Reklama

Reklama

VOD (1)

Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony (Romola Garai) uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu v čele s ní a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kursu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 284)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vážně dokonalý film, z kterého budu unesená, dočkala jsem se velice dobrého filmu. Nejdříve začnu s věcmi, co se mi ve filmu opravdu líbili. Bez pochyb to nejlepší na celém filmu je výpověď Briony v podání Vanessy Redgrave, tahle konečná scéna ve mě dokázala vyvolat tolik pocitů až jsem byla překvapená. Dale je tu postava Briony, která mě velice zaujala, hlavně její zpracování, nejdříve totiž máme pocit, že se vše bude točit kolem Keiry Knightley jako Cecilie, ale ve skutečnosti tím středem je právě Briony. To, co se mi na filmu nelíbilo jsou válečné scény, které byly nudné a nezajímavé. Film je také dost dlouhý a prostě jsem se často dívala na čas a nudila jsem se, ale hudba je krásná. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh Joea Wrighta, který je dodnes pro mě hodný uznání. Ano, občas se táhne, ale charakteristika postav, epičnost a uvěřitelnost je až pomalu za hranicí filmu, na území reality. Tleskám a čtyři slunce. 80% ()

ifa 

všechny recenze uživatele

Pokání drásá ušní, oční i srdeční variace v tom nejlepším slova smyslu. Pro někoho možná příliš umělecký film, ale mně je šitý na míru. Doporučuji přečíst i knižní předlohu. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Typický formálně krásný "romanticko/válečný/kostýmní velkofilm" se vším všudy, tj. celé je to dokonale zrežírované, ozvučené (práce s hudbou je doslova geniální), nasnímané, naaranžované a má to sugestivní atmosféru...ale přesto (nebo právě proto) se ke mě nedostala jediná servírovaná emoce, vztah hlavní dvojce pro mě nefungoval ani vteřinu, byl jednou z těch chladných "románově nepravděpodobných veleromancí"...Nejlépe se pro můj pocit z filmu snad hodí slova jako akademicky dokonalé...v celém filmu jsem neviděl jediného živého člověka...všichni na plátně byly velmi dobře napsané (přičemž nejhlubší background má samozřejmě Briony), poctivě odehrané, formálně dobře vystavěné, ale pořád "umnělé" postavy...škoda. Ovšem Wright má na soustředěné vyprávění velikých příběhů talent a to se počítá především v době, která těmto příběhům nepřeje, a upřímně věřím, že jednou jimi snad zasáhne i mně... Kdyby se ke mně tentokrát dostala alespoň jedna emoce (a že jsem kolikrát litoval, že se mnou ani jedna scéna emočně nepohnula) bylo by to za víc... ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

drsnou realitou protknutý romantický příběh, který mě vcelku mile překvapil. Keira Knightley je zde naprosto okouzlující a musím uznat (ač nerad:), že dokonce i její partner James McAvoy mi přirostl k srdci - a na konci mi jich bylo skutečně líto. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie, hudba, kamera a hezký příběh, ale že by mě to chytlo za srdce to ani omylem. Stane se. Nesedlo mi to, omlouvám se všem, které film chytl za srdíčko. Ale prostě mi to přišlo jako taková nafouklá bublina, která praskla až na konci a to už je pozdě na můj vkus. Takový prázdný film bavící se o něčem vážném, ale něco tomu chybí. Atmosféra! Ta zde chybí, ve scénách kde je to potřeba, je to nudné a to je to co rozhodlo u mého hodnocení. Nicméně kvalitní film s výbornou režií a hudbou jak už jsem řekl. Tedy pouze ***. ()

vykur! 

všechny recenze uživatele

So, my sister and Robbie were never able to have the time together they both so longed for... and deserved. Which ever since I've... ever since I've always felt I prevented. But what sense of hope or satisfaction could a reader derive from an ending like that? So in the book, I wanted to give Robbie and Cecilia what they lost out on in life. I'd like to think this isn't weakness or... evasion... but a final act of kindness. I gave them their happiness. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Přesně film, který jsem nechtěl vidět a který jsem bohužel viděl. Ba co ještě více. Nesnesu, když někdo střílí nebo jakkoliv ubližuje zvířatům(scéna u moře a střílení koňů), to mě prostě doslova na*ralo. Nesnesu také podobné klišovité a kýčovité filmy, které jsou zajímavé pro diváka možná tak hlavními herci. Příběh? Jděte někam, tohle je hodně slabé na to, aby POMO a vy všichni jste dávali hodně hvězdiček. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem až takto silný zážitek. První třetina byla naprosto brilantní, vizuál staré Anglie působí zpočátku čarovně na duši, všechno je tak barevné, veselé, záběry na okolí venkova lahodí oku, hudba tvořená pomocí psacího stroje taky vytváří velice zajímavý podklad, scénář je vtipný a promyšlený. Menší časové prolínání mi taktéž přišlo jako docela pěkný zpestřující nápad. Po hlavním zvratu se přesouváme do trochu nudnější třetiny, kde je nám vyobrazen smutný život v armádě, ponuré, zdevastované prostředí a zoufalost. V poslední části jsme v bělostných místnostech nemocnice, kde sledujeme těžkou práci zdravotních sestřiček a jejich velmi smutnou povinnost, kdy jsou přiváženy těžce zranění vojáci. Wright nám tímto nabízí mezi jednotlivými částmi neuvěřitelný kontrast. Vše je velice pěkně nastolené a když se nám tyto tři části nakonec hezky sejdou v jednu a příjde konečný rozhřešek v přítomnosti, který mi osobně moc nevoněl kvůli nepříliš přesvědčivé metodě podání, musím říct, že je to vážně dojemné a i po dlouhém oddalování projekce, jsem nadmíru spokojená. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Spociatku mimoriadne pomaly a rozvlacny snimok, ktory na mna posobil dost zvlastnym dojmom, avsak prekrasne scenerie anglickeho vidieka a prenadherna Marianelliho hudba na mna robili uz tu velky dojem. Ked vsak doslo k vytuzenemu dejovemu zvratu, film nabral obratky (aj ked to v tomto pripade je dost relativny pojem) a ja som v podstate od neho nemohol odtrhnut oci, pretoze sposob akym Wright natocil tento film je skutocne bravurny. Rovnako mimoriadne kladne hodnotim nevysvetlovanie dejinnych suvislosti, co by posobilo retardujucim dojmom (ale viem si predstavit, ze niektora cast divakov moze byt znacne zmatena). Atonement je velmi silnym snimkom s fantastickou reziou, prekrasnou kamerou a hudbou. Zatial davam 4/5, avsak je mozne, ze po opakovanom zhliadnuti dam viac. ()

lilina133 

všechny recenze uživatele

Tento rok sa nám roztrhlo vrece z výbornými filmami (len si to užívajme, možno to dlho nebude:-))Vynikajúca knižka od Iana McEwana sa zo svojich stránok rozprestrie na filmové plátno v celej svojej kráse. Je to skutočne výborný film s vynikajúcimi hercami, či už ide o Jamesa McAvoya, Keiru Knightley alebo tri predstaviteľky Briony, a vynikajúcou hudbou (Dario Marianelli úžasne spojil jemné tóny so strhujúcim zvukom písacieho stroja a právom si za to odniesol sošku OSCARA). ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som sa trochu divil prečo je tu tak veľa päťhviezdičkových hodnotení, ale počas druhej polovice filmu mi to došlo. Výborné herecké výkony, skvelá kamera, nádherná a originálna (ťukanie písacieho stroja) hudba a predovšetkým emocionálne znásilnenie na konci, počas ktorého som vyronil aj nejakú tú slzičku. Oscarové nominácie namieste (a Oscar za hudbu je absolútne zaslúžený), tunajšie hodnotenie tiež a teraz ma ospravedlňte, musím sa dať dokopy, Pokánie totiž vo mne rezonuje doteraz. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Pýchu a předsudek jsem sledovat nedokázal, tento snímek už byl na tom lépe. Dávám 3 hvězdy, protože 4 si vyslouží film, který mě zaujme opravdu hodně. Zde i přes dobré výkony většiny herců jsem se chvílema nudil. Překvapilo mě rovněž, že Keira umí hrát role a přitom nebýt moc sexy :-) ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

65. Zlatý Glóbus za rok 2007 - cena (2) - *Nejlepší film (drama), *Nejlepší hudba - Dario Marianelli + nominace (5) - Nejlepší herečka (drama) - Keira Knightley, Nejlepší herec (drama) - James McAvoy, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Saoirse Ronan, Nejlepší režie - Joe Wright, Nejlepší scénář - Christopher Hampton ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dalsi z filmu, u ktereho nechapu tak vysoke hodnoceni. Neni to sice vylozene spatny film, misty dobra kamera, velmi dobre herecke vykony, dobry namet a vyborny zaver v podani spisovatelky Briony. Tim bych ale skoncil, film bez emoci, to co tam byt melo tam nebylo a naopak. Hlavni hrdina ve valce chodi jak bludny Holandan, v celem filmu jsem postradal vypjatejsi atmosferu a nudnych pasazi je ve filmu jak repky olejky na ceskych lukach... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Emocionálně vypjatý, velice křehký a dojemný příběh z extrémně krutých časů. P.S.: Jak sami uvidíte, malým i velkým spisovatelkám bez rozdílu věku a postavení není radno věřit. Jejich fantazie je až příliš divoká a nezkrotná - takže dokážou bez mrknutí oka (i nevědomky - z neznalosti a bez zlých úmyslů) vyměnit realitu za vlastní představy. Jenomže kolikrát mohou dostat příležitost SKUTEČNĚ zamíchat a znovu rozdat karty osudu ? ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Jen málokterý film ve Vás vyvolá onen pocit, že se díváte na něco nevšedního, že se díváte na umění, tohle je jedna z těch vyjímek, pro tohle byl vynalezen film. Každá sekunda filmu pro mě byla jako svátek, každá věta měla hluboký smysl a žádné slovo nebylo zbytečné. Tohle je syntéza tragičnosti, obrazovosti, muzična, hereckého umění a hluboké myšlenky. Vše je to podáno v tak dokonalém množství, až si říkáte, že se díváte na něco nelidsky perfektního. Jinak ona jednozáběrová, nesnesitelně dlouhá, válečná procházka po pláži, která ukazuje hrůzu a tíživost války bez jediného výstřelu, je snad tou nejlepší válečnou, ne-li filmovou scénou vůbec. Moje top 10. ()

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama