Ed HarrisKamera:
Dean SemlerHudba:
Jeff BealHrají:
Ed Harris, Viggo Mortensen, Jeremy Irons, Renée Zellweger, Timothy Spall, Timothy V. Murphy, Lance Henriksen, Luce Rains, Boyd Kestner, James Gammon, (více)Obsahy(2)
Dva přátelé a nájemní strážci pořádku se ocitnou v městečku, kterému vládne nelítostný rančer. Jejich práce se zkomplikuje příjezdem mladé vdovy. (Filmbox)
Videa (1)
Ďalší obstojný "komorný" western, tentoraz o loajalite, kamarátstve až za hrob, a mieste žien v živote tvrdých chlapov. Strieľačiek nie je veľa ale sú napínavé. Postavy sú introvertné a drsné ako doba v ktorej Harris operuje, plne sa im dostanete pod kožu až v druhej polovici. O to lepšie ale potom vyznieva záver filmu. Celé to možno pôsobí chladne a vizuálne stroho, tentoraz to ale nie je handicap. ()
Western bez střílečky je jako kovboj bez koltu a že se jimi tady až na vzácné výjimky šetří, to by snad ani nevadilo. Horší je, že v tomto až příliš pozvolném vyprávění chybí napětí (a z banálních dialogů ho těžko vykřešete), které by tento příběh posouvalo více kupředu a učinilo ho poutavějším. Ed Harris coby scenárista a režisér vysloveně nezklamal, ale ani nenadchnul. ()
Ed Harris vzal pár let starou westernovou knížku, sehnal si spoluscénáristu, sebral něco peněz, obvolal pár kolegů, sednul na režijní sesli a natočil poměrně realisticky vypadající western. Realismus = přestřelky trvají pár sekund, ženy jsou jaké jsou, a pohodlní měšťáčkové jakbysmet. Zbytek je ale naopak ryzí klišé, kdy hlavní hrdinská dvojice si je věrnější než věrná, a řečmi o přátelství na život a na smrt tráví více času než je zdrávo. A tím "více" myslím, že propagační texty a trailery vyvolávající v divákovi dojem, že se tu střílí hodně a často, už nemůžou být lživější. Appaloosa totiž vůbec nestojí na akci (byť tou se vždy uděje konečné řešení nějakého problému) - stěžejní jsou frajeři Harris a Mortensen, kteří to mají všechno tak nějak na háku, protože drsňáků s bouchačkami na té špatné straně zákona poslali šest stop pod zem tolik, že by se na jejich prkenně ztuhlých předvrtaných mrtvolách dala postavit transamerická železnice. Špičkování s padouchy a polopadouchy (Lance Henriksena ve vedlejší roli si při troše nepozornosti nemusíte všimnout) je tím nejlepším, co se dá v jejich společnosti zažít, a naštěstí ho taky není úplně málo. Harrisova nejistota ve vztazích se ženami je sice taky svým způsobem vtipná, ale kvůli tomu se na westerny nedíváme, že. A ona to není na Appaloose jediná "tak trochu jiná" věc - přímočará zápletka s Jeremym Ironsem se párkrát převrátí naruby, a to poměrně nečekaně, ale bohužel promluvy o tom jak se svět, respektive společnost, změnila, nepůsobí vzhledem k do té doby jasně narýsovaným hrdinům moc přirozeně. Není to sice v žádném případě špatné, ale to, že se to kritikům líbilo podstatně víc než divákům, svědčí o tom, že to šlo natočit podstatně... lépe, zajímavěji, zábavněji. 60% ()
Western - to je filmový žánr, jenž má svá zaběhaná pravidla, která se mění jen velmi ztuha. Snad i proto jsou westerny asi nejvíce klišovité filmy (tedy hned po romantických blábolech). A klišovitý je i tenhle režijní počin Eda Harrise. Jak Harris, tak Mortensen sice do svých rolí typově pěkně sedli, ale to je víceméně vše, co se o postavách Colea a Hitche dá říci. Renée Zellweger mám sice jako herečku rád, ale tady byla místy na ránu z milosti (jak píše kolega Blizzard, křečovitá až hrůza). Celkově je tenhle film opravdu těžký průměr (spíše lehce pod), z daného námětu se dalo určitě vytěžit více, a to i s využitím všech těch možných i nemožných klišé, bez kterých se western snad ani neobejde... Tři hvězdičky dávám jen proto, že jako kluk jsem si nejraději ze všeho hrál na kovboje. :-P ()
Podle mě opravdu zbytečný film, i když jsem se na něj těšil a to především díky hereckému obsazení. Ed Harris a Viggo Mortensen to sice táhnou, ale vypadají přitom, že jdou v teplákách koupit chleba do sámošky. Chybí tomu atmosféra a film postrádá něco, čím by uchvátil. Renée Zellweger je křečovitá, jako by se jí chtělo každou chvíli na záchod a Jeremy Irons vystupuje taky průměrně. Zápletka je nudná a dialogy jsou většinu tupé a někdy doslova stupidní. Ed Harris film natočil podle pravítka/manuálu, ale nějak zapomněl, že tohle na dobrý film nestačí. Nic zvláštního se tak nakonec nekoná a i přes herecké obsazení si na tento film už zítra nikdo nevzpomene. 3:10 to Yuma nebo The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford jsou oproti tomuto snímku nebe a dudy. Ed Harris mě tentokrát jako režisér zklamal. (6/10) ()
- Ed Harris původně chtěl, aby jeho postava měla vlasy. Vybral si paruku a dělal s ní kamerové zkoušky, ovšem nakonec se rozhodl raději hrát holohlavý. (HappySmile)
- Ed Harris kromě hlavní role, režie a scénáře, nazpíval i píseň v závěrečných titulcích. (bearmeedek)
- Ještě než se vůbec začal film natáčet, už se jednalo o pokračování. (HappySmile)
Související novinky

Kolty versus dekolty
Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě…