Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 2
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Gimp

Gimp (hodnocení, recenze)

Lepší. Horší. Lepší. Horší. Lepší. Horší. Šampaňské. Lepší. Horší. Lepší. Horší. Šampaňskéééé

Tsunami_X

Tsunami_X (hodnocení, recenze)

Ty voe jdete s tim hypem. Clovek aby se pak stydel necemu novymu a ocekavanymu loupnout petku, protoze se mu to libilo. Takovy kouzelne zdegenerovany pojem.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Hydr0gen: ale woody už jich napočítal 170. Každý máme asi trochu jiné rozlišovací schopnosti :-))

woody

woody (hodnocení, recenze)

Renton: S někým si mě pleteš, kvůli takovým prkotinám jako Watchmeni z topky nevyhazuju ;) Jen je to zajímavý vzorek chování, který přisuzuji právě tomu přechodnému nadšení nebo chceš-li hypeu...

Hydr0gen

Hydr0gen (hodnocení, recenze)

Ale no tak...hlas, který staví Watchmenny nad TDK tady byl tuším zatím jenom jeden...

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

woody: ...alespoň vidíš, jací jsou to blbci!! Má to cenu je řešit? Pokud je máš, jako Shadwell, v topce, tak je vyměň za rozumnější a hotovo.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Rob Roy: V pořádku. Ale pochop mě. Tady nejde o postavení, ale o to, že každý druhý se ptá jaké je to v porovnání s TDK a každý třetí už tvrdí jaká je TDK slabota (byt to jsou vesmes ti sami co loni nadšeně hlásili že filmová historie Batmanem končí)...

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

to sa presne chystám absolvovať... z prvej projekcie mám pocit, že vo výhode je divák neznalý predlohy... keby som nečítal komiks a nevedel o existencii režisérskeho zostrihu a animovanom filme o Čiernej lodi, tak sa vznášam v oblakoch a Strážci sa mi vyliezajú na piedestál Blade Runnera a Matrixu... takto sa neviem dočkať, čo bude dalej a beriem to ako prvú poriadnu informáciu o SKUTOČNEJ adaptácii tohto diela - ktorá sa zdá byť v rámci možností mainstreamového filmu zázračná!!

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

woody: Ale notak. Musel jsem si trochu rýpnout, ale neber si to osobně. Poslední dobou se každý druhý film obviňuje z hypu a mně to otravuje. Vždyt je to jenom 84%, postavení TDK nemůžou Watchmeni nikdy ohrozit :) A těm co si myslí že byli naoporvé zklamáni doporučuju mrknout na ten film ještě jednou, už pak vědí do čeho jdou a očekávání se jim nepletou do vnímání.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Aha, takže je to závist...
Renton: Právě že to není nic... jen takový guláš jak říká Rob...

IAMAD

IAMAD (hodnocení, recenze)

Špičkový zfilmovaný comics, lepší jsem doposud neviděl. velmi naturalistické, super kamera, hudba atd. Doporučuji.

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Niktorius: Tak to neber vážně a zajdi si na to. Pokud je nějakej film od začátku roku kterej se musí vidět v kině, tak jsou to Watchmen (Fincher a Boyle prominou)

Lateef

Lateef (hodnocení, recenze)

Watchmeni přidali v sobotu 18,5 M. S pátkem tedy 43,5 M, 1. víkend tak cca 55 M... což je slušné, ale myslím, že studio čekalo víc...

SeanLSD

SeanLSD (hodnocení, recenze)

No však sa ani nedalo čakať, že by sa Watchmeni stali nejakou vyslovene kinematografickou klasikou, ktorú budú všetci bez rozdielu milovať a žrať a uznávať. Na to majú príliš problematickú predlohu, ktorá sa nedá spracovať jednotným štýlom. To je vo filme zásadný problém - nevzniká akýsi ucelený hladký emocionálny dojem ako v nejakom poondenom Forrestovi Gumpovi. A tak napriek všetkej genialite a snahe a všetkému tomu úchvatnému gejzíru mnohosti, čo sa hlavne na neznalcov komiksu z plátna vyvalí, musím uznať, že z čisto filmového hľadiska vychádza Temný rytier o hodný kus lepšie...

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Zmínkou o "meditování na úrovni Aronofského Fontány" jsi shodil index mého očekávání o několik řádů....

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

woody: Já měl vždycky za to že hype funguje naopak, že pak budu zklamaný že to nebylo tak dobré. Ale vidím, že si to každý vykládá podle toho jak se mu to hodí a jak "závidí" že film se mu nelíbil jako většině. Tenhle film má všechno - humor, pecka vizuál, zajímavé postavy, emoce, meditování na úrovní Arronofského fontány, Blade Runner pasáž, sex, brutalitu, skvěle vybranou hudbu. Je to guláš, ale všechno to funguje, jednu chvíli se cítím povznesený úvahami o životě, pak si užívám péčko komisových hrdinů a poté třeba brutalitu a černý humor. A pak do toho zazní hippísáckej Jimmy Hendrix. Co chtít víc? :)

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Jakej "TDK hype"? Tohle není tutová variace na krimi film (pro všechny). Watchmen ocení znalci (a nemyslím jen ty komicsové)!

woody

woody (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Já stejně věřím, že po tom DC bych to taky mohl vzít na milost, ale i tak tu vidím "TDK hype" letošní sezony a to jeste ani nezacala...

Xspy

Xspy (hodnocení, recenze)

Tak jsem se právě vrátl z kina . Ty tři hodiny se dají poznat stejně jako u Temného rytíře . Nedotknut předlohou ani výraznějším sledováním dění okolo filmu jsem byl příjemně překvapen . V tom filmu je všechno a drží to pohromadě :D Pokud jsem šel původně na další Xmeny , tak odcházím s úsměvem na rtech - ne není to vůbec laciná efektní akce s likvidací hlavního záporáka na konci . Převést nefalšovanou dekadenci do superhrdinského plátku , ve kterém hrdinové nemají profil supermana , a odlišit se tak od většiny zajetých šablon Hollywoodu ... to chtělo odvahu a geniální scénář . Takže pokud někdo film strhává jen kvůli nedostatku prznění předlohy , měl by se chytit za nos a propláchnout bulvy - možná právě proto film boduje a nabízí to co vyhladovělé diváctvo již delší dobu nedostalo . Až na menší zmatek se vzájemnou známostí identity hrdinů (což mohlo bý i mylně přeloženo v titulcích a nebo jsem něco přehlédl ) a prapodivně rychlý útěk při evakuaci jsem si nevšiml výraznějšího fopá a neakceptovatelné nelogičnosti . Rozhodně tohle je film , který se do filmových análů zapíše hodně tučným písmem .

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

woody: Holt jsem dnes byl v kině podruhé a zbrousily se hrany. Když Manhattan říká ke konci "Chodil jsem po povrchu Slunce....." a já to rozechvěle poslouchal, pořád mi to svou poetikou něco připomínalo. Pak mi to doklaplo - Rutger Hauer - Blade Runner. prostě palba za 5* a sekvence "vzpomínání Manhattana na Marsu" jedna z nejsilnějších filmových montáží vůbec.

Gimp

Gimp (hodnocení, recenze)

Tak mám pocit že tu je takovej tábor lidí co se jim to nelíbilo a vytýkaj tomu nedostatek invence tvůrců a zároveň to že se to nedrží věrně předlohy. Myslím, že zastřelení Kennedyho je prostě jen k navození hezky americký atmosféry Nixonovy éry, stejně jako jeho zvolení potřetí (což je protiústavní).

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama