Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka začíná v pekle, kde se ztratila kniha hříchů. Při jejím zmateném hledání najde čertovský učedník Vašek (I. Marták) botky a zvědavost mu nedá, aby je nevyzkoušel. Jako všechno, co má něco společného s peklem, ani botky nejsou jen tak ledajaké a Vašek se rázem ocitne na světě mezi lidmi. Než se stačí pořádně rozkoukat, přijde o ně, čímž ale přijde i o možnost vrátit se zpět. Botky se totiž zalíbily vesnickému klukovi Jiříkovi (D. Kubín) a donesly do pekla pro změnu jeho. Lucifer (S. Šárský) řádí, protože tak zapeklitou situaci v jeho říši ještě neměli: nevinné dítě v pekle a nezkušený čertovský učedník nedopatřením jen tak na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Mertax odpad!

všechny recenze uživatele

To pořád ta uživatelka Naxicka otravovala a přemlouvala mě, ať se na tenhle majstrštyk podívám. Jak jsou tam bezvadní herci, napínavej příběh, supr triky…/// Nejlepší herecký výkon podala Majdalenka, o tom nemíním diskutovat! Pro ty, kteří pohádku neviděli (takoví snad ani nejsou), to budu muset říct pěkně natvrdo… Hrála kozu./// Nejvíc se mi asi líbil exkurz do historie pekelné. Čerti totiž kdysi odvedli omylem do pekla princeznu Máňu. Rozumíte, Máňu! Drzost! Ale samozřejmě by nebylo férové, abych nezmínila další oscarové kandidáty... Šneka, který ani nehnul brvou (!) nebo ježka, který popíchal (!) čerta, lopatu, která si to rozdala s hlavním záporákem nebo hláškující kůň („To je pohodička“), který je zabrán z podhledu - a úžasně tak vyniknou jeho zuby, stomatolog by zaplesal./// Ti dva malí bačové by se ani nedostali dramatického kroužku na základce. Napsat totiž, že výkony lidských herců byly na úrovni ochotníků, by byla urážka těch entuziastických a mnohdy talentovaných lidí. Nazvěme je pokusem o čirý amatérismus./// Další perly: Čert uteče z pekla, začne tancovat šílený radostný tanec a poté mluví ke svému ocasu, že prý je to chudák malý. Pak nám jako hudební podkres zpívá K. Černoch stupidní a patetickou písničkou, že „možná se zdá, že jen koukám, bolístku tvou ti nepofoukááám“. To jsou príma rýmy, což? Čert objevuje krásy moravské přírody - a tyto scenerie jsou tak jediné, co stojí v pohádce za vidění. Děj vůbec negraduje, scénář nemá koncept, zlý statkář je otravný a režisér nebyl schopen smysluplně propojit dvě (!) linie – pekelnou a pozemskou. Kostýmy jsou docela pěkné, zejména ty čertovské. Jenže aby nám toho ostravské studio nenabídlo příliš mnoho, na konci nás ještě obšťastní další Černochovou písní. Ale! Asi už došly milodary, které štáb dostal – a tak je song je variací na ten, co již zazněl. Už se tu prostě kácím utrpením (můj první pohádkový odpad) a zároveň smíchy k zemi, tudíž ukončuji svůj koment s dodatkem, že tohle je prostě MUST SEE záležitost./// Co se stalo, že nás ostravské studio oblažilo až takhle luxusní pohádkou? To jsme si snad, vašnostové, ani nezasloužili! Pekelná špatnost. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herecky to zvládnuté úplně není, to je fakt, na druhou stranu scénáristicky to taky není taková katastrofa, jak by místní hodnocení a ultravitpné komentáře svědčily. V jádru hodní čerti jsou jeden z kánonů českých pohádek, ono to má logiku, když vezmeme v potaz, že peklo je trest za vlastní hříchy, nikdo nikoho nenutí chovat se jako zrůda, vykonavatel trestu sám o sobě špatný není, špatný je ten, kdo si trest zaslouží. Pohádka má velké plus proti mnohým jiným a to v exteriérech a interiérech, skanzen v Rožnově byl využit dobře, další věc jsou kostýmy a opravdová zvířata. Vyděrač sedlák a jeho správce jsou záporáci jak se patří, švec oproti tomu charakter, Lucifer je docela fajn chlapík, všichni recitují trochu jako na školní besídce, ale čert to vzal. Mám takový matný dojem, že část exteriérů jsou ty skály, odkud do Ostravice skočila Maryčka Magdonova. Pokud se někdo pohoršuje nad zmínkami o princezně Máně, ať si proboha jde toho Ladu přečíst, nebo se aspoň podívá na Nezbednou pohádku. Tohle je opravdu mezera v základním vzdělání. ()

ripo odpad!

všechny recenze uživatele

Jednoducho katastrofa .... Inscenácia, ako vyšitá z rokov osemdesiatych. Herecké výkony vysoko podpriemerné, až smiešne . Strih katastrofálny a celkové tempo, ako naťahujúci sa sopeľ. Vrcholom bola scéna a la Rosamunde Pilcherova na lúke pokiaľ spieval dementnú pesničku Karel Černoch. A aby som nezabudol - ten ostravsky prizvuk se nedal neslyšet. Cyp aby do toho střelil ! ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Svého evolučně degeneračního dna dosáhlo peklo české filmové a tv pohádky dávno před Šmídmajerovým Peklem s princeznou, ba dokonce už rok před Troškovým Z pekla štěstí, a sice v Havlíčkově "Čerte, drž se svého kopyta" - hodnějšího strejdu Lucifera než tady prostě nikde nenajdete. Za nezaslouženou zapomenutost takto historicky významné tv pohádky může nejspíš fakt, že jde o téměř nekoukatelný, po všech stránkách neumětelský škvár, za jaký by se museli stydět i amatérští ochotníci. Obě výše jmenované pohádky jsou sice taky odpad, ale mají aspoň nějaké - byť odpadní - kvazikvality. Havlíčkova práce nemá ani to. Režie, kamera, herci - jedno velký porno. Základem je ovšem naprosto tragický scénář, jehož prázdnota a šmíráckost obzvláště plasticky vystupuje v těch místech, kde se zoufale snaží vykrádat S čerty nejsou žerty. Zlatým hřebem je samozřejmě obludná píseň "táty světa", zpívaná kým jiným než Karlem Černochem. Jezinka je příliš shovívavá. Tímto pokusem ostravské studio ČT pouze dokazovalo svou zbytečnost. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelně pekelná realizace a primitivní herectví účastníků. Toužíte-li uzřít nesouvislou změť, kde je největší zápletkou normální váha Norberta Lichého, na tv obrazovkách vás nemohlo nic lepšího potkat. Ivo Marták coby krémem na boty potřený a teploušsky natupírovaný čert ještě před svým slavným obdobím tvořivých Shitkulů, doplněn o Radku Coufalovou, co rozdává čarodějné felace pekelníkům i chalupníkům, jen statkáře a mluvícího koně, co je šibalsky proměněný čert, si odpírá. Z podstatné části jsem scénář nepobral, režie, pokud se dají ty lajdácky pospojované obrázky vůbec režií nazvat, se opírá výrazně o nejdebilnější humor a občasně imbecilně zrychlené sekvence, primitivní triková složka dělá čest vynalézavým předpotopním trikovým mistrům, načež vznikl dokonale dementní pohádkový blivajz, co nemá jedinou vteřinu smysluplnou a zábavnou. Šup s tím do pekelného kotle/odpadu. 0/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Snaha je cítit z každé scény. Jen snaha ale bohužel nestačí. Ale něco se mi i líbilo, takže dvě hvězdičky dám. (7.3.2011) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti tomu, když se ochotníci trochu vyblbnou a je z toho vysmátý amatérský film. O něco jiná situace je, když totéž vyprodukuje Česká televize. Scénář svojí prostoduchostí možná mohl cílit na velmi malé děti, ale realizace se nějak zvrtla. Opravdové psycho spočívá v tom, že o devět let později byl film krátce uveden do kin. A představa, že bych na tohle koukal za peníze v kinosále, to je teprve peklo! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sakra, jak se říká čertovi, kterej je kůň ??" ;) Škoda, že klokan Zdeněk Havlíček raději nezůstal u toho fotbalu, protože dík jeho režijním sebevraždám tuzemský oblíbený žánr pohádky schytal hned několik brutálních faulů na červenou, za které by se měla zastavovat činnost.. Pokud by vám nestačil tenhle hnůj, pak mohu nabídnout třeba snad ještě divácky bolestivější Šmankote, babičko čaruj! Havlíček, byť sám vypadá jako starej čert, vykrádá Bočanovy pekelníky a další motivisticky spřízněné kousky jako o život a právě v těchto momentech působí jeho vyprázdněná marnost nechtěně nejsměšněji.. Obludně zahraná cypovina !! ()

Skrk odpad!

všechny recenze uživatele

Extrémní amatérská hovadina. Někdo se pokusil natočit pohádku, která ovšem měla příšerný scénář a ještě horší triky s příšernými herci. Nic lepšího než "ODPAD!" si nezaslouží..... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy, ale to jen protože se tam v několika záběrech objevím. Takže za sebe a své skvělé herectví :) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Pokud se ochotničtí amatéři dostali k tomu, natočit TV pohádku, tak gratuluji. Nic to ale nemění na tom, že jde o čirou amatéřinu s bolavou hlavou a mnoha achylovými patami. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka je spíše určena těm menším. Já jsem neustále očekávala nějakou akci nebo dostatečnou dávku vtipu. Radka Coufalová mi pořád připomínala Zlatu Adamovskou za mlada. Takhle nějak vypadala v sanitce, ale nenosila tam culíky. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak až taková katastrofa to zase nebyla. Ano herecké výkony byly otřesné, ale jinak se to dalo. A vůbec jakékoliv pohádky natáčené v rožnovském skanzenu u nás se musím trochu zastat... to víte rodný kraj je rodný kraj:D Mimojiné jsem viděla řadu mnohem ale mnohem horších pohádek a to teda i zahraničních, nejen českých, které si zasloužily odpad a tahle to teda rozhodně není. 1,5* - ta půlka je za čerta, který se rozplývá nad krásou krajiny. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ostravaci nám ukázali, za jak málo peněz se dá natočit pohádka. Bohužel v tomto případě platí, že za málo peněz bylo málo muziky. Nedivím se, že regionální herci se nedostali do první herecké ligy, jejich výkony byly mdlé až ochotnické, nicméně úměrně k bídnému scénáři. Unavené chudé peklo, jedna chalupa, jedna skála (počítám, že zadarmo) a jeden povoz. Tipuji, že za dva tři dny bylo natočeno. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

To zase byla pohádka teda. Žádná pořádná zápletka, čerti jako největší kladasové k tomu hodná a krásná čarodějnice. K tomu záporáci správce a statkář dvojka k pohledání. Když se něco semele hned se to lehce vyřeší. Taková nezáživná blbost. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Slušný pohádkový základ s řadou scénáristických nápadů a kvalitním vizuálním zpracováním se bohužel neomylně rozplývá v regionálním projektu, jehož herecké zázemí (vyčnívá snad jen Lichý) asi zhruba odpovídá režijní práci s herci. Wronkova hudba po slibném dramatickém vstupu již dále nabízí jen předěly a zapomenutíhodnou Černošskou píseň. Takovéhle tvůrčí přísliby by bylo potřeba (stejně jako v jiných oblastech lidské činnosti) dotahovat do konce i za cenu relativně drobného zvýšení nákladů, jinak zůstává jen kupa pekelné špatnosti do filmového archívu. 2-3* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zvláštní pohádka. Na jednu stranu příjemné postavy, žádné velké strašení, slušné triky. Na druhé straně však herecky ani scénáristicky nepovedené. Herectví snad až naivní, postsynchrony děsné, příběh opravdu hodně přistřižený za vlasy a děravý jak řešeto. Nevadí, že čerti jsou líčeni jako dobří a spravedlivý, vadí celková nevěryhodnost mnohých postav. Hrůza to určitě nebyla, ale lehčí podprůměr určitě. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Levná, horkou jehlou spíchnutá pohádka, obsazená skupinou ostravských divadelních ochotníků. Dětem by se mohlo líbit dobrácké peklo, dospělým divákům nic s výjimkou prostředí rožnovského skansenu. Tady bych uplatnila rčení .... za málo peněz málo muziky. ()

Reklama

Reklama