Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatizace románové kroniky bratří Mrštíků zachycuje ve shodě s předlohou životní osudy obyvatel vesnice Habrůvky během jednoho roku – lásky, nevěry, smrt i narození. Vyprávění je členěno podle ročních dob a s nimi spojených svátků. Moravská vesnice, její nářečí, písně, kolorit bez krojů, ale s vnitřním propojením krajiny a společenství lidí, s jejich hříchy, radostmi a těžkostmi před divákem defilují v jedinečném režijním plánu a s výtečnými hereckými výkony protagonistů Národního divadla. Miroslav Krobot před čtvrt stoletím na velké scéně dokázal svůj režijní i autorský talent (režie a dramatizace), který zúročil v posledních letech především v Dejvickém divadle, i ve filmu (Díra u Hanušovic). Obdivujme herecké výkony Borise Rösnera, Johany Tesařové, Josefa Somra, Josefa Vinkláře, Miroslava Etzlera, Václava Postráneckého, Barbory Kodetové, Kateřiny Burianové, Jany Preissové a mnoha dalších v jednom z vrcholných představení pražské první scény devadesátých let. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Rösner a Štěpnička dobří až výborní, téma je zajímavé i dnes, ale celkově nerada vidím po ND roztroušené takovéhle výjevy pospojované jen oslími můstky ve stylu dialog započal, ale herecká akce se připojí až dosestěhujeme nový obraz. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Divadlo v televizi je vždycky trochu problém. Divadlo má jiné výrazové prostředky než je běžné u filmu. Zatímco film podle scénáře si připravuje jednotlivé obrazy, záznam divadelního představení má omezené možnosti práce s kamerou a zvukem, je mnohem obtížnější udělat detail, práce se světlem - všechno je podřízeno scéně. Prakticky je možný jen jediný možný áběr - směrem od publika, dodatečný sestřih není možný. Nafilmovat divadelní představení aby z něj byl i slušný film je prakticky nemožné. Mám ráda divadlo i film, film na obrazovce divadlo z hlediště. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Předem jsem se bál. Mrštíci dnes? Bezmála tři hodiny o životě na vsi? V naší uvyklosti na ostré střihy, filmovou akci, a když romanitku, tak drsnou. A hele, už jsem od toho nevstal. Těžko vytrhávat jednotlivosti - herci, režie, Mrštíci... Celé je to prostě balzám. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Skvostná inscenace Miroslava Krobota je výsostným důkazem, že realistické drama při vší své "realističnosti" může fungovat. V podstatě jednouduchý příběh - zato plný specifických figurek jedné vesničky, které utváří kolorit a duší genia loci. Herecky i režijně zvládnuté na totální hodnocení. Záznam inscenaci neubírá její sílu a dokonale tak dokumentuje energii, která rvala ducha na kusy... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Asi jediným důvodem pro odskok z filmu na divadlo byl jeden z největších pokladů české literatury: vesnická kronika bratří Mrštíků, podávající zprávu o stavu české vesnice v 18. století kmprimovanou do jednoho roku. Co mě k ní táhne a po léta přitahuje, je zřejmě její nadčasovost. Dívalo se mi na to celkem pěkně, (důležitá) chybějící místa jsem si doplnil z četby. A tak mě asi nejvíc zajímalo, jak si Boris Rösner poradí s rolí neblahého Cyrila Rybáře. Během doby jsem si na něj celkem zvykl, přestože se domnívám, že Cyrilův charakter plně nevystihnul. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Alternativa na velké scéně, která nefunguje. Chlad s hvězdnými herci, nevěřícími režijnímu pojetí. Tv režie rozpačitý výsledek jen podporuje ... a ze stropu tupě zírá vod trezóru černá díra. Hudba: Andrtová-Voňková ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem četla knihu, jak skoro jinak, pak viděla v divadle a nakonec film. Kniha je za jasných pět a kdyby měli čeští tvůrci dost peněz, byl by to seriál jak víno. S vášní, láskou, nevěrou, sexem , nenávistí, násilím, intrikami, podlézáním vrchnosti, vše, co si jen umíte představit. Kam se hrabou dnešní bláboly o vztazích a ordinacích. Ale jak říkám, čas a peníze. Herci by se našli. Mými favority byli odjakživa Cyril Rybář a Vrbčena, už tehdy se páchalo a bujelo smilstvo. Jak říkají Mrštíci: „Tak jako Řím, měla i Habrůvka svou Messalinu.“ ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Skvostné představení v režii mého oblíbeného Miroslava Krobota s vynikajícím hereckým obsazením a krásnou hudbou. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Mrštíci? Starosvětský venkov? A přesto aktuální..... Osobně preferuji spíše komornější divadelní kusy, ovšem zde těch náhodných tří hodin u TV rozhodně nelituji. Tolik skvělých hereckých velikánů (a jejich nevšedního umu) na jednom jevišti.... zkrátka kecla jsem si na zadek, seděla, seděla a vnímala cosi, k čemu bych se dobrovolně v knižní podobě zcela určitě nedonutila. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bratři Mrštíkové uměli popsat věrně venkov. A přidali k tomu osudy jednotlivých obyvatel takovým způsobem, že mi to hned připomnělo Furianty. Miroslav Krobot je velmi dobrý režisér, ale na druhé straně je třeba přiznat, že pracoval s vynikajícími herci. Každý druhý byl v té době už legendou. Trochu jsem se obával, že téměř tři hodiny mě doslova zničí. Ani minutu jsem se však nenudil a představení to bylo zajímavé. Dnes už Mrštíkové mohou působit spíše jako přírodní úkaz nebo svědectví o době. To je však zároveň druhá věc. Právě s hrou Naši furianti srovnávám a musím říct, že se mi zdá, že druhá jmenovaná je údernější a více útočí na naše bránice a lépe popisuje národní vlastnosti a povahy. ()

dave91 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony téměř všech zúčastněných.S tímto jsem byl opravdu nadmíru spokojen.Příběh je však typická mrštíkovina a to zrovna moc nemusím.Navíc velké množství postav a chvilku trvá,než se v tom člověk zorientuje,kdo je kdo,s kým a za kolik.Možná by pomohla druhá produkce,ale zavčasu,než zase všechno zapomenu. ()

Reklama

Reklama