Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jste šťastná?, Co je to štěstí?, Jaké jsou důležité věci života?, ptá se Ivan Vojnár na své cestě s kamerou ulicemi Prahy v březnu 2006 a změť desítek odpovědí vytváří jedinečný prostor jeho filmu Rozpomínání. Jedna z nich: Na Češích mi vadí uprděnost, neochota přiznat, že někdo, kdo v něčem uspěl, tak uspěl díky tomu, že na to měl, že byl schopnej, nemáme svůj vlastní názor, a my Češi, to už není náš názor, to je názor jiných zemí. A další: Jsme v pohodě, pro Čechy to znamená, že jsou v klidu, za humnama se toho moc neděje, politika? - nevím, všechno zůstává tak, že si můžou poklábosit, ale nemusí s tím nic moc dělat. Režisér oživuje metodu filmu-ankety, aby natočil pocity a myšlenky Čechů sedmnáct let po politickém a kulturním zlomu. Letmost a nahodilost umožňují zachytit okamžik, postihnout práh mezi stálostí a změnou uvnitř národního času. Smysl ankety spočívá ve schopnosti zaznamenat specifické danosti konkrétního stavu světa, kdy v množství výroků nalézá množinu výpovědí, jež bude věrohodná. Podobně jako Jan Špáta nebo francouzští režiséři Chris Marker a Luis Malle mapuje Vojnár ozvy životů lidí různých společenských vrstev, věku a vzdělání. Život kolemjdoucích je ve filmu zhuštěn do několika sekund či minut. Jedině tak lze zachytit puls společenství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele

Stále aktuální sociologická sonda. Pobavila mě anorektička na diskotéce a slečna , která chce do USA, protože jsou tam přátelští a upřímní lidé... ()

Reklama

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 ... No nevím, kouzlo to určité mělo, ale film mě přesto zaujmout nedokázal. Možná doma po dlouhém dni v křesle civět do obrazovky, to ano, ale na dlažebních kostkách bych asi potřeboval zajímavější kousek... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokumentární anketa, ze které nakonec nevyplyne nic, co by běžný obyvatel naší republiky neviděl denně kolem sebe. Lidé jsou spokojení, nespokojení, chytří, hloupí. Nesedla mi vysoká orientace na staré pacienty FN na Bulovce ani soustředění čistě na Prahu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ivan Vojnár sebral kameru a jal se otravovat obyvatelstvo do pražských ulic. Jeho všetečné otázky reflektují myšlenkové rozpoložení soudobé české společnosti. Ano, jenom na relativně malém vzorku populace, ale vzorku velmi rozmanitém. Přes jistou násilnost čitelnou v uměle vyvolané diskuzi studentů Filozofické fakulty a přes náznaky citového vyděračství ve střídání záběrů na malé děti a umírající starce, se jedná o velmi pozoruhodný projekt, který by se ani nemusel snažit o filosofický přesah, aby mu byla věnována patřičná pozornost. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama