Reklama

Reklama

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

  • USA Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (více)
Trailer 1

Nespravedlivě odsouzenému Benjaminu Barkerovi, který musí ve vězení na druhé straně světa strávit celých 15 let se podaří uniknout do Londýna a je plně rozhodnutý pomstít svou rodinu i zmařené roky. V Londýně se setká se svou novou společnicí, paní Nellie Lovettovou, změní si identitu na Sweeneyho Todda a začne provozovat svou starou živnost - holičství. Jeho salón je těsně nad pekařským krámkem, kde paní Lovettová peče své masové bochánky. Todd se zaměří především na svého úhlavního nepřítele, soudce Turpina a jeho poskoka Bamforda, kteří jej nespravedlivě odsoudili. Když se na scéně objeví konkurenční holič, okázalý Ital Pirelli, Sweeneyho identita je zásadním způsobem ohrožena a proto se rozhodne sprovodit jej jedním řezem břitvy ze světa. Zpočátku sice netuší, jak se zbavit těla, ale tento problém záhy vyřeší paní Lovettová, která vzniklou situaci bere jako východisko ze své svízelné situace. Její obchod upadá, a proto začne masové bochánky plnit lidským masem. Masové bochánky paní Lovettové se záhy stanou londýnskou senzací, její obchody rostou a ona začne snít o životě respektované dámy. Sweeney však sní jen a jen o pomstě - ke škodě své i svého okolí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 484)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

"To je hnus! Jak se na to můžete koukat?!" (copyright chlápek, mizející ze sálu ještě před půlkou) Muzikály jsem nikdy neměla moc v lásce, ale na zpěv v ST jsem si zvykla až podezřele rychle - snad díky tomu, že na mě autor i sám Johnny působili stylem, že celé to zpěváčkovské blbnutí neberou zas tak úplně vážně a docela si to užívají. Co se brutality, množství krve a vůbec celkové "pohoršující" formy i obsahu týče, snímek je nenaplňuje v takové míře, na jakou má se svým rozkošným tématem a odvážným režisérem nárok - a to je trochu škoda. Tedy škoda pro krvavé fajnšmekry - ti ostatní, méně nároční, budou snad spokojeni plně (přední řady v kině si mohou nejednou prohmátnout obličej v domnění, že na ně Sweeney ustřík). Příběh samozřejmě nudná klasika, romance námořníčka a dcerušky velmi otravná, burtonovská forma naprosto tradiční, takže už trochu ohraná, závěr lehce naštve (kdokoli, jen ne ten fakan), ale není špatný - každopádně kdyby hlavní roli hrál někdo jiný, nejspíš bych si dvakrát rozmyslela, jestli dát tak vysoké hodnocení (3,5*). Jenže Johnny je prostě Johnny - a navíc, s bílým xichtem a rozcuchanými vlasy mu to přece TAK sekne (tentokrát přičíst k dobru ještě černobílé pruhované celoplavky, které se mimochodem objevují v jasně nejlepší části filmu)... ♫"It's piss... yes, it's piss." ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Adaptaci broadwayského muzikálu si vzal do rukou TIm Burton a zvládl to geniálně. Kdo jiný umí vytvořit tak ponurou a tajemnou atmosféru starého Londýna. V roli Sweeneyho Todda si neumím představit nikoho jiného než Burtonova dvorního herce a ďábelsky charismatického Johnny Deppa, který si za svou roli vysloužil nominaci na Oscara. Role pro Helenu Bonham Carter a Alana Rickmana taky určitě stojí za zmínku. Ačkoliv muzikály zrovna dvakrát nemusím, tak tahle adaptace se mi velmi líbila, i když se z 80 % zpívá a mluvené slovo je spíše doplněk....... ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Takhle malinko zbývá ke čtvrté hvězdičce. Bohužel ale krev a lidské maso není nic pro mě, takže ji dát nemohu. Nechybít tomu Burtonova zvláštnost, prapodivnost a divnost. Muzikální stránka je víc než povedená. Johnny hraje neskutečně skvěle, Helena Bonham Carter snad ještě líp. Ale druhá polovina je na mě příliš. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Pokud bych byla placený recenzent, musela bych se řídit jinými měřítky než pocity. Fakt je, že by to bylo bez násilí o hvězdu víc. Onou šajbou ale nejsem, takže dojmologie: burtonovskou formou už začínám být krapítek přejedená - je to pěkný, ale čim dál víc stejný, zpěv mě tahal za uši a nakonec ....v "burtonovském deppovi" chci vidět Edwarda a zas Edwarda a pořád Edwarda - srdce ryzí, ať je kýmkoli. Holič mi ten pocit amputoval a to se mi vůbec nelíbí. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Depp není bezchybný zpěvák, téměř neustávající příval písniček je trochu na škodu a věčná deprese je možná až příliš chtěná, ale přesto mi spadnul kámen ze srdce. Burton si totiž vzal obrovské sousto, které mu mohlo mnohokrát zaskočit - aby se přes něj dostal s obrovskou bravurou. A to i přestože pracuje s charakterově velmi jednoznačnými figurkami typu pomstychtivého holiče nebo vilného soudce. Mistr okouzlujících bizarností se totiž rozhodl zahodit problémy s přístupností a nechává krev cákat, břitvy létat a postavy umírat v tratolištích. A ta čím dál osudověji chutnající tragika nechává pocity tak příjemné a rozechvívající, že bych Tima k nějakému dalšímu umění hned postrčil. Takhle srdcem to totiž zvládne málokdo. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (59)

  • Téma filmu vzniklo v roce 1973, kdy jej jako divadelní hru napsal skladatel Stephen Sondheim. Ten je proslulý maximální ochranou svých divadelních her a se zfilmováním "Sweeneyho Todda" dlouho nesouhlasil. Přesvědčil ho až Tim Burton, ovšem s tím, že Sondheimovi zůstane poslední slovo ve schválení hereckého obsazení. Burton podmínil svoji účast na projektu pouze s Johnnym Deppem v hlavní roli a obával se, že Sondheimovi bude Deppův vokál připadat příliš “rockový”. Sondheim byl ale nakonec s Deppem spokojený. (POMO)

Související novinky

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

Zemřel skladatel a textař Stephen Sondheim

27.11.2021

Svět hudby přišel o jeden z velkých talentů. Ve svém domě v americkém Roxbury včera zemřel oceňovaný textař a hudební skladatel Stephen Sondheim. Médiím zprávu předal umělcův právní zástupce.… (více)

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

Sacha Baron Cohen vs. Depp s Alenkou

27.01.2014

Johnny Depp a Sacha Baron Cohen (Borat, Bruno) už se na stříbrném plátně setkali jednou – ve Sweeneym Toddovi Tima Burtona. Spolupráce se jim očividně zalíbila, chtějí si ji tudíž zopakovat, a to v… (více)

Depp a Burton v říši divů

Depp a Burton v říši divů

09.08.2008

Filmový svět zná spoustu dvojic. Momentálně dost možná nejznámější a bezpochyby nejvytíženější jsou Johnny Depp a Tim Burton. Jejich spolupráce začala už v roce 1990, kdy spolu natočili Střihorukého… (více)

Alenka v říši přízraků

Alenka v říši přízraků

15.12.2007

To snad napadne každého v souvislosti s plány Tima Burtona natočit adaptaci slavné pohádkové knížky Lewise Carrolla. Za týden má světovou premiéru hororový muzikál Sweeney Todd: The Demon Barber of… (více)

Reklama

Reklama