Reklama

Reklama

VOD (1)

Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony (Romola Garai) uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu v čele s ní a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kursu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 284)

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Nadpřeceňovaný. (Superoverrated.) Ale i tak skvělý. Možná i tím, že mi je od začátku do konce nepříjemný se na to koukat a přitom je současně nemožný se NEkoukat. Zpětně největší dojem z filmu zanechávají James McAvoy a Saoirse Ronan z času, kdy ještě nebyli slavný. ()

KNicole 

všechny recenze uživatele

Mistrovský literární počin Iana McEwana v brilantním filmovém zpracování. Víc k tomu nic - snad jen to, že už si s sebou pro re-watching preventivně beru kapesníky. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Na ploše několika minut dokáže Joe Wright ukázat mnoho z tváří války, vlastně mu k tomu stačí jedna výborně natočená dlouhá "procházka". Přesto mám pocit, že tady už není tolik doma, ale i odsud se domů ve vzpomínkových scénách často vrací. Do první části filmu k psacímu stroji, jehož zvuk je i do hudby zakomponován a tímto způsobem jakoby příběhem provázel. Nechybí totiž u ničeho důležitého mimo knihovny, do které ale přesto velmi upřímným dopisem zasahuje nejvíce. Tahle scéna je společně s hledáním a samozřejmě nalezením jedním z vrcholů celého filmu. James McAvoy a Keira Knightley jsou výborní, na svůj vztah nemají příliš času, přesto se jim dá věřit a prožívat. To vše ve vždy pečlivě komponovaných záběrech kamery, které obzvlášť ve spojení s již zmíněnou hudbou a zvukem tvoří atmosféru. A to vše už v první části z pomyslných třech, čímž neříkám, že je film v dalších slabší, jen mi těch emocí a krásných záběrů přišlo méně, což je vůbec vzhledem k závěru zvláštní. Ten poslední skok byl řekněme lehký šok, to je ale pro pocit z filmu velmi dobré. 80% ()

Terezinka198 odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem si tak hezky nepospala u velmi nudného filmu. Proč se do toho chtěl vecpat i Benedict Cumberbatch, je mi záhadou, škoda ho v takové konině. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Prečo len sú tie najpamätnejšie konce zároveň aj (Shawshank nerátajme) najsmutnejšie ? Kvalitné filmové spracovanie, ktoré v druhej polovici trochu (fakt len trochu) stráca dych, no všetko to zmení záverečných 5-10 minút. Hoci väčšine asi pri tom záverečnom emocionálnom cliffhangeri na um príde film Titanic (čo súhlasí), mne sa ako prvá vynorila spomienka na jednu geniálnu (ešte smutnejšiu) poviedku zo sveta Zaklínača od A. Sapkowského - "Trochu sa obetovať". Ak niekto rád smúti, odporúčam prečítať :) ()

poet 

všechny recenze uživatele

Ak som dal Americkemú gangsterovi 4* viac menej z ješitnosti, tak teraz musím dať celkom určite 5* pretože tento film si to zaslúži. Vynikajúci silný príbeh, ktorý je ladený v rytme písacieho stroja. Záverečné posolstvo filmu je dokonalé. Pre mňa osobne najromatickejší film roku 2007... ()

krusty2 

všechny recenze uživatele

Je to roman,nie je to roman?Je to autobiografia,nie je to autobigrafia?Po reziserskej a hereckej stranke nie je co vytknut.Vynikajuca pasaz z francuzkeho pobrezia,atd,len niekedy som sa pri tom nudil a preto u mna tak 7/10.A inac mi ani nevadi Keira,ktoru vobec nemusim. ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Dokonalý vizuálny skvost, ktorý vďaka perfektnej kamere hre so svetlom v každej (!) scéne nebude mať šancu zovšednieť. Neuveriteľná súhra zvuku a obrazu v konfrontácii so silou emócií hlavne úžasnej Keiri Knightley v dobovej pohľadnici, ktorej časti hovoria každý o niečom inom no v konečnom dôsledku sú jedine a dokonale o "Pokáni". V prvej polovici sa nadýchame Austinovskej atmosféry, kde sa rieši len a len láska, aby sme boli vzápätí vrhnutý do centra vojny, v ktorom niektoré dokonalé kamerové sóla pripomínajú Potomkov ľudí. Vyvrcholením je potom emocionálne najnabitejší a neopakovateľný koniec so s scénou ospravedlnia Bronnie, pri ktorej sa zarazí dych... Tak emocionálna filmová výpoveď o láske v čase, ktorej jej neprial, tu ešte nebola. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Ač si na tento typ filmů zrovna nepotrpím, tak musim říct, že tenhle film neni jen tak nějaká tuctová románová adaptace. Jiné adaptace mají také skvělé předlohy a skvělé herce, ale žádná z nich nemá Joe Wrighta. Kdybych měl tu moc, tak mu teď posílam Oscara za režii poštou. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

100% Trochu jsem se bála jít do kina, protože jsem nejdříve četla stejnojmenou knihu, ale film předčil veškerá má očekávání a těžko by stačilo napsat výborné a vizuálně dokonalé a obávám se, že nebude stačit napsat ani - nejpůsobivější zpracování moderního dramatu, které jsem měla možnost vidět. Jsou prostě filmy, které nestačí popsat slovy, ty prostě musíte vidět. ()

lucyeee 

všechny recenze uživatele

Musim přiznat, že jsem na to hodně těšila ale čekala něco lepšího :( !!!!!No ale aspoň hudba byla vynikající ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Slabší začátek, který dohání povedenější závěr. Jedná se o klasický romanticko-válečný film, který má sice několik inovativních prvků, ale i přesto je myslím zbytečně přeceňován. Slabé 4 hvězdy - a to především jen za těch několik odlišností oproti obdnobnému žánru z Hollywoodu. 7/10 ()

Janko666 

všechny recenze uživatele

Z počátku v celku nudné drama, z jednoho anglického panství na počátku 2. světové války, se začne zajímavě rozjíždět asi až po půhodině filmu, když na scénu přijde válka. Strhující vyobrazení Dunkirky (nebo tak nějak se to píše) mě položilo na zadek, to se musí nechat, ale tu jejich "vášnivou" a "nehynoucí" lásku jsem jim prostě nevěřil. Skutečně mě mrzí, že ve filmu není více pohledů na válku. Určitě by se mi líbily více než ta na oko hraná romance. Horší čtverec. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Atonement je audiovizuálně a emocionálně dokonalý snímek, který vás vtáhne. Do jedné romance, která měla prostě smůlu. Do zničující sebenenávisti ženy, která musí žít s tím, že zničila něco krásného. A dokonce i do války. Nebo spíše do její minimalistické podoby, kdy nevidíme boje, ale pouze samotné vojáky a důsledky války na nich a která mi tak připomínala Apokalypsu (ne, ty dva filmy rozhodně nesrovnávám). ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Asi přílišné očekávání vedlo k vcelku překvapivému a velkému zklamání. Stejně jako Philippa ve svém komentáři, ani já jsem nemohl hlavním představitelům lásku uvěřit a od toho se již odvíjelo to, že jejich příběh pro mne nebyl zdaleky tak silný, jak to zde prožívá většina uživatelů a závěr který měl být "dojemný" u mne vyvolal jen pokrčení rameny ve stylu "no stalo se". Jako vrchol snímku můžu označit pouze technicky dokonale nasnímanou pasáž vojska na pláži. Srovnávám asi příliš s Anglickým pacientem, který svým tragickým příběhem lásky je velmi podobný, ale hlavně je mnohem větší pastva pro oči, uši a emoce jsou taky na jiném levelu. Pokání pro mne jedno z největších zklamání. ()

Pavelos 

všechny recenze uživatele

Romantické drama které nikam nespěchá a pouze pomalu ubíhá.. Měl jsem trošku strach z toho jak se takovéto role dokáže chopit James McAvoy, ale musím smeknout, protože to zahrál naprosto bravurně.. Nejdrsnější osud měla dvanáctiletá holka Briony.. Nejdříve jsem ji hrozně nenáviděl, ale jak film ubíhal, tak se u mě nenávist změnila v lítost.. ()

hnkflknk 

všechny recenze uživatele

No nevim no. Kamera sice dobrá, herci hrají taky velmi dobře, ale jak je to natáhnutý.....děs. Ze začátku jsem se fakt docela nudila a vůbec jsem z toho nebyla tak unešená, jak tady všichni píší. Přijde mi to fakt moc dlouhý na to, jaký to má obsah. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát míň, i když jsem mírně zklamán. Film je skutečně nesourodý, není to jen dojem nedostatečně investovaného diváka. Síla emocí se ztrácí rozředěním do pěkných, ale zbytečných scén a celých dějových linií, především ústup u Dunkerque, které sem nepasují. Toto má být komorní drama, trochu jako Soumrak dne, ohromující scény a zvraty škodí a ruší. Ke kladům - hudba, způsob natočení (nevím, co všechno ten pojem obsahuje - kamera, střich, nasvícení, kostýmy, výprava...?) a herecké výkony vynikají v tak přesné a provázané harmonii, jako se to vidí málokdy. Vyzdvihnu paní Vanessu, jejíž cameo (kéž by to bylo skutečně jen cameo) bylo, ač příběhově pochybné, zážitkem výborným (nezíská své postavě sympatie, ale stejně je to úžasné:-)). doporučuji komentáře: Djkoma a Morien ()

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama