Reklama

Reklama

Funny Games USA

  • USA Funny Games (více)
Trailer 2
Drama / Thriller / Horor / Psychologický
USA / Francie / Velká Británie / Rakousko / Německo / Itálie, 2007, 111 min

Chcete se vsadit, že v devět ráno budete mrtví? Prodloužený víkend s rodinou v luxusním venkovském sídle? Proč ne! Funny Games USA je průzkumem dnešní brutální společnosti a jak násilí ovlivňuje naší kulturu. Anna vypráví příběh své rodiny, která byla fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky. Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách objeví u dveří jejich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušení, jak drsná hra na ně čeká! Vše začne nabírat rychlé otáčky, když se Paul vsadí, že rodina nepřežije do zítřejšího rána… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 023)

oliveros 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller budujúci napätie a znepokojenie diváka cez špecificky poňaté snímanie, absenciu hudby a veľmi presvedčivých hercov. Tiahle zábery bez strihu dokážu ozaj čary a držia vás v neustálej pozornosti. Sledujete celú plochu záberu, že odkiaľ už príde niečo nečakané a režisér sa vám cez ignoráciu všetkých lišé pekne smeje do tváre. Pri sledovaní Funny Games mi do očí veľmi často udrela podobosť so snímkom Los Bastardos, kde podobne intenzívne zábery mali snáď ešte väčšiu tiaž. Ale.. Skôr ako Funny Games, sa mi do rúk dostali Strangers (2008). Spomínam to preto, lebo ide v podstate o rovnakú dejovú líniu (cudzinci terorizujúci mladomaželov v ich chate), ibaže s úplne iným réžijným prístupom. Hollywoodsky poňatí Strangers sú o nepoznanie dynamickejší ako Funny Games (možno aj preto sa na nich príjemne pozerá), avšak v konečnom dôsledku neútočia až tak na psychiku diváka. Chytili ma oba tieto filmy a aj keď majú v rôznych smeroch rôzne veľké kvalitatívne rozdiely, obom dávam štyri hviezdy za nadštandardný počin a môj zážitok. ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Mrazivé! Velmi mrazivé, děsné, depresivní.. a to víc ukazuje, jak můžem si nevšmnout násilí na lidech. Nikdy tolik jsem nepřál smrt těm psychopatickým ha.jzlům jako tady! ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je mi jasné, o co Hanekemu šlo: chtěl kritizovat diváky, kteří se baví násilím a vraždami v thrillerech. A proto si ve svém filmu pohrává s klišé, schválně divákovi neukazuje to, co chce vidět (vraždy se odehrávají mimo záběr), a naopak mu ukazuje to, co v thrillerech není (psychické utrpení obětí, zde dokumentované dlouhou pasáží, zachycující oběti poté, co vrazi zmizí z domu). Haneke mě vyhmátl, taky k těm divákům patřím. Ale bohužel se mu nepodařilo mě svým filmem převychovat, naopak: užíval jsem si ho a fandil jsem vrahům, protože byli na rozdíl od matných obětí okouzlující. Asi je to obsazením, ale možná i tím, že postavy obětí jsou nezajímavě napsány už ve scénáři. Obvykle fandím kladným hrdinům, ale tady to prostě nešlo. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Nevím co přesně si o tom mám myslet. Na jednu stranu dlouho budovaná dusivá atmosféra, na druhou "přetáčení filmu ?" , na jednu stranu dlouhé ponižování obětí na druhou stranu, není "nic vidět". Taky ten strip do spodního prádla jaksi nezapadal do syrovosti filmu. Nějaké nelogické chování obětí, hlavně na konci taky moc nepřidává. Mísí se ve mě hodně pocitů, ale jakkoliv byl film zajímavě rozjetý, sklouzlo to v bezduchou vyvražďovačku. A o oběti jsem se nebál, každému stejně nejpozději při zabití dítěte dojde, že zemřou všichni. Soucit s obětmi vyvolávají jen filmy dávající tušit, že by to snad někdo mohl zvládnout. Bohužel spíš podprůměrný film jemuž je na škodu i dlouhá stopáž. 40 % ()

Cechyno4 

všechny recenze uživatele

Michael Pitt tu hraje vyloženě mistrovsky. Tuhle roli jsem mu žral a baštil celej film. Originál jsem neviděl, ale po shlédnutí Funny Games USA ani nepotřebuji. Nadprůměrný psychologický horor. Doporučuji. ()

Mord122 

všechny recenze uživatele

Výborný a zároveň neotřelý, brutální film. Precizně natočené jen na statické kameře a absence hudby udělala pro mně z toho filmu doslova peklo. V průběhu filmu režisér nechává divákovi naději že by vše mohlo relativně dobře dopadnout, ale.....prostě masakrální konec se vším všudy. Tohle opravdu neni film pro slabé povahy. ()

blackend odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl... Nuda, žádná brutalita, nelogičnosti.... Prostě totální sračka, na kterou jsem se musel dodívat ve dvojnásobné rychlosti.. Nevadí mi násilí ani špatné konce, ale jak tady režisér dělá z lidí idioty je moc i na mě, a to jsem obvykle velmi benevolentní.. Hrůza.. Souhlas s: MyrnaAlec Jinak POMO je asi úplně zčazenej, protože dát této pseudošokantní hovadině 5* je čiré barbarství! ()

exoomer 

všechny recenze uživatele

Psycho pakovina, bez konkretnej myslienky. Autor je podla mojho nazoru naruseny a tomuto filmu ide iba o to, aby ukazal co najnechutnejsie, najviac psycho-terror sceny. Okrem ineho postavam chyba akakolvek logika, chovaju sa jak retardi, takze o to vacsia pakovina to je. ()

toomm 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se Funny Games jeví jako až dokonale vystavěný psycho thriller. Když se však začnout objevovat scény při nichž mluví Michael Pitt přímo do kamery, nabourávají totálně atmosféru, při nichž mi připadalo že si ze mě Haneke prostě dělá p*del. Natahování scén při nichž se nic neděje je velice chytré, protože režisér tak hraje na nervy divákovi, (ačkoliv se v obýváku vraždí, my sledujeme jak si jeden z dvojce magorů v kuchyni chystá jídlo) ale je otázkou zda-li to diváka baví. Mě tedy rozhodně ne. Nudné, otravné a rozčilující. Scéna s dalkovým ovladačem to zabila. Na druhou stranu je však Funny Games U.S. něčím neobvyklým a zajímavým. 60% ()

ChandlerBing 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl jeden z prvních exploitation horrorů, co jsem kdy viděl a prozatím u mě zůstal nepřekonán. U snímků tohoto žánru si cením především autenticity v chování postav, celkové realistické formy filmu a z toho plynoucí způsob, jak na diváka působí, kdy mám pocit, jakobych byl sám součástí příběhu. A to je pro mě opravdová působivá děsivost, ze které mi běhá mráz po zádech a zároveň dokonalé "vychutnání si" horroru. Tomu říkám pravý strach. Bohužel většina snímků tohoto typu spíše klade důraz na scény natočené s naturalistickou odporností, které zblízka ukazují násilí za přítomnosti hektolitrů krve. A tu krev tam právě vůbec nepotřebuji, ba naopak mě irituje a kazí mi dojem. To je důvod, proč na mě tento kousek tak zapůsobil. Bez prolití kapky krve dokázal nastolit atmosféru strachu a znechucení, jaká se jen tak nevidí. Neviděl jsem původní rakouskou verzi, takže nemohu srovnávat. Třeba mě nadchne ještě víc. Zatím však pro mě Funny Games USA vede. Alespoň co se subžánru týče. Kdo se chce bát a nepotřebuje k tomu krev a hnus, vřele doporučuji! Realističnost Funny Games je geniálně děsivá a strhující...Na závěr bych chtěl upozornit na perfektně vystřižené role dvojice hlavních postav, vyšinutých mladíků, kterým jsem jejich role skutečně věřil a které položili základ celého filmu - Michael Pitt, Brady Corbet. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní a zajímavý film, ale také nevýslovně brutální a těžko stravitelný. Je to takové typické Hanekeho podání, kdy film neodpoví na spoustu otázek, spíš se věnuje tomu, že nese určité poselství. Bohužel, i když se Funny games tváří jako více než reálný příběh, našel jsem zde několik nejasností či nesrovnalostí (neměla by být golfová hůl od zabitého psa potřísněná krví?). Celkově mírně nadprůměr, Hanekemu šlo spíš o zobrazení násilí a ukázku reálné hrozby současné agresivní populace, než o kvalitní vyprávění příběhu. 60% ()

godd 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se po úvodním komentáři k filmu trochu zděsil, protože jsem nevěděl na jaký typ filmu jdu. Původní verzi filmu jsem také neviděl, takže nevědomost byla dokonalá. Úvodní scéna s podkreslenou vážnou hudbou a záběry auta ze shora se mi velice zamlouvala a spokojeně jsem se rozvalil do sedačky. Do chvíle než spustil ten šílený metal. Musím přiznat, že takovouhle hudbu občas poslouchám a i tak jsem se od této chvíle a možná celý film necítil příjemně. Pokud chtěl režisér rozhodit diváka, tak se mu to rozhodně povedlo. Celkový dojem z filmu je vynikající. Obzvlášť se mi líbilo „nepodkreslení“ hudbou – to, že v celém filmu se hudba skoro nevyskytuje a je opravdu jenom u pár scén a těm dodává grády. Blonďatí antihrdinové byli naprosto dokonalí. V žádném jiném filmu mi paradox modrých očí a světlých vlasů nepřišel tak markantní. Někteří by filmu možná vytkli to, že žádná z těch děsivých scén není vidět. Mě se to naopak velice zamlouvalo. Záběr na člověka, který si myje ruce, zatímco vedle v místnosti byl někdo zastřelen je dost sugestivní. A to je protkáno celým filmem. Sugestivita. A já stále doufal, zblblí z amerických filmů s dobrým koncem jsem čekal, jak se aspoň jeden z nich zachrání. Co u mě trochu srazilo dobrý dojem z filmu je přetáčení ve filmu. Nevím, jestli tím chtěl režisér navázat kontakt s diváky, nebo je jenom vytrhnout ze zahleděnosti na film, jak tomu je u mnohých knížek, ale nelíbí se mi to u knih a nelíbilo se mi to ani tady. A aby toho negativního hodnocení nebylo málo tak se mi absolutně nelíbil námět. Odcházel jsem z kina naprosto vyřízený, zhnusený, smutný, zklamaný. Ale na druhou stranu si uvědomuji, že kdyby ten námět byl o něčem jiném, tak by v žádném případě nemohl být celkový dojem z toho filmu tak dobrý. Vůbec – ty paradoxy v chování a vyjadřování těch násilníků, omlouvání se, vyžadování slůvka prosím, zdvořilostní fráze a naproti tomu rozpočítávání kdo zemře… Tedy, když bych to měl shrnout. Rozhodně to je film, na který se dá podívat vícekrát a pokaždé bude stát za to a možná dokonce najdete něco nového. Na druhou stranu nevím, zda-li by byl účinek toho filmu takový, když by dopředu věděl, jak film dopadne…Uvidíme až si to pustím až bude chuť… ()

Tinaa 

všechny recenze uživatele

Ani jsem na to koukat nechtěla, jenže k mé smůle lidé na internetu nevidí rozdíl mezi Funny Games a Funny Games U.S. Jinak: možná to bylo sem tam depresivní, ale film kazila scéna, která byla přetočena (WTF? Nejenže je to hnusný a na nic, ale ještě máme pěkně další dění scény na talíři), dále záběr na plátěnky, na kterých samozřejmě nechybělo "All Star" a dalších předopovídatelné scény, ale zase abych tomu hodně nekřivdila, na remake je to dobrý. 4 - ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Krásny začiatok filmu: ideálna rodinka ide na ideálny výlet za oddychom do ideálneho miesta. Až príde niekto, kto chce vajcia. A hra o prežitie sa začína...Stáť vám budú všetky chlpy na tele, ako thriller sú Funny Games skvelou "podívanou". Násilie režisér neukazuje, dotvára si ho divák, čo je ešte mrazivejšie. Divák je na konci bezmocný (aj vďaka ovládaču, ktorý ja osobne považujem za podraz, ale zmysel asi mal no, i keď mi je proti srsti). Herecké obsadenie: rodinka málo uveriteľná, Tom a Jerry (alebo Beavis a Butthead? :)) skvelí. Vyzerajú ako anjeli (celý v bielom, účesy), ale chovajú sa ako diabli. P.S. Čím som ja od nich horší, že som na rozdiel od nich nemohol zhliadnuť nahú Naomi Watts??? ()

Radimko 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě nechalo opravdu chladným. Není to výkony hlavních představitelů, s těmi žádný problém nemám a ta jedna hvězda je taky za ně, ale celá stavba filmu se u mě naprosto míjí účinkem. Žádné napětí se nedostavuje a ve výsledku zbydou jen bez mála 2 hodiny nudy se značně očekávatelným koncem a pocit trapnosti někde v pozadí... ()

Fiijay 

všechny recenze uživatele

První polovina super , po druhé jsem se začal docela nudit a hlavně tušil co se stane. Michael Pitt je super ()

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama