Reklama

Reklama

Světla páteční noci

(seriál)
  • USA Friday Night Lights
Drama / Sportovní
USA, (2006–2011), 55 h 10 min (Minutáž: 42–62 min)

Tvůrci:

Peter Berg

Předloha:

Buzz Bissinger (kniha)

Hrají:

Kyle Chandler, Connie Britton, Aimee Teegarden, Brad Leland, Taylor Kitsch, Jesse Plemons, Zach Gilford, Blue Deckert, Maggie Wheeler, Aasha Davis (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(76)

Obsahy(1)

Pro malé městečko Dillon v Texasu je středoškolský americký fotbal vším. Místní tým Panterů má velký potenciál vyhrát texaský šampionát. Jenže hlavní hvězda týmu po nehodě v prvním zápase ochrne na dolní končetiny a vše se začne komplikovat. (Ignus.cz)

Recenze (21)

tlkounev 

všechny recenze uživatele

Seriál z prostředí amerického fotbalu na střední škole v Texasu. K Dillon panthers přichází nový trenér a musí se vyrovnat se ztrátou quarterbacka. Pokud máte rádi americký fotbal a zároveň chcete seriál, kde se něco děje, kde se řeší rodinné vztahy a je to opakem Beverly Hills. Tak tohle bude pro Vás. Nenechte se odradit dainioem, jeho slovník mluví za vše. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Co se týče "amerického fotbalu" - nemám ho ráda - protože s fotbalem nemá skoro nic společného (má se to jmenovat spíš handball), celkově fotbal nesnáším, takže to je jedno. Za druhé: neuvěřitelně mě irituje fanatická nábožensky založená americká společnost (zde velmi sugestivně zobrazena). Za třetí: všech těch vztahových seriálů už mám někdy plný zuby.... ALE - FNL je tak výjimečně napsaný a zpracovaný seriál (především dokonalá první série), že i přes všechny výhrady dávám slušné 4 hvězdy (kazí to až čtvrtá a pátá série). Proč? Protože kvalita by měla být po zásluze ohodnocena ať už máte jakékoliv předsudky (jako já), FNL ve mě dokázal probudit vášeň pro sport, který bych normálně ze srdce nenáviděla. Navíc se nevyhýbá tématům, které jsou v Americe většinou jedno velké tabu. ()

Reklama

Lopic 

všechny recenze uživatele

Uz je to trochu delsi dobu co jsem do videl, ale vim, ze me to tehdy dostalo, minimalne prvni serie si z moji strany 5 hvezd zaslouzi. Mam rad sportovni filmy a serialy a taky pribehy o outsiderech. Navic Matt byl sympatak a dcera trenera kocka, coz taky nejakej ten bodik v hodnoceni prida :) Za zminku urcite stoji Taylor Kitsch, ktery tady zacinal karieru, kterou si letos (2012) dvema blockbustera, ktery kasovne pohoreli, pohrbil. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál ze sportovního prostředí, dokonce jsem díky němu překousl předsudky a začal se trochu orientovat v americkém fotbalu. Zásadní oproti jiným podobným seriálům jako třeba One Tree Hill je, že se děj, vedle jiných, točí i kolem postavy samotného kouče. Jeho pozice je vykreslena dost detailně a konečně si může i nezasvěcený udělat představu o tom, jaká taková práce je, protože já říkám, že udržet jakýkoli tým pohromadě není žádná sranda a dodat k tomu i výhry už vůbec ne. Výborný seriál s pětihvězdičkovým "S". EDIT1: Tak toto jsem napsal po první řadě; trvalo mi to dokoukat pěkných pár měsíců, ale mám hotovo a mohu s klidem prohlásit, že jsem se v úvodním hodnocení nemýlil. Mám sice pro sportovní seriály speciální slabost, ne každý si ale cením takhle vysoko. Tenhle lze nejlépe přirovnat k One Tree Hillu. Problém OTH byl v tom, že nevěděli, kdy přestat. FNL odešly na vrcholu, po famózní páté řadě, OTH namísto toho po čtyřech výborných řadách přišel s pátou slabší a pak, no přiznám se, že pak jsem, a určitě ne jako jediný, přestal koukat. Šlo to prostě do háje. Natahovat seriál do zblbnutí jen kvůli penězům je prostě blbost. Proto si FNL zaslouží plnou palbu pěti * i dnes po pěti řadách + přihodím navíc speciální cenu "Golden Pigskin" pro nejlepší seriál z prostředí míčového sportu. Vřele doporučuji! EDIT2: Dnes (2015) s odstupem nějakého toho roku už je pro mě tento seriál absolutně kultovní záležitostí po boku velikánů jako Stargate nebo Friends. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Prekopať a detailne rozobrať témy z pôvodného filmu bol Bergov zámer už od začiatku, a tak sa napokon aj stalo. Svetlá piatočnej noci sú podrobnou sondou do života ľudí rôznych vrstiev z malého konzervatívneho mesta niekde v Texase, z ktorého niet úniku. Čo sa na FNL dá vážiť asi najviac, je jeho autentickosť. Neustále sa niečo deje a situácie, hoci prekyprujú obyčajnosťou, nie sú nudné. Na pozadí piatich sérií postavy dospievajú, dozrievajú, menia sa, odlučujú, ostávajú, trpia, revú, radujú sa. Proste tie klasické životné sračky. Postavy sú napísané neskonalo úžasne, kde ani jedna z nich nie je rovnaká (čo je pri tom hojnom počte slušne odvedená práca), každá má svoje dôvody, pohnútky, sny, ciele, zásady. S ich konaniami sa mi väčšinou súhlasiť nedalo, no nespočítam, koľkokrát som si povzdychol a povedal, že takto by sa to asi v skutočnosti stalo a toto by zrejme postavy za daných okolností urobili. Boli až tak detailne napísané, až som si nejedenkrát spomenul na fenomenálny Freaks and Geeks, ktorý bol práve tým vysoko chválený. Sú tak dôležitou stavebnou kostrou celého seriálu, až z amerického futbalu robia úplnú kulisu, čo je totálny paradox, nakoľko to v týchto prípadoch býva naopak. Ešte pri nich chvíľku zostaňme – posledné epizódy by som chcel pochváliť prípravou na koniec, schyľovalo sa k nemu a bolo to cítiť, no vyčítam im slabé uzatvorenie niektorých vedľajších. Napríklad, čo sa stalo so Smashom sme sa mohli dozvedieť len vďaka dvom 5-sekundovým scénam z televízora, kde je Lyla a čo robí Landry, si asi môžem domyslieť len... Dôležité však je, že uzatvorené boli, to, že chabo, to už je druhá vec. A keď už som na začiatku spomenul ten únik a film, dobré porovnanie môže byť v tom, že zatiaľčo film balansuje na hrane jasného názoru, že neunikneš, seriál zobrazuje obe strany mince a ukazuje, že ujsť môžeš a nemusí to byť nakoniec ani raketová veda. -------- S komentom vôbec nie som spokojný a ani som ho nechcel písať, nakoľko nemám teraz koherentne usporiadané myšlienky, avšak písať ho neskôr – opadnú emócie, nepísať ho – bol by som eventuálne za pár mesiacov, možno o rok, nasraný, keď by som si chcel na seroš zaspomínať. No a keď už sme pri tých emóciách, smútok bol rozhodne namieste, cením však niečo iné. Nie je veľa vecí, ktorých sa v živote (iracionálne) bojím, FNL ich však nejakou záhadou dalo dokopy a pekne si ma podalo. Vážim. -------- "Maybe one day our dreams can merge together." -------- Nielen tu som prečítal, že istá epizóda štvrtej série, konkrétne tá piata, je jedným z najlepších produktov televíznej seriálovej produkcie posledných dekád (r. 2009), s čím rozhodne môžem a musím súhlasiť. Neviem, či aj všetkých čias, v nejakom ucelenom časovom úseku však nepochybne áno. (x / x) --- (x / x) (x) (x) / "You know, it's every coach's dream to experience the highest level of idiocy that his team can muster. And, gentlemen, collectively us coaches, we are living a dream." ()

Galerie (156)

Zajímavosti (6)

  • Kyle Chandler za svou roli získal v roce 2010 nominaci na ocenění Emmy, kterou v roce 2011 proměnil ve vítězství. (Roman.Ticka)
  • Režisér Peter Berg obsadil do menších rolí Kylea Chandlera a Minku Kelly i v jeho dalším snímku Království (2007). (Pajky3)
  • Connie Britton a Brad Leland si záhrali i ve stejnejmeném filmu Světla páteční noci (2004), a to dokonce i podobné role. Connie Britton manželku trenéra a Brad Leland nadšeného fanouška a sponzora týmu. (Pajky3)

Související novinky

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama