Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 1
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Recenze (2 105)

RakeW 

všechny recenze uživatele

Kinoverzi jsem nikdy neviděl, režisérský sestřih jsem před lety ohodnotil za čtyři. Ani nevím, proč tak "nízko", snad jsem byl onehdy ještě plný dojmů z četby předlohy a trochu mě rozlítilo, že jsem se ve filmu nedočkal oné obrovské slizké kreatury, která zalehla NY. Po zhlédnutí tříapůlhodinového ultimátního sestřihu (obsahujícího i animované dobrodružství okolo Černého škuneru) zvyšuji na hodně vysokých pět. Film pro potěchu oka i duše... ()

Clu 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem přečetl komiks a to mi dodalo potřebné nadšení vidět film, který mě do té doby vůbec nezajímal. Viděl jsem tři a půl hodinový ULTIMATE CUT, ve kterém je toho asi nejvíc, co jde, takže vůbec nevím, co chybělo v těch dalších verzích (zejména té pro kina). Ale odnesl jsem si z toho následující. Zack Snyder je ideální člověk na věrný převod komiksů na filmové plátno. Všechna rozhodnutí, jak převést tohle a tamto z komiksu jsou chytrá a fungují. Jakmile se ale začne odlišovat, okamžitě začíná být zřetelné, že nepochopil. A to se projeví zejména na konci. Část toho pravděpodobně byla upravena pod nátlakem producentů, aby diváci dostali svůj díl akce a klišé a ti neznalí předlohy neodcházeli úplně zmatení. Bylo to blízko. Dokonce velmi blízko, protože Zack Snyder natočil prakticky všechny důležité scény přesně podle komiksu a se stejnými dialogy (občas to "šustí papírem", ale dokud tím komiksovým, odpouštím). Ale půlka těch scén byla vystřižena a poslední třetina změněna. Škoda, do půlky jsem uvažoval o pěti hvězdičkách, protože to opravdu bylo, jako vidět jeden z nejlepších komiksů vůbec opravdu ožít ve filmové podobě. ()

Skawin 

všechny recenze uživatele

Komiks neznám, ale film mě nijak nenadchl. Po shlédnutí jsem se vracela znovu k začátku, abych ho vůbec pochopila. Celkem pěkně výtvarně zpracované, ale jinak nic moc. ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal hodně slibně, ale přecejenom film trvá tři a půl hodiny (viděn Ultimate Cut) a to se takřka bez děje utáhnout nedá. Levný klipoidní feeling, absenci akce a často samoúčelné násilí by se dalo překousnout, ale modráskovo filozofování o ničem, nekonečné nudné dialogy postav a již zmíněnou absenci děje už nikoliv. Tři hvězdy jsou za místy dobře zvládnutou temnou vizuální stránku, hlavní sexy hrdinku a za Rorschacha, díky kterému jsem to dokoukal do konce. Takové blábolivé komiksáky, ale opravdu příště nemusím. ()

7ynek 

všechny recenze uživatele

Tato báječná komiksová adaptace mě opravdu „dostala“ svojí komplexností až při třetím shlédnutí filmu a přečtení komiksové verze mezi druhým a třetím shlédnutím. To teprve doceníte všechny detaily, celou tu propojenost a ucelenost světa ve kterém Watchmeni fungují. Víte, jako první jsem viděl filmové zpracování tehdy v kině a prožil jsem zklamání nad nedostatkem „akčních“ záležitostí, nedostatkem superschopností, které vynahrazoval pouze dr. Manhattan. Prostě to pro mě nebyl komiksový film jak se patří, to sem si tehdy myslel. Zřejmě jsem do toho musel dorůst. Musím říct, že můžu jen doporučit si nejdříve přečíst předlohu, jak to tak bývá, vychutnat si děj a jednu z nejlepších "point" v dospělém komiksovém světě. Přinese vám to zamyšlení nad spoustou věcí. Jako například, co je a co není „normální“, jestli pro vyšší dobro se musí něco obětovat nebo třeba to, jestli si umíme připustit věci nepříjemné… pro mě filosofický-epický-hrdinský komiks, který zaslouženě nese přívlastek přelomový. [5*][7ynek] ()

IGNI 

všechny recenze uživatele

Dialgy nudné, děj nudný(spíš žádný), byl tam vlastně nějaký pořádný záporák? Strašně otravné kecy, nechápu, jak to může mít tak vysoké hodnocení. Vizuálně by to snad šlo, ale to je prostě málo na to abych tomu dal víc. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Zack Snyder. Jeho filmy mi v mnoha věcech velice připomínají moji vlastní fantazii. Speciálně potom právě Watchmen, a Sucker Punch. Vidím tam náznak něčeho, co je od malička mým ideálem. Je to kombinace atmosféry, hudby, nadpřirozených bojových akcí, a určité týmové spolupráce kladných postav. Ale na druhou stranu, dokáže pan Snyder tenhle dokonalý základní potenciál, obalit do nesledovatelně trapného, nudného obalu, který je špatně obsazený, (Åkermanová a Wilson, příšerné), zbytečně dlouhý, a plný velice hloupých filosofických úvah. Podle mne, je Rorschach výborná postava, a i několik jeho scén (např. ve vězení) je výborných, odhlédnuto od zbytku filmu. Ani závěrečný "kanadský žert" není špatný nápad, ale ten svítící modrý naháč, ta hnusná slečna ve žluto-černém latexu, některé megatrapné dialogy, to se nedá ignorovat. Dokonale podělaný potenciál. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Další film, kdy všichni masturbují nad tím, jak je film skvělý, tak se na to celý natěšený podívám a... nic, vůbec nic. Je to velice dobře natočeno, má to skvělý příběh, který je postupně odkrýván a vyprávěn různými postavami (nejvíce Rorschachem) i konec nepatří mezi nejtradičnější a úplný závěr se mi líbil, ale celkově mi to přišlo divné a nedokázalo mě to pohltit tak, aby to bylo aspoň na 4 hvězdy, potenciál to má, ale bohužel se nepodařilo, ale nenudil jsem se. Naštěstí jsem viděl jen "běžnou" verzi, při představě další půlhodiny až hodiny sledování, bych to asi do konce nevydržel. ()

Alex24 

všechny recenze uživatele

Mmm... asi jsem si měl nejprve přečíst pár komiksů, abych z toho byl víc odvařenej. Komiks jsem nikdy nečetl, dokonce ani do doby, než mě kamarádi v roce 2009 začali opruzovat s tím, abych se na to podíval, jsem o Watchmenech nikdy dříve neslyšel. Film to byl dobrý, ale tím bych nějaké vychvalování ukončil. Nebudu film ani nijak cupovat na hadry, protože nebyl ani nijak špatný, kromě faktu, že by se stopáž dala bez nějakých trhlin na ději zkrátit zhruba o čtvrtinu. Chvílemi to bylo příliš dlouhé. Opravdu mi už není dvanáct a nepotřebuji vidět zhruba dvouminutovou soulož dvou hrdinů v lodi jednoho z nich, abych ukojil svoje pubertální libido. Celý mi to tak nějak sedělo na ty tři hvězdy, i když jsem zhruba půl hodiny před koncem nevěděl, kolik dám a uvažoval jsem upřímně i o menším hodnocení. Naštěstí se na konci vše vysvětlilo a vyvrbilo tak, že mě to pak bavilo a opět jsem zjistil, že čekat na rozuzlení opravdu není na škodu. Nakonec z toho byla kvalitní podívaná (a Malin Åkerman je vážně kost), kterou v mých očích sráží jen ta tuctovost, podobných filmů je moc a navíc s kratší stopáží. PS:.Vzkaz mému kamarádovi. John je bezšarakterní blbeček, kterej ani nemůže ojet svojí holku, aniž by nemakal. Pro mě je největší frajer Rorschach. Není to možná bůh, ale na pivo bych šel radši s ním, než s modrým naháčem. Howgh. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Zejména od Snydera nečekaně hutný krok mimo nejen komiksový mainstream, i když si myslím, přestože jsem komiks v ruce neměl, že mu specifická předloha ani konvenční zpracování neumožnila. Watchmeni jsou obsahově VELMI dospělí a to nehovořím jen o eRkové kazajce, která filmu mimochodem sluší, ale i tématická hloubka a obsah, dodává všem hrdinům hmatatelně lidský rozměr. Právě detailní práce s postavami na pozadí/v popředí psychologické nukleární války dělá z Watchmenů onu zmíněnou hutnou podívanou. Vizuální mazlení, které jsme od Zacka Snydera čekali, umí navodit atmosféru absolutního komiksového berserku, stejně jako dokáže přeladit na niterně intimní strunu, aby následně Rorschachův over voice zašlápl naději hluboko do realisticky cynického bláta. Snyderův tvůrčí perfekcionismus Watchmenům čouhá skutečně z každého záběru a neobyčejně šťastná ruka při výběru herců jejich inteligenci a ambicióznost dotahuje na 100% - ní hranici. Zackovi se podařilo téměř nemožné, a to že natočil téměř dokonalou adaptaci podle mnohých nezfilmovatelného. To téměř jen kvůli tržbám, které podobně odvážným projektům do budoucna na růžích rozhodně neustlaly. 100% P.S. Viděl jsem všechny verze a asi umě vítězí zlatá střední cesta, tedy Director´s Cut. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Takyyy dost iny komixovy film. A i ked som pozeral 3,5 hodinovu verziu, ubehlo to fajn. Urcite k tomu dopomaha vycukrikovany vizual, no a bojove sceny su uz uplne lahodky. Tiez uvodne titulky su dost cool. K tomu alternativna realita, zopar superhrdinov (najlepsi typek s pytlom cez hlavu a sceny z vaznice - masaker!!), fakt vpoho zaujimave flashbacky, prekvapivo drsne sceny a aj prasacinky... cele si to zije vlastnym zivotom, ktory je rozhodne 'epic', len neviem ci sa ho podarilo uplne cely preniest na platno. Niektore sceny ma totiz vobec nezaujimali (Mars) a aj zaverecny badass a cela pointa zaostali za tym, co sa odohravalo predtym 3 hodiny. Ale mozno ze v komixe to davalo vacsiu hlbku. Ale zase uplne posledna scena to celkom zachranila. Rozhodne skvely netuctovy zazitok. [#80/2013] ()

clump 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komiksová adaptace a jeden z mých nejoblíbenějších filmů posledních let. Ačkoliv je to vlastně až na (geniální) titulkovou scénu a závěr spíš přepis. I to je však víc než dost. Nezanedbatelnou roli hraje také skvěle zvolený soundtrack. ()

katzo 

všechny recenze uživatele

Nie som žiadny nadšenec sfilmovaných komixov a nemám ani prehľad o podobnom type filmov. Preto som čakal nejakú partičku superhrdinov, z ktorých každý jeden je vzorom pre deti (presný opak bol pravdou), ktorí budú chrániť zem pred supersilným zlosynom. Preto som bol príjemne prekvapený, že sa nič z toho nekonalo. ()

tepi91 

všechny recenze uživatele

O ničem. Tak neskutečně nudnou komiksovou adaptaci jsem dlouho neviděl (předlohu neznám, ostatně jako u většiny případů, takže hodnotím čistě jen film). Hlavní hrdinové jsou hrozně nesympatičtí, pořád mluví a vlastně nic rozumného neřeknou. Neustálé flashbacky taky moc nebyly ku prospěchu věci. Mám filmy podle komiksů rád, ale tohle se nepovedlo. Skoro celou dobu jsem se těšil až to skončí, vzhledem ke stopáži přes 2 a půl hodiny to bylo pěkně dlouhé čekání. Snad nebude dvojka. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

S komiksem jsem se doposud nesetkal a právě proto jsem cítil zásadní nepochopení postav. Skoro žádnou jsem neznal a tudíž pro mě bylo obtížné se orientovat v jednotlivých prvcích. Vše se ale po rychlém seznámení ustálí a potom už ani nejde o neznalost, jako o dojem. Režisér Zack Snyder si přispal další pěkný hit, který pěkně obohatil dosti povzneseným kabátkem, který filmu předal. Jinak mi chyběla nějaká hodně známá tvář, ne jako hrdina, ale jako záchytný bod. -7/10- ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

No tak tento snímek, mi absolutně nedával smysl. Určitě to bude tím, že jsem nečet komiks, takže jsem byl v hodně velké nevýhodě oproti těm co daly víc jak 3 hvězdy. Nepodařilo se mi rozklíčovat, o co v tom přesně šlo, protože se děj neustále skokově přesouval z minulosti do současnosi a mezitím se řešily nějaké vztahy mezi samotnými Watchmeny. Měl to být zřejmě film o hrdinech, ale osobně jsem tam snad žádného pozitivního ( nebo hodného chcete li ) nezaznamenl. Jediný kdo tomu alespoň trochu dával formu normálnosti, byl nenormální Rorschach ( i když i u něj jsem se mírně ztrácel v ději ) Co mě trochu zaujalo, byla úvodní titulková sekvence. Totáně ujetý film, kterým se musíte doslova pronudit, a sledovat antihrdiny, kteří ani pořádně neví na jakou stranu se mají postavit ( většina ) nabo na všechno a všechny totálně dlabou ( Dr. Manhatan a Komediant ) a který má asi takovou myšlenku jako týdeník AHA. Chvílema je to plný brev jak omalovánky od Disnyho a chvílema nevíte jestli na TV navypadl systém barev. Mix dramatu, komiksu, komedie a akčního nesmyslu, mi vadil natolik, že jsem se rozhodl tomu nasolit odpad. Pak jsem přece jen byl ochotný dát alespoň tu 1 upocenou za že se to samo o sobě vlastně vůbec nechce tvářit vážně ( pokud to ale nějak vážně bylo míněno a Já jsem se v tomto mém odhadu mýlil, tak mi napište do pošty a Já změním hodnocení na odpad ) ()

S.Dedalus 

všechny recenze uživatele

zcela nevyužitý potenciál a povedené akční scény, to je to jediné, co mě zaujalo, jinak je film zdlouhavý a nudný, naprosto zbytečně násilný a krvavý, postavy nezajímavé, chaotický způsob vyprávění a ještě ke všemu ta hudba je tak neoriginální. možná jsem se neměl dívat na super prodlouženou 3 a půl hodinovou verzi, mé utrpení by tak bylo kratší. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Jediná solidní postava je Rorschach. Jinak je to jedna z nejvíc přeceněných sraček dekády. Snaží se to tvářit jako směsice všeho, jenže právě to tomu chybí. Vleklost a nudnost celýho filmu je ještě podrtržená tím "modrým idiotem", který má dávat celému filmu filosofický nádech. Na druhou stranu, rozdat si to s magnetickým polem asi nebude od věci. ()

fablefavorit 

všechny recenze uživatele

Wočmeni jsou vyloženě love-it-or-hate-it záležitost - pokud vám nevadí četné flashbacky, které svým osobním způsobem posouvají děj dál, pomalé, samolibé scény, ponurou hudbu, sexuální a násilnou explicitnost, budete to milovat. Jestli ne, pravděpodobně budete velice zklamáni. Já patřil k té první skupině lidí. ()

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama