Reklama

Reklama

VOD (1)

Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony (Romola Garai) uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu v čele s ní a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kursu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 284)

Mischko 

všechny recenze uživatele

Sedím v kině, připoutaná k sedačce, bojím se mrknout, abych o něco nepřišla, bojím se kýchnout, aby mi neuniklo jediné slovo a na líbání dojde nejdřív při titulkách. Až do toho večera jsem všechny ty šíleně pozitivní ohlasy odmítala, ale nadšení kolem mě nešlo neslyšet; člověku se pak přece jen dostane pod kůži a jeho očekávání stoupají. I ta nejvyšší však byla překonána a intenzivní pocity se mě cestou z kina ne a ne pustit. Komentář jsem vlastně vůbec nechtěla psát, tady mi to prostě nepřísluší; nedokážu – nebo si na to nevěřím – hodnotit kameru, režii, herce. Vidím v tom kompaktní celek, který při sebevětší snaze nezvládnu posuzovat po částech. Jen můžu ocenit, jak moc se film podobal knize, dialogy a celkovou atmosférou ji místy přesně kopíroval. Ovšem v knize je otevřený závěr, který připouští smrt Robbieho a Cecilie stejně, jako jejich společný život po mnoho dalších let. Proč tedy ve filmu zemřeli? Laciný tah nebo potřeba rebelie a ukázka převahy nad předlohou, kterou si může všemocný filmař přetvořit podle svého přání? Každopádně: vždy jsem byla zastáncem knih – nejdřív četba, potom film. Tady ale musím svou celoživotní zásadu popřít: sledujte a pak čtěte. Kniha je skvělá, ale film tentokrát zvítězil. ()

Šindy 

všechny recenze uživatele

Velice silný zážitek a zase v kině. Pokání se mi líbilo, a moc. Nádherná kamera, herci naprosto brilantní a ty provázky, za které Wright tahá. Chvílemi vlévá optimismus, aby vás následně bez varování přepadla depresivní vlna. Konec byl také překvapující, toto rozuzlení jsem nečekal, o to víc a hlavně mile překvapilo. Scénář ode mě dostal taky jedničku. Sice měl film trošku slabší začátek, ale chci ho vidět znovu, a v kině. Hned teď. ()

Dr.Gonzo 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nuda, pak trochu vzrůšo, zase nuda, během toho pár mimochodných překvapení, pak nuda... Ale při odchodu z kina se neubrání člověk tomu, že Pokání je opravdu příjemný film se silným příběhem. ()

wito 

všechny recenze uživatele

zaujímavo vykryštalizovaný vojnový príbeh len dokazuje nevyčerpateľné možnosti variácie na tému vojna. vskutku špecifické poňatie okamihov, ktoré menia život. ()

elisinka 

všechny recenze uživatele

Režisér Joe Wright opět prokázal svůj talent. Stejně tak i Keira Knightley a James McAvoy. Tenhle film bych ohodnotila jedním slovem. Fascinující. Od prvního až do posledního okamžiku to byl úžasný zážitek a Pokání mě nezklamalo stejně jako Pýcha a Předsudek. ()

gamcak 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa film nevydarí. Týždeň pred zhliadnutím tohto filmu som čítal výbornú knihu od Iana McEwana. A tak na tento film som sa neskutočne tešil. A výsledok? No neuveril som tomu ani trochu. Nepáčilo sa mi to. Scenár bol super, ale sfilmovanie nič moc. Postavy nesympatické, Dunkirk umelý ako Gwen Stefani, výrok "Come back to me" stokrát lepší v Cold Mountain... Kedy konečne niekto nakrúti film lepší ako kniha? (aka. Eyes Wide Shut) A ešte aj koniec dobabrali... ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Čistá krása adaptace a ač Keiru Knightley považuji spíše za krásnou a instinktivní než inteligentní herečku, zde její půvab funguje skvěle. James McAvoy snad ani zklamat neumí. ()

wOOzIe 

všechny recenze uživatele

Příběh poukazuje na to, jak snadno a lehce může jedna malá holka všechno změnit. Velmi emotivní a dojemný příběh, láska, nenávist, závist, souboj mezi pravdou a lží . Hampton odvedl společně s Wrightem, Knightley a McAvoyem výbornou práci. Velmi mě potěšil konec filmu, který jsem opravdu neočekával. Ale film má i slabá a sem tam i nudná místa. Zaslouží si 85% ()

Boo 

všechny recenze uživatele

Jak často se stane,že filmové zpracování je lepší než sama knižní předloha...no,nikdy. Pokání se ale dokázalo dostat přinejmenším na stejnou úroveň a to je opravdu co říct. Běžte se na to podívat, vemte každého, kdo se Vám dostane do ruky, poplačte si, nebo ne, ale hlavně si to užíte, protože to je jeden z nejlepších filmů, co kdy uvidíte, slibuju. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Pokání obsahuje nádherné filmové momenty, které vypadají prostě skvěle. Obsahuje však také emoce a to emoce snad všeho druhu. Proto překvapí, že (i když rozhodně nejsem cynik) je celý film natočen velice chladně a odtažitě. Je příznačné, že se na snímku podílel stejný tým, který stvořil Pýchu a předsudek, oba filmy jsou si totiž velmi podobné. Pokání je však hlavně díky závěrečné cca půlhodině o ten jeden bod lepší. ()

Franche 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem byla naštvaná na tu ''malou''. Navíc odzborující konec, kterému vlastně přispěla mi ji neospravedlnil už vůbec. Jinak ale krásná podívaná na drama z 2. světové války, která rozdělila dva beznadějně zamilované. K tomu navíc ještě perfektně vybraná hudba. ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Silný a romantický příběh o nenaplněné lásce režiséra Joe Wrighta. Vrcholné dílo, doopravdy působivé, vše bez chyby! Kostýmy, kamera, taktní hudba, střih, děj, zápletka... Samotné herecké výkony, velice okouzlující Keiry Knightley a Jamese McAvoye, povznesly film do filmového nebe! Moc se mi líbili pasáže, kdy nám režisér ukáže, co se stane a pak vrátí děj těsně před zmíněnou událost a ukazuje celou situaci detailně až perfekcionisticky! Výborné zasazení děje do válečné Velké Británie a Francie, konkrétně dosti silné zachycení stahování expedičních sil Velké Británie na písku pláží v Dunkerque a asi nejvíce emotivní konec, kdy nás režie překvapí posunutím děje do současnosti a ukáže nám pravdu o nenaplněné lásce mileneckého páru, který rozdělila mladší sestra Briona a samotná II. WW! Velkolepé filmové dílo! ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Akoby film bol knihou a divák netrpezlivo očami hltal každé jedno jej písmenko. Táto veta z recenzie film úplne vystihla.Pri jeho sledovaní som sa cítila, ako keď čítam také tie divné japonské básničky haiku. Tiež tam išlo o detail.Klepot písacieho stroja, brknutie, výkrik, kroky, dych, ťukot hrany listu. A tieto reálne zvuky sa miešali s hudbou. Film by sa dal opísať ako namaľovaný obraz, pretože tiež v ňom išlo o vizuálny efekt, o dokonale detailné zábery, drobné veci v obraze, ako včela, sponka...občas to bolo narušené predlžovaním záberov, ktoré odpútavali pozornosť diváka od vnútorného sveta postáv a dávali mu možnosť nazerať na realitu aj z určitého nadhľadu. Napriek tomu, ma však hlbšie zaujala len scéna vo fontáne, ktorú sme mali možnosť vidieť najprv z pohľadu z okna a potom aj priamo.Tu bolo krásne vidieť, ako si niektoré veci, ktoré len vidíme a nepočujeme alebo nie sme priamo pri nich, môžeme nesprávne vysvetliť.Hovorí sa, že dá sa veriť len tomu, čo vidím na vlastné oči, ale v tomto filme to neplatí. ()

SatuPeka 

všechny recenze uživatele

Pokání není o ničem jiném než o ...překvapení... pokání, vině, a lítosti. Téma tedy zajímavé. Dějová linie sledující Briony se mi líbila. Vadilo mi ale patetické a kýčovité podání lásky mezi protagonisty, trochu civilnější pojetí by neškodilo a film by potom mohl být mnohem silnější. Za hlášky typu "Vůbec nejsi jako tvůj otec." a pár podobných lapsů bych scénáristu kopl do zadku, ale řekněme, že slušné 4* to nakonec jsou. ()

iKosser 

všechny recenze uživatele

Je mi toho líto...toho příběhu, té dvojice...říkám si, jak by asi to dnes vypadalo, stejná situace s dopisem a znásilněním posunutá o 60 let vpřed. Jak by to vypadalo, jak by se to řešilo, mělo by to snad jiný konec? Pokání je opravdu o pokání, a to o pokání gigantických rozměrů. Silný příběh promítnutý na pozadí války působí opravdu přesvědčivě. Stejně si ale myslím, že mu nerozumím. Že jsem moc mladý na to, abych pochopil. I tak je mi jich moc líto..btw. ta 4 minutová scéna na pláži se zařadila mezi moje nejoblíbenější. Režie opravdu skvělá. ()

Judy24 

všechny recenze uživatele

Pro mě Pokání není film, který bych viděla ráda pořád, ale je to film, který je naprosto fascinující. Jsem strašně ráda, že mi nikdo dopředu neprozradil závěr, ani moc o čem to je, protože příběh mě vtáhl do děje a nepustil. A děkuji tvůrcům za investici do exteriérů. Joe Wright opět ukázal, že tomuhle opravdu rozumí. ()

jancidobso 

všechny recenze uživatele

Podla mna zdlhavy zaciatok, ale velmi dobry koniec. Fakt velmi dobry koniec, Najhorsie je, ze sa neviem rozhodnut pre pol hviezdicku :( ()

PavelH 

všechny recenze uživatele

Celá stránka filmu je namířena na city diváka a přesně tak se to stalo i u mě. Tragická romantika jako poleno ve všech ohledech. Žádné velké rozptýlení, prostě se to na vás sype a jen ten, kdo se tomu otevře dokáže udržet pozornost, což se pak projeví velmi silným zážitkem. Ovšem, co se musí "vypíchnout" zvlášť je scéna na jeden záběr pláže v Dunkerque, která mě naprosto uzemnila. Mám na tyto záběry slabost, působí mnohem intenzivněji a zvlášť u něčeho takového jako je evakuace 300 000 mužů, kde se v jednom záběru mísí všechny pocity vojáků. ... a abych nezapomněl... nádherná hudba! ()

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama