Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh patnáctiletého chlapce Dolfa, který se čirou náhodou přenese v čase ze současnosti do 13. století. Dolfova maminka je vědkyně a poté, co se s ní jednoho dne pohádá, zneužije Dolf její nejnovější vynález – stroj času – k tomu, aby se dostal včas na fotbalový zápas. Ale místo toho se ocitne ve středověku. Zde se snaží vyhnout tzv. Dětské křižácké výpravě, jež se podle historiků uskutečnila v roce 1212. Narazí na skupinu osmi tisíc dětí, které se vydávají po staré římské silnici směrem k Jeruzalému, aby pomohli Svaté město „osvobodit“ od muslimské nadvlády. Dolf se stává jedním z těchto dětí. Kdyby nenarazil na dívku Jenne ve svém věku, byl by naprosto ztracen. S její pomocí však postupně přichází na způsob, jak se vypořádat s nástrahami života ve středověku. Dolf se dokonce proti vlastní vůli stává jedním z vůdců celého tažení. Kněz Anselmus je přesvědčen, že tohoto chlapce seslal sám Bůh. Ale měl by Dolf vložit své úsilí do náboženského snažení? (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (43)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Nadějná dějová kostra (nijak převratná, ale cestování v čase má pro mne neodvratně neodolatelnou příchuť), potažená peklem televizní výpravy a toporného herectví. Známější tváře Udo Kiera i Watsonové nepochopitelně bez využití. Pokud někdo při produkci tohoto filmu usiloval o atmosféru 13. století, těžkým způsobem selhal. 40% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Stroje času nemám rád a pokud se jejich prostřednictvím aktéři vydávají do středověku, jenž patří k mým oblíbeným historickým epochám, rvu si vlasy. Jediní cestovatelé, které snesu, jsou pan Brouček a Yankee z Connecticutu. Rytíř v džínách se vzhlédl spíše v tom druhém, ale bohužel to obalil americkou klišé mastnotou, ačkoliv snahu o jakous takous věrohodnost mu nelze upřít. To a několik celkem působivých scén z dětského tažení jsou tím kladným, co jsem si tu našel. Bohužel ten zbytek je bída, včetně hereckých výkonů. Nepomohly ani dvě známější jména Emily Watsonové a Udo Kiera. Navíc si pořád lámu hlavu s tím, pro jakou věkovou skupinu je tento film vlastně určen. 30% ()

Reklama

ekomo 

všechny recenze uživatele

Na holanský film naprosto převratný styl filmařiny, která dovede dojat, zaujmot i rozesmát. Tento film jsem viděl kupodivu v kině na filmovém festivalu, smůla, hned za mnou musela sedět banda přiožralých výrostků, kteří musejí v kině neustále o čemsi žvatlat a šustit s brambůrkama, ale i když jsem za zády cítil pach smíchaný s alkoholem a nezdravým jídlem, nenechal jsem si zkazit jedinou minutu filmu filmu. V takovém prostředí se pozná skutečně kvalitní film, při nějaké americké slátanině bych radši z kina odešel a měl pokoj, ale při tomhle filmu mi bylo, když jsem odcházel, že už film skončil. Spojení akce, napětí a historie v jednom. Za pouhé dvě hodiny jsem objevil pár dobrých herců, mezi nimi především Emily Watson, která vypadá jako by skutečně pocházela z třináctého století. Prostě stručně a jasně, krasný nadčasový film. ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný stokrát ohraný příběh o člověku ze součastnosti vrženém do minulosti - tentokrát o sedmnástiletém fotbalistovi ve 13.stol. Film je úžasně technicky zvládnutý (především chválím kameru). Stylem mi film připomínal spíše americkou než evropskou školu - myslím že v distribuci do kin by se ten film neztratil. Je to ovšem typický film pro děti a mládež do 20let. Historicky jsou však údaje značně zavádějící. Ač se tomu divím, ten film bych si dal ještě jednou. --- 85% ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Pokud připustím, že toto je především dětský dobrodružný film, pominu nesrovnalosti historické, stejně tak nesrovnalosti v cestování časem a odprostím se od za vlasy přitažených skutečností, které se dějí jen tak pro urychlení děje, pak je to pohodové odreagování, které je napoprvé snesitelné a podruhé už doufám nikdy nebude… tedy pokud nezačnu mládnout, protože, jak se znám, jako mladšímu by se mi to jistě líbilo. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Nizozemnsku, Belgii, Lucembursku, Maďarsku, Německu a Chorvatsku. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy první poloviny stejnojmenné knihy Thea Backmana. (Terva)

Reklama

Reklama