Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 3
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Recenze (2 105)

Ruprecht1. 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto bez znalosti komiksu a maximálně mě těch 3 a půl hodiny přikovalo k televizi. Bravurně natočený film a mrzí mě, že mi utekl v kině. ()

olly32 

všechny recenze uživatele

Výborný komix od výborného autora prevedený na filmové plátno výborným režisérom... Veľmi akčná, brutálna, farebná,efektná a čiernym humorom nasiaknutá komixová zábava o superheroes, z ktorých je skutočný superhero vlastne iba jeden. Watchmen sa vlastne neposúvajú dopredu priamo, sú zostavené z flashbackov, ktoré sú zostavené tak, aby divák pochopil dejiovú postupnosť, občas ale trochiuzdĺhavé s nudnejšími pasážami. U mňa veľmi ale cez to všetko veľmi milé prekvapenie.... vlastne som ani nebol veľmi prekvapený, keď som ešte pred zhliadnutím filmu videl meno režiséra :) 85%. ()

eamee 

všechny recenze uživatele

Kde bych jen začala...přiznám se, že komiksovky mám moc ráda, opravdu. Ale tenhle film jsme nejspíš bud nepochopila a nebo ho potřebuji vidět ještě jednou. Příběh hrdinů respektuji, postavy jsou velmi zajímavé nejvíce mě zaujala postava Rorschacha - maska byla výborná a herec co postavu hrál nesmírně charismatický. Zack dává postavám prostor, aby je divák mohl lépa poznat, dobře. Avšak děj mi nijak srdci nepřirostl, chvílemi docela nuda. První polovina filmu byla určitě zajimavější druhá lehce protrpěná už aby film skončil. Dám Zackovi ještě jednu šanci a snad film pochopím lépe.. ()

Belbog 

všechny recenze uživatele

Ten úvodní sestřih o superhrdinech v průběhu času mě opravdu nadchnul. O zbytku filmu to ale říct nemůžu. Je hezké, že porušuje různé stereotypy týkající se superhrdinů (stárnutí, sympatičnost, ryzí charakter, motivace atd.), ve skutečnosti z nich ale až tak moc nevybočuje, takže si člověk na konci filmu uvědomí, že to bylo opět klasické "záchrana světa-milostná zápletka-megalomanský padouch". Rozhodně z toho šlo vykřesat víc, zvlášť při té délce. (Komiks jsem nečetl, tak nevím, jestli tam se to daří, nebo ne.) ()

ogy86 

všechny recenze uživatele

Pokud čekáte klasickou komiksovou jízdu ve stylu dnešních Spidermanů nebo Iron-manů, asi budete zklamání, ale pokud chcete něco originálního, vřele doporučuji. Už netradičně pojatá sekvence úvodních titulků podbarvená songem The Times They Are a Changin mě do filmu doslova vtáhla a pak jsem si už celé tohle netradiční dílo jen užíval. Vše podtrhává skvěle vybraný soundtrack namíchaný z dobových písní a tvorby Tyler Batese. Líbí se mi, že režisér vsadil na prakticky neznámé herce, kteří se mu odvděčili velmi dobrými výkony. Nejvíce si mě získala skvěle napsaná i zahraná postava Rorschacha. ()

East12th 

všechny recenze uživatele

Moja srdcovka od prvého zhliadnutia. Jeden z mála filmov, ktoré som ochotný pozerať stále dokola pri všetkých možných príležitostiach. Nadčasový príbeh je ovenčený napríklad cenou Hugo , alebo faktom že to bol jediný komiks, ktorý sa objavil v rebríčku časopisu Time ( v kategórii All Time 100 Greatest Novels ). Jeho filmové spracovanie ma vždy uchváti od prvých tónov Times they are a changing až po záverečnú drsnú vsuvku od My Chemical Romance ( s piesňou od Boba Dylana taktiež, je nutno pripomenúť ). Absolútna dekonštrukcia klasického superhrdinu, alternatívna história studenej vojny, celkový koncept superhrdinu v reálnom svete... A tak ďalej, všetko pokope v neuveriteľnej súhre výnimočného príbehu, kvalitnej hudby, skvelého spracovania a zložitej symboliky. Pre mňa film, o ktorom je zbytočné čokoľvek písať, z obavy o filmový zážitok. Toto jednoducho treba vidieť. ()

beaverkiller 

všechny recenze uživatele

Chtělo to hodně odvahy dokoukat až do konce. 162 minut je docela nálož a to většina času jsou filosofický kecy, lépe řečeno sračky. Ze začátku to ještě jde, protože člověk pořád doufá, že se začne něco dít. Časem ale ztratí iluze a pak je to nuda. No víc keců o ničem snad nikde jinde neni. Sestříhat na max 95 minut a bylo by to mnohem lepší. Radši bych viděl hořet školku plnou dětí než tohle znova. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi povedené dílo, podbarvené osobitou hudbou. Velmi solidní zápletka a vyústění jsem v kině téměř nerozdýchal. Komiks se spoustou krve, drsných postav i překvapení. Zkrátka vše, co člověk může od komisku žádat. ()

Tomrou 

všechny recenze uživatele

Podle mne nejlepší zfilmovaný komiks všech dob, na který nemají ani Avengers, kterým jsem dal 95%. Škoda jen, že je a může být jen jediný díl. Kamera, režie, scénář i hudba z hitů 60-tých let je prostě geniální. Hlavní postavy jsou všechny zahrány věrohodně a hlavně nezapomenutelný Rorschach. Snyder je pro mě jeden z nejlepších režisérů, což ostatně dokázal i ve filmech 300 nebo Man of Steel, a konečně dospěl. Doporučuji ke shlédnutí verzi Director´s cut s animovaným příběhem The curse of Crimson Corsair . Hodnocení jednoznačných [100%] ()

MattCorman 

všechny recenze uživatele

Komiksovou předlohu znám velmi dobře, proto jsem se těšil na tento film, který se zdařil velmi dobře. DC + watchmen = zábava. ()

speedy002 

všechny recenze uživatele

Som síce fanúšikom komiksových superhrdinov a to obzvlášť vo filme, ale fanúšikom tohto niesom. Film začal dobre, no po pár minútach ma prestal baviť a dopozerať ho do konca bolo trápenie. Netvrdím, že sa na to nedalo pozerať, ale určite som čakal viac. ()

kacenkin 

všechny recenze uživatele

Začnu trošku negativně... příliš roztáhané, nafukované, mnoho řečí na nic. Jako pokus doslovně přenést tak monstrózní comics na plátno je prostě vždy dilema, co nechat, co uhladit, co vyhodit... jak to udělat co nejkomerčnější... No, některé postavy jsou perfektně zahrané a je radost je sledovat a držet jim palce , Rorschach. Některé jsou spíš otravné a je jedno, že mají hrát prim... jako je nabubřelý megamodrák. Celkově moc dobře pojmutá atmosféra a film umí vtáhnout do děje. Za mně 80 a doporučuji každému fanouškovi. V kině paráda. Režie a kamera super. Tohle se dá zkouknout vícekrát. ()

Regeindy 

všechny recenze uživatele

Nebýt režisérovy záliby v zpomalených záběrech a nesmyslného tlachání modrého Manhattena byl by to jedinečný originální filmík s výborně natočenými scénami a s hrdiny, kteří jsou úplně jiní, než na jaké jsme zvyklí. ()

Valda2 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem shlédl více než 7x. Poprvé jsem jej vůbec nechápal, ale po vícero shlédnutí mi tento film rozšířil spektrum vnímání. Také jsem shlédl Ultimate cut, který byl super a dával do filmu nové události, které byly takovou "omáčkou" a byly fantastické. Sice jsem film stahoval 5 dnů, protože 720p kvalita a nedostatek seederů mi to značně omezoval. Ale jak říkám, film stojí za to ! ()

mombasamomo 

všechny recenze uživatele

Podotýkám, že asi tak dva týdny před shlédnutím filmu jsem četla komiks, takže jsem ho měla v živé paměti. Film se hodně povedl, málokdy se stane, že se tak moc drží své předlohy. Je jasné, že ale vždy dochází k určitému vypouštění oproti předloze - mně bylo například líto, že vypadl stánkař, který si tak rád povídal. Čím mě film naprosto dostal, bylo úvodní intro na hudbu Boba Dylana, kde byla shrnuta historie Minutemanů. Na filmu obdivuji i herecké obsazení - Rorschach se naprosto fantasticky podobá své knižní předloze. Malinkatou výtku mám k postavě Adriana Veidta, kterého jsem si představovala trošku robustnějšího. Ale jinak hodně dobrej film. ()

Bullet 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem absolutně šajn o co v tom filmu jde.Musím v mnoha ohledech souhlasit s Galadriel, film se vymyká většině současné americké produkce a je svým způsobem originální ale mě osobně hodně vadilo že sem si připadal jako kdybych se díval na třetí díl Matrixu aniž bych předtím viděl jedničku a dvojku. ()

ferdomravec 

všechny recenze uživatele

O tom ze je to komiks som sa dozvedel az z kritik tu na csfd. Filmom som bol uneseny. Vizual miera erotiky a brutalita. Musim suhlasit s jednou castejsie opakovanou vetou Verbala s ktorou sa plne stotoznujem " kedy si producenti uvedomia ze v dnesnej dobe internetoveho porna neake to Rko neuskodi. Osobne som sa najviac stotoznil s postavou Rorschacha. Aj napriek tomu ze som v realnom zivote zastanca kompromisov plne suhlasim s fylozofiou postavy BEZ KOMPROMISOV. Zaver ma donutil rozmyslat ako by som v takejto siuacii reagoval ja. Teoreticky na 100% ako Manhattan. Prakticky sa dufam nedozijem ani slabeho odvaru takehoto rozhodnutia :) ()

Marwin3D 

všechny recenze uživatele

Bylo to takový divný.. spíš drama.. než akční snímek o superhrdinech.. Taková surová realita bez větších příkras.. Vyvolalo to ve mně smíšený pocity.. v hladině 4,3* :o) ()

CitySP 

všechny recenze uživatele

Chápu,že přenést Watchmeny na filmové plátno je hodně těžký úkol. A proto se tento projekt určitě měl ještě nechat ležet, protože tohle se rozhodně nepovedlo. Vesměs se jedná o nejnudnější film podle komiksové předlohy. Daniel - nejnudnější ze všech, superhrdinka se superschopností roztahovat nohy. To by asi ještě všechno šlo, jenže 99% herců totálně k ničemu. Své hodnocení vztahuji jen na postavu Rorschacha, ten byl opravdu skvělý. Mrzelo mě, že mu nebylo dáno více prostoru a spíše se věnovala pozornost sexu nechutného herce s 'plochou' herečkou :))))) ()

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama