Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 2
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Recenze (2 105)

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmový comix co jsem viděl. Úžasná alternativní historie. Politolog ve mě slintá... "Nejradši stejně pracuju v Americe. Tolik srandy jsem si neužil od Woodwarda a Bernsteina..." A jako bonus Rorschach, absolutně nejlepší komiksová postava všech dob.. ()

kacir odpad!

všechny recenze uživatele

WTF? Nechapem ako niekto moze prirovnat tuto sracku k Temnemu rytierovi..Tento film nemal ani hlavu ani patu..Kacir na to cumel a prehovaral sam seba ze sa tam urcite nieco paradne stane, kedze to ma 81% tu na csfd a rozpocet bol tiez nie maly a nakoniec sa dockal..Prislo nieco uzasne comu sa naozaj velmi potesil..zaverecne titulky. Radsej si budem holit tvat hoblikom ako pozerat toto "dielo" este raz. ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný komiks, bohužel přespříliš natahovaný a ukecaný. Vizuálně podařené dílko, které trpí přefilozofováním a kupou prázdných míst. Na konci mě dostalo už jen to, když sem se od p. Lukavského dověděl, že obraz teď řídí oni :-) to byl totiž nejzajimavější okamžik v celé druhé polovině snímku, a to je na mě moc málo. Počáteční nadšení vyšumělo dřív, než sem se pořádně usadil, z čehož vznikl jen průměrný zážitek. Nic víc, nic míň. ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

Snyder opět předvedl, že komiksy umí. Po 300 zvládl i převést na plátno nejlepší a donedávna nezfilmovatelný dílo. Opět ukázal, jaký má cit pro výběr herců pro jednotlivé role. Vizualizace filmu je opravdu věrná knize. Director's cut je pak opravdovou třešničkou na dortu. ()

šinta 

všechny recenze uživatele

Teda možná, že se to ostatním nějak zvlášť nelíbilo, ale mě hooodně, sice to nemá na Temného rytíře, ale i tak je to jeden z nejlepších komiksových filmů, Zack Snyder rozhodně nezklamal. ()

Paladin25 

všechny recenze uživatele

Určite film, ktorý ma svoje nesporné kvality. Celý film sa nesie v duchu komixu čo vôbec nie je naškodu, v poslednej dobe som videl až moc filmou čo sa od predlohy odklonilo (HP6). MIerne odklonenie od predlohy prichádza až na záver, ale po zrelej úvahe musím pripustiť, že to možno trafili ešte lepšie ako v originálnej predlohe. Film oslní skvelou hudbou a kamerou. Pre mňa 89 %. ()

Umpa-loomp 

všechny recenze uživatele

Watchmeni sú veľmi svojský film, ktorý sa nikdy nebude páčiť všetkým. Sám som mal po zhliadnutí tohto filmu dilemu, čo si o tom myslieť. Avšak po opätovnom zhliadnutí niektorých scén a hlbšom premyslení musím povedať, že sa mi tento netradičný kúsok páči. Unikátne vizuálne spracovanie sa do filmu perfektne hodí, spomalené zábery sú úchvatným zážitkom a film má dokonca i hlbšiu (politickú) pointu. Taktiež musím vyzdvihnúť nádherný soundtrack, ktorý je vo filme použitý a ešte viac dvíha jeho kvality. I tak si však myslím, že je zbytočne dlhý, niektoré (najmä bojové) scény sú až trápne, alebo nudné. Cez to všetko má Snyder moje sympatie a tento film ma (spolu s 300) utvrdzuje v tom, že má obrovský potenciál a môžeme od neho čakať ešte "veľké veci". P.S.: Komiks som nikdy nečítal ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

Tohle se skoro nedá popsat... Šíleně rozsáhlé a hlavně přesložitěné a bez nějakého ladu a skladu. Neustálé flashbacky se snaží vykreslit postavy, ale děj samotný se pohybuje jakoby mezi několika dimenzemi a ještě většinou nedává smysl. Vizuální stránka a trocha brutálnosti sice potěší, ale topí se ve zmatku scénáristické halucinace. ()

rawboy 

všechny recenze uživatele

Byť forma jasně vítězí nad obsahem tak jsem i přes dlouhou stopáž neměl problém to vydržet. Mile mě to překvapilo a navíc je tam skvělá hudba. ()

mojkl 

všechny recenze uživatele

"kupuje mi pivo. To pro mě, nikdy žádná žena neudělala. Když mi podává orosený půllitr, naše prsty se dotknou" :-) ()

yatan 

všechny recenze uživatele

skoda ze to nezobral Aronofsky..zda sa ze to je slahacka na torticke..ale jak zlizete slahacku zistite ze uz vam ostal lizat len studeny tanier a torticka niekde zmizla..??!! 7/10 ()

Matthew00 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovanie hrdinov minulej doby a skvelé autenticke zábery vraždy Cannedyho a iné akty dejín do ktorých geniálne zaplietli superhrdinov. Niekto konečne ukázal na hrdinov, že dokážu svoju moc použiť nie len na dobré skutky ale aj na zlo ktoré je vo filme požehnane. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Film, který mi přijde hodně odlišný než všechny ostatní díla v tomto žánru. Zack Snyder ukázal, že je skvělý režisér. Dokonale vystihl na filmovém plátně komiksovou adaptaci a utvořil velice pěknou podívanou. Kontroverzní děj, který je i nesmírně promyšlený se mi líbil a spolu s postavemi je podle mého největším pozitivem Watchmena. Chválím také výborný soundtrack složený jak se známých, tak i z méně známých písniček a zapomenout nemůžu ani na výborné převleky. Na to, že nejsem nějaký velký divák a obdivovatel komiksových filmů, tohle se mi líbilo a dávám zasloužené čtyři hvězdičky. ()

Fazy 

všechny recenze uživatele

Neviem či je to len mnou, ale pri tomto filme som sa strašne nudil. Pozeral som Director's cut verziu ktorá ma takmer 3 a pol hodiny a tom som film nedokázal dopozerať na prvý krát. Nieje to zlý film to nie, ale pre mňa nezaujímavý a to som fanúšikom rôznych komiksových hrdinov. Splietanie rôznych príbehov vyvolávalo vo mne skôr negatívny dojem. S prižmúrenými očami dávam 3*. ()

p.i.t.b.u.l 

všechny recenze uživatele

K mému zklamání mně tento film prostě unudil k smrti. A přitom to mělo tak velký potenciál. Hrdinové, dobro, zlo, to vše mohlo být ohromujícím snímkem poslední doby, nic z toho se však pro mně nestalo. Přílišná délka filmu mně naprosto odrovnala. Místy slepá místa, zdlouhavý začátek, to vše mohlo být natočeno lépe. Film jako takový není špatný, některé scény jsou až hodně povedené, přeci jen komiks je opravdu špička ve své třídě, ale tady mně chyběl a asi se budu opakovat takový ten náboj, který diváka nenechá vychladnout. U mně se to prostě nepovedlo. Pro mně by byl film ideální s poloviční délkou. Zastávám přísloví, méně je někdy více. ()

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama