí kletbu a máte na pár chvil o zábavu postaráno.. P.S. dámy, hrajou tam velice pohlední a atraktivní pánové :-) tak na co čekáte? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takova moderni variace na pohadky o zaklety princezne a hodnym princi, navic natocena ala Burton. Prvni pulku je film celkem sviznej, milej, vtipnej a jsou tu fajn zajimavy napady, ale postupem casu uz filmu napady zacnou dochazet a zacne cim dal tim vic pripominat klasickou romantickou komedii, az se to v zaveru zvrhne v stokrat provareny klise. Navic to zlomeni kletby je udelany dost trapne. Nicmene i ty slabsi momenty zachranuje prijemna Ricci a McAvoy, ktery se k sobe hodi. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jestli se dá něco označit slůvkem milý, pak je to tenhle film. Moc příjemná romantická skoropohádka o dívce, stižené rodinným prokletím. Líbila se mi postava trpasličího reportéra, samozřejmě Penelope, které prostě musíte fandit (mimochodem ten rypák jí docela slušel) a především Max. To byl strašně fajn kluk. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Roztomilá vzpoura proti všem v kouzelném hávu a dárkovém balení. Zasněný film pro dospělé, co nepřestali věřit na pohádky a při prvním polibku jim v uších zní Sigur Ros. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Pěkná, milá pohádka o tom, že člověk by měl být spokojen sám se sebou a být laskavý, že by nemělo být prázdné slovo. Nikdo nic neztratí, když se na Penelope podívá a času vloženého taky litovat nebude. Prostě pohádka, kde se princ a princezna najdou a je jedno, kdo jsou a jak vypadají :-) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Christina Ricci s prasečím rypáčkem je tak neodolatelná a dojemná, že pro ty zděšené nápadníky nemám pochopení... Penelope jakožto netradiční romanci s tradiční žánrovou dějovou kostrou na romantický pětihvězdičkový vrchol a do ztvárněním příbuzných děl páně Burtonova (Střihoruký Edward, Velká ryba...) krůček chybí, ale přesto je nevtíravě milým a příjemným - docela i slzy pudícím - osvěžením, které si rád opětovně dopřeji. Snímků, jež si dovedou diváka podmanit a spokojeného ho kolébat na vlnách libých pocitů, roste na filmové louce jako šafránu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatá pohádka oblečená v novodobém a trošičku dospělejším kabátku, který stojí na půvabu Christiny Ricci a charismatu Jamese McAvoye a Petera Dinklageho, škodí mu naopak neujasněná stylizace a z režijního hlediska poněkud ledabyle / nedobře podané motivy. Humornost některých momentů je ale každopádně neuvěřitelně smrtící... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pěkná romantická pohádka o dívce s prasečím nosem a ušima, která je v první polovině fakt zábavná, příjemná, milá a i ve všech ostatních směrech výborná, i když možná trošku přitažená za vlasy, co se týká chování postav, ale tak je to pohádka, takže to ani nevadí. Druhá půlka už je sice trošku slabší a konec nic novýho pod sluncem, ale stejně se mi to hodně líbilo a Christina Ricci je tady i s prasečím nosem fakt super. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejpříjemnější překvapení letošních Varů. Pohádka, která se nebere příliš vážně a obsahuje i nějaká ta neslušná slova a vtípky. Christina Ricci vypadá pěkně i s prasečím nosíkem ("Hnědé vlasy...hnědé oči...no prostě si představte prase!"). A když jsem před lety začal poslouchat Sigur Rós, nikdy by mě nenapadlo, že je jednou uslyším jako doprovod k ..... (cenzurováno, spoiler) v pohádce:) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nesmírně sympatická Penelope aka Christina Ricci si mě omotala kolem prstu a dala zapomenout místy drhnoucí scénář, který bohužel často sází na filmové jistoty "jsem co jsem". Její prchající nápadníky nechápu... ()

Reklama

Reklama