Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 2

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (946)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tady mě nenapadá výstižnější slovíčko než průměr. Kingova povídka je předlohou spíše pro nějaký hororový kraťas, než celovečerní film, což je poznat hlavně v momentech s blížícím se koncem. Být film o několik minut kratší, asi by mu to hodně prospělo a já bych uvažoval o vyšším hodnocení. Takto musím alespoň vyzdvihnout Cusackovu hereckou one man show. Z cynického a sebevědomého spisovatele se postupem času stává zdrcená a vystrašená troska s myslí na pokraji šílenství a tato proměna je předvedena přímo dokonale. Pár scén je opravdu povedených (závěrečná lekačka, rozhovor s Jacksonem i procházka po římse), závěrečný double twist taky ujde, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že to šlo všechno provést lépe. Alespoň že ten konec vyzněl jakž takž temně. Viděn Director's cut. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokoj 1408 a nadprůměrný horor? Dejte pokoj.. To už spíše thriller poukazující na následky globálního oteplování, neboť Cusack během chvíle zažil tolik klimatických změn (horko, prudké lijáky, záplavy, požáry), že by to přesvědčilo i Václava Ješitu. Filmy o lidském podvědomí mohou poskytovat tvůrcům volné ruce v jejich obrazotvornosti a originalitě a je škoda, že ti po skvělém úvodním navození atmosféry na to tady v dalším průběhu rezignovali. Inspirace v The Shining je zjevná, leč Håfström se ubytoval v úplně jiném hotelu než Kubrick.. ()

Reklama

Arx 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný námět od mého oblíbeného spisovatele Stephena Kinga. Ve filmu se mi líbil John Cusack, který určitě zaslouží za roli pochválit včetně minirolí Samuela Jacksona, který filmu dodal tu správnou atmosféru. Škoda, že film u konce ztrácí trochu dech ale i tak jsem se výborně bavil. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout scénu, kde John Cusack leze z okna po okenníí římse do vedlejšího pokoje. Síla.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kingové knižky dávajú čitateľom zabrať, ale zdá sa, že aj filmárom, a to čoraz viac. Hodina aj pól na film s knižnou predlohou nie je veľa, ale tu sú miestami desivé diery deja, ktoré prinášajú zývanie aj cez slnečný deň. Cusackovi to samozrejme môžeme odpustiť, ľaká sa fakt prvotriedne, a to aj vtedy, keď sa zas mňe chcelo smiať. V poslednej tretine, keď je už hlavná obeť psychicky úplne na dne, nahodí Cusack taký silný postoj nezáujmu a ,,mňe je to už jedno,, tvár, že som sa začal fakt dobre baviť. Ten Hollywoodsky koniec uberá na kompletnom výsledku, Kingovský bol lepší. (tú verziu som videl našťastie prvý). Ale čo už, Amerika potrebuje lahšie večerníčky, než mi, Európania... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

To je škoda, takovej master horor to moh bejt a nakonec jen nadprůměr. Zhruba prvních dejme tomu 50-60% filmu je fakt excelentní záležitost, kdy sem se při některých lekačkách málem posral, dokonce se musim přiznat, že mi při jedný až cuklo v rameni a to se mi fakt nestává a ta skvělá atmosféra, no prostě super, ale pak se do toho Mikael Håfström nějak víc opře a děsně se to začíná překombinovávat, objevujou se nezajímavý scény propojený s rodinou a stává se z toho pomalu a jistě děsný psycho nejenom pro Cusacka, ale i pro diváka, který dost citelně kvůli právě tý překombinovanosti a přílišnýmu tlačení na pilu ztrácí veškerou hrůznou atmosféru a nepomůže tomu ani celkem dobrej konec. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Hotel Dolphin bol v skutočnosti hotel Roosevelt, ktorý sa nachádza na 45. ulici Madison Avenue, Manhattan, New York. (Raccoon.city)
  • Poviedka "Izba 1408" od Stephena Kinga bola na Slovensku publikovaná v zbierke poviedok "Všetko je možné". (Kadas97)
  • Kickboxer Benny Urquidez, který měl na svědomí bojovou choreografii a byl zároveň osobním trenérem Johna Cusacka (Mike Enslin), se ve filmu objeví v malé roli maniaka s kladivem, který zaútočí na Mikea. (Rominator)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama