Reklama

Reklama

Dva přátelé a nájemní strážci pořádku se ocitnou v městečku, kterému vládne nelítostný rančer. Jejich práce se zkomplikuje příjezdem mladé vdovy. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (339)

Terva 

všechny recenze uživatele

Nové Mexiko 1882, to byl život, co? Nějaké právo? Kolty a pistole to bylo právo. Dokážeme si to vůbec představit? Dnes už asi těžko, ale život mění to, co je předvídatelné, v to co se nestane a to co je nepředvídatelné, ve váš osud. Virgile Cole toto město vyčistí od zločinců. Jeden z vás vytáhne zbraň a zemřete oba, varuje Virgil. Bum, bum, já vás varoval! Pijete šerife? Ani moc ne. Je těžké milovat chlapa co nepije. Ale možný to není. Dialogy plné ironie, to prostě k westernu patří....že? No, ale jedna žena stačí, aby vše bylo jinak. Omlouvám se ženám, nemyslel jsem to zle. Ale šerif Cole začíná blbnout. Držím mu palce, aby vydržel celý tento film. Čeká ho dramatické rozhodnutí...a Everett? Je nepředvídatelný a čeká ho dlouhá cesta. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ed Harris si splnil chlapčenský sen a natočil kovbojku, v ktorej si sám mohol zahrať pištoľníka drsnejšieho ako šmirgeľpapier. Asi tretinu filmu som si myslel, že to skončí v priemere. S pribúdajúcimi minútami to však bolo čoraz zaujímavejšie a na konci zostal dlho doznievajúci dobrý pocit. Nečakajte veľa akčných scén, prestrelky sú väčšinou krátke ("To šlo rýchlo." "Lebo všetci vedeli strieľať!"), ale hlavnou devízou je solídny príbeh (začne otrepane, ale potom príde zopár netradičných zvratov) a hlavne zaujímavé postavy. Viggo "vláčim so sebou najväčšiu flintu v dejinách žánru" Mortensen a Ed "všetci sú zo mňa posratí, aj keď sa kokcem pri cudzích slovách" Harris sú mimoriadne podarená dvojica a ich parťácky vzťah je divácky veľmi príjemný. Renée "spustím sa s každým chlapom, ktorý je práve najväčší boss" Zellweger je správne utlmená a Jeremy Irons... nuž, ten mohol dostať viac priestoru, ale rozhodne celú show nekazí. Pohodový westerník. Len tá hudba... tá bola fakt príšerná. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Western dle mého gusta potřebuje spoustu chlapáckých hlášek z charizmatických úst, kosmickou rychlost tasených koltů a děvu vlhnoucí v hrdinově náruči. Z Appaloosy se ke mně dostavily charizma i hlášky ve velmi slušném balení, ale s kadencí střelby by patrně nebyl spokojen ani zarytý pacifista a děva by taky nemusela padat do všech náručí, které po cestě potká. Také bych ocenil, kdyby si děj občas odskočil ze zaběhlé šablony k nějakému překvapení, ale na druhou stranu mne hrozně potěšila upřímná chvilka, kdy chlap přiznal své vyvolené, že věří spíše svému parťákovi, než jí. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Apalucha je kovbojka klasického střihu, ve které dva intelektuálové se stetsony širšími než ramena a ústy plnými lesní moudrosti hledají v prérii u mexických hranic životní pravdu. Eda je texaský Ahasver známý ze stránek Rodokapsů skrývající svou hřívu pod kloboukem proto, aby se Čirikavové nevyděsili, že jim Somr přišel poděkovat za Thálii. Edovou životní láskou je René s brašnou jezdce Ponny Expressu místo ksichtu. René se převléká do ženských šatů a přefikne všechny hrdlořezy a kořalečníky v okolí, včetně zlověstného zabijáka krvavého Jeremiáše. Pan Vigo, nejlepší kamarád Edy, chce vypadal jako úplně největší kokot na sever od Rio Grande, proto pěstuje neprostupné pubické ochlupení kolem úst. Škoda, že jsem se musel jít dvakrát vyčůrat a přišel tak o oba drsné ostrostřelecké souboje, při kterých prý létaly kulky spravedlivých mužů vzduchem. Jistě chápete, že takový příběh byl na páteční večer naprosto strhující záležitostí, a kdyby pan Vigo na cestě vstříc zapadajícímu slunci zanotoval aspoň kratinký kousek Sou fár tů jů aj méj, dojetím bych si posmrkal oba rukávy u ponča. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Za jediný klad považuji Mortensena a Ironse. Ed Harris se rozhodl natočit western. To by ještě bylo v pořádku, přeci jen to je skvělý herec. Bohužel scénář celého filmu je nehorázná sračka. Hlavní hrdinové konají naprosto nelogické věci, dialogy jsou až skoro amatérské, přestřelky únavné, citové momenty jsou naprosto ledové a všechno se to vleče tak otřesně pomalu, že jsem to nakonec pouštěl na 2x rychlejší přehrávání. Po celou dobu má režisér/herec pouze jeden ksicht drsňáka, jenž občasně vymění ža úšklebek či zachmuřený výraz, což sympatie snižuje na nulu. Nejhorší je ale Renée Zellweger! Jako tlustou blbku z Deníku Bridget Jonesové jsem jí měl rád. V Chicagu už mne místy prudila, ale to co provedla tady ... Hnusná jako noc, nulová snaha o pořádné herectví a vůbec celkově by se bez ní příběh naprosto obešel, takhle pouze dokončuje dílo zkázy. Stručně řečeno: Dva dobří herci, jeden průměrný, jedna otřesná, příběh na sebevraždu a znásilnění westernu kultovní osobou. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení probíhalo v amerických státech Texas a Nové Mexiko. (Terva)
  • Ed Harris původně chtěl, aby jeho postava měla vlasy. Vybral si paruku a dělal s ní kamerové zkoušky, ovšem nakonec se rozhodl raději hrát holohlavý. (HappySmile)
  • Roli Muellera hraje Daniel Parker, syn Roberta B. Parkera, autora původní novely Appaloosa. (Lichty)

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama