Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 4
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Recenze (2 105)

bery71 

všechny recenze uživatele

Na filmové zpracování Strážců jsem si počkal trochu déle. Považoval jsem za vhodnější se napřed pustit do komiksového originálu a až poté zhlédnul Snydrovo převyprávěné dílko. A udělal jsem dobře. Komiks, který mě zcela uchvátil svými charaktery postav a dějovou linkou, je totiž zkrátka svůj. Nemusí podléhat nátlaku producentů a svůj příběh si může vykládat, jak dlouho se mu zachce. Na druhou stranu, nikde není psáno, že by filmové zpracování mělo doslova kopírovat komiks (podobně jako tomu bylo u Millerovo Sin City). Zack Snyder zkrátka celý příběh vzal a zpracoval tak, aby se neznalí filmoví diváci nažrali a komiks zůstal celý (skoro). S výjimkou Ozymandiase jsou všechny hlavní postavy ztvárněny fantasticky a místy lehká, místy téměř zásadní dějová odbočka či objížďka se dá přetrpět, nehledě na to, že ten, kdo nečetl komiks, si ničeho ani nevšimne. Velké plus ale musím Zackovi přidat za geniálně sestříhané akční sekvence a hlavně za hudební doprovod, kdy s brilantním citem zařadil světové hity (výjimku tvoří první píseň u titulek). Škoda jen že kvůli filmové stopáži musely být (zcela logicky) vynechány některé méně důležité postavy a příběhy z originální knížky. ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý "šedý" film, který nastiňuje jakousi podivnou rovnováhu - chvílemi strháva veškerou lidskost, smysl života i potřebu jej chránit a v momentech jiných, je opět vyzdvyhuje do nedosažitelných výšin našich tužeb! ()

*Colorado 

všechny recenze uživatele

Jsem jeden z těch komiksem neposkvrněných a film se mi líbil. Pravda, je to trošku delší záležitost, ale nezaznamenal jsem u sebe žádnou ztrátu pozornosti, takže se odvažuji říct, že v tomto případě nejsou téměř 3 hodiny problémem (pokud ten čas samozřejmě máte). Jinak jde o trošku jiný film o maskovaných hrdinech, ale to je zřejmě hodně způsobeno onou předlohou. A poznámka nakonec, být superhrdina, tak se nechci jmenovat Sůva... ()

Napospas 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanda předlohy, kterou jsem četl minimálně 4x (a že to není zrovna komiks na den nebo na dva), jsem čekal téměř celý rok, než jsem se odhodlal podívat se na film. A musím říct, že tak příjemně překvapený jsem nebyl už hodně dlouho. Velice příjemné na pohled, očividně není na stylové efekty potřeba 300$ milionů, perfektní soundtrack, kromě závěru a nezbytného osekání minimum změn v ději; tak vypadá kvalitní komiksová adaptace. Herecké výkony solidní, nebyl problém spojit si herce s postavami v komiksu a to může možná vadit nečtenářům předlohy, neznají tak hluboce jejich motivy a minulost. Jinak mě ale nenapadá nic, co bych mohl vytknout. Zajímalo by mě, jak se na to tváří Alan Moore, pokud vím, tak zatím snad všechny filmy podle svých komiksů sepsul jak zákon káže.. P.S.: málem bych se zapoměl zmínit o jedné z nejlepších milostných scén posledních let :) ()

BerniX 

všechny recenze uživatele

Už úvodní titulky byly na "oskara", zaznívají tu výborné písnicky. Film má pomalejší tempo, ale to neni na zavadu. ()

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem bezmála tři a půl hodiny dlouhou verzi a musím říct, že se Watchmen v mých očích zařadili mezi nejlepší adaptace komiksu, jaké kdy byly natočeny. Hned první scéna s Komediantem a úvodní titulky nastolují výbornou retro-realistickou atmosféru, která až do samotného konce nevyprchala. Herci jsou skvělí (nejvíce mi v paměti utkvěly postavy Rorshacha a Ozymandia), efekty taky, k tomu všemu se Snyderovi podařilo ukočírovat nesmírně vrstvený scénář při zachování srozumitelného děje, za což má můj obdiv. Navíc jsem opravdu po dlouhé době viděl přehledně sestříhané akční scény. Pro mě jednoznačných pět hvězdiček. Jo a zapomněl jsem se zmínit o velice příhodně zvoleném hudebním doprovodu, ze který bych nejradši dal hvězdičku šestou. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Je ale pravda,že nebejt tam ten Rorschach,tak to zeslábne tak na **,já vim,že má na tý masce inkoustový skvrny dělající psycho-test,jenže spíš mi to připomíná hodně nasranou krávu... ()

Pr4d3d 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to po "Nolanových Batmanech" nejlepší film podle komiksu. Komiks jsem četl, je fantastický, a musím uznat že film rozhodně nedělá své předloze ostudu. Po více jak roce zhlédnut tří a půl hodinový "Ultimate cut", který mi jen potvrdil genialitu tohoto díla. ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Suprová předělávka komixu, hudba mě tam opravdu seděla. Na tento film se kdykoli rád podívám. Už v úvodních titulcích je dost zajímavých a důležitých věcí. Watchmen jsou vtipnější, než většina komedií, děsivější, než většina horoů, akčnější, než většina akčních filmů, napínavější, než většina thrillerů, fiktivnější, než většina Sci-Fi, romantičtější, než všechny romantické filmy a navíc mají skvělý příběh. Konečně jsem film viděl i v nezkrácené verzi, tzn. o hodinu déle trvající potěšení z tohoto skvostu. Nejradši bych se na tu nezkrácenou verzi díval každý den, až do té doby, než ji budu umět na zpaměť. Každá minuta filmu je tak emotivní a řekl bych až dokonalá. Každá postava je propracovaná až do detailů. Sice jsem si ve nezkrácené verzi všiml pár nesrovnalostí, ale za to určitě mohlo to, že jsem se plně nesoustředil a po dalším shlédnutí mě už snad bude sedět všechno. Nejvíc se mě líbyli postavy Rorschach, Komediant a Doctor Manhattan. Nejoblíbenější hláška: "Nejchytřejší člověk mě může ohrozit stejně, jako nejchytřejší termit." - Dr. Manhattan ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Až do premiéry jsem Snyderovi nevěřil nos mezi očima.Myslel jsem si,že se nejslavnější komiks všech dob pod jeho vedením rozpadne do ostudné smršti efektních záběrů a jeho mnohovrstevnatý příběh zmizí pod nánosem zbytečných zpomalovaček.Nestalo se tak.Snyder sice nenatočil geniální dílo,jak se tady docela hojně zmiňuje,ale rozhodně se nespokojil s filmem pro masy.Z Watchmenů tak nakonec vylezlo poněkud problematické a příliš naleštěné,ale taky vizuálně promakané a relativně hluboké dílo,které bylo odsouzeno k finančnímu krachu.Za mě spokojenost,protože nezfilmovatelný komiks byl zfilmován velmi zdařile a důstojně.Což nebyla žádná samozřejmost. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Takže takto: komiks neznám a je mi to jedno. Tady film nezapůsobil jako jinde - např. u X-Menů, kde jsem kvůli filmu (první díl) do komiksu příležitostně rád nahlédl. Tady mi ani jedna postava nebyla sympatická - teda sorry - Rorschach byl krutej. Děj mi přišel debilní, i přes impozantní vizuál jsem byl velmi zklamán. Nevím, jak film ctí předlohu, ale vím, že mě úplně ubil. Nejvíc mě dostal ten modrej kokot - Dr. Manhattan! Ty jeho filozofický vsuvky během děje na mě působily jako úder Thorova kladiva. Takhle si záživnej film dle komiksu nepředstavuju. Takže jen pro fandy, nebo pro pseudofilozofy. Já se chci bavit, ne nudit či přemýšlet. Natož u komiksové adaptace!!! ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Director's cut je boží, ale páni. 3 hodiny jsou fakt moc. Nicméně pořád to byla skvělá zábava. Vymazlený efekty, herecký výkony taky dobrý, Monžá by mohly být i 4,5*. Ale nechám 4. Něco mi na tom jakoby chybělo.. ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání, začátek filmu výborný, ovšem poté to začalo nějak vyčichávat až to vyčichlo úplně a já jsem se párkrát přistihla, že koukám na hodinky a dokonce jsem se párkrát i nudila, což se mi u komiksových adaptací moc často nestává...Určitě je na vině i dlouhá stopáž, dle mě naprosto zbytečná, a výkony herců, které stály za starou bačkoru. Některé scény byly ale výborné + výborná hudba. Ale přesto se Watchmeni s 300 nemohou rovnat...55% ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Kultovní záležitost. Komiks jsem neznal, ale tohle mě vzalo. Překvapivě snesitelně působí všudypřítomné flashbacky, které postupně dávají dohromady tuhle alternativní historickou linku, doplňují detaily ze života superhrdinů a na konci vedou k finále, které asi nikdo nečekal. Na komiksový film nečekaně promyšlené, jen té komiksové akce by mohlo být o chlup víc. Rorschach je borec! PS: Vřele doporučuju Director's Cut nebo rovnou Ultimate Cut, je to mnohem srozumitelnější a kompletnější... ()

PepeCCM 

všechny recenze uživatele

Neznám předlohu, ale tak trochu jíný komiks s tak trochu nečekaným koncem i přesto, že se "záporák" dal odhadnout celkem brzo. FIlm jsem vnímal ve dvou rovinách. Na jednu stranu jsem si užíval všechny skvělé a atmosférou nabité scény s Rorschachem a Komediantem a naopak trochu mě nudily scény s Dr. Manhattanem a Adrianem. I přesto, i díky skvělým úvodním titulkům a výbornému soundtracku musim dát za 4... ()

Elbarto08 

všechny recenze uživatele

nuda a nuda a nuda...vlastně jsem tou nudou nepřešel k něčemu, co není seznamvování s postavami, jejich minulostí a flashbacky... Ale dvě hvězdičky dávám za to, že se tam určitě něco dobrýho stane ()

HDeer 

všechny recenze uživatele

Pán Manhattan ma svojou neskonalou dokonalosťou až nudil. Nebyť jeho sci-fi aktivít, s čistým svedomím prispejem najvyšším hodnotením. Najlepším charakterom je samozrejme Rorschach - postava špecifická originálnymi spôsobmi a záživnými myšlienkami. Okrem neho je vo filme minimum akcie v pomere ku filozofickým replikám a spomienkam postáv. A finále? Absolútna deformácia dejovosti, aj celkom zaujímavý súboj bol prerušený "Bohom" a zvyšok mi pokazil celý zážitok. V rámci adaptácie komixu, ide ale o vynikajúce spracovanie. ()

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se začínají množit filmy s podobnou Hero tématikou a bohužel 95% z nich nemají kromě fanoušků co nabídnout. Viz zde. Pěkně natočený, parádní bitky atd. co se týče technické kvality filmu jako takové. Už si připadám jak u těch pitomých her, u kterých se cca od roku 2004 možná i dřív přestalo koukat na to nejdůležitější a zaměřilo se jen na efekty a grafiku. Zpět k filmu- příběh- celý film se nám v podstatě představují jednotlivé příběhy ,,komediantů'' , kterých je opravdu dost a ačkoliv by se zdálo, že skoro tři hodiny jsou na seznámení dost, nebylo vyřčeno nic, co by mě na nějaké postavě zvlášť zaujalo( až na Rorschacha). Popravdě vzhledem k danému žánru mě ale film i celkem příjemně překvapil, protože mě většinou tyhle filmy nudí. Je to ten typ fantasy/sci-fi které nemusím a když už, nesmí to být přeplácaný a to je problém tohodle filmu. Všechno v tom filmu vypadá hezky ale nefunguje to. No alespoň za bitky a pána s flekatou kuklou 2*. ()

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama