Reklama

Reklama

Síla srdce je skutečný příběh britského reportéra Daniela Pearla, který byl 23. ledna 2002 unesen islamistickými teroristy v jižním Pákistánu a o měsíc později popraven. Celý svět byl šokován brutálním činem a nikdo si neuměl představit utrpení v té době šest měsíců těhotné Mariane, která do poslední chvíle věřila, že se Daniel vrátí. Příběh zachycuje celý měsíc, kdy byl Daniel nezvěstný, vyjednávání o jeho propuštění a je protkán vzpomínkami na jejich společný život. Jak může terorismus bolestně zasáhnout do života naprosto nevinnných lidí a změnit jej navždy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Na obalu DVD bylo napsané, že je to poutavé a velmi dojemné a že se od toho neodtrhneme. Já tedy říkám, že to není ani jedno ani druhé, což je škoda, protože událost, která je podstatou filmu, je jistě velmi silně emotivní. Tady to bylo bohužel podáno téměř jako dokument, sled událostí, rozhovorů, telefonátů a v tom se jakékoliv emoce dokonale ztratily. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Winterbottom neumí natočit svým osobitým stylem špatný film, Síla srdce je ale úkrok stranou vstříc bezkrevnému mainstreamu. Profesionálně odkroucený, ale zcela zbytečný film s rozporuplnou výpovědní hodnotou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $9,176,787Tržby Celosvetovo $18,935,657Tržby za predaj DVD v USA $5,430,514 //počet predaných kusov 261,076║ Niekto sa tu chcel hrať na Paula Greengrassa ale nevyšlo mu to. Absolútny nezáživný priestrel. /20%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Orloff .. Michael Winterbottom opět přestřelil! Zatímco jeho předešlý film Tristram Shandy měl hodně do sebe, A Mighty Heart je dílko ploché, beztvaré a nudné podobně jako Code 46. Pro určitou část světa jistě významný a důležitý film, ale mě nijak neoslovil. Protahované je rýpáni se v politicko-novinářských okolnostech únosu Pearla v okupovaném Karáčí a zabírá většinu děje. Ani doplňkové sledování emocionálního rozkladu jeho ženy, kterou ztvárnila Angelina Jolie, snímek nevytrhne. Angelina, pro mnoho lidí vzor ženské krásy, mě v tomto směru spolehlivě míjí a nechává chladným. S připočtením průměrných hereckých schopností prostě nemá na to „udělat“ sama film. Téma zvolila jistě silné - tvůrčím i hereckým zpracováním bohužel krutě nezajímavé. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nech si kazdy mysli co chce, ale tento film bol skvely...A silny...Na konci som cez slzy ani nevidela. nevadila mi stopaz, nevadilo mi ani autenticke prostredie (co mi v normalnom realnom zivote vadi, konkretne prostredie kde klaksony trubia nepretrzite, kde je spina, chaos a kde si nemozete byt isti svojim holym zivotom). A asi prave preto to bolo skvele. Lebo pocas celeho filmu som videla pred sebou skutocneho Daniela. Spomenula som si na tie hrozne chvile, ked bolo zverejnene video s popravou Dannyho...Pre mna rozhodne velmi emocne... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Winterbottomova svižná režie celkem zachraňuje nudnější scénář a nevhodné obsazení Angeliny, ale mohlo se z toho vyklubat víc. Už si ani nepamatuju, co se ten film snažil člověku sdělit. Doufám, že to bylo něco víc, než že když jeden život zanikne, vznikne jiný a celé je to takový pěkný koloběh. ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet : $16 million otvárací víkend : $3,948,863 tržby celosvetovo : $18,007,691 /// Gýčovitý sračkoidný doják . Takéto témy by sa mali točiť troška inak . ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pátrání po Danielu Pearlovi reportážní kamerou. Při prvním pohledu útržkovité - scéna - střih - vteřiny, minuty, hodiny, dny, které nespatříme - "konec střihu" - scéna další... Při druhém pohledu stále útržkovité, ale už jsme si vědomi, že vidíme celý příběh - nastrkaný do 100 minut jak sardinky do plechovky. Síla srdce vypráví převelice úsporně. Přirozeně, správnými jazyky. Herci se nenutí k výkonům co nejdojemnějším, co nejdrsnějším, co nejcharismatičtějším, co nejromantičtějším, ale k co nejautentičtějším. Někomu snad proto přijdou tuctoví, nezajímaví, neohromí... ale měli by snad? Proč by při hraní obyčejných lidí nemohli působit obyčejně? Mně se líbí třebas už jen to, že často mluví urdsky. Kamera se nesnaží být, co nejfotogeničtější. Žádné sexy filtříky, žádná volba úhlu, z kterého vás scéna ohromí, žádná gradace akce, žádné budování napětí. Někdo to nazve nudou a šedí, já tomu budu vznešeně říkat uměřenost, byť nejsem schopen posoudit, zda náhodou nejde o z nouze ctnost. Uměřenost a úspornost = důstojnost. Téma si ji zaslouží spíš než trochu egoistické a nabubřelé: "Já vám teď ukážu jak jsem dobrý fimař!" O snaze po důstojnosti svědčí už to, že tu nejtvrdší část celého příběhu, video, v němž Daniel Pearl přichází o život, předkládá nám film pouze nepřímo. Je-li přítomen dobrý filmařský nápad, skromně postává v pozadí. Třebas neustále se komplikující diagram osob, které jsou v únosu zapleteny - nádherný příklad informačního zhuštění obtíží, s kterými se boj s terorismem potýká - na té fixou počmárané tabuli visí frustrace. Musíte si ji ale sami vzít, Winterbottom vám ji tentokrát do ksichtu nevmetne, jak HW s emocemi běžně činí. Tak tedy závěrem: když skutečná událost vypadá ve filmu skutečně, nebudu ho hanět. Ani tehdy když působí jen jako věrný záznam. Slabé ****. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, který ale bohužel nebyl ani minimálně využit..Hlavně Angelina mi tam vůbec neseděla. A to ji opravdu můžu! Vadí mi, že tvůrci opět vsadili jen na "skutečnou událost". Mám podezření, že režisér u natáčení vůbec nebyl.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

K uzoufání nudná fraška, která postrádá pořádný scénář a především MNOHEM lepší herečku do hlavní role. Osobně jsem Angelině nevěřil ani jeden pohled, výkřik či slzu a spolu s tím jde pak i zbytek filmu velmi rychle do kopru. Winterbottom není špatný režisér a jeho vizuální styl mi imponuje, ale z podobně bezkrevného námětu nemohl vydolovat víc než místy slibnou atmosférickou podívanou s ucházejícím soundtrackem, ve které každá vedlejší postava přehrává ústřední hrdinku o každou kudrlinu jejího účesu. P.S.: Angelino, jdi radši mlátit žraloky do Tomb Raidera 3, prosím. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nechcel som verit podla tychto slabych hodnoteni, ze by bol ten film naozaj az taky slaby, ale po zhliadnuti filmu musim uznat, ze reziser to nenatocil tak, ako by som si zelal alebo predstavoval. Nie ze by som bol lahostajny voci unosu Daniela Pearla, ale patranie po teroristoch a spravanie sa celkovo vsetkych postav ma nedokazalo vtiahnut do deja, alebo to bolo jednoducho nudne. Skor som ocakaval, ze ukazu samotneho Daniela v zajati teroristov, ale tvorcovia neukazali vobec nic, alebo len to, co je uz zname z medii. Jedine na konci filmu boli chvilu emotivne sceny, ale inac nic moc, co je skoda... 19.09.2008 _______ Angelina Jolie - (Mariane Pearl) +++ Dan Futterman - (Daniel Pearl) +++ Archie Panjabi - (Asra) +++ Will Patton - (Randall Bennett) +++ Hudba: Harry Escott, Molly Nyman +++ Producenti: Brad Pitt, Andrew Eaton +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zatímco jeho těhotná manželka, rovněž z novinářské branže, připravuje doma pro několik přátel kubánské jídlo picadillo, on cestuje na rozhovor, který má být v rizikové lokalitě poslední. Jenže být Američan/Brit, novinář i Žid je věru nebezpečná kombinace. Režisér nám nabízí vše mezi krutým vyústěním, kdy byly ostatky jeho těla nalezeny na několika místech Karáčí. Poměrně nepružné a sic u nás tato událost prošla médii, tak i ne právě strhující drama, silně protkané ruční kamerou i chytrými flashbacky. Sama rodina Pearla označuje jako "hodného a jemného člověka", z filmu však nic takového necítíte. Jeho smrt diváka nezasáhne tak, jak tomu bylo například v posledních minutách Greengrassova United 93. Angelina Jolie, sbírajíc za poslední léta nejen šťavnaté skandály, ale i značně neambiciózní, ba v drtivé většině nezdařené filmy (Sběratel kostí, Sedmý hřích, oba díly Tomb Raideru, Zloděj životů aj.) nebo osvojujíc si děti, rozhodně není špatná, ale do filmu se víceméně nehodí. Její hrdinka nepropadá záchvatům, nepláče do polštáře, nýbrž vystupuje profesionálně, pro někoho chladně. Pákistánští neherci ve mně ovšem vyvolali silnější zájem. Nejen její výkon, ale i celková snaha o autenticitu (těžko přehledná síť postav a faktů) a Winterbottomova pseudodokumentární metoda se mě příliš nedotkly. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jak jsem někde četl, Daniel Pearl prý ve skutečnosti nebyl žádný svatoušek a coby novinář údajně rýpal do všeho, co se mu zdálo třeba jen trochu ožehavé, byl příliš ambiciózní a občas i arogantně umíněný. Nevím, co je na tom pravdy, ale myslím si, že takový nicnetušící Mirek Dušín, jakého nám ukazuje Síla srdce, takový naivní zvědava, který se i přes všechny novinářskou praxí nabyté zkušenosti nechá vlákat do pasti, to snad být nemohl. Pokud ano, je mi jeho ženy zpětně líto ještě o něco víc, neboť si nevzala nijak obezřetného muže, ale troubu, který se vlastně sám připravil o život. Ale zpátky k filmu. Není zrovna dobrý a bohužel je i dost jednostranný – nejvíce mi v něm chyběla reakce na to, jak zatvrzele odmítaly USA splnit požadavky únosců (nebo o jejich splnění pouze přemýšlet) a jak na to reagovala americká veřejnost. Scénář je vůbec dost podivně psaný, až se mi zdálo, že v něm úplně chybí emoce, ovšem Angelina Jolie dělá, co může a obzvlášť v závěru, kdy se dozví o manželově smrti, přehrává tak moc, až je uvěřitelná. Kromě scénáře nestojí za moc ani režie a hudba, pochválil bych jen sympatickou herečku Archie Panjabi. Dvě a půl. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Mariane máte nějaký vzkaz pro pákistánský lid?....při téhle otázce by mnoho lidí propuklo v pláč a chtělo ze sebe vyřvat všechny svoje pocity. Avšak Mariane Pearl sedí před moderátorem klidná a odpovídá bez jakékoliv nenávisti k lidem, kteří její životní lásku zavraždili. A právě tímhle gestem má u mě velký respekt a hodně lidí by si z ní mělo vzít příklad. Před projekcí A Mighty Heart jsem si chtěl zjistit, kdožeto ten Daniel Pearl vlastně byl a jaký to byl člověk. Omylem jsem ale narazil na fotku, kde má svázané ruce a u hlavy zbraň. Hrdlo se mi v ten okamžik sevřelo a já si vzpomněl na větu, kterou Mariane ve filmu pronese: " Podívejte se on se na té fotce směje, dává mi najevo, že je v pořádku!" a opravdu úšklebek je patrný už při prvním pohledu. Nedokážu si představit jaké utrpení si Mariane prožila, protože jsem nic takového nezažil (a doufám, že ne), ale určitě je tahle situace tou největší překážkou, která může člověka za život postihnout. Mariane smekám.... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Tak trošku netradiční Angelina, vlasy do kudrnata, vybledlá .... neakční, nezajímavá a to nejdůležitější neemotivní. Věčné zvonění Nokia Tune, ještě teď mě to zvoní v hlavě. A na konci, kdy jsme chtěli vidět brutální vraždu jejího manžela nám ukázali jen záběry kdy se hlásí k židům. Škoda, že se film více nevěnoval názvu filmu. Každopádně určitě zajímavý příběh podle skutečnosti. Hudba Harry Escott a Molly Nyman. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Začíná a plyne zcela obyčejně, diváka se takřka nedotýkajíc. Obehraná písnička, jen další variace na téma islámských teroristů, dalo by se říci. Jenže pak přijde zvrat a v poslední půlhodině vám dojde, proč byla do filmu obsazena Angelina Jolie, a jaké že to poselství vlastně přináší. Připomíná nám, že o hrůzách té části světa, kterou se snímek zaobírá, je potřeba stále hlasitě hovořit a stále na ni upozorňovat. Mám totiž ten pocit, že jen absolutním spojenectvím celého zbytku normálně smýšlejícího světa by se podařilo toto peklo uhasit a ďábly vymítit. Zážitek z filmu by byl o to hlubší, kdyby i přes svou výjimečnost Angelina na obrazovce nepůsobila jako pupek oceánu, a kdyby její dabing ve verzi, v jaké jsem bohužel měl tu čest film vidět, byl alespoň o fous lepší než prachmizerný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Winterbottomov film príliš nezarobil, teda ako obvykle. Tentokrát, ale na rozdiel od trebárs Code 46 je chyba inde. Príbeh, ktorý by si zaslúžil maximálne realistické zobrazenie emócií kĺže po povrchu a dialógy sú ťažko melodramatické a vyumelkované. Takže ani mainstream, ani autorský nezávislý film. Inak sa tento rok teším na Jolieinino zobrazenie balkánskej vojny. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy založené na skutečných událostech to mají nejtěžší v tom, že divák ví jak skončí. A pokud se jedná o drama všichni víme, že to nejpíše nedopadne dobře. Stejně jako v tomto případě. Ale i tak pokud je schopný režisér, dokáže se z takové filmu stát silný a v některých případech dokonce nezapomenutelný zážitek. Avšak zde se tak nestalo. Celý film mi přišel moc chladný a po pravdě řečeno i nezáživný. Angelina Jolie zde sice zkouší hrát "normální" ženu v krajní situaci ale i když její výkon není špatný je to role, ve které by se jistě vyjímala nějaká "civilnější" herečka. Tudíž tento film opravdu není o skvělých hereckých výkonech a ani režisér nám nepřichystá žádné překvapení. Celý film plyne velice pomalu a není zde jediná scéna, která by mi utkvěla v paměti. Takže i když se jedná o velice silné téma, film mě nechal chladným a určitě by se více vyjímal na televizní obrazovce než na velkém plátně. ()

Reklama

Reklama